Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

200 brzuszków oraz 100 pompkek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja robiłem kiedyś program 100 pompek (aczkolwiek nie ten ze strony 100pompek, tylko inny) i nie ma w nim nic złego poza tym, że jeśli chce się mieć efekty, to moim zdaniem, powinno się odpuścić inny trening. Raczej ciężko będzie przeplatać treningi 100 pompek z treningami typowo siłowymi. Tak mi się wydaję.

Wiadomo, że te 100 pompek nie będzie idealne techniczne bo ciśniemy na szybkość. Dlatego trzeba uważać żeby sobie krzywdy nie zrobić i czegoś nie przeciążyć, żeby tyłek nie opadał i cały czas trzymać pozycję.

Zrobienie 100 pompek to fajny motyw, ale potem forma i tak Ci spadnie jak przejdziesz na iny trening :P
  • 0
Dołączona grafika

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Wróćmy do tematu.

Mam pytanie - wszyscy tak cisną tego typu programy, aczkolwiek tak naprawdę nie wiem dlaczego.
Zapytałem na fejsbuku 100pompek, ale nie otrzymałem odpowiedzi (nie wiem czy jeszcze, czy po prostu mnie olano;)).

Co jest w nich złego, co jest w nich dobrego, co przydałoby się w nich zmienić, dodać, ująć itp?

Bardzo proszę nie pisać tekstów w stylu: "bo nie ćwiczą siły, tylko wytrzymałość", bo to są dwie odrębne kwestie, a stwierdzenie, że siła jest lepsza/ważniejsza od wytrzymałości jest po prostu głupie. :)

Zależy mi o logicznych, poważnych wypowiedziach. :)

czemu złe ??
są dobre, ale jak zmieniasz plany, to można dla odmiany dać co innego, bo dodać 2 plany jednocześnie może być ciężko osiągnąć zamierzony efekt :)
nawet jak nie dojdziesz do tych 100 pompek, to jakąś tam wytrzymałość i rozbudowe ciała będziesz miał :)
ja doszedłem do 60 pompek w jednej serii, źle to zrobiłem, nie trzymałem się ściśle tych przerw, robiłem je dłuższe
z tej strony co jest w pierwszym poście tego tematu
brzuszków +300 w jednej serii, nogi pod łóżkiem
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Nie mówię, że są złe, tylko, że źle o nich ludzie mówią. :P
No, ale wychodzi na to, że nie są lubiane tylko dlatego, że nie trenują siły, tylko wytrzymałość, co jest mniej pożądane niż siła wśród ćwiczących. :)

Poprzednio ćwiczyłem z takich planów brzuszki i przysiady, nie zrobiłem ich do końca. Ale wówczas ta setka przysiadów, czy dwieście brzuszków nie były dla mnie problemem, natomiast teraz tyle nie zrobię, czyli wyrobiona wtedy wytrzymałość trochę opadła.
Zamierzam po części wrócić do systemu tego typu.
  • 0

66668745.png

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Set, moim zdaniem krytyka wynika z tego, że jest to program specjalistyczny. Jeśli wytrzymałość jest dla kogoś priorytetem, bo jest strażakiem, żołnierzem, czy wioślarzem;) to jak najbardziej ten trening jest dla niego. Większość ludzi na tym forum chce po prostu zbudować siłę i masę;) dlatego nie poleca tych programów.

Ja nie polecam go z dwóch powodów:

1) Trening tego rodzaju jest ciężki ale i monotonny, nużący. Łatwo się wypalić
2) Bardzo mnie nużą tego typu programy ( nie lubię wykonywać tego samego ćwiczenia przez 10 min.)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja robiłem ten program - http://forum.kaliste...tek-100-pompek. Musiałem tylko czasem dłużej posiedzieć na danym etapie. Zamiast jednego to dwa tygodnie. No i najważniejsze zaczynać od samego początku. Wchodzi super, po miesiącu sam się zdziwiłem, że z taką łatwością zaczynam wyciskać ponad 70 powtórzeń, aż potem doszedłem do 100. W tym czasie ćwiczyłem tylko brzuch, zero innych ćwiczeń na ręce. Potem jak już osiągnąłem 100 powtórzeń i przestałem utrwalać wyniki to forma zaczęła spadać :)
  • 0
Dołączona grafika

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Właśnie naszła mnie pewna myśl.
Te programy funkcjonują na tej samej zasadzie co Skazany,
Czyli dodajemy do kilku powtórzeń co trening,
A różnica polega tylko na tym, że w skazanym np. nie ciśnie się do 100 pompek, tylko do dwóch serii po 20. :P
  • 0

66668745.png

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Ja robiłem ten program 100 pompek na początku, po dojściu do pewnego pułapu po prostu się zatrzymałem i doopa blada. Nie polecam tego treningu, za dużo progresja. Nawet w późniejszym czasie, gdy już potrafiłem co nieco, zrobiłem ponownie test i nawet nie mogłęm zrobić drugiego dnia. Za dużo powtórzeń względem naszego maksa. Trening źle przemyślany i tyle :)

A temat z listopada i Twój pomysł nie trafiony zbytnio ;p
  • 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
No, bo akurat w pompkach trzeba wziąć plan na rozsądek, czyli:
Załóżmy, że robisz max 11p.
Wybierasz plan 11-20 push ups, a tam:
pierwsza seria - 10,
druga - 12.

Pierwsza jest ściśle zbliżona do Twojego maxa, a druga go przewyższa i nie ma szans, żebyś to zrobił.
Dlatego zakresy uważam, że są źle rozpisane, w takim przypadku lepiej zacząć od samego początku lub zrobić prostsze ćwiczenie, czyli np. pompki pedalskie. :P
  • 0

66668745.png

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Właśnie naszła mnie pewna myśl.
Te programy funkcjonują na tej samej zasadzie co Skazany,
Czyli dodajemy do kilku powtórzeń co trening,
A różnica polega tylko na tym, że w skazanym np. nie ciśnie się do 100 pompek, tylko do dwóch serii po 20. :P

Progresja wszędzie jest podobna. Programy typu "100 pompek" są nastawione na bardzo dużą wytrzymałość. Dlatego jakakolwiek przerwa w nich powoduje natychmiastowy spadek formy. Jednak jeśli myślisz o powrocie do wioślarstwa, to taka wytrzymałość będzie Ci niezbędna a treningi będą regularne, więc możesz się za nie brać:)
  • 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
A to ja wiem. :)
Jutro zaczynam jechać z tym planem. :)

To, to tylko takie moje przemyślenia. Ludzie często nie wiedzą ile powtórzeń robić, toteż mogą robić ćwiczenia ze Skazanego na powtórzeniach za 100pompek. :)
  • 0

66668745.png

phpl

phpl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 146 postów
Jeśli chodzi o zwieksanie powtórzeń do drabinka i piramidka jest dobra.
Drabinka:
np. 1,2,3,4,5,6,7,1,2,3,4,5,6,1,2,3,4,5
Po zrobieniu 1 powtorzenia odliczas sekunde i robisz kolejne powtorzenia, po np.6 powotrzenaich odliczasz 6 sekund i robisz 7 powtorzen. Jak jużnie dasz rady zrobić więcej powtorzeń to czekasz 90sek i zaczynasz od 1 powtorzenia.

Piramidka:
1,2,3,4,5,6,7,8,7,6,5,4,3,2,1

Czekasz miedzy seriami powtórzeń 5 sek i robisz kolejne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych