Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Czyżby dyscyplina olimpijska? ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Today WSWF has sent a letter to Mr Jacques Rogge, the President of the International Olympic Committee, to discuss the requirements for inclusion of street workout in the Summer Olympic Games. The aim of the WSWF is to further develop the street workout sport so that it becomes one of the Olympic sports.

Dzisiaj World Street Workout Federation wysłało pismo do Pana Jacquesa Rogge, Prezydenta Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego, b przedyskutować wymagania, by włączyć tę dyscyplinę do letnich Igrzyszk Olimpijskich. Celem WSWF jest dalszy rozwój Street Workout, tak aby stał się jednym z dyscyplin olimpijskich.

Podoba się? :D
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Podoba mi się. W końcu obejrzę w szkiełku Street Workout :)
Ciekawe do jakiego działu wprowadzą.
  • 0

BlackHeart

BlackHeart

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 119 postów
Dobrze by było :)
  • 0
Dum spiro, spero!

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
otóż to, może w ten sposób rozpopularyzuje się ten sport wśród wszystkich ludzi :P
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Kornelsp

Kornelsp

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 13 postów
Pomysł dobry. Tylko myślę, że się nie uda. SW jest podobny do gimnastyki, która już jest na olimpiadzie.
Jednak nadal trzymam kciuki za powodzenie :)
  • 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
A ja nie chcę, żeby Street Workout był dyscypliną olimpijską.
Wtedy już nie będzie "street", skomercjalizuje się i tyle.

Wszystkie ćwiczenia dostaną nazwy i zasady prawidłowego wykonania,
Dojdzie jakieś ograniczenie czasowe,
Ograniczenia w ubiorze, metki, reklamy, sponsorzy itd,
Skończy się wolność, którą daje ten sport i tyle.
  • 2

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja też nie widzę w tym sensu
  • 0
Dołączona grafika

dugi

dugi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów

Jak najbardziej popieram tą wypowiedź , zero komercji :)

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Też prawda. Wystarczą te Mistrzostwa Świata, które są. ;)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Lepiej tego ująć się po prostu nie dało, 100% racji :)
  • 0

marcin902

marcin902

Go Hard or Go Home

• Użytkownik
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków Miasto Królów Polski
Również zgadzam się z Sethdg :) i mam też nadzieję że z kalisteniką/SW nie stanie się to co z crossfitem.
Reebok podłapał że ludzie bardziej zaczęli się tym interesować i zrobił z tego nazwę marketingową. I oczywiście to co starają się pokazać ludziom jest jak dla mnie zaprzeczeniem idei crossfitu.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Zgadzam się z Wami:) Wprowadzenie Street Workautu na olimpiadę na pewno go spopularyzuje i zabije! Tak stało się z wieloma pięknymi sportami między innymi judo i gimnastyką:( Ostatnio oglądałem wystawę poświęconą historii sportu w moim mieście. W przedwojennym towarzystwie gimnastycznym udzielali się panowie w każdym wieku. Znalezienie kogoś po 50 nie było problemem. bo gimnastyka była powszechna. Na zdjęciach mięśnie prężyli "starsi panowie" z mojego miasta.

Dziś, adeptów gimnastyki rekrutuje się w przedszkolach. Funduje maksymalny trening i zostawia skończeniu kariery:(
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Dlatego my musimy pozostać "żywi" ;) Ćwiczyć jak długo Bozia nam pozwoli. ;)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Przynajmniej dwuboju kettlebells nie wprowadzą bo tym samym musieliby dać za dużo medali Rosjanom od razu na wejściu ;)
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Street workout powinien istnieć sam przez się.
Chodzi o to, żeby KAŻDY, bez względu na wykształcenie, płeć, sytuację finansową, pochodzenie, kolor skóry, poglądy etc. mógł się tym zajmować.
Po komercjalizacji tej dziedziny zaczęłoby się lansowanie oryginalnymi ciuchami (oczywiście specjalnie przeznaczonymi do SW, bo jakby inaczej), gadżetami "pomagającymi" w ćwiczeniach, doszłaby masa suplementów "niezbędnych do uprawiania SW" itd.

Dobrze jest jak jest, każdy może wyjść w ciuchach kupionych za 10zł na wagę i robić swoje, czerpać z tego radość, szczęście, spełniać się i być na szczycie. :)
  • 0

BlackHeart

BlackHeart

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 119 postów
Uważam, że komercjalizacja tej dyscypliny już się zaczęła i raczej nie sposób jej zatrzymać...
Tak więc ktoś będzie na tym robił pieniądz tak jak na CF, czy to się nam podoba czy nie.
Street Workout na olimpiadzie moim skromnym zdaniem przyczyniłoby się do wzrostu jej popularności a nie na odwrót. Inną rzeczą jest fakt, iż sam nie wiem jak miałoby ta konkurencja wyglądać. Siłą rzeczy pewnie byłaby bardzo zbliżona do gimnastyki na drążku.
  • 0
Dum spiro, spero!

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Chłopaki tak czy siak to Street Workout będzie i tak trwać. I nie widzę w tym nic groźnego dla tego typu sportu tylko same korzyści.
Sama nazwa mówi Street-Uliczny
Dlatego StreetWorkout można ćwiczyć wszędzie nawet i na Olimpiadzie :)
Jest sportem uniwersalnym.
  • 0

marcin902

marcin902

Go Hard or Go Home

• Użytkownik
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków Miasto Królów Polski
Wiecie co, ostatnio odnoszę takie wrażenie że co by nie pojawiło się w internecie jest strasznie nastawione na zdobywanie popularności. Tak też się dzieje z kalisteniką, tylko moje pytanie brzmi - po co?
Każdy kogo zainteresuje ten sport czy to poprzez książki takie jak Skazany czy poprzez podpatrzenie grupki ćwiczącej na placyku na własną rękę jest w stanie dowiedzieć się mnóstwo o tym sporcie. I dla mnie to jest fajne, nikt do mnie nie przyszedł i nie powiedział "ej Marcin ostatnio dużo osób ćwiczy na drążku, może my też zaczniemy?"
Moja przygoda z kali zaczęła się od Skazanego, wcześniej nie miałem pojęcia o tym, ale przy takim narzędziu jakie mamy do dyspozycji (internet) możemy w kilka dni dowiedzieć się na tyle dużo aby zacząć ćwiczyć. Oczywiście nie neguje tutaj powstawania nowych stron, nowych for na temat kali i GW bo są to kopalnie wiedzy, możliwość dzielenia się spostrzeżeniami, radami etc. Wcześniej trenowałem PK i wkurzało mnie jak grupka małolatów przychodziła w koszulkach "klanowych" na zlot PK i oczywiście stała i nic nie robiła no ale przecież teraz wszyscy skaczą to my też! Nie chce żeby z kali też tak było, ten sport ma swój underground'owy klimat i mam nadzieję że tak zostanie.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Zgadzam się z Marcinem:), ten klimat jest bezcenny a przy sporcie olimpijskim zginie! Mówicie, że nie ale popatrzcie na to co stało się z gimnastyką. Niegdyś powszechna, dziś zapomniana. Pomimo widowiskowości, walorów zdrowotnych , poprawy wyglądu itp. stała się sportem niszowym:(
  • 0

Daniel88

Daniel88

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 postów

popatrzcie na to co stało się z gimnastyką. Niegdyś powszechna, dziś zapomniana. Pomimo widowiskowości, walorów zdrowotnych , poprawy wyglądu itp. stała się sportem niszowym:(

Gimnastyka zapomniana? sportem niszowym? Przecież w każdej podstawówce, gimnazjum i szkole średniej w Polsce na lekcjach W-F są podstawy gimnastyki, czyli stanie na rękach przy ścianie i bez ściany, przewrót w przód i w tył, skok przez kozła stylem kucznym i rozwartym, przewrót w przód na koźle, stanie na głowie, mostek, podciąganie się na drążku na ocenę itp.
Chyba każdy Polak miał w szkole elementy gimnastyki, więc nie rozumiem dlaczego uwżasz, że jest to dyscyplina zapomniana. Ja uważam, że jest zupełnie odwrotnie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych