Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

poręcze czy kółka gimnastyczne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

matt

matt

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 4 postów
czesc, chce zakupic sobie kolejny sprzęt. Zastanawiam sie pomiedzy:

-poręczami do pompek http://allegro.pl/ma...2759621092.html
a
-kółkami gimnastycznymi http://allegro.pl/tr...2766002871.html

Co polecacie?
wydaje mi się że lepszym posunięciem było by pójście w kółka.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Zdecydowanie. Same zalety. Bierz, póki są.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Między kółkami, a poręczami wybrałbym: Kółka oczywiście. Zamiast poręczy ustawiasz dwa równe przedmioty np. krzesła na wysokość pach i masz poręcze+kółka, które kupisz. Wybór prosty :)
  • 0

bartekbaltyk15

bartekbaltyk15

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 283 postów
Oczywiście kółka, dużo bardziej wszechstronne, a poręcze można łatwo zastąpić (np. tak jak pisał cassi).
  • 0
"Aby prze­być ty­siąc mil, trze­ba zro­bić pier­wszy krok." - Bruce Lee

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Kółka zdecydowanie. Używam do dipsów i działają pięknie.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Podstawowe pytanie - po co Ci to?? Jaki cel korzystania z tego?

Tak ogólnie:

Poręcze łatwiej zastąpić w razie konieczności.

Kółek nie zastąpisz niczym, a homemade to pewnie pomyłka.

Kółka moim zdaniem będą lepszą inwestycją.

Kwestia tylko wybrania - z tworzywa/drewniane 28mm/drewniane 32mm (podlinkowałeś takie).

Mam drewniane 28mm od gumy-turbo - jakość wykonania - nie najlepsza, mogłaby być lepsza. Ot sklejka..
Ale nie będę na nich wydziwiał i mam nadzieję, że dłuuuuuuuuuuuugo będą mi służyć :)
Te z tworzywa też chyba nie są złe. Widać w sieci, że ludzie z nich korzystają. Kwestia tego, czy te na allegro to takie same jak u tych ludzi? czy jakiś kiepski materiał...
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Kano, ja mam z tworzywa, kosztowały bodajże 120zł i sprawują się super:)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
No i spoko :)

(aktualnie są po 135zł łącznie z kosztami wysyłki)
  • 0

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 postów
Zdecydowanie kółka bo na nich też zrobisz pompki i to w hardcorowym wydaniu. Ja tez mam od gumy turbo z allegro i jak dla mnie jakość super a zapłaciłem jak za plastiki :) U mnie w klubie wiszą takie z POLSPORU które podobno kosztowały 400zł i nie widze najmniejszej róznicy pomiedzy tymi a moimi. Plastiki to pomyłka (dla zawodowych gimnastyków też) ale sa ludzie którzy takie lubią i trzeba to uszanować. A co do chwytu 32 czy 28 to juz kazdy sam sobie musi dobrać ale myśle ze nie bez powodu drażki do podciągania i kółka standardowo maja 28mm. Gdzieś na forum ktoś pisze nawet ze te grubsze sprawiaja ze ma sie słabszy chwyt i nawet ma to sens jak sie człowiek zastanowi jak sie podciaga na grubszym drazku (mi podciaga sie gorzej).
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
No ma sens z uwagi na to, że im grubszy drążek, tym ciężej go złapać, a co za tym idzie - musimy go mocniej chwycić/objąć, by nie spaść. Dodatkowo angażują się przedramiona. ;)
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 postów
Kur...a usuwaja mi sie posty. To ja pisałem o tym słabszym chwycie i zasięgnąłem wiedzy w tej materii u pewnego źródła. Krzysiek wysłałem ci priva. Zainteresowany ksiazką jeszcze?

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
No czytałem pozycje. ;) Na razie jej nie chcę kupować, ale jak najbardziej interesująca. ;)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Co za książka?? :)

Mała średnica kółek może doskwierać przy dipsach, L-sit itp - gdzie cała masa ciała naciska na dłonie.
Tutaj może to przeszkadzać.
  • 0

konan

konan

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 postów
Chyba łatwiej załozyc rękawiczki treningowe (jak ktoś jest delikatny i potrzebuje) do kółek 28mm niz sobie ostrugac te 32 do 28 zeby sie dobrze trzymały w dłoni np przy robieniu musle upa

• 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 postów
Kano - ta ksiązka to "Technika i metodyka nauczania podstawowych cwiczeń gimnastycznych". Wydawnictwo akademii wychowania fizycznego.

Konan _ bardzo słuszna i błyskotliwa uwaga :)

Krzysiu - tak czułem ze Ty to juz tę ksiazke miałeś w łapach i Cię nie zaskoczę! :) hehe

Mi kółka sprzedał (słona cena) akurat kolega z AWF-u ale co do tego gumy turbo całego to widziałem te kółka na własne oczy i trzymałem i są jak trzeba więc jak ktos szanuje pieniądz to moge polecić (wiem ze wiele osób marzy o kółkach a cena jest zaporowa i budżet nie pozwala na takie wydatki)

Ogólnie w budowie drewnianego kółka nie ma zadnej filozofii więc ja bym nie przepłacał bez sensu. Plastiki też miałem zaszczyt pomacać i nie polecam (dzień do nocy plastik/drewno

A jak ktoś ma problem z dieta i funduszami (kiedys to przerabiałem sam) to moge podpowiedziec jak tanio zrobic własną odzywke, czym podbic kalorie itd itp
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Nie, że w łapach. Wyraziłem się źle. Czytałem te rozdziały co mi na PW przysłałeś. ;)
  • 0

mtidea.pl

mtidea.pl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 postów

Zdecydowanie kółka bo na nich też zrobisz pompki i to w hardcorowym wydaniu. Ja tez mam od gumy turbo z allegro i jak dla mnie jakość super a zapłaciłem jak za plastiki :) U mnie w klubie wiszą takie z POLSPORU które podobno kosztowały 400zł i nie widze najmniejszej róznicy pomiedzy tymi a moimi. Plastiki to pomyłka (dla zawodowych gimnastyków też) ale sa ludzie którzy takie lubią i trzeba to uszanować. A co do chwytu 32 czy 28 to juz kazdy sam sobie musi dobrać ale myśle ze nie bez powodu drażki do podciągania i kółka standardowo maja 28mm. Gdzieś na forum ktoś pisze nawet ze te grubsze sprawiaja ze ma sie słabszy chwyt i nawet ma to sens jak sie człowiek zastanowi jak sie podciaga na grubszym drazku (mi podciaga sie gorzej).

Witam wszystkich

Jako że pojawił się link do produktu mtidea.pl, postanowiłem się wypowiedzieć.Oczywiście to prawda im grubszy uchwyt tym trudniej go utrzymać, ale nie w przypadku średnicy 32mm. Obręcz o takim przekroju nie jest gruba. Trzeba by spojrzeć w drugą stronę i stwierdzić że 28mm to grubość niewystarczająca (gimnastycy używają skórek podczas zawodów i treningów nie bez powodu). Średnica 32mm nie powoduje osłabienia chwytu. Każdy kto miał je w ręce i trochę poćwiczył potwierdza ten fakt.
Eksperymentowaliśmy z różnymi średnicami przed wypuszczeniem tego produktu i osłabienie pewności chwytu widoczne jest od przekroju 36mm (wtedy obłapienie kółka było już utrudnione). 32mm to połącznie wygody użytkowania i pewności chwytu. Przy muscle up-ach, dipsach średnica 28 mm jest wręcz bolesna kółka wpijają się do rąk. Wystarczyłoby poćwiczyć na jednych i drugich i wątpliwości szybko by się rozwiały.
False grip jest także bardzo pewny nie widać wogóle pogorszenie pewności chwytu, 32mm to nie jest gruba obręcz. Widoczna jest wyraźna poprawa wygody użytkowania. To nie jest tylko nasza opinia, ale wielu innych użytkowników naszych kółek.Dodatkowo angażowane są mięśnie przedramion.

Zapraszam do przetestowania.
Pozdrawiam

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Skórki są przede wszystkim potrzebne przy swingach, obrotach itp, by nie ślizgały się dłonie. ;)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
@mtidea.pl

Trzeba było zarejestrować się tu kilka tyg. wcześniej, dać rabat dla forumowiczów, to może bym się skusił na te 32mm...

Skoro znacie się na kółkach i treningach, a na pewno macie osoby, które się na tych kółkach znają, to może coś z materiałów szkoleniowych wrzucicie do sieci?? :)
W grę wchodzi poziom początkujący! :)
  • 0

mtidea.pl

mtidea.pl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 postów

@mtidea.pl

Trzeba było zarejestrować się tu kilka tyg. wcześniej, dać rabat dla forumowiczów, to może bym się skusił na te 32mm...

Skoro znacie się na kółkach i treningach, a na pewno macie osoby, które się na tych kółkach znają, to może coś z materiałów szkoleniowych wrzucicie do sieci?? :)
W grę wchodzi poziom początkujący! :)

-----

Na tą chwilę mam materiał Dr Krzysztofa Sasa-Nowosielskiego AWF Katowice. Materiał jest na naszej stronie wrzucam link :
http://www.mtidea.pl...rencje/1-zalety

Jak tylko będe miał plany treningowe dla różnych stopni zaawansowania to wrzuce raz że na naszą stronę dwa tutaj na forum,założę odpowiedni post.

Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych