Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Cukier - potrzebny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów
Jeśli chodzi o dobre czerwone wino to zawiera dużo antyoksydantów :) Co prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdzycy, chorób serca .
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Wreszcie znalazłem uzasadnienie dla mojej miłości do czerwonego wina;) Nie mniej jednak trzeba uważać i nie używać tego argumentu do uzasadniania pijaństwa:-)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Fenomen diety śródziemnomorskiej to fuzja wielu składników nie tylko żywieniowych ale i położenia geograficznego i klimatu. Co do wina owszem na resweratrol ale ma także alkohol więc ja bym go nie wybrał jako źródła antyoksydantów.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów
Wiadomo że można doprowadzić do uszkodzenia wątroby alkoholem:)

Nie oszukujmy się tam też jest inna kultura picia, jeśli piją do posiłku do piją dobre wino, małą ilość i powoli. U nas by to wyglądało troche inaczej:D

Tam wiele osób jak pije powiedzmy piwa to pije je powoli i gdy zdarzy się że zrobi się ciepłe to nie ważne że jeszcze jest pół puszki to wylewają:) Przynajmniej ja się spotkałem z takimi sytuacjami bo miałem okazje pomieszkać przez 2 tygodnie u francuskiej rodziny.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
W czym problem, żeby pić tak jak oni?
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
W polskiej naturze jak sądzę. Sęk w tym, że to picie wina to będzie i tak wyrywanie z kontekstu.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

W czym problem, żeby pić tak jak oni?

W niczym ale na pewno sam tak nie pijesz albo rzadko:) Nie twierdze że się upijasz ale wiesz taki sposób picia jak oni mają to jest coś takiego przekazywanego z pokolenia na pokolenie i wyuczonego :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Nauczysz mnie jasnowidzenia? Akurat mój sposób picia wina jest dość zbliżony do greckiego. Nie twierdzę że dokładnie taki sam, ale to naprawdę nic trudnego wypić lampkę słodkiego wina do obiadu...
Może problem tkwi w utożsamianiu się z miejscem urodzenia... Cóż, na szczęście nie mam czegoś takiego.
  • 0
Shut up and get moving.

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów
Sopel ale ja nie mówie tylko o piciu wina tylko ogólnie alkoholu...

Wyobrażasz sobie że u nas ktoś ,,męczy" 2 godziny piwko? A krajach środziemnomorskich nie jest to jakimś wyjątkiem, mówię oczywiście o ludziach dorosłych a nie młodzieży bo wiadomo że to jest co innego.
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
A u mnie z winem zupełnie na odwrót. Nie mogę znieść jego smaku i to nie ważne czy to jakiś tani siekacz, czy wino smakowane w winiarni. Nie wiem, może w 3 dekadzie życia coś się zmieni :D

A jeśli chodzi o dietę tłuszczową to polecam przeczytać np. to http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=21 Na szczęście obecnie, po mału, badanie tłuszczu wraca do łask naukowców
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
W Polsce akurat, nie wiem czemu, przyjęło się uznawanie wina wytrawnego za "lepsze" i "wykwintniejsze", na przekór logice, historii i całemu światu. Jeśli jeszcze nie próbowałeś słodkiego, to spróbuj. Nie ma żadnego porównania.
Problem w tym, że byle kto jest w stanie zrobić wino wytrawne, ale zrobienie słodkiego jest o wiele trudniejsze, więc za porządne wino trzeba zapłacić dość sporo.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Sopel mało wiesz o winie. Ja w branży alkoholowej pracuję od 15 lat więc nieco "liznąłem" temat. Cały świat produkuje głównie wina wytrawne. Wina słodkie naturalnie są i owszem uznawane wszędzie za smakołyk ale wina słodkie, półsłodkie te popularne w Chinach, Polsce, Rosji i Mongolii produkuje się poprzez dodanie moszczu winogronowego do wina wytrawnego.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów

Wina słodkie naturalnie są i owszem uznawane wszędzie za smakołyk

Wszędzie, tylko nie tutaj. Niby w czym się pomyliłem?
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Bo u nas win naturalnie słodkich z winogron jest sprowadzanych praktycznie zero. To co przyjeżdża w postaci win słodkich i półsłodkich to wina dosładzane moszczem winogronowym. One nie są naturalnie słodkie. Natomiast produkcja krajowa jest jeszcze gorsza. Wina tu są słodzone syropami fruktozowo-glukozowymi, cukrem w najlepszym razie.

Wina naturalnie słodkie to wina w których przerywa się proces fermentacji zanim cały naturalnie występujący cukier zostanie zamieniony przez drożdże w alkohol. Wcale nie są to najlepsze wina. Owszem nadają się na deser w małych ilościach.

Wina wytrawne natomiast to chyba najlepsza rzecz wymyślona przez człowieka (poza kalisteniką). Ogólnie wszędzie mówiąc "wino" ludzie myślą o winie wytrawnym. Sorki ale to nie forum winiarskie więc zakończę wywód :-D

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych