Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Co zamiast chleba ?

• Please log in to reply
55 replies to this topic

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
No spoko, niech każdy je to co lubi :) Tylko zawsze dziwiła mnie teoria obwiniająca węglowodany za otyłość i choroby bez nawet próby rozróżnienia różnych typów węglowodanów. Co do danych to mogę poszukać w wolnej chwili i przytoczyć, ale generalnie fakt, że wegetarianie i weganie są mniej narażeni na choroby cywilizacyjne i otyłość wydaje mi się jest dość znany, a potwierdzają go największe organizacje dietetyczne, ich raporty i badania. Ja najlepiej się czuje po sałatkach owocowych z dodatkiem orzechów i ziaren siemienia lnianego i maku :)
  • 0
Dołączona grafika

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Moje zaufanie do organizacji dietetycznych jest dość niskie. To jest tak jak z walką z GMO. Badania, raporty i wyniki są przedstawiane przez dwie strony. A strony to w przypadku GMO wcale nie społeczeństwo i wredni producenci GMO, ale producenci GMO i producenci pestycydów, herbicydów i innych chemikaliów stosowanych w rolnictwie. Jeśli ktoś myśli, że w firmie DuPont siedzą sobie spokojnie czekając, aż rynek ich produktów przestanie istnieć bo nie będzie trzeba ich pryskać to jest w błędzie. Firmy te zrobią wszystko by wynajęci naukowcy, celebryci, Green Peace i Amnesty International przekonały nas, że marchewka pryskana 10 chemikaliami jest zdrowsza niż taka genetycznie zmodyfikowana. Obecny świat pełen jest naukowców, którzy dla grantów, sławy, zwiększenia sprzedaży książek i udziałów w firmach fabrykują najprzeróżniejsze wyniki i objawiają nam wiekopomne odkrycia. Świat pełen mediów i rządów sterowanych przez grupy lobbystów jest pełen kłamstw dlatego najważniejsze jest by kierować się swoim własnym rozsądkiem. Bo danych na temat szkodliwości każdego składnika pokarmowego jest masa. Jakby je zastosować w celu wyeliminowania składników z diety to by się okazało, że nie ma co jeść. Mając zdrowy rozsądek i wsłuchując się w działanie swojego organizmu możemy jednak znaleźć właściwą ścieżkę. Tylko to chciałem powiedzieć.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Na tej zasadzie można zakwestionować wszystko i w ogóle nie ma sensu rozmawiać o czymkolwiek bo wszystko może być sfałszowane dla kasy i podstawione. Tylko, że poważne badania nie skupiają się na pojedynczych składnikach odżywczych i ich zaletach i wadach tylko analizują te składniki w kontekście całej diety co zmienia ich działanie.
Ale słusznie, wsłuchujmy się w organizm :)
  • 0
Dołączona grafika

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Emil - przecież ja nie kwestionuję niczego. Nie podważam niczego konkretnie. Twierdzę jedynie, że w dzisiejszym świecie jest trudno oddzielić ziarna od plew (tfu znowu te ziarna ;)).
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Choroby cywilizacyjne nie są jedynymi chorobami, otyłość nie jest jedynym problemem.
Nikt chyba nie powie, że weganie są idealnie zdrowi. Problem w tym, że nie da się wykazać bezpośredniego wpływu jedzenia lub niejedzenia czegoś na zdrowie, bo statystycznie wegetarianie mają aktywniejszy tryb życia niż mięsożercy, co nie znaczy przecież że każdy mięsożerca ma 50kg nadwagi i stołuje się w KFC.
  • 0
Shut up and get moving.

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Zgadzam się z Bar-Manem, że teorii na szkodliwość jakiegoś składnika jest mnóstwo i w zasadzie każdy według jakichś badań jest niezdrowy. To samo dotyczy diet. Według jednych specjalistów jakaś jest chwalona, według innych jest maksymalnie niezdrowa.

Zgadzam się też z Soplem, że ciężko przeprowadzić jakieś większe badania populacyjne z których wynikał by wpływ diety na zdrowie. Na nasze zdrowie ma bowiem wpływ mnóstwo różnych czynników.

A tak na marginesie to podziwiam wegan. Gdyby ktoś zabronił mi jedzenia mięsa, to pewnie po tygodniu mógłbym zamordować;) Nie wyobrażam sobie życia na warzywach. Gdybym paru z Was nie znał osobiście nie uwierzyłbym, że to jest możliwe:)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Weganie nie są pewnie idealnie zdrowi, wcale tak nie twierdzę :) Można przecież jeść cały dzień frytki i zapijać coca colą i też jest się na diecie wegańskiej. Otyłość też nie jest jedynym problemem ale mi chodzi o samą ideę, że jedzenie węglowodanów powoduje choroby, otyłość, cukrzycę, choroby serca itd. Spotykam się z takimi twierdzeniami na stronach zwolenników diet wysokobiałkowych i paleo i nie ogarniam tej teorii.

Oczywiście, że nie warto skupiać się wybiórczo na działaniu jednego tylko produktu. Co do diet i ich zalet ja wolę pokładać zaufanie w renomowanych organizacjach dietetycznych, które robią przeglądy i analizują setki badań z całego świata niż na pojedynczych obserwacjach i badaniach. Ale nie zrozumcie mnie źle, ja nikogo do niczego nie namawiam :) Po prostu jestem ciekaw bardzo teorii paleo i teorii o szkodliwości zbóż i chętnie o tym czytam.
  • 0
Dołączona grafika

Mr.Burns

Mr.Burns

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 89 posts
W czasopiśmie naukowym Atherosclerosis (format peer review, czołowy tytuł naukowy poświęcony badaniom miażdżycy) opublikowano właśnie badania (abstrakt do wglądu tutaj), które wskazują na bezpośredni związek między spożywaniem jajek i rozwojem miażdżycy, a dokładnie z wielokrotnym wzrostem ilości odkładanego osadu miażdżycowego. W podsumowaniu wyników można przeczytać o tym, że jedzenie jajek jest w 2/3 tak samo niezdrowe jak palenie, jeśli chodzi o ryzyko zachorowania i rozwoju miażdżycy.

Pozdrawiam jedzących jajecznicę o której była mowa kilka stron temu ;)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
"This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference."
That.
Poza tym, nieznaczne zwiększenie zachorowalności na miażdżycę nie przebije korzyści zdrowotnych żółtek: http://www.livestron...s-of-egg-yolks/
Pozdrawiam z nad jajecznicy z bekonem i warzywami.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Powyższe badanie miało na celu udowodnić szkodliwość spożycia jajek. No i się udało. Niestety wgląd mam tylko w abstrakt więc nic więcej na temat badania nie wiadomo. Nikt nie pytał pewnie pacjentów o inne pokarmy które spożywają wraz z jajkami: bekon, fasolkę, parówki, chleb, bułki czy majonez. A może żółtka zjadali pod postacią ciast. Badano tylko chorych, a co ze zdrowymi ? Oni jajek nie jedzą?

Moim zdaniem badanie to jest źle przeprowadzone i dowodzi jedynie szkodliwości spożycia jajek lub produktów komplementarnych przez ludzi chorych. To takie samo badanie jak to odnośnie szkodliwości spożycia białka, które udowadniało, iż więcej niż 30g białka w posiłku jest szkodliwe, a było przeprowadzone wśród chorych na nerki, a zdaniem badaczy udowadniało tą szkodliwości dla całej populacji.

W 1999 roku dr Frank B. Hu oraz jego współpracownicy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health) stwierdzili, że osoby jedzące 1 jajko dziennie nie są zagrożone chorobą wieńcową, pod warunkiem, że są zdrowe. W przypadku osób obciążonych schorzeniami takimi jak cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia, nawet jedno jajko dziennie to wystarczająco dużo, by podnieść stężenie cholesterolu we krwi. Dlatego też zaleca się, aby osoby z zaburzeniami metabolicznymi, zwłaszcza z cukrzycą czy hiperlipidemią, ograniczały ilość spożywanych jajek. Najlepiej byłoby, gdyby w ogóle zrezygnowały z żółtek - jedno żółtko to ok. 200 mg cholesterolu, podczas gdy przy zaburzeniach tego typu zaleca się, by całkowita ilość cholesterolu dostarczona wraz ze spożytymi posiłkami nie przekraczała 300 mg.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Chyba zaczynamy trochę offtopować :)
  • 0
Dołączona grafika

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Off jest, ale niezbyt szkodliwy :D
Pozdrawiam znad talerza wypełnionego jajecznicą z 10 jajek. A żeby nie było całkiem offtopic to powiem, że zamiast chleba zagryzam ją ogórkami kiszonymi :D Jajka nie mają witaminy C. Ogórkami ją uzupełniam :D
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Kiszone ogórki są najlepsze w sałatce ziemniaczanej :)
  • 0
Dołączona grafika

Mr.Burns

Mr.Burns

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 89 posts

"This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference."
That.

to chyba dobrze że będą dalsze badania?

Moim zdaniem badanie to jest źle przeprowadzone

Bar-man. Ja rozumiem, że jesteś sceptyczny. Ciekawe ile w tym nauki, a ile klasyczny efekt potwierdzenia/błędu konfirmacji. Nie odbijaj tylko w moją stronę, bo ja to mam na pewno i przyznaję się bez bicia :)

Niemniej - w temacie tego że źle przeprowadzone - pamiętam, że już raz zgłaszałeś zastrzeżenia do publikowanych wyników badań (i z tego co pamiętam chyba stwierdziłeś że ich wyniki i tak cię nie przekonują, więc ciężko coś tu argumentować). Wydaje mi się że redakcje naukowych publikacji na pewno chętnie wysłuchają twoich zastrzeżeń, tym bardziej jeśli będą udokumentowane, peer review, itd.

Jajka nie mają witaminy C. Ogórkami ją uzupełniam :D

:)

Tutaj wyjątkowo wstawię się po twojej stronie. Ogórki kiszone tylko same w sobie! Gdybym miał do wyboru sałatkę z ziemniakami albo jajecznicę, to kto wie czy przypadkiem bym nie przelknął szybciej tego jajka :)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
No przyznaję naukowiec ze mnie jak z koziej d.. tąba ale sceptyczny to jestem i zabronić mi tego nikt nie może.

Jajko z ogórkiem kiszonym bajka ;)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Do tematu: ze śniadaniem i kolacją nie ma problemu:
- owsianka+orzechy+jakiś banan np.+mleko/woda/jogurt naturalny
- jakaś puszka rybna (świetne źródło wapnia, byle nie tuńczyk)
- twaróg + oliwa
- jajecznica na maśle
- kilka plasterków żółtego sera jak już się nic człowiekowi nie chce ;p
- w zasadzie można też zjeść to co jemy na obiad

U mnie z zastąpieniem chleba (chociaż faktycznie na razie tego nie potrzebuję) problem mógłby być z tym co zjeść poza domem, np. na uczelni bo tutaj kanapki z razowym sprawdzają się świetnie :D

ad ostatnie kilka postów
badanie chorych ludzi, nie wiadomo jaki sposób odżywiania stosują, co najważniejsze nie wiadomo z czym jedzą te jajka (same/z tłuszczem są zupełnie nieszkodliwe; z węglami prostymi - bardzo szkodliwe). Takie badanie nie wnosi zupełnie nic :)
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users