Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Rehabilitacja- Marta

• Please log in to reply
151 replies to this topic

Ruda_Roxa

Ruda_Roxa

Dobra Kobieta :]

• Użytkownik
  • 125 posts
  • LokalizacjaSGL
Właśnie! Głowa do góry!
Marto, Twoja wola walki jest bardzo zaraźliwa :D Podziwiam Cię!
Wracaj szybko do zdrowia!

Pozdrawiam cieplutko! :D:D:D
RR
  • 0

STOP wishing. START doing.

Skinny girls look good in clothes. Fit girls look good naked. :D

https://www.facebook...483996105024969

arturwaw

arturwaw

Łysoglowy

• Użytkownik
  • 67 posts
Marta, wielka szacunek dla Ciebie za to, że pomimo przeciwności losu się nie poddajesz tylko od razu wstajesz i walczysz dalej! :) Oby teraz już było tylko z górki.
  • 0

Raz stracona szansa nigdy już nie powróci!

Pabloone

Pabloone

"Fly or ...Fly "

• Użytkownik
  • 109 posts
Tak jest, głowa do góry. Pamiętaj, że wszyscy mocno Ci kibicujemy i jesteśmy z Tobą !
  • 0

“Jeśli masz marzenie, musisz je chronić. Ludzie nie potrafią sami czegoś zrobić, więc mówią, że ty też nie możesz. Jeśli czegoś chcesz, to zdobądź to. Kropka.”

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Basen przy grypie to chyba nie najlepszy sposób. Masz wracać do zdrowia a nie fundować sobie choroby:( Wiem, że siedzenie w domu jest ciężkie ale masz osłabiony organizm, więc dbaj o siebie proszę.
  • 0

Robert

Robert

Overcoming Gravity

• Użytkownik
  • 254 posts
  • LokalizacjaBydgoszcz
Zgadzam się z Zahirem. Nie dodał bym i nie pominął ani jednego słowa, które on napisał.
  • 0

Tucha123

Tucha123

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 92 posts
Zahir i Robert sa gorsi od mamy ;) dam radę ;) na prawdę i obiecuję że nie będę bardziej chora ;) a na basen jeszcze pójdę, bo jest to świetne dla mnie, nic nie boli i to było miłe ;)

Zajecia z rehabilitantem odwołane, zaczną się po świętach.
  • 0

"You can fight but you won't always win
Somehow life finds a way to beat you
But I'll come join you in the ring"

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Wszystkie kobiety są takie same. Moja córcia ma rok a zaczęła chodzić na basen mając cztery miesiące. I też trzeba ją wyciągać z wody na siłę:D
  • 0

Pabloone

Pabloone

"Fly or ...Fly "

• Użytkownik
  • 109 posts
Co tam u Ciebie? :) Coś długo się nie odzywasz.
  • 0

“Jeśli masz marzenie, musisz je chronić. Ludzie nie potrafią sami czegoś zrobić, więc mówią, że ty też nie możesz. Jeśli czegoś chcesz, to zdobądź to. Kropka.”

Tucha123

Tucha123

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 92 posts
Przepraszam Was za moją nieobecność ale byłam się pluskać w ciepłych źródłach ;) było świetnie ;) możecie mi zazdrościć;)

Ogólnie to zaraz będę chodziła zupełnie bez kul ;)
mój stan jest bardzo dobry ;) i to mi się podoba ;) jestem pełna pozytywnej energi i na wyjeździe podładowałam bateryjki ;)
Mysle że niedługo pokaże klasę ;) w pełnym tego słowa znaczeniu ;)

Ogólnie mam jeszcze jedną wycieczke w planach ;) w maju do Tropical Island ;) a póżnej do gdańska na miesiąc do pracy ;) Czyli jak najbardziej pozytywnie.
  • 0

Pabloone

Pabloone

"Fly or ...Fly "

• Użytkownik
  • 109 posts
No ciepłych źródeł trochę zazdroszczę, zwłaszcza że "taka" pogoda od dłuższego czasu na dworze. Fajnie że już się lepiej czujesz :)
  • 0

stone

stone

Member

• Użytkownik
  • 10 posts
Witaj Marta

Na wstępie chciałbym pogratulować woli walki, przeczytałem temat i jestem pod ogromnym wrażeniem.

Niestety wieloma poradami się nie podzielę, aczkolwiek kilka mam. Gdy sam miałem porządnie połamaną rękę (złamanie, pęknięcia, wybite większość kostek w dłoni, nadgarstek skręcony i nie wiem co jeszcze...) sam porządnie byłem załamany, więc ogromnie współczuję wiedząc o ile Twoja sytuacja jest poważniejsza. Po zdjęciu ostatniego gipsu i nałożeniu już opaski ochronnej na nadgarstek dowiedziałem się, że następne pół roku mam na rękę uważać jak na szkło, rok żadnego nadwyrężania, a 2 lata żadnych treningów. Do tego ręka była słabiutka ponieważ była długi czas unieruchomiona. Dowiedziałem się, że prawdopodobnie będzie krzywa już zawsze no i będzie podatna na kontuzje.
Nie słuchaj ich! Ja też nie słuchałem gadania jak to będzie źle. Miesiąc później zacząłem lekkie treningi, a dziś (~5 lat po wypadku) ręka praktycznie identyczna jak prawa. Mięśnie się wzmocniły, wróciła wyglądem do normalności, zrosło się wszystko pięknie, trenuję bez problemów.

Dlaczego to opowiadam? Żebyś nie przejmowała się gadaniem "jak to będzie źle", bo jest źle jak człowiek w to uwierzy i zrezygnuje z marzeń. Podziwiam Twoje samozaparcie i wolę walki!
Pamiętaj o ćwiczeniach rozciągających, nawet lekkich. Mi zalecono do rehabilitacji ćwiczenia ręki pod wodą (z solą). Do tego uginanie palców żeby pobudzić krążenie. Spróbuj gdy czujesz się dobrze napinać mięśnie w nodze, zaczynając od położonych najwyżej aż do samego dołu, tak jakby partiami.

Na wolne chwile polecę Ci:
Przede wszystkim książka, w której bohater także miał wypadek, także strzaskaną nogę i także kochał trenować. Historia podobno autentyczna, chociaż niewiarygodna. Ta książka to "Droga miłującego pokój wojownika" Dana Millmana (na której podstawie powstał film Peaceful Warrior który także szczerze polecam). Jeżeli zainteresuje Cie, a masz czytnik e-book lub tablet napisz do mnie wyśle Ci tą książkę w formie elektronicznej :)

Z filmów polecę (znane, ale co tam ;)): "Nietykalni", "Warrior", w/w "Peaceful Warrior", "Undisputed 2 i 3", "Fight Club"
Z książek: w/w "Droga miłującego pokój wojownika", "Jestem Legendą", "Rok 1984", "Metro 2033 i 2034", "Fight Club", "Dzień Szakala"

Powodzenia w treningach i pamiętaj, jesteśmy z Tobą :)
Pozdrawiam
  • 0
"How much can you know about yourself if you've never been in a fight?"

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Tucha, prosimy o wrzucenie filmiku z pierwszych kroków bez kul. To będzie najlepszy film motywacyjny jaki kiedykolwiek był na tym forum:)
  • 0

Tucha123

Tucha123

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 92 posts
Zahir - wrzuce jeśli tak chcesz, tylko jakość będzie słaba ;)

Stone - dziękuje, każde słowo sie przyda. Chcieli mi ją amputować ale się nie dałam ;)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Tucha, jakością się nie przejmuj. Wrzucaj:)
  • 0

Tucha123

Tucha123

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 92 posts
Znów długo mnie nie było. Nie będę pisała rewelacji, bo ich nie ma.

Ćwicze normalnym programem. Ćwiczenia na kręgosłu, nogi i brzuszek. Brak jakiegoś konkretnego progresu. Mam nadzieje, że zrobie ten filmik jak chodzę pięknie i kuleje. ;)
Kryzys osobowości się dzieje u mnie, niech przyjdzie już wiosna jak trzeba, a nie...
  • 0

sheisbutterfly

sheisbutterfly

Go KalistenikaPolska.pl!

• Moderator
  • 473 posts
  • LokalizacjaWałbrzych
w Wałbrzychu wiosna już się pojawiła :) Nawet krokusy zakwitły :)
  • 0
"Najpierw, rób to co konieczne, potem, to co możliwe, a na końcu okaże się że robisz rzeczy nie możliwe"

Chcesz dodać mi skrzydeł? :) to proste!! wciśnij Rep !! :)

Tucha123

Tucha123

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 92 posts
Jak ja Was zaniedbuje... nawet nie wiem kiedy, a ten czas leci. No to miałam zamieścić filmik jak chodze, no spoko ale szczerze nie widze sensu, bo tam nic nie widać , chodze i kuleje, nie chce się tym chwalić.
Zaczynam wracać do takich normalnych ćwiczeń. Dziś przeszłam kawałek na bieżni, bo deszcz pada
-we wtorki i czwartki będę chodziła na basen,
-środa spotkanie z rehabilitantem
-poniedziałek i piątek moje ćwiczenia czyli jakieś brzuszki, pompki, podciągniecia i hula-hop ;)jeszcze nie wiem jakie serie

Jak jest ładna pogoda to jeżdże rowerem ale nie mogę za długo, bo plecy bolą.
Hula-hop będę codziennie obracała na brzuszku, bo muszę tam spalić co nie co ;)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Marta, zdajemy sobie sprawę, że na nowo uczysz się chodzić i co za tym idzie kulejesz. Ale wiemy też, że pokonujesz swoje ograniczenia i lęki, by w ogóle chodzić a to się liczy!!! :)
  • 0

Pabloone

Pabloone

"Fly or ...Fly "

• Użytkownik
  • 109 posts
Tak, jest ważne by być lepszym od siebie samego z wczoraj :)
  • 0

Tucha123

Tucha123

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 92 posts
Macie racje, pokonuje samą siebie każdego dnia ale nie którzy nie zdają sobie z tego sprawy. Idąc korytarzem szkoły czy jakiego kolwiek budynku, gdzie są ludzie i słysze: patrz chodzi jak pingwin albo jaka sierota to odechciewa się... dosłownie wszystkiego.... Teraz wiem jak czują się osoby które nigdy tego nie przezwyciężą ...i wcale im nie zazdroszcze, taki fajny wpisik w słoneczną sobote...
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users