Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dieta tłuszczowa.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1337 odpowiedzi w tym temacie

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

Pamiętam te dyskusje. Ale nie tylko Ty na nich skorzystałeś, bo pewnie część ludzi z forum też podążyła za wskazówkami wynikającymi z Waszego dyskursu. 

Kiedy ten temat o tluszczowce sie zaczynal, jeszcze w "poprzedniej" wersji forum za to co pisalem i glosilem spotkalo mnie wiele ostracyzmu ;) Zreszta potem spora czesc wyemigrowala na forko gimnastycy, tam za takie rzeczy od razu sie dostaje ostrzezenie, bo sie podwaza wiedze "certyfikowanych trenerow", ktorzy sa szkoleni przez "wieloletnich profesorow".

• 1

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
https://youtu.be/CIxoDFZP-Cw

Nie dlugo pojawi się chip umieszczany pod skóra badz karta tozsamosci z odpowiednim kodem genetycznym gdzie bedzie mozna isc od restauracji i zamówić takie produkty ktore nam nie bede szkodzić i beda dobre pod nas samych.

Taka karta/chip by pewnie byla by bardzo użyteczna.

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Matko boska ale śmiechłem :D :D :D Od razu dzień lepszy :)

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Nie dlugo pojawi się chip umieszczany pod skóra badz karta tozsamosci z odpowiednim kodem genetycznym gdzie bedzie mozna isc od restauracji i zamówić takie produkty ktore nam nie bede szkodzić i beda dobre pod nas samych. 

Taka karta/chip by pewnie byla by bardzo użyteczna. 

Znamię bestii.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Matko boska ale śmiechłem :D :D :D Od razu dzień lepszy :)

Wiadomo merfii.
Dla poprawienia tobie humoru.

Widac ze nie slyszales o personalizacji odżywiania na podstawie genomu ;)
Przyszlosc bedzie ciekawa, oby tylko dożyć. Xd.

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

Kiedy ty Hannibal dorosniesz, lykasz bez popity kazda scieme i probe naciagniecia naiwniakow. Tylko czekac az ktos ci sprzeda magiczne kamienie sily i spodnie wytrzymalosci

• 1

Bueno

Bueno

May the force be with you!

• Bywalec
  • 314 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Nie znam się w kwestii "personalizacji odżywiania na podstawie genomu" ale jak Gates (czy ktoś tam już nie pamiętam) powiedział, że będą czasy gdzie w każdym domu będzie komputer osobisty to się śmiali bo niby po co. Długo nie trzeba było czekać :). Jak to mój ojciec mi kiedyś ciekawie zobrazował: "ja za dzieciaka czytałem komiksy sci-fi w których postacie przenosili jakieś ważne informacje na małych kawałkach metalu (małe blaszki) po czym większa maszyna mogła te dane z niej odczytać, zainicjować jakąś czynność. Wtedy była to dla mnie tylko fikcja. W czasach gdzie stałeś w kilku godzinnych kolejkach do sklepu i dostawałeś kartki na jedzenie co można było sobie pomyśleć. Minęło +-20 lat i blaszki z moich komiksów zwane są dzisiaj pendrivami". Także co do przyszłości to tam nigdy jednak nie wiadomo.

• 1

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Ja bym nie mieszał rozwoju technologicznego z naciąganiem ludzi na temat żywienia. To samo dokładnie masz w przemyśle suplementacyjnym, który opiera się w zasadzie na trzaskaniu naiwnych ludzi na kasę. Nic - kompletnie nic więcej tam nie ma :) Żywienie "oparte o genom i spersonalizowane pod człowieka" to kolejny taki temat. Można być naiwniakiem tylko po co? No ale zauważyłem już, że ludzie są w stanie robić największe głupoty świata typu picie oleju ze szklanki w zamian za "obietnicę zdrowia" - często w międzyczasie popijając colę i żrąc batoniki :)

EDIT:
Swoją drogą naukowcy ostatnio odkryli, że podawanie dziecku codziennie 1 jajka spowodowało lepszy i bardziej prawidłowy rozwój i wzrost tych dzieci. No coś NIESAMOWITEGO :D Zastanawiam się kiedy ktoś dojdzie do wniosku, że to chodzi o białko i zaczną sprzedawać suplemencik jajeczny SPECJALNIE dla dzieci - opierając się właśnie o to badanie. Myślę, że kwestia krótkiego czasu :D :D :D

• 0

Wasyl82

Wasyl82

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 postów
Zastanawiam się czasem co by było gdyby na ziemi nastąpił jakiś kataklizm z tych 8mld ludzi przetrwała garstka i musieli by przeżyć. Czym by się żywili jak zabrakło by chemii, ilu z nich potrafiłoby uprawiać ziemie czy dla mięsa zabić zwierzę czy złowić rybę. Przecież dla większości młodych ludzi to jest teraz czarna magia. Jak coś nie jest reklamowane przez umięśnionego kolesia albo zgrabną babke to jest niedobre. Przemysł chemiczny spożywczy reklama zawładnęło tak ludźmi że teraz bez tego nie umieją żyć.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
  • 1

Krzepki Paweł

Krzepki Paweł

"Jesteśmy tylko marionetkami własnego umysłu"

• Bywalec
  • 341 postów

Wasyl, też czasami myślałem o czymś takim. Generalnie dzisiaj ludzie, szczególnie z miast (nie mówię, że tylko), są tak bardzo odizolowani od, że tak powiem, życia blisko natury, że ciężko im sobie wyobrazić, że na przykład zwierzę trzeba najpierw zabić, żeby je potem zjeść. Często podejście takich osób jest takie, że nigdy nie skrzywdzili by żadnego zwierzaczka, no, ale na obiadzik schabowe ubite to smaczne :D. A jak się powie, nie daj boże, że się zabiło ręcznie jakiegoś królika, czy cuś (swego czasu miałem chyba ze 100 :D), to ło jezu, morderca, weźcie go, a feeeee. Nawet mnie to śmieszy. Czasami takim ludziom przydałaby się taka szkoła życia, to by zrozumieli, że już tak ten świat wygląda, że jeden musi umrzeć, by drugi żył. Niestety, ale gdyby to oni znaleźli się w lesie, to wilki nie pomyślałyby, że to nie ludzkie zabijać bezbronną osobę w lesie, żeby ją potem zjeść i nie zostawiłyby jej w spokoju, tylko rzuciłyby się do gardeł i rozszarpały czym prędzej, by dobrać się do mięsa, żeby zapewnić sobie i swoim młodym byt. Czyli to samo, co ludzie robią. I zaraz są argumenty w stylu: "Ale my nie jesteśmy ja zwierzęta." Tak, jasne. Czyli lepiej, żeby rodzina pomarła z głodu (ewentualnie jadła trawę, albo korzenie), niż zabić zwierzaka i w ten sposób przetrwać, bo "My nie jesteśmy jak zwierzęta". Takie myślenie to porażka. Niestety, ale tak to właśnie zostało stworzone, że życie okupione jest śmiercią (chyba, że jesteś dżdżownicą i żresz ziemię).Być może jest to okrutne, ale prawdziwe.

• 2

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

@Wasyl rozumiem, że dla Ciebie nie byłoby problemem wyciągnąc dzidę i ubić dzika w lesie  ? (chodzi mi o umiejętności)

Jak ma nie być czarna magia jak nikt tego teraz nie robi. No ziemię to bym jeszcze pouprawiał ale obwinianie pokolenia XXIw, że nie upolowało by zwierzyny to jakaś groteska :D To jakbyś obwiniał 80latka, że nie ogarnia obsługi smartfona. EH TE STARSZE POKOLENIE TO NAWET KOMPA NIE UMI WŁACZYĆ

• 1

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Nieprawda. To jakie jest następne pokolenie zależy od tego jak je chowasz. Nie chodzi o naukę zabijania ale to to, żeby dzieciak umiał:
- podejmować decyzje
- biegać
- być sprytny
Jeśli dzieciakowi zapewni się pobyt parę razy w życiu na wiosce albo na wakacjach gdzie trzeba przejść się lasem, znaleźć jakieś grzyby, ominąć przeszkody itd itd. a do tego nie jest to gruby spaślak grający całe dnie w telefon to uwierz mi, że takie dziecko w ciągu bardzo krótkiego czasu zaadaptowałoby się do życia w naturze i za chwile upolowało jakąś zwierzynę.

Problemem jest właśnie to, że dzisiaj dzieci dostają na wszystko tabletki, proszki, obserwują tatę który pije piwsko i żre gówno, obserwują rodziców, którzy są krótko mówiąc niekonsekwentnymi paździochami i ich lekiem na wszystko jest zwalanie winy na cały świat za swoje niepowodzenia, grają całymi dniami w gry i nie muszą się nawet podrapać w lesie czy chociażby w krzakach na podwórku, są grube, leniwe, źle wychowane, pretensjonalne i bez pokory do świata. Absolutnie zgadzam się w tym co napisali koledzy wyżej. Świat idzie w bardzo złą stronę. Na Boga dzisiaj nawet mamusie latają za dziećmi z mydełkami hipoalergicznymi, chusteczkami do rączek i pilnują aby BROŃ BOŻE dziecko nie dotknęło ziemi :D Smutna prawda.

EDIT!
Ja znam mnóstwo starszych ludzi, którzy świetnie sobie radzą ze smartfonami i technologią. Wiesz czemu sobie radzą? Bo używali w życiu mózgu i korzystali z intelektu. Z takimi rzeczami zazwyczaj sobie kompletnie nie radzą ignoranci, którzy zamiast przeczytać książkę czy obsłużyć pralkę woleli leżeć z piwkiem, nie wysilać się intelektualnie i żeby wszyscy za nich wszystko zrobili :)

• 2

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

O k***a dobry post. 100proc dzisiejszych dzieci to stracone pretensjonalne gówniaki :D dobra kończę bo nawet nie chce się denerwować

ja mieszkam w miasteczku 30k, dorastałem wśród masy rówieśników, teraz obserwuje dzieciaki na podwórkach i czy są to 10 latki czy teraz 18 to jakoś nie widzę tego, grają w piłeczke, chodzą nad staw, wiadomo piwko wypiją ale właśnie w lesie, przy przez siebie rozpalonym ognisku. A już wgl aktualnie furorę robią goście ode mnie co idą z buta granicami Polski dookoła (polecam lajk na fb "Marsz dookoła Polski" !)

Może wy tak macie w spaczonych miastach >500k xD

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Nikt nie napisał, że 100% ale powiedziałbym, że więcej jak mniej. Jednak obserwując współczesnych rodziców, ich zachowanie i to co im wciska do głowy współczesność myślę, że to będzie tendencja zwyżkowa :)

I tak rzeczywiście opieram się na dużych miastach bo tutaj żyję :) Być może w małych miastach jest lepiej. Mam nadzieję :)

• 1

Bueno

Bueno

• Bywalec
  • 314 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Dieta tłuszczowa a tu zaraz dyskusja wjedzie na preppersów ^^. Nie popadajmy w skrajności. Są takie czasy a nie inne. Mamy dostęp do produktów w pierwszym lepszym sklepie i jednak zdecydowanej większości nie jest potrzebna wiedza z zakresu zdobywania, przyrządzania jedzenia w ekstremalnych warunkach. Jak kogoś to jara no to faktycznie trzeba zostać tym preppersem i gitara bo wiedza z zakresu przeżycia w ekstremalnych warunkach to nie tylko zdobycie pożywienia. Jest wiele czynników o których przeciętny Kowalski jednak nie ma pojęcia. Osobiście nie widzę w tym nic złego. Ja np. kompletnie nie znam się na samochodach a pewnie niektórzy wyznają pogląd, że "nie zna się na samochodach to pizda nie facet". No jak ktoś ma takie podejście to gratuluję światopoglądu. Albo naskakiwanie na bogate dzieci (tzw. banany), że nie znają życia bo nie wychowała ich ulica to co oni tam wiedzą - ku*wa śmiech :D. Każdy się dostosowuje do swojej rzeczywistości.

• 1

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Za pomocą spersonalizowanego jedzenia ludzie powinni otrzymać dokładnie to, co odpowiadaloby ich typowi genetycznemu.

Profesor Hannelore Daniel z Uniwersytetu Technicznego w Monachium zajmuje sie indywidualizacja pozywienia. - dla zainteresowanych.

Trop do google- Koncern chemiczny BASF pracuje nad sprzetem komputerowym dla indywidualnego pozywienia, we wspolpracy z przedsiebiorca z Nowej Zelandii.

Trop - 45 pracownikow juz pracuje nad wizjami genetycznymi w miejscowosci Mountain View.

To geny wplywaja na nasze zdrowie. Jesli bedziemy wiedziec jak one wplywaja na nasze zdrowie, bedziemy skuteczniej planowac nasz przyszlosc.

Widocznie ta dziedzina nauki jest dosc mloda aby moc cos wiecej powiedziec. I tak sie smiac chce. Bo to przeciez jakis absurd, aby posiadac swoj chip ze spersonalizowanym genomem i wchodzac do restauracji kupic te pozywienie ktore nam sluzy i nie zaszkodzi.

Mozna zrobic testu genetetyczne aby sie dowiedziec np czy nie mamy jakiegos genun odpowiedzialnego za nadwage.
Takie proste a trudne do zrozumienia.
Bo zyjemy tu i teraz. A przyszlosci nikt z nas nie zna.

Nie bede nic wiecej rozszerzał, bo merfi bedzie sie denerwowal niepotrzebnie xd

• 0

Bueno

Bueno

• Bywalec
  • 314 postów
  • LokalizacjaRzeszów

@Hannibal

"Mozna zrobic testu genetetyczne aby sie dowiedziec np czy nie mamy jakiegos genun odpowiedzialnego za nadwage.

Takie proste a trudne do zrozumienia." - owszem, można ale jak wejdzie faktycznie taka technologia, że za pośrednictwem jakiegoś CHIP'a w wspomnianej restauracji można będzie ustalić co jest dla nas "dobre" a co nam szkodzi to pewnie ogrom ludzi się tym zainteresuje i będzie można na tym zbić kasę. Można to porównać do przykładu z biblioteką i internetem. Powiedzmy, że chciałbyś się dowiedzieć coś o II wojnie światowej. Możesz iść do biblioteki (badania czy mamy jakiś gen odpowiedzialny za nadwagę) a można wklepać w internet (wspomniana technologia z CHIP'em). Tak by to pewnie wyglądało. Ludziom by się nie chciało i pewnie dla mniej ogarniętych CHIP byłby spoko nowym technologicznym bajerem.

Sam jestem przeciwny jakimkolwiek CHIP'om dla jasności bo tej mój post wygląda jakbym to zachwalał :)

• 0

Wasyl82

Wasyl82

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 postów
Tylko ze żywność dostosowywana do naszych genów będzie modyfikowana, a co za tym idzie będziesz dostawał jeszcze więcej chemii niż dostajesz teraz.

A teraz odnośnie diety tłuszczowej, czy według Was masło orzechowe jest w porządku na takiej diecie ?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Bueno

Bueno

• Bywalec
  • 314 postów
  • LokalizacjaRzeszów

@Wasyl

Ja osobiście praktykuję ale to u mnie wygląda tak, że jeden plaster sera posmarowany ani cienko ani grubo masłem orzechowym "Go On!" Nie jadam nic słodkiego, nie używam cukru i stosuję taką kanapkę serowo-orzechową jako przysmak dla podniebienia ^^. Jak masło orzechowe w jakichś większych ilościach na diecie tłuszczowej wypada to się nie orientuję. Wiem, że co do samych orzechów były chyba jakieś restrykcje, że za dużo tego nawrzucać nie można. Aczkolwiek tłuszczowi wyjadacze się pewnie bardziej orientują :)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

Za pomocą spersonalizowanego jedzenia ludzie powinni otrzymać dokładnie to, co odpowiadaloby ich typowi genetycznemu.

Profesor Hannelore Daniel z Uniwersytetu Technicznego w Monachium zajmuje sie indywidualizacja pozywienia. - dla zainteresowanych.

Wiesz, Hannibal, to fajne marzenia ale sadzisz, ze komus z "innym typem genetycznym" inaczej pracuja hormony no insulina czy dysmutaza ponadtlenkowa? Jezeli takie proste jest polapanie tych genow, to dlaczego nie ma jeszcze prostych recept na choroby? Rozmawialem kiedys z naukowcem pracujacym w laboratorium nad genami odpowiedzialnymi za Alzheimera. "Zlapali" ok 5 genow, ktore wg nich odpowiadaja za te chorobe, z tym, ze geny maja swoje polimorfizmy, moga byc dominujace i recesywne, poza tym nie dzialaja tak liniowo jak sobie wyobrazasz tylko wszystko jest sprzezone ze wszystkim itp. I co? I ciagle szukaja.

A przeciez liczba genow czlowieka okazuje sie ciagle mniejsza niz kiedys, teraz jest to ok 19tysiecy, z czego 20% jest kodujacych, to strasznie malo.

Wiec jezeli nie moga znalezc genow odpowiedzialnych za choroby to jak mogli znalezc odpowiedzialne za zywienie?

A przeciez w swietle ostatnich badan nad genomem jest jeszcze kolejne centrum zarzadzania - epigenom, czyli wszystko na co sklada sie srodowisko.

Slynne zolte myszy aguti, ktore zawsze sa zotle i otyle, czyli z tym slynnym "genem otylosci" wystarczylo umiescic w innym srodowisku i dac inne pozywienie, zeby juz w 2 pokoleniu zaczely rodzic brazowe i szczuple pokolenie. Epigenom wylaczyl konkretne geny (supresja) i wlaczyl inne (ekspresja)

Co do firmy BASF...zeby wierzyc w ich intencje wystarczy przesledzic jej historie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych