Zaloguj się Zarejestruj się
Dieta tłuszczowa.
Posted 18 February 2017 - 23:56 PM
Posted 19 February 2017 - 00:22 AM
I jeszcze "to zapotrzebowanie". To już są nawet kalkulatory liczące takie rzeczy? Coraz lepszy ten internet 😂
Posted 19 February 2017 - 00:54 AM
Merfi, wszystkich nie przekonasz, nie da się, jak chce to niech je BCAA, WPC, kreatyny itp. chociaż akurat białko to ostatnia rzecz, którą potrzebujemy suplementować, to tak jakby ktoś chciał suplementować tłuszcz jakimś specyfikiem
Ale badania donoszą, że 3g białka na kg masy ciała pomagają budować masę to co ma zrobić taki Janek z 1 Liceum co chce wyglądać? kupuje białko ![]()
Mateusz, obserwuj uważnie czy rzeczywiście coś Ci dają te produkty, jak nie, to moim skromnym zdaniem nie ma sensu wydawać na to kasę.
Posted 19 February 2017 - 01:08 AM
Posted 19 February 2017 - 12:45 PM
Rano: kawa z masłem, 3-4 jajka smażone(z masłem, cebulą, boczkiem) lub gotowane jeśli jestem w pracy (wtedy 300ml śmietanki 30%, bo najwygodniej i najsmaczniej ;p)
Opcjonalnie jak byłem głodny w pracy to tłusta przekąska (camembert / twaróg ze śmietanką)
Na obiad (po pracy) schematycznie raczej - mięso, trochę ziemniaków z masłem i warzywa zielone. Do tego najczęściej tłusty sos.
Kolacja najczęściej w formie takiej jak przekąska w pracy.
Od jakiegoś czasu (początku roku mniej więcej) zauważam jednak, że śniadanie nie syci na długo, ciężko się czuję, nie mogę zjeść tyle ile wcześniej i jakoś nie mogę wcisnąć mimo głodu (odruch wymiotny na jajecznicę), po kawie z masłem często nieprzyjemnie się odbija, obiad wchodzi trochę lepiej( chociaż mięso też rośnie w gębie), a przekąska no kolację już miodzio. Co ciekawe wciągnięcie jabłka, ziemniaka czy warzyw nie stanowi problemu(żołądek przyjmuje i błaga o więcej). Tak jakby układ trawienny miał problem z posiłkiem białkowo-tłuszczowym.
Poza tym wydaje mi się, że organizm powinien lepiej sobie radzić z głodem przed powrotem z pracy (w końcu ma zapas na brzuchu) a nie reagować od razu spadkiem energii i zawrotami głowy. Macie na to jakieś rady?
Dzisiaj już była przesada - pół porcji przygotowanej jajówki i dojadłem warzywami z przygotowanej michy (pomidor, papryka, ogórek kiszony, seler naciowy + trochę octu). Skład sałatki może powiedzieć coś o wnioskach jakie wyciągnąłem - niedokwaszony żołądek. Wdrażam sposób na wodę z octem + kiszonki. Myślicie, że to dobry trop? Jeśli ktoś stosował octową kurację z powodzeniem to ile tego piliście? Btw. Odczułem poprawę teraz po wypiciu tej mikstury, jest lżej trochę na żołądku, ale dalej nie mogę na jajówkę patrzeć ;p
Co dziwne na treningu wieczornym mnie nie odcina, robię fbw 3x w tygodniu(pull 5x5, push 10x5 przeplatane z 5 seriami przysiadów). Najgorzej jest za dnia, po obiedzie albo jabłku (porcji węgli) energia się stabilizuje.
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Edited by undercover, 19 February 2017 - 13:00 PM.
Posted 19 February 2017 - 13:09 PM
Merfi, wszystkich nie przekonasz, nie da się, jak chce to niech je BCAA, WPC, kreatyny itp. chociaż akurat białko to ostatnia rzecz, którą potrzebujemy suplementować, to tak jakby ktoś chciał suplementować tłuszcz jakimś specyfikiem
Ale badania donoszą, że 3g białka na kg masy ciała pomagają budować masę to co ma zrobić taki Janek z 1 Liceum co chce wyglądać? kupuje białko
Mateusz, obserwuj uważnie czy rzeczywiście coś Ci dają te produkty, jak nie, to moim skromnym zdaniem nie ma sensu wydawać na to kasę.
Kolego nie porównuj mnie do świniaków z siłowni którzy myślą, że jak nawpieprzają się białka i kreatyny to zniszczą każdego na siłce i zastępują białkiem każdy posiłek. Nie ćwiczę dla wyglądu, zwisa mi to czy będzie -5kg. czy +10kg., białko spożywam 1-2 razy dziennie, rano do śniadania i przed spaniem, dodane do białka bcaa pomaga mi w regeneracji której mimo 8h snu nie miałem nigdy tak dobrej jak teraz. Nie liczę kcal ani nie liczę gramatury produktów, pieprzę to, a ty mnie zaliczasz do takich lamusów. Fajnie. ![]()
No tak. Może ja też zacznę coś brać. Aż zaczynam się dziwić, że w wieku 33 lat trenuje ciężko codziennie i nie mam problemu z regeneracją, a nie łykam żadnej chemii. Może powinienem iść do lekarza skoro niespełna 20 letni chłopak musi coś zażywać?
Wybacz, ale mamy inne pojęcie ciężkiego treningu.
Rób tygodniowo 80 serii front levera, 10 serii pompek w hs, 20 serii trzymania hs, 50 serii planche, 100 powtórzeń z 30kg. podciągania, pompek na poręczach i 25-50 powtórzeń przysiadów sięgających 80-85% 1RM to zobaczysz czy będziesz miał super regenerację. ![]()
Żebyście już się nie czepiali, tak wygraliście, bcaa, białko i inne prochy zastępują mi jedzenie, wpieprzam to kilogramami, oczekuję że będzie +20kg. masy w tydzień i liczę kcal oraz jem 5g białka na kg. m. c. bo tak pisali na kfd, a ja się ich słucham, przecież tam wszyscy to naturale jak Rich Piana, muszą się znać.
Posted 19 February 2017 - 13:21 PM
Posted 19 February 2017 - 13:33 PM
Posted 19 February 2017 - 14:49 PM
Po co wpychać w siebie najzdrowsze na świecie jajka skoro można hapnąć trochę chemii w proszku. Ja wymiękam. Świat tak zidiociał, że nie da się z nim dyskutować. Po co w ogóle jeść jedzdnie co? Można kupować gotowe nutridrinki albo w proszku do rozrabiania z przygotowanymi proporcjami BTW. Serio wymiękam. Ten temat poszedł na maksymalne dno..Od
Odpowiedź mi na pytanie o około 6g leucyny i po około 3g izoleucyny i waliny - jakie pokarmy, bądź ile żółtek. A nie hejtujesz temat.
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 19 February 2017 - 14:56 PM
100 gramów żółtka (ok. 5 żółtek) zawiera:
Izoleucyna:0.91 g
Leucyna:1.36 g
Walina:0.97 g
Posted 19 February 2017 - 14:57 PM
Merfi, jeszcze nie trenuje bardzo mocno i jego treningi nie są wyczerpujące. I mu się zdaje, że ciężko tyra.
A tutaj coś o mikrofali i akurat natrafił się fragment o żółtkach z mikrofali, że mają więcej luteiny i zeaksantyny w porównaniu do smażenia i gotowania jajek. Co o tym myślicie ?
aha, od 57 sekundy jest ten fragment
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 19 February 2017 - 15:02 PM
100 gramów żółtka (ok. 5 żółtek) zawiera:
Izoleucyna:0.91 g
Leucyna:1.36 gWalina:0.97 g
20 żółtek ? Sporo, zbankrutuje przy tym.
Może 6 żółtek + 180 wątróbki - wszystko na surowo będę szamał ;p
Posted 19 February 2017 - 15:30 PM
Mateusz, nie porównuję Cię do jak to nazwałeś "świniaków z siłowni" nie twierdzę nawet, że jest to coś złego, niektórzy mają całkiem rozsądne pojęcie do budowy mięśni. Poza tym szanuję Twój dziennik i pracę jaką wykonujesz. Dygresja w moim poście może była nie do końca na miejscu i mogła być myląca, chodziło mi o to, że sama suplementacja białka nie ma sensu (w mojej opinii, każdy może mieć swoją), nie twierdzę, że zastępujesz nim posiłek bo byłoby to naprawdę trudne. Jednak ja mam zupełnie inny problem, staram się ograniczać produkty, w których znajduje się dużo białka, a Ty je suplementujesz, podczas gdy nie ma dowodów na to, że większa ilość białka = więcej mięśni (wiem, że masa Cię nie interesuje) a tym bardziej więcej białka = więcej siły. Zbyt dużo białka nie tylko jest niepotrzebne, ale jest także nadmiernym obciążeniem dla organizmu bo wątroba musi je przerobić na cukier, co może mieć w sile odwrotny skutek do zamierzonego.
Odnośnie ciężkiego treningu to merfi ma rację (bez obrazy), ale nie jest on już w wieku największej dyspozycji fizycznej, więc przy porównywaniu należy wziąć to pod uwagę. Ponadto trudno jest porównać wysiłek (ciężkość treningu) włożony w trening, bo każdy ma różną formę i jedna osoba zrobi 10 serii po 10 sekund front levera i nie złapie zadyszki a inna zrobi 10 serii po 10 sekund adv tuck front i będzie wykończona, a regeneracja zajmie dużo więcej niż osobie nr. 1.
Dla trójboistów na przykład takie nasze "wygibasy" to śmiech (no tak, w większości mają o kalistenice niezbyt dużą wiedzę), a prawdziwy wyczerpujący trening to siady czy martwy ciąg. Dyskusja więc, kto robi cięższe treningi, czy kto ma więcej do regeneracji jest bez sensu.
Posted 19 February 2017 - 15:57 PM
Odpowiedź mi na pytanie o około 6g leucyny i po około 3g izoleucyny i waliny - jakie pokarmy, bądź ile żółtek. A nie hejtujesz temat.
Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś wyczytał bo napisałem wyżej, że tyle znajduje się w 4 jajkach i 200g wątróbki. Ale to nie nowość, że zamiast czytać i analizować wolisz zadawać coraz to głupsze pytania. Często po pare razy te same chociaż odpowiedzi już dawno padały. Czasami mam wrażenie, że najzwyczajniej w świecie trolujesz to i drugie forum.
Posted 19 February 2017 - 16:02 PM
Ciężko coś poradzić po tym co napisałeś. Na prawidłowe trawienie składa się wiele czynników. Ocet to nie panaceum na wszystko. Wypij codziennie na czczo 2 łyżki jabłkowego w szklance wody i zobaczysz. Raczej na pewno nie winiłbym śniadań BT bo to najzdrowsze śniadania jakie można jeśćMerfi, może trochę odpoczniesz od ripostowania Mateuszowi. W paru innych postach na forum widziałem, że jesteś mistrzem octu (bez uszczypliwości) - nad postem Mateusza jest mój, trochę przydługi, żeby opisać w miarę dokładnie background. W skrócie - wydaje mi się, że organizm nie toleruje dobrze białkowo-tłuszczowych posiłków ,a czytałem, że miałeś na tym polu sukcesy z octem. Jak to wyglądało?
Posted 19 February 2017 - 16:18 PM
Nie winię za to BT tylko organizm, dlatego szukam rozwiązaniaCiężko coś poradzić po tym co napisałeś. Na prawidłowe trawienie składa się wiele czynników. Ocet to nie panaceum na wszystko. Wypij codziennie na czczo 2 łyżki jabłkowego w szklance wody i zobaczysz. Raczej na pewno nie winiłbym śniadań BT bo to najzdrowsze śniadania jakie można jeść
Posted 19 February 2017 - 17:01 PM
Tylko jak to napisalem (cytujac) bylem na poprzedniej stronie. Po napisaniu ujrzałem twoj post.Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś wyczytał bo napisałem wyżej, że tyle znajduje się w 4 jajkach i 200g wątróbki. Ale to nie nowość, że zamiast czytać i analizować wolisz zadawać coraz to głupsze pytania. Często po pare razy te same chociaż odpowiedzi już dawno padały. Czasami mam wrażenie, że najzwyczajniej w świecie trolujesz to i drugie forum.
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
Posted 20 February 2017 - 13:00 PM
Dosc dziwny tok dyskusji jak na ten temat, ale niektore z wypowiedzi zadziwiaja tak, ze zgadzam sie z tym co napisal pare postow temu Merfi.
Prosty przyklad - samochod.
Masz samochod, ktory w lecie pali powiedzmy 8 na 100km. I za kazdym razem w tych samych warunkach kazdy jest przewidziec "zapotrzebowanie" samochodu i w odpowiednim momencie dotankowac. Bo samochod dziala codziennie tak samo. W zimie te warunki sie troche zmienia, bo wiadomo ze na zimny silnik wiecej zezre. I tyle. Samochod w kolko "je" to samo jedzenie i zawsze dziala tak samo, wiec mozna to przewidziec dosc dokladnie. To maszyna zaprojektowana i skonstruowana wg zalozen mechaniki i fizyki , ktora charakteryzuje sie zawsze powtarzalnoscia zachowan. W krakowie czy Gdansku dziala tak samo, nie ma stresow ani pogoda go nie przygnebia, nie choruje, nie smuci ani weseli.
Czy czlowieka da sie sprowadzic do myslenia w kategoriach maszyny? Czy czlowiek w kolko je jedno i to samo paliwo? Czy w zimie, lecie, Bialymstoku, Gdansku czy Krakowie tak samo bedzie sie z rana czul? Raczej nie. Wiec skad to zapotrzebowanie i na jakiej podstawie? Czy ktos bierze pod uwage, ze weglowodany moga miec od 2 do 4 kalorii w zaleznosci ile z nich pojdzie na budulec, bo sa przeciez czesciowo budulcem? Dlaczego bialko sie liczy w jednostkach energii, jezeli energii ono nie daje, bo jest budulcem? Jezeli daje energie, to dlatego, ze jest przeksztalcane do cukru ale reszta ulega utylizacji co jest bardzo kosztowne energetycznie, wiec raczej obciaza organizm niz daje energie. Gram tluszczu moze dac od ok 6,5 do 10,5 kcal a te wszystkie powszechnie znane to wartosci mocno usrednione? Czy pomidor czy jajko w tabelach z USA to jest taki sam identyczny pomidor i jajo jak to w Kielcach? Itp itd.
Pytanie Hannibala kompletnie od czapy, tak mozna pytac o wszystko: co ma ile gram czego, ale nie ma to zadnego uzasadnienia w tym, ze wtedy lepiej sobie wrzucic troche chemicznego proszku, bo inaczej nie dostarcze 3g waliny. A kto kazal jesc 3g waliny i dlaczego?
smalcownia.pl
Posted 20 February 2017 - 17:36 PM
Od 3g waliny chyba nikt jeszcze sie nie otruł. Moze byc 3,125g to bez roznicy ile po przecinku. Tyle mi wystarcza aby sie zregenerować po treningu, akurat to na sobie sprawdzilem i tyle.Pytanie Hannibala kompletnie od czapy, tak mozna pytac o wszystko: co ma ile gram czego, ale nie ma to zadnego uzasadnienia w tym, ze wtedy lepiej sobie wrzucic troche chemicznego proszku, bo inaczej nie dostarcze 3g waliny. A kto kazal jesc 3g waliny i dlaczego?
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Posted 20 February 2017 - 20:13 PM
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report