Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!

• Please log in to reply
149 replies to this topic

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
olej czy masło - najzdrowsze jest ich wyciskanie :D

a serio - ja wsuwam kilka łyżek masła orzechowego dziennie ale tego z orzeszków ziemnych. Bardzo pożywne. To jest mój deser jako, że ostatnio ograniczyłem węgle do 50 g w ciągu dnia (takie prawie keto, same niskie IG). Jem węgle za to po treningu w każdej ilości jaką dam radę wcisnąć.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Peanut butter a nut butter to dwie różne rzeczy, tego z orzechów ziemnych (jak i samych orzechów ziemnych) też lepiej unikać.
Zdecydowanie najlepsze i najzdrowsze orzechy to orzechy macadamia, ale jeszcze ich nie widziałem w żadnym sklepie.
Co do kawy, to nie ma jak przez dwie małe wady rezygnować z napoju dającego dziesiątki korzyści zdrowotnych...
Olej kokosowy jest naprawdę dobry, szkoda że tak ciężko go dostać. Ogólnie w tym kraju ciężko jest zdrowo się odżywiać, chyba że ma się naprawdę dobrą pracę.

Fajny temat, bałem się że będzie więcej wegańskiego terroryzmu :D

PS. To, że coś ma błonnik, nie znaczy jeszcze, że to dobrze dla nas.
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Kurdę bo już się troszkę pogubiłem... To jaki olej w końcu używać?
Na kokosowy mnie niestety nie stać więc nie biorę go pod uwagę. Obecnie używam tylko oliwy z oliwek - staram się wybierać tę lepszą (i droższą niestety) wytłaczaną z oliwek a nie z samych wytłoczyn. Zastanawiam się jednak czy warto zastąpić oliwę, olejem rzepakowym?
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Jak aktualnie kupiłem sobie olej ryżowy nigdy przedtem na nim nic nie robiłem. Nawet jest dobry

Podobnie koniom sportowym daję się olej ryżowy na mięśnie http://animalia.pl/p...oni-1000ml.html
I sam nie wiem czy na człowieka także to działa?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Jak nie chcesz się pogubić to najlepiej trzymaj się z daleka od wszystkiego co pochodzi ze zbóż. Rzepakowy co prawda tak naturalny jak oliwa nie jest, ale na pewno lepszy od słonecznikowego (i ma dość mało omega-6, co też jest ważne).
No i nie zapominaj o maśle ;P Tak, wiem że to nie olej, ale sporo osób całkiem zapomina że na nim też można smażyć...
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Czyli rozumiem, że z oliwy nie muszę rezygnować na rzecz oleju rzepakowego?
Przyznam szczerzę, że praktycznie w ogóle nie używam masła. Staram się wszystko robić na oliwie, jak najmniej smażyć. Głównie duszę potrawy i tylko lekko podsmażam. Nawet jajecznice robię na oliwie, tyle że bardzo mało daję jej na patelnie. Zainwestowałem swojego czasu w bardzo porządne patelnie z Tefala, na których świetnie się wszystko robi, nic nie przywiera, dzięki czemu można mocno ograniczyć ilość oliwy.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Jajecznica na oliwie? Toż to bluźnierstwo :D

EDIT: Aż mi się przypomniało!
Dołączona grafika
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Chciałem żeby było zdrowo... :D
Czyli co, masełko do jajecznicy nie jest niczym złym? To aż sobie dzisiaj zrobię na kolacje. :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

Z tego co się obecnie czyta w prozdrowotnej prasie i co usłyszałem od znajomej pani dietetyk wychodzi, że najlepszy jednak jest polski olej rzepakowy.

Borys olej rzepakowy pasuje także do baku samochodowego :)
Jest tani i przypomina zapach frytek po podgrzaniu
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Ja wcinam na zmianę oliwę z oliwek i olej z pestek winogron.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Podpisuję się pod powyższym postem wszystkimi ośmioma kończynami. Dokładnie to samo pisałem :D Nie wiedziałem tylko o tym moczeniu orzechów, dzięki za info.
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Ogólnie bardzo ciekawy post, jednka jedno zdanie zdziwiło mnie najbardziej. Mianowicie:

Jak ryż to biały a nie brązowy bo jak już pisałem każde ziarno jest szkodliwe dla człowieka, ale biały ryż ma mniej kwasu fitynowego i innych zjebanych enzymów dlatego moim zdaniem jeśli chodzi o ziarna to jem tylko ryż biały i płatki owsiane bardzo rzadko.

W większości książek oraz artykułów traktujących o zdrowym żywieniu jakie miałem przyjemność czytać, mówi coś zupełnie odwrotnego niż Ty. Wszelkie znane mi źródła zachęcają do spożywania brązowego ryżu, ponieważ jest nie przetworzony dzięki czemu jest bardziej wartościowy od jego oczyszczonego odpowiednika (biały ryż).

• 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec

Sposób odżywiania współczesnego człowieka zupełnie się zmienił i tak samo zmienił się pokarm, jaki wybiera. Naczelne są stworzone do odżywiania się węglowodanami, mamy też naturalną skłonność do słodyczy. Nauczyliśmy się oszukiwać naturę i izolować cukier z różnych substancji, wiemy również, jakie produkty zawierają dużo cukru, tzn. soki, miód i suszone owoce. Jednak nasz organizm nie może sobie z nimi poradzić, ponieważ są dla niego za słodkie. Naturalna dieta ogranicza wszystkie substancje zawierające stężony cukier, takie jak miód, słód czy sacharoza, i wybiera raczej produkty nie oczyszczone, z nie przetworzonym cukrem, oraz ogranicza suszone owoce, chyba że są namoczone lub jedzone w małych ilościach razem z np. ziarnami owsa, które wolno uwalniają cukry. Soki owocowe również najlepiej ograniczać lub rozcieńczać wodą. Nasi dalecy przodkowie nie znali ani produktów mlecznych, ani ziaren zbóż. Zboża zaczęły być uprawiane dopiero dziesięć tysięcy lat temu i iektórzy naukowcy wierzą, że jeszcze nie przyzwyczailiśmy się do nich (w przeciwieństwie do przeżuwaczy, które odżywiają się wyłącznie trawą i zbożem). To może tłumaczyć, dlaczego tak rozpowszechnione są alergie na produkty zbożowe. Ze wszystkich zbóż głównym winowajcą jest pszenica. Różni się znacznie od pszenicy uprawianej w epoce brązu. Białko we współczesnej pszenicy składa się w 78 procentach z glutenu, który zawiera czynnik drażniący jelita, zwany gliadyną. Podczas reakcji drożdży z cukrem gluten jest uaktywniany do produkcji tak zwanego lżejszego pieczywa. Jest to zjawisko korzystne dla producentów pieczywa, ponieważ koszty materiałów są niższe, ale niekorzystne dla naszego przewodu pokarmowego. Reakcje uboczne po zjedzeniu chleba są o wiele częstsze niż po spożyciu makaronu, który wyrabiany jest z ciężkiej pszenicy z mniejszą zawartością glutenu.

Fragment z książki pt. "Smak zdrowia" autorstwa Patricka Holforda, którą ogromnie polecam wszystkim zainteresowanym tematem zdrowego odżywiania się.

Ogólnie wydaję mi się, że jeśli odpowiednio zbilansujemy dietę, zrezygnujemy z produktów przetworzonych oraz 51% spożywanego przez nas jedzenia będzie składać się głównie z surowych warzyw i owoców to nie będzie miało większego znaczenia jaki ryż wybierzemy.

Ziarna zawierają duże stężenie kwasu fitynowego, który łączy ze sobą minerały i "usuwa" je z ciała, takie jak wapń, żelazo, magnez i cynk. Twoje ciało potrzebuję ich, żeby prawidłowo funkcjonować.

Akurat ten argument do mnie nie przemawia ponieważ wiele produktów, nawet tych "zdrowych" niesie ze sobą pewne minusy. Dają nam coś kosztem czegoś... Dla tego tak ważne jest odpowiednie zbilansowanie naszej diety. Musimy jeść w taki sposób aby wszelkie minerały, witaminy itp. się na wzajem uzupełniamy. Z tego powodu nasza dieta powinna być różnorodna.

Myślę, że temat odpowiedniej diety jak tak bardzo skomplikowany, że nie można wierzyć we wszystko co przeczytamy, usłyszymy czy zobaczymy w jakimś programie/reportażu. Trzeba odnaleźć "złoty środek", jeść zdrowo lecz różnorodnie. Samemu obserwować po czym czujemy się dobrze a na co nasz organizm reaguję negatywnie... Oczywiście warto poszerzać swoją wiedzę i dążyć do idealnych rozwiązań, jednak każdy z nas jest trochę inny. To co jest dobre dla jednego nie zawsze jest dobre dla drugiego. Nie ma lepszego wyznacznika jakości od naszego własnego ciała i organizmu. Ono nam podpowie i udzieli wszelkich wskazówek.

Ilu ludzi, książek i programów tyle różnych treści, poglądów i rozwiązań. My musimy sami się w tym wszystkim odnaleźć... Co niestety nie jest wcale łatwe.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Problem w tym, że ziarna nam niczego nie dają ;P A sporo zabierają.
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec

Najważniejsze to ciągle stykać się z różnymi poglądami, teoriami, generalnie z wszelaką wiedzą w tym temacie żeby później na podstawie tych wszystkich źródeł móc odnaleźć swój złoty środek ; )

Dokładnie myślę, że to jest jedyny skuteczny sposób na zagwarantowanie sobie zdrowej diety.

Bardzo dobry post, kolejny rep dla Ciebie. :)

• 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Rep dla ciebie Satetsu
Przejrzę i poczytam na ten temat. Ciekawy artykuł :) Co do ziarna to zgodzę się, że tak jest.
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
mam prozaiczne pytanie co do Cheat day. Ograniczasz się do jednego ze tak powiem "niedozwolonego" posiłku czy cały dzień jesz bez ram to na co masz ochotę?;d
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

Problem w tym, że ziarna nam niczego nie dają ;P A sporo zabierają.

Sopel ziarna tylko zapychają żołądek. I czujemy się najedzeni
A sami wiecie, że człowiek musi przetworzyć jedzenie, aby poczuł dopływ energii? Trwa to około 20 minut i nie musimy jeść chleba.
Chleba nie jem :) 

mam prozaiczne pytanie co do Cheat day. Ograniczasz się do jednego ze tak powiem "niedozwolonego" posiłku czy cały dzień jesz bez ram to na co masz ochotę?;d

Dokładnie o to samo spytam co m6k3? Ja słyszałem, że można jeść tylko jeden posiłek niedozwolony. Gdybym tak jadł przez cały dzień niedozwolone produkty to waga w górę. Duże znaczenie ma też organizm człowieka i każdy inaczej reaguje na spożyte produkty.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Cheat day to cheat day, a nie cheat meal. Czyli dzień. Nikt wam nie każe jeść od razu 5 bigmaców.

Sopel ziarna tylko zapychają żołądek. I czujemy się najedzeni

To samo, tylko o wiele zdrowiej robią warzywa ;) Ja natomiast po ziarnach jestem o wiele bardziej głodny, bo przestawiam się z powrotem ze spalania tłuszczów na spalanie węglowodanów.
  • 0
Shut up and get moving.

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
W dietach 5 przemian, dukanie i innych dietach aby unikać ziarna lub jeść w bardzo małych ilościach. Kiedy jesteśmy zmuszeni zrobić np. kanapki.
Co sam zauważyłem, że jedząc produkty mączne waga idzie w górę inaczej zauważyłem, że idzie na brzuch odkładanie tłuszczu.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users