Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Cukier - potrzebny?

• Please log in to reply
73 replies to this topic

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Można też przesadzić z ziemniakami i burakami :D
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Ziemniaki nie są paleo :D Co do buraków, racja, trzeba uważać, mają niewiarygodnie dużo cukru.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Twaróg też nie jest paleo, a Ty go jesz i masz w diecie bardzo dużo. To jak to jest ?
Ziemniak jest moim zdaniem bardziej paleo niż twaróg :D Bulwy korzenne występowały dawno przed naszym powstaniem.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
A czy ja twierdziłem że moja dieta jest idealna? :D
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Nie. Nie myślałem że idealna, ale że paleo.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
No mówię, że nie jest idealnie paleo (idealna w żadnym stopniu też nie), bo mnie zwyczajnie nie stać :D
Ale lepszy już nabiał niż zboża, chyba nie zaprzeczysz.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Moja dieta jest dość podobna ale to połączenie IF i paleo. Paleo w dni nietreningowe i przed treningiem, po treningu wcinam ryż :D, jem o godz. 12-16-20.

DT
Jajecznica 6 jaj
ogórek kiszony 4 szt
Oliwa z oliwek 30 g
Kura 250 g
Ryż 150 g
Śmietana 18% tłuszczu 330 g
Ser twarogowy półtłusty 500 g
2200kcal
DNT
Jajecznica 10 szt
Ogórek kwaszony 4 szt
Oliwa z oliwek 30 g
Łosoś świeży 320 g
Śmietana 18% tłuszczu 165 g
Ser twarogowy półtłusty 250 g
2700kcal

EDIT: Obowiązkowo warzywa !!
białko: 2,5g/kg
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
A co to jest dieta IF? No i serio nie jesz żadnych warzyw? :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Bar-Man, kiedyś odżywiałem się podobnie, choć zjadałem mniej ryb i twarogu i więcej mięsa. Niestety pokonały mnie ... hemoroidy ;( Teraz muszę dbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Zahir - zapomniałem, że do tego zawsze jest porcja warzyw (surowych lub grillowanych). Nie ma wtedy problemów :D
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
No właśnie:) Z własnego doświadczenia powiem Ci, że nie warto o tym zapominać;D
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń

No właśnie:) Z własnego doświadczenia powiem Ci, że nie warto o tym zapominać;D

Zgadzam się. Już przetestowałem tą dietę w wersji bez warzyw haha
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Długo tak jedziecie już jedząc prawie samo białko? Źródlanej przyszłości to ja bym wam nie wróżył...
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Bardzo długo się nie da, trzeba będzie pomyśleć o jakichś tłuszczach...
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Ale nie samo białko. Tłuszcze też tam są: w łososiu, śmietanie, oliwie, jajecznica na maśle, w samych jajkach, w twarogu, dodatkowo wciągam omega-3 i olej rybi. Tłuszczu jest tu masa cała. Najmniej węgli.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Ja chyba zejdę do 2,5g/kg kosztem tłuszczy, muszę tylko wymyślić co czym zastąpić.
  • 0
Shut up and get moving.

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Na tłuszczowej, po prostu zmniejszyć ilości białkowych produktów, a dodać tłuszczy zwierzęcych. No i na prawdę polecam poczytać w wolnej chwili o żywieniu optymalnym, co jak co ale biochemia jest obiektywna :)
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Robert

Robert

Overcoming Gravity

• Użytkownik
  • 254 posts
  • LokalizacjaBydgoszcz
Sporo piszecie tutaj o odżywieniu więc postanowiłem ustosunkować się do kilku wątków:

dieta Dukana to dieta polecana przez samego jej twórcę dla osób mających problemy z nadwagą. Dukan nie twierdzi, że jego dieta jest najlepszą z możliwych tylko najlepszą dla osób, które muszą schudnąć a nie potrafią ograniczyć ilości i/lub rodzajów spożywanego pokarmu.
Dzieli ją na 4 etapy. Dieta proteinowa trwa tylko kilka dni 3-5, maksymalnie 7. Na ostatnim etapie można jeść wszystko w nieograniczonej ilości, z tym że w jednym dniu w tygodniu je się wyłącznie pokarmy wysokobiałkowe. Swoją drogą podobną dietę do pierwszego etapu diety Dukana opisywał Karol May w "Winnetou";)

Dieta Kwaśniewskiego to żaden polski wynalazek - tak samo wygląda dieta Atkinsa. Moim zdaniem różni się zasadniczo od diety Dukana nie składem (choć ten jest nieco inny) ale tym, że Kwaśniewski twierdzi, że jest to najlepszy możliwy sposób odżywiania. Nie dzieli jej na żadne etapy. Generalnie odżywiamy się cały czas pokarmem bogatym w tłuszcz i białko. Jakiekolwiek węglowodany: proste czy złożone staramy się ograniczyć do zera. Czytałem kilka lat temu jego książkę, podstawowym argumentem, którego używa jest to, że tak odżywiali się ludzie w Starym Testamencie - nie ustosunkował się tylko jakoś do spadającej manny na pustyni ;)

Znam parę osób, które stosowały dietę Dukana i jedną, która stosowała dietę Kwaśniwskiego i przyznaję, że diety te były skuteczne jeśli chodzi o redukcję masy ciała.

Osobiście uważam, że jeśli ktoś ma problemy z nadwagą i nie potrafi sobie z nią poradzić do może zastosować dietę Dukana, ale tak jak radzi sam jej twórca, a nie odżywiać się wyłącznie tak, jak jest zalecane w jej pierwszym etapie.
Co do diety Kwaśniewskiego/Atkinsa to odradzam - dieta ubogoresztkowa i wysokobiałkowa zwiększają ryzyko raka jelita grubego oraz miażdżycy mimo, że stosujące ją osoby tracą na wadze - ilość tkanki tłuszczowej i poziom cholesterolu to nie to samo choć wydawało by się, że te dwie rzeczy idą ze sobą w parze.

Tak na marginesie jak na razie jedyną dietą o udowodnionym prozdrowotnym działaniu jest dieta śródziemnomorska.
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
A co w tej diecie śródziemnomorskiej jest takiego zdrowego? :)

Dietą Dukana nigdy jakoś specjalnie się nie interesowałem, ale pamiętam, że ten ostatni etap był dosyć rozsądny, poprzednie niekoniecznie.

Natomiast mógłbyś przedstawić jak wygląda rozkład makroskładników w diecie Atkinsa? Z tego co pamiętam jest to dieta niskowęglowa, ale wysokobiałkowa, czego o diecie Kwaśniewskiego powiedzieć nie można (1-1,5g białka:3-4g T:0,5-1g WW). Węgli nie ogranicza się do zera tylko do poziomu, w którym nie powstają ciała ketonowe. Miażdżycy też się na niej na pewno nie nabawisz, bo ona nie powstaje z tłuszczu.

Podbudowa ideologiczna faktycznie do mnie też średnio przemawia, ale prawa biochemii są takie same, nieważne czy ktoś wierzy w Boga czy w ufo. Nie jest to na pewno dieta dla ludzi bez odpowiedniej wiedzy i trzeba się stosować do pewnych reguł, żeby osiągnąć zamierzone efekty, a nie jeść na pałę :)
  • 0

Robert

Robert

Overcoming Gravity

• Użytkownik
  • 254 posts
  • LokalizacjaBydgoszcz
Co jest zdrowego w diecie śródziemnomorskiej - pół żartem, pół serio to czerwone wino ;)

Stwierdzono mniejszą ilość występowania incydentów sercowo-naczyniowych wśród osób, które ją stosują. Ten korzystny efekt jest niezależny od poziomu cholesterolu i innych czynników zwiększających ryzyko miażdżycy. Uważa się,że jest to spowodowane korzystnym wpływem na śródbłonek naczyń krwionośnych i zwiększoną ilością produkowanych przez niego substancji rozszerzających naczynia i zmniejszających agregację płytek krwi. Oczywiście przedstawiam to w dużym skrócie.

Masz rację. Dieta Attkinsa i dieta Kwaśniewskiego różnią się między sobą. Dzięki za sprostowanie. Oprócz podziękowania rep :)

Jeśli jesteś zainteresowany to wklejam linka do strony z krótkim porównaniem diety śródziemnomorskiej, ubogotłuszczowej i ubogowęglowodanowej

http://www.mp.pl/artykuly/?aid=41119
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users