Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta tłuszczowa.

• Please log in to reply
1337 replies to this topic

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Ladowanie weglami? Pomyliles kolego tematy a prawdopodobnie i fora. Takie cuda to na SFD, KFD....

Salute, jeśli ma się treningi eksplozywne, czy wydolnościowo beztlenowe, biegi na prędkości 10km i szybciej [wiesz jaki jest to wysiłek, chociaż?] to rzeczą logiczną jest, aby w mięśniach mieć odpowiednią ilość glikogenu, bo wtedy potrzeba 'turbodoładowania' od zaraz.

Ale pewne jest to, że nie ładuje się 'bóg wie' ile tych węgli.

Bez węgli, nie ma szybkiego biegania, mam na myśli, bardzo szybkiego, a nie tuptania po 6'/km.

Kazet, zaadoptuj się do tych tłuszczy, jak źle się czujesz na treningach wymagających, to daj przed i po trochę węgli złożonych.

Lecz w bieganiu to lepiej zaadoptuj się do tłuszczówki, plus ew. jak masz mocne treningi, to będziesz musiał dać tych węgli złozonych przed i po, aby lepiej się zregenerować i szybciej biegać.

Musisz zam żonglować tymi komponentami w diecie i różnymi typami treningu etc...

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts
Jak to nie ma szybkiego biegania? ja jakoś nie mam problemu z grą w piłkę a tam się wykonuje głównie sprinty, a nie ładuję się węglami xD
Najpierw żeby dobrze biegać to trzeba ileś czasu biegać, nie ma znaczenia czy high carb czy low carb, jak ktoś nie ma kondycji.
  • 0

KAzet

KAzet

Advanced Member

• Użytkownik
  • 143 posts

Dla niedowiarków polecam zrobić np. prosty test biegniecie tylko 12 min jak najdalej się da zróbcie to na diecie tłuszczowej a później na diecie z przewagą węglowodanów.Po za tym wydaje się mi, że macie błędne przekonanie, że tylko tłuszczówka jest dobra a wszystko inne to zło. Jest wiele zdrowych modeli odżywiania jednemu będzie służyła dieta tłuszczowa a drugiemu np. dieta wegańska. Nikt nie ma identycznego mikrobiomu w jelitach i dlatego jednemu może coś służyć a dla drugiego może być szkodliwe.

Pozdrawiam.

• 1

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts

KAzet, może Ty byłeś na ketozie i dlatego spadła Ci wydolność, albo byłeś na tłuszczówce zbyt krótko, na początku niektórzy mają problemy przy przejściu. Mi z pewności wydolność się nie pogorszyła, co więcej w ogóle nie biegam a kondycja trzyma się na nie najgorszym poziomie, nie miałem żadnych negatywnych skutków ubocznych. Akurat dieta z wynikami sportowymi ma niewiele wspólnego (chyba że dyscyplina jest ściśle powiązana z wagą ciała), dlatego można być mistrzem bez względu na sposób odżywiania. Sportowcy jednak często czują instynktownie, że potrzebują dużo dobrych tłuszczy zwierzęcych, ciągnie ich do jajek, boczku, nabiału, a do roślin rzadziej :P

Nie masz racji, dieta wegańska nie służy nikomu (mam na myśli ludzi). To że ktoś tak twierdzi tego nie implikuje. Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś sobie wmawiał, że jest bogaty i nagle się taki stał :)

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Jak to nie ma szybkiego biegania? ja jakoś nie mam problemu z grą w piłkę a tam się wykonuje głównie sprinty, a nie ładuję się węglami xD
Najpierw żeby dobrze biegać to trzeba ileś czasu biegać, nie ma znaczenia czy high carb czy low carb, jak ktoś nie ma kondycji.

Ma znaczenie i to ogromne, pobiegnij zawody na 5km, mało prawda [?], tak to bardzo malutko, ale zrób to w 14 minut 30 sekund, nie zrobisz tego, dlaczego ? Bo nie i tyle, ja też nie zrobię, chcę cię uzmysłowić, że to jest ogromny wysiłek. Niż przetruchtanie 15km czy 5km. Albo nie koniecznie biegać, lecz można pójść na trening boksu angielskiego na tłuszczówce, odetnie cię natychmiast. Sprawdź to !!!!

Czasami potrzeba 'turbodoładowania' aby być szybszym i lepiej się zregenerować.

Rodzaj kondycji jest od groma, najprościej ująć to ta którą możemy przetruchtać w czasie meczu i trochę posprintować bądź przebiec 42,195km lecz to nie wszystko.

Tłuszczówka to nie jedyny model żywieniowy. Ją się modyfikuje w zależności od naszych potrzeb.

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

KAzet, może Ty byłeś na ketozie i dlatego spadła Ci wydolność, albo byłeś na tłuszczówce zbyt krótko, na początku niektórzy mają problemy przy przejściu. Mi z pewności wydolność się nie pogorszyła, co więcej w ogóle nie biegam a kondycja trzyma się na nie najgorszym poziomie, nie miałem żadnych negatywnych skutków ubocznych. Akurat dieta z wynikami sportowymi ma niewiele wspólnego (chyba że dyscyplina jest ściśle powiązana z wagą ciała), dlatego można być mistrzem bez względu na sposób odżywiania. Sportowcy jednak często czują instynktownie, że potrzebują dużo dobrych tłuszczy zwierzęcych, ciągnie ich do jajek, boczku, nabiału, a do roślin rzadziej :P

Nie masz racji, dieta wegańska nie służy nikomu (mam na myśli ludzi). To że ktoś tak twierdzi tego nie implikuje. Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś sobie wmawiał, że jest bogaty i nagle się taki stał :)

Dieta ma ogromny wpływ na wyniki sportowe, to nie jest byle jaka zmienna. Tak samo sen.

Kiedyś ludzie żyli w plemionach i w różnych zakątkach świata i żywili się tym co mieli w danym regionie, były regiony gdzie ludzie nie jedli w ogóle mięsa, czy jedli wyłącznie orzechy, nasiona, rośliny. To nie jest tak, że od wieków ludzie żywili się wyłącznie mięsem w każdym zakątku świata.

Posłuchaj szpinaka, uprawia triathlon i jest zgadnij na jakiej diecie ? Tak, zgadłeś na wegańskiej. :rolleyes:

Podałem przykładowy film, sprawdź inne jego nagrania.

• 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts
Ale ja wiem, że to jest wysiłek, nigdzie nie napisałem że nie jest, wiem bo biegałem, co prawda totalnie amatorsko podstawkę i gimnazjum, przeżyłem takie rzeczy jak wymiotowanie z wysiłku, czy zawroty niemal do upadku i to wszystko w większości na przełajach. Ale Ty i tak powiesz że to nic bo były to dystanse <2,5km. 400m na maksa to też żaden wysiłek? Przez te wszystkie perturbacje już mi się nie chce biegać, dlatego nie zrobię sobie testu maksymalnego wysiłku w bieganiu, ale w normalnych sytuacjach czyli np. gry w piłkę nożną czy treningu kalistenicznego nie odczułem różnicy wydolności.
I jasne że różny rodzaj wysiłku nie może być sprowadzany do jednego sposobu odżywiania i nie tylko. Wytłumacz mi tylko, czemu tłuszcz nie może być źródłem natychmiastowej energii? Ja po posilku wysokotłuszczowym momentalnie mam więcej energii ;)

Ale ja to wiem, że nie wszędzie ludzie jedli głównie mięso.
Tym ostatnim argumentem na moje oko to potwierdziłeś, że dieta do wyników sportowych nie jest głównym aspektem, pewnie że jak chce się wyśróbować formę to lepiej nie jeść śmieci, ale ludzie osiągają to samo na tylu różnych dietach, że chyba logiczne że nie jest tak ważne co jedzą :P
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Ale ja wiem, że to jest wysiłek, nigdzie nie napisałem że nie jest, wiem bo biegałem, co prawda totalnie amatorsko podstawkę i gimnazjum, przeżyłem takie rzeczy jak wymiotowanie z wysiłku, czy zawroty niemal do upadku i to wszystko w większości na przełajach. Ale Ty i tak powiesz że to nic bo były to dystanse <2,5km. 400m na maksa to też żaden wysiłek? Przez te wszystkie perturbacje już mi się nie chce biegać, dlatego nie zrobię sobie testu maksymalnego wysiłku w bieganiu, ale w normalnych sytuacjach czyli np. gry w piłkę nożną czy treningu kalistenicznego nie odczułem różnicy wydolności.
I jasne że różny rodzaj wysiłku nie może być sprowadzany do jednego sposobu odżywiania i nie tylko. Wytłumacz mi tylko, czemu tłuszcz nie może być źródłem natychmiastowej energii? Ja po posilku wysokotłuszczowym momentalnie mam więcej energii ;)

Ale ja to wiem, że nie wszędzie ludzie jedli głównie mięso.
Tym ostatnim argumentem na moje oko to potwierdziłeś, że dieta do wyników sportowych nie jest głównym aspektem, pewnie że jak chce się wyśróbować formę to lepiej nie jeść śmieci, ale ludzie osiągają to samo na tylu różnych dietach, że chyba logiczne że nie jest tak ważne co jedzą :P

Ja tak samo, jak Kowalski, czuję więcej energii po tłuszczach.

Wytłumacz mi tylko, czemu tłuszcz nie może być źródłem natychmiastowej energii? Ja po posilku wysokotłuszczowym momentalnie mam więcej energii

Już wyżej napisałem, idź na trening boksu angielskiego bądź muay thai na tłuszczach, po trenuj w ten sposób przez 2 miesiące z 2-3 razy w tygodniu. To będziesz wiedział o czym piszę. To nie znaczy, że jesteś gotowy stoczyć walkę z niedźwiedziem, bądź uciekać przed tygrysem bengalskim od zaraz ;p

Do zawodów się przygotowuje, i nie biega się testu czy zawodów zbyt często. Każdy dystans ma swoje uroki i trudności. Jak dobrze się przygotujesz, to zawody idą bardzo przyjemnie. I ból jest sprzymierzeńcem a nie wrogiem. ;)

Jak dawno nie biegałeś to nie rób testu, jak pisałem wyżej, do tego przygotowuje się. A nie z kalisteniki na maksymalny wysiłek aerobowo-anaerobowy.

• 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts
Nie będę robił testów bo nie lubię biegać. Ewentualnie mogę przebiec 300m - ulubiony dystans ;)
Ja biegałem pod szkołę - treningi były podczas zwykłych w-f'ow a zawody prawie co tydzień, targali dzieciaków i jeszcze mówili "nie oszczędzaj się, najwyżej nie dobiegniesz" i jak się tu nie zrazić do biegania po takim czymś :P
Ogólnie to nawet nie potrzebuje super wytrzymałości na długie dystanse czy w boksie, większość pojedynków w prawdziwym życiu i tak trwa 10 sekund xD
  • 0

KAzet

KAzet

Advanced Member

• Użytkownik
  • 143 posts

Nie będę tu cytował wszystkiego.Do rzeczy zgodzę się z Hannibalem amator przebiegnie np. 5 km w 20 min i myśli, że to szybko a dla zawodowca takim tempem może przebiec nawet 100km ba nawet trochę szybciej (dosłownie). To, że wszystko ładnie wychodzi na papierze nie znaczy, że w rzeczywistości musi tak być  jest zbyt wiele zmiennych. Twój organizm może mieć w dupie, że chcesz pobierać cały czas energie z tłuszczu i się zbuntuje. Swoją drogą też polecam kanał CzlowiekSzpinak zwłaszcza playliste lepszy niż wczoraj dużo wiedzy tam zawarł.A tak a pro po posiłków tłuszczowych ja np. nie mam uczucia energii tylko po prostu rzadziej się chce jeść co jest spowodowane tym,że posiłki tłuszczowe są lepiej skoncentrowane. A pro po tego co napisał JamesFranek na temat wf to chyba każdy się zgodzi,że to patologia. Po co oni robią testy sprawnościowe jak na wf nie robi się nic aby lepiej w nich wypaść.Po za tym z mojego przykładu podam, że nie raz musiałem biec test np. na 1km na ocenę co konkretnie niszczyło mi plan treningowy.Miałem tak samo, wf mnie zniechęcał do aktywności fizycznej a jak wstąpiłem do klubu to aż się nie mogłem doczekać kiedy wspólny trening. Przynajmniej u mnie tak było nie mówię,że wszędzie tak jest.

Edited by KAzet, 25 December 2017 - 20:12 PM.

• 2

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1,017 posts
  • LokalizacjaSieradz
Ja mam dwójkę z wfu także tego, fajna lekcja, szanuję. xd
  • 0

KAzet

KAzet

Advanced Member

• Użytkownik
  • 143 posts

Swoją drogą to na teście ,,siły ramion i pleców'' jak zrobiłeś na 6-tkę  to pewnie nauczycielowi powiedziałeś, że to nawet rozgrzewka nie była. :D

• 1

Guest_RussianBear_*

Guest_RussianBear_*
  • Gość

WF to taka g*wniana lekcja, gośc ci tylko rzuci piłke i grajcie sobie.
I ograniczanie się do nogi, siaty i kosza, może raz na półrocze coś "nietypowego".

Nauczyciele nawet nie są po AWF, a do gadania mają najwięcej, jak przyjdzie co do czego to ani nie mają wiedzy, kondychy, niczego.

Z wyjątkiem tych lasek co uczą WF 25-40, one to niech uczą jak chcą oby były, bo je kocham.
  • 1

KAzet

KAzet

Advanced Member

• Użytkownik
  • 143 posts

Z wyjątkiem tych lasek co uczą WF 25-40, one to niech uczą jak chcą oby były, bo je kocham.

Mnie uczą akurat same pasztety, k*urwa mac ! Swoją drogą idealny offtop w diecie tłuszczowej. Hahaha

• 0

Krzepki Paweł

Krzepki Paweł

"Jesteśmy tylko marionetkami własnego umysłu"

• Bywalec
  • 341 posts

Nauczyciele nawet nie są po AWF, a do gadania mają najwięcej, jak przyjdzie co do czego to ani nie mają wiedzy, kondychy, niczego.

Spytajcie się wf-isty co to kalistenika. Jak będzie potrafił powtórzyć bezbłędnie to szacun ;)

• 1

Bueno

Bueno

May the force be with you!

• Bywalec
  • 314 posts
  • LokalizacjaRzeszów

Spytajcie się wf-isty co to kalistenika. Jak będzie potrafił powtórzyć bezbłędnie to szacun ;)

A pewnie by było "Kalenistyka? CO TO??" :DDD

• 2

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

WF to taka g*wniana lekcja, gośc ci tylko rzuci piłke i grajcie sobie.
I ograniczanie się do nogi, siaty i kosza, może raz na półrocze coś "nietypowego".

U mnie wuefiści popijali na przerwach.

Poważnie, czuć było wódkę jak otworzyli buzie ;p

Nawet wejść do pokoju nauczycielskiego dla wuefistów nie pozwalali.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Nie będę robił testów bo nie lubię biegać. Ewentualnie mogę przebiec 300m - ulubiony dystans ;)
Ja biegałem pod szkołę - treningi były podczas zwykłych w-f'ow a zawody prawie co tydzień, targali dzieciaków i jeszcze mówili "nie oszczędzaj się, najwyżej nie dobiegniesz" i jak się tu nie zrazić do biegania po takim czymś :P
Ogólnie to nawet nie potrzebuje super wytrzymałości na długie dystanse czy w boksie, większość pojedynków w prawdziwym życiu i tak trwa 10 sekund xD

Się nie dziwie, że niechęć nastąpiła, skoro katowali uczniów co tydzień.

• 0

MikeR34

MikeR34

Advanced Member

• Użytkownik
  • 67 posts
  • LokalizacjaŚląsk

Kiedyś robiliśmy grilla ze znajomymi i ktoś przyprowadził wuefiste.Spytałem się go co sądzi o pistoletach to nie wiedział w ogóle co to za ćwiczenie xD

• 0

Krzepki Paweł

Krzepki Paweł

"Jesteśmy tylko marionetkami własnego umysłu"

• Bywalec
  • 341 posts

Kiedyś robiliśmy grilla ze znajomymi i ktoś przyprowadził wuefiste.Spytałem się go co sądzi o pistoletach to nie wiedział w ogóle co to za ćwiczenie xD

Ciesz się, że nie wezwał policji, bo byś siedział za przemyt broni :D.

Ja swojego wfiste parę razy wyzywałem na pojedynek w dipach czy czymś innym ale nie chciał, a o kalistenice to z tego co pamiętam mówił "coś tam słyszałem".

PS rzeczywiście offtop ale przynajmniej śmieszno jest hyhy.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users