Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Pompki CC1 krok 6 - Pompki Wąskie

• Please log in to reply
29 replies to this topic

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Jestem na etapie wykonywania pompek wąskich ze Skazanego. Robię ich dwie serie po 14 sztuk. Od czasu kiedy robię ich więcej niż 10 w serii coraz bardziej bolą mnie przedramiona, a dokładnie mięśnie przedramion położone w głębszych warstwach blisko kości. Ból jest taki, że czasem tydzień nie starcza na regenerację (dziś robię kolejny trening, a mięśnie dalej jak bolały tak bolą). Nie wiem czemu mnie tak boli. Jedyne co mi przychodzi do głowy to kwestia ułożenia dłoni na podłodze. Może chcąc dojść do perfekcji robię te wąskie pompki za wąsko bo ostatnio zamiast opisywanego diamentu z dłoni doszedłem do tego, że dłonie leżą jedna na drugiej ;) Dodam, że ten ból to nie są żadne DOMS, zakwasy czy coś. To boli jakby mi mięsień rozerwało. Ostatnio dużo jeżdżę autem i boli nawet podczas przełączania biegów na trasie. Ból jest symetryczny.

Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

Pompki wąskie bardzo lubię bo pięknie mi się po nich cycki i tricki rozwijają :D i mam zamiar je robić już do końca życia :D
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts
Może po prostu przegiąłeś i nadwyrężyłeś mięsień? :P

Ja coś podobnego miałem jak pewnego razu po 3-letniej przerwie wszedłem na siłkę i zrobiłem ciężkie FBW w stacjach, czego skutkiem był ponad tygodniowy ból mięśni. :)
  • 0

66668745.png

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
To dziwne, mnie z początku zawsze "ciągnęły" przyczepy tricepsa znajdujące się blisko stawy łokciowego (bo gdzie indziej, chodzi dokładnie o przyczep bliższy głowy bocznej, jeśli się nie mylę :D). Ale z czasem wszystkiego minęło. Musze się zgodzić z twoją tezą która jest chyba najbardziej prawdopodobna że możliwe iż nie naturalne ułożenie dłoni ma z tym coś wspólnego.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Bar-Man, ja podobnie jak M6K3 odczuwałem ból w łokciu. Poradziłem sobie w ten sposób, że zmniejszyłem obciążenie wykonując te pompki na schodach. Zacząłem od trzeciego schodka, po jakimś czasie zszedłem na poziom podłogi już bez bólu. Myślę, że mięśnie i ścięgna przyzwyczaiły się do wysiłku.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Dziś jeszcze spróbuje zrobić zakładaną liczbę serii i powtórzeń po staremu ale kontrolować ustawienie dłoni na podłodze). Jak nie zadziała to będę próbował zmniejszyć liczbę powtórzeń lub kąt nachylenia podczas ćwiczenia. Napiszę jak poszło.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Bar-man zrób przerwę 2 tygodnie
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Zgadzam się z Cassim. Najpierw przerwa, a potem dopiero kombinuj z ułatwianiem.
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Za późno. Kończę właśnie trening. Co ciekawe podczas ćwiczeń nic nie boli. Zobaczymy co będzie jutro.

2 tygodnie? Chłopaki serio Wy chcecie żebym stracił motywacje do dalszej egzystencji. Miałem dać po repie ale jak Wy mnie nie lubicie to sie rozmyśliłem ;)

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Jak boli to nie ćwicz i zrób 2 tygodnie przerwy. Może być gorzej, a nawet już nie poćwiczysz. Możliwe, że to jest jakiś uraz.
Nie jestem lekarzem, ale nie powinno boleć jak ćwiczysz.
Przeczytaj ten artykuł może coś będzie jaśniej nawet ciekawy jest o wspinaczce www.fuw.edu.pl/~nat/rw.pdf
Lubimy Cię i chcemy, żebyś z nami tutaj został. Nie zawsze trening jest najważniejszy. Podobnie kiedyś myślałem jak ty.
Bar-man :(

Przeczytaj artykuł :)

Dokładnie nie wiem jaki masz za ból. Ale jak ćwiczysz i przestaje boleć to coś jest nie tak.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Cassi - dziękuję bardzo. Przeczytam.
Oczywiście żartowałem z tym obrażaniem się. Wiem że chcecie dobrze i Wasze rady są zawsze pożyteczne. Taki mały dżołk ale już nie będę ;-)

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Wiesz, mnie też bolały plecy od mostków. Przerwałem mostki ale wznosy nóg na drążku ćwiczyłem dalej. Myślałem - przejedzie. I ćwiczyłem. Ale nie przeszło i bolało coraz bardziej. W końcu musiałem przerwać trening wznosów i od chyba kilku miesięcy zastępuje je czymś innym. Gdybym zrobił to od razu byłbym te kilka miesięcy do przodu z treningami....
Moim zdaniem lepiej "stracić" 2 tygodnie niż kilka miesięcy (a i może paręset złotych na rehabilitację).
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Wiem Michał dokładnie o co chodzi. Kiedyś się nabawiłem kontuzji na siłowni z powodu chorej ambicji. Wyskoczył mi jeden z kręgów podczas wiosłowania. Jakbym nie przesadzał to zamiast przymusowej przerwy mógłbym spokojnie dalej ćwiczyć. Dziś jest drugi dzień po treningu i widzę, że jest OK. Dziś robię podciągania i przysiady. Jak będzie dobra forma to i workami poćwiczę, ale zmniejszę ciężar odrobinę. Zbyt szybka progresja.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Dzięki za poradę. Przerwa leci od środy. Postanowiłem odpocząć 2 tygodnie bo ból przedramion pojawia się nawet kiedy mieszam łyżką w garnku.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Bar-Man, przykro mi, bo teraz nie tylko nie potrenujesz ale nawet nie zjesz;)

A na poważnie. Trzymam kciuki za Twój powrót do formy. Czasem trzeba odpuścić. A pompki wąskie to fajne ćwiczenie. Dobrze przygotowuje do wariantów pompki jednorącz:)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Podepnę się pod temat. Zbliżam się powoli do granicy 8 powtórzeń w tych pompkach i zastanawiam się co robić potem... Myślałem żeby na początek dać nogi trochę wyżej, a potem zacząć z pompkami na jednej ręce na jakiejś dość wysokiej przeszkodzie. Macie jakieś sprawdzone ćwiczenie na ten etap? Nie przepadam za półpowtórzeniami.
  • 0
Shut up and get moving.

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ja też nie przepadam za pół powtórzeniami ale akurat w tym ćwiczeniu są według mnie złem koniecznym. Bardzo ciężko zrobić od razu całe. A podwyższenie wprawdzie trochę ułatwia ale niewiele, chyba, że bardzo duże. Myślę, że trzeba się wprawić w ruch przez pół powtórzenia.
  • 0

Tym3k

Tym3k

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 107 posts
A ja mam z tym rodzajem pompek taki kłopot , że pierwszą serie robię bez problemu do 20 , drugą do 15. Raz na siłę zrobiłem 20,20. To czułem jakby mi triceps w prawej ręce rozerwało nie byłem w stanie zrobić prawidłowo pompki pełnej potem. Myślałem, że jak po tym zmniejszę intensywność treningu żeby się zregenerował mięsień to przejdzie mi ten próg w drugiej serii 15 pompek , ale w następnym tygodniu było tak samo.
Nie wiem dlaczego tak mam, wydaje mi się że coś tam mam źle lub za słabo rozciągnięte.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Tym3K nie sądzę, by było to efektem słabego rozciągnięcia. Ćwiczenie jest ciężkie, więc w drugiej serii masz prawo robić mniej powtórzeń niż w pierwszej. Jeśli przez dłuższy czas nie zauważysz progresji postępuj jak w każdym innym przypadku przetrenowania.
  • 0

Tym3k

Tym3k

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 107 posts
Przeszedłem do kroku następnego i odkryłem, że pomimo iż jestem prawo ręczny , lewą rękę mam 2 razy silniejszą, Ciekawe.
Pamiętam jak kiedyś ćwiczyłem na siłowni, krótko co prawda systemem maksymalnie siłowym. Po 2 miesiącach jak zrobiłem 2 tygodnie przerwy miałem bardzo duży przyrost siły, mogłem robić ćwiczenia od tak sobie których 2 miesiące wcześniej oraz po 2 miesiącach (przed 2 tygodniami przerwy) ruszyć nie mogłem.
Po tym tygodniu zrobię 1 tydzień przerwy i zobaczę czy będą jakieś efekty, pójdę na sauna fińską ( 2 tyg temu byłem i mi się spodobało) wspomaga regenerację mięśni i wzmacnia system immunologiczny, POLECAM !
Jeżeli kogoś zainteresuje temat sauny to : http://cafeteria.pl/zdrowie/sauna/

Sam nie wiem czy zrobiłem off-topic ; D
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Przerwa to jak widać ważna sprawa. Ta obecna to dla mnie pierwsza. Ciężko wytrzymać to nieróbstwo :-D ale muszę dać radę. 2 tygodnie to masa czasu. Nie spodziewam się wzrostu siły ale przynajmniej zregeneruje się porządnie i nie będzie bólu. Jeśli jeszcze gdzieś tam coś się wzmocni to postanawiam sobie robić przerwy tygodniowe co 2-3 miesiące. To może przyśpieszyć progres. Nigdy przerw nie robiłem dlatego liczę na Was, może coś podpowiecie: jak często i jak długie przerwy stosujecie?

Może Mod wydzieli wątek do osobnego?

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users