Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czyżby dyscyplina olimpijska? ;)

• Please log in to reply
27 replies to this topic

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts
A ja się zgadzam z Zahirem - powiesz komuś, że trenujesz sport - na pierwsze skojarzenie każdemu przyjdą do głowy najbardziej komercyjne dyscypliny: piłka nożna, koszykówka, siatkówka, MMA itp. Powiesz, że gimnastykę, to sporo osób nie będzie wiedziała o co tam biega, a jak powiesz kółka gimnastyczne, to już w ogóle połowa pomyśli, że to hula-hop. :D
  • 0

66668745.png

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts

Gimnastyka zapomniana? sportem niszowym? Przecież w każdej podstawówce, gimnazjum i szkole średniej w Polsce na lekcjach W-F są podstawy gimnastyki, czyli stanie na rękach przy ścianie i bez ściany, przewrót w przód i w tył, skok przez kozła stylem kucznym i rozwartym, przewrót w przód na koźle, stanie na głowie, mostek, podciąganie się na drążku na ocenę itp.
Chyba każdy Polak miał w szkole elementy gimnastyki, więc nie rozumiem dlaczego uwżasz, że jest to dyscyplina zapomniana. Ja uważam, że jest zupełnie odwrotnie.

Nigdy w życiu nie miałem żadnych podstaw gimnastyki w szkole. Nie znam nikogo kto by miał. Musiałeś mieć jakąś wypasioną szkołę albo to było dawno temu :)
  • 0
Dołączona grafika

Rafiki

Rafiki

KalistenikaPolska

• Użytkownik
  • 131 posts
  • LokalizacjaSzczytno
Emil, teraz w wielu szkołach jest program z gimnastyki. Ja właśnie mam np. wymyk na drążku, skok przez kozła, do tego jakieś przewroty. W gimnazjum tak samo było. To są śmiesznie proste rzeczy ale są. Można przy okazji muscle-upy porobić :D
  • 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts
No to jest racja, u mnie w szkole też były podstawy gimnastyki, aczkolwiek nikt tego nie utożsamiał z dyscypliną sportową, raczej traktowano to jako ćwiczenia koordynacyjne.
  • 0

66668745.png

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Gimnastyka jest tak wszechstronna, że jej podstawy powinny być nie tylko w szkole ale i praktycznie w nauce praktycznie każdej dyscypliny sportu. Nie zmienia to faktu, że nie jest to sport uprawiany powszechnie. Do sekcji werbuje się 4 letnie dzieci i szkoli ich na wyczynowych zawodników. Kto natomiast uprawia gimnastykę dla zdrowia? Ile osób zna się na skali trudności ćwiczeń, by nawet nie ćwiczyć ale ze znawstwem obejrzeć transmisję w telewizji. Ilość osób na trybunach podczas igrzysk olimpijskich spada:( Jeszcze trochę a wyrzucą ją z programu igrzysk, tak jak stało się z fantastyczną dyscypliną - zapasami.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Zgadzam się z Tobą zahir. W ogóle usunięcie zapasów z olimpiady to taka sama mądra decyzja jak usunięcie dyscyplin lekkoatletycznych. To zaprzeczenie samej idei i tradycji olimpijskiej. Przecież zapasy to jedna z pierwotnych dyscyplin tych zawodów.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Bar-Man, zgadzam się z Tobą. Ale może przemalują te antyczne wazy na których była lekka atletyka i zapasy na sceny z rolkami i tańcem na rurze;)
  • 0

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość

Bo to co nowe jest dobre a to co stare złe. W szkole często słyszałem, że ludzie kiedyś byli prymitywni i daleko odbiegali od naszej współczesnej cywilizyacji.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users