Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

poręcze czy kółka gimnastyczne?

• Please log in to reply
69 replies to this topic

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Ja ćwiczyłem Waszymi kółkami. ;) Zdenerwował mnie tylko węzeł prusikowy. Za dużo pracy przy zmianie wysokości kółek, do tego nie równomierne. Próbowałem coś z tym zrobić, ale przestałem ćwiczyć. Teraz dopiero weszły pasy.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
@mtidea.pl

Waszą stronę to mam obadaną.. :)
  • 0

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 posts
Łosz kurde jestem zacytowany! :DDD

Całe to zamieszanie 28 a 32 mm to kupa śmiechu. Ten kto powaznie podchodzi do tematu i tak kupi 28 mm bo na takich będzie startował w zawodach, egzaminach sprawnosciowych czy na uczelni . Chyba ze bedzie wszedzie woził ze soba te 32mm i prosił zeby mu zapieli jego i tłumaczył ze do takich sie przyzwyczaił w domu :/ U mnie na AWF wiszą 28 mm i kurde tyle roczników juz na nich zdawało zaliczenia ze chyba gdyby były złe to juz by zmienili.

Oczywiście ten kto trenuje rekreacyjnie niech bierze co mu tam się podoba. moje zdanie takie ze zawsze mozna założyć sobie rekawiczki treningowe choć to jakas paranoja ze 28mm są niewygodne. Ale jak ktos lubi "coś grubszego trzymać w dłoni" hehe........ :)

Oczywiście ze skórki na dłonie to juz do powazniejszych ewolucji a nie dla przeciętnych uzytkowników.

Bez sensu klepanie tego samego tematu. Komercyjna reklama produktu zaczyna się z tego robić
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
No "reklama dźwignią handlu", ale to dzięki nim ćwiczyłem pierwszy raz na kołach. ;)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ale dobrze, że wrzucili ten tekst. Każda profesjonalna informacja jest mile widziana:)
  • 0

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 posts
No niby tak Zahir.... ale szczerze mówiąc to nie widzę w nim nic profesjonalnego poza reklamą własnego produktu :I
  • 0

mtidea.pl

mtidea.pl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 posts

Łosz kurde jestem zacytowany! :DDD

Całe to zamieszanie 28 a 32 mm to kupa śmiechu. Ten kto powaznie podchodzi do tematu i tak kupi 28 mm bo na takich będzie startował w zawodach, egzaminach sprawnosciowych czy na uczelni . Chyba ze bedzie wszedzie woził ze soba te 32mm i prosił zeby mu zapieli jego i tłumaczył ze do takich sie przyzwyczaił w domu :/ U mnie na AWF wiszą 28 mm i kurde tyle roczników juz na nich zdawało zaliczenia ze chyba gdyby były złe to juz by zmienili.

Oczywiście ten kto trenuje rekreacyjnie niech bierze co mu tam się podoba. moje zdanie takie ze zawsze mozna założyć sobie rekawiczki treningowe choć to jakas paranoja ze 28mm są niewygodne. Ale jak ktos lubi "coś grubszego trzymać w dłoni" hehe........ :)

Oczywiście ze skórki na dłonie to juz do powazniejszych ewolucji a nie dla przeciętnych uzytkowników.

Bez sensu klepanie tego samego tematu. Komercyjna reklama produktu zaczyna się z tego robić

Napisałem tylko sprostowanie z mojej strony odnośnie linku do allegro i dyskusji na forum i nie jest to komercyjna reklama tylko sprostowanie pewnych informacji i faktów.
Trenowanie na trochę grubszych ringach nie ma negatywnego wpływu na starty w zawodach, a dodatkowo angażowane przedramiona wzmacniają uchwyt. Grubość obręczy nie determinuje kto ma na nich trenować, nie ma żadnej różnicy czy to osoby trenujące rekreacyjnie czy zawodnicy.
Trudność wykonywania ćwiczeń jest taka sama tutaj nie ma różnicy.
Kółka są wygodniejsze w użytkowaniu i bardziej trwałe a sugestia że grubsze kółka są dla użytkowników trenujących rekreacyjnie mija się z prawdą.

Pozdrawiam ;)

• 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 posts
Dobrze Panie mtidea ale raz mówisz ze nie ma zadnego znaczenia ta róznica a raz że znacząco wpływa na trening

Jeżeli juz sie uważasz za takiego specjalistę od ćwiczeń to poczytaj jeszcze o łańcuchach kinetycznych i zrozum mechanike działania układu miesniowego. Angażując zbytnio przedramiona uniemozliwasz wykrzesanie maksymalnej siły np bicepsów czy pleców gdyz przedramiona pełnia wtedy rolę czynnika ograniczającego (przykładem może być właśnie podciąganie sie na grubszym drążku gdy to robimy 10 powtórzeń a na węższym 14)

Jest to wynikiem właśnie zbytniego niepotrzebnego angażowania przedramion które sa słabszymi mięśniami w stosunku do reszty mięśni.

Jest takie powiedzenie trenerów trójboistów:

"taki mocny łańcuch jak jego najsłabsze ogniwo".

Większe angażowanie przedramion jest bezcelowe i działa na naszą niekorzyść ( chyba ze zakładamy iż priorytetem naszego treningu są przedramiona)

Większośc sprzętu jak drażki , gryfy, uchwyty do atlasów mają 28 mm bo jest to najbardziej kompromisowe i ergonomiczne wyjście.

A sprostowanie oczywiście ok ale to jest forum gdzie wymienia się posiadaną wiedzę a nie indoktrynuje ludziom słuszność produktów które się sprzedaje. Od tego masz allegro czy jak sam juz zaznaczyłeś własną strone www

• 0

mtidea.pl

mtidea.pl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 posts
Spokojnie nie zamierzam nikogo indoktrynować, nie musicie mnie tak atakować.Nie wiem skąd taka niechęć.
Powiem jeszcze raz ta grubość nie wpływa na osłabienie chwytu. Zwiększenie średnicy o kilka mm to nie jest duża zmiana, ale zmiana która wyraźnie poprawia wygodę użytkowania.
Tak napisałem że angażowane są mięśnie przedramion, ale nie wpływa to na utrudnienie wykonywanych ćwiczeń. Wykonasz taką samą ilość ćwiczeń na jednych i drugich.

Chciałbym tylko wiedzieć czy ktoś miał w ręce jedne i drugie i próbował poćwiczyć na obydwu.
Bo jak najbardziej zgadzam się z tym że zbyt duża średnica kółek mocno ograniczyłaby skuteczność treningu.

Każdy ma swoje zdanie na ten temat i wybierze co mu najbardziej pasuje :)

• 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Nie ćwiczyłem na 32mm, ale uważam, że im trudniej będzie się nam ćwiczyć tym łatwiej będziemy wykonywać ćwiczenia kiedy staniemy do rywalizacji. Ale zakładając, że tej rywalizacji nie będzie (bo to nie jest forum dla zawodników) to śmiem twierdzić, że oba rozwiązania są równie dobre. Pozostaje kwestia indywidualnych preferencji, o których tu nie dyskutujemy.

Mam kilka drążków na których się podciągam i różnią się one znacznie średnicą. Ćwiczę na obu i uważam takie rozwiązanie za najlepsze. Dlaczego ? Dlatego, że właśnie jesteśmy tak silni jak nasze najsłabsze ogniwo. I to ogniwo trzeba wzmacniać. Dlatego też w crossficie, treningu trójboistów i siłaczy wprowadza się ćwiczenia ze sztangami po 2,5-3 cale średnicy. Nie bez znaczenia jest grubość drążka czy sztangi.
Odsyłam do lektury na ten temat: http://tnation.t-nat...ck_bar_training

Oczywiście jeśli ktoś jest zawodnikiem i startuje na 28mm to niech sobie ćwiczy jak chce. Ja nie jestem i standardy zawodnicze mnie nie obowiązują. Ćwiczę czym chcę i jak chcę. Uważam, że jeśli ktoś nie jest zawodnikiem, może śmiało używać grubszych i krzywda mu się nie stanie. Jakbym miał lepszą ofertę cenową na 32 mm kiedy kupowałem swoje 28 mm to bym kupował grubsze. Ale nie miałem i cieszę się z ćwiczeń na tych co mam.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 posts
Najrozsądniej kupic sobie 28 i sprawdzić. Jak sie bedzie potrzebowało albo jak sie będzie chciało trenować z pogrubionym chwytem to zawsze je mozna sobie owinąć np taką taśmą jak się owija rakietki do tenisa albo kierownice rowerów... już nie mówiąc o zwykłych rękawiczkach treningowych. Po co w ogóle ciągniemy ten temat Panowie?
  • 0

mtidea.pl

mtidea.pl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 posts

Tylko że obklejanie kółek taśmą czy trening w rękawiczkach to żadne rozwiązanie.
Przy takich obciążeniach i dynamice ćwiczeń rękawiczki są wręcz niewskazane a taśma po chwili się pozrywa.
W trakcie treningu smarujesz ręce magnezją żeby zwiększyć pewność chwytu przez usunięcie potu z dłoni,
więc nie ma tutaj miejsca na rękawiczki.

• 0

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 posts
Popatrz troche na youtube jak na świecie ćwiczą ludzie na siłowniach (zarówno na gołych, na gołych z magnezją jak i w rękawiczkach jak i w obklejonych taśmami). Nawet po tym forum lata filmik jak jakiś gimnastyk ma kółka obklejone taśmami. Wszyscy żyją i nikt nie umarł od tej "DYNAMIKI" o której piszesz :)
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 posts
Barman nie mogę się z Tobą zgodzić. Trenowałem kulturystyke i trójbój w swoim czasie i startowałem w zawodach (jezeli też trenujesz to może nawet znamy się z wdzenia z jakiś imprez). Treningi na poszerzanych gryfach (rzadko kto stosuje obecnie) stosuje sie epizodycznie i to zawsze daleko od sezonu startowego. W okresach przygotowawczych 9czyli przez wieksza część czasu) robi się wręcz coś odwrotnego (stosuje sie specjalne paski na nadgarstek którymi chwytasz sztangę zeby jeszcze bardziej "zacieśnić-wzmocnić" chwyt. Z tego co pamietam ćwiczysz ketlami. Chciałbyś żeby też miały pogrubione rączki??? Już sama intuicja podpowiada ze nie bo przy dynamicznych rwaniach/ swingach mógłby się wysmyknąć. Oczywiście ze jak masz kilka drązków tak jak piszesz to masz róznorodność bodźców i to jest korzystne. Innym polecam czasami owijać drażek ręcznikiem.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Panowie z całym szacunkiem ale wydaje mi się, że bilecie pianę. Czy 28 czy 32, drewniane czy plastikowe to szczegóły być może ważne dla wyczynowca. Najważniejszy jest trening:)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Racja Zahir.. Bicie piany...

MTIDEA ma przecież w swojej ofercie kółka 32 i 28mm, to o co chodzi??

Pojawił się nowy produkt - ringi 32mm - i producent daje tutaj znać - i bardzo dobrze!

Sam mam kilka kettli i fakt - pewne grubości rączki są lepsze niż inne - w zależności od wykonywanych ćwiczeń.
Np. wyciskanie kettla 20kg z chudą rączką jest niewygodne, bo wpija się w dłoń.
Rwanie kettla z grubą rączką - znowu strach, bo może się wysmyknąć i zrobić kuku.
Gdybym ćwiczył pod girevoy sport (zawody), to ćwiczyłbym jedynie na wersji turniejowej - czyli pro grade.
Jednak nie jestem zawodnikiem :)
Takie samo podejście można mieć pod kółka, drążek (na Pucharze Polski pewnie jest określona średnica drążka??) itd..

Co do kółek - jak ktoś ćwiczy pod zawody, czy jakieś zaliczenia na AWF - pewnie głównie będzie to robił na 28mm, a może dla odmiany, czy np. dla rozwoju czegoś tam - poćwiczy czasem na 32mm.

Ilu tutaj jest gimnastyków/zawodników?? Pewnie da się na palcach jednej ręki policzyć..

Samo muscle up jest na tyle trudne, że pewnie tylko nieliczni forumowicze potrafią je wykonać na kółkach, więc raczej nikt nie będzie jeszcze specjalnie sobie tego utrudniał..

Mam 28mm, jestem w stanie zrobić kilka dipsów i póki co - kółka nie wpijają mi się w dłonie.
Wątpię, żeby ktoś dla spróbowania dokupił drugą parę kółek, bo to spora kasa - jakby nie patrzeć..

Jak coś, to w ramach testów mogę przyjąć gratisową parę 32mm to napiszę coś więcej :)
  • 0

Tomo Bird

Tomo Bird

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 11 posts
Wypowiem się bo widzę zażarta dyskusja odnośnie 28 i 32. Ćwiczyłem na obu na AWF-ie 28 i prywatnie mam 32 od Mtidea.pl.Miałem też dylemat jakie kupić te 28 plastiki a nawet jakieś kanadyjskie drewno było w ofercie ale wybrałem moim i moich kolegów z ekipy najlepsze na Polskim rynku 32 od ww Mtidea. Dlaczego ano nie ćwiczę na AWF-ie często tylko rekreacyjne i wiem że bez skórek ciężko jest z dłońmi jak już się długo ćwiczy mnie bolały wewnetrzne części dłoni. Co do kółek 32 to śmiało można zabrać je w teren zawiesić na drzewie/bramce itp. Zapraszam na moją strone tam są foty i testowanie przez mój team. Dodatkowo otrzymujemy obrotowe zawiesia które można podczepić pod haki wmontowane np w sufit , ja tak mam bo ćwiczę i w domu i na świeżym powietrzu.Co do chwytania 32 są bezpieczne , muscle up , front/back lever z obracaniem kierunku dłoni , maltese , podciąganie w pionie do góry nogami nie sprawiają problemu gdyż wiem że mam pewny chwyt! Dłoń sie nie wyślizguje , podczas L-sita i dipsowania , po obniżeniu robieniu pompek - nie ma uczucia bólu w wewnętrznej części dłoni.Nie trzeba inwestować w "skórki" ani rękawiczki. Jeżeli ktoś mi zarzuci że robię reklamę to....tak k...a żebyś wiedział jeden z drugim bo nie polecił bym nikomu czegoś czego sam oraz moi koledzy nie sprawdziliśmy!!! Liczy się zdrowie i dobry trening.Nie wszyscy są "wyczynowcami" , trenują akrobatykę itp. Jest duzo ludzi którzy nie mają "nawyków" gimnastycznych i ich ciało (dłonie) nie są przyzwyczajone do 28mm. Więc po co się zniechęcać "bo boli" lub "trening jest nieefektywny " itp. Jak poćwiczycie na 32mm to nie jeden z Was przyzna mi rację.Czas na progress! A te kółka to zagwarantują!
  • 1

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
To się nazywa agresywna reklama... :)

A można było zaproponować konkurs, promocję, czy coś. Teraz to już pewnie nikt stąd nie sięgnie po te kółka.

Chyba większość póki co robi sobie podstawowe ćwiczenia. Pompki, podciąganie różnego rodzaju, rozpiętki, dipsy.
Przy niewielkiej liczbie powtórzeń kółka nie wpijają się w dłoń. Ewentualnie - założenie rękawiczek załatwi sprawę.

Nie chcę wypowiadać się w imieniu całego forum, ale jak tak sobie tutaj poczytuję, to nikt tutaj nie robi na kółkach jakichś obrotówek (nie wiem nawet jak to się nazywa), więc takie skórki (droższe od kółek) - to nie ta bajka. Nie ta liga itd..

A może każdy chce być olimpijczykiem i dlatego jest presja na 28mm :)

(są tańsze i tyle)
  • 0

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 posts
hahahhahahaha! Ale jaja! :D za takie branie "pod chu....a" to powinno się karcić na kazdym forum. Bardzo nieładnie!!!
Kano rep leci.

• 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Jak dla mnie, komercyjna reklama nic więcej :) Kano super post :)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users