Zaloguj się Zarejestruj się
Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!
Napisano 07 października 2012 - 18:53
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 09 października 2012 - 10:33
Przetworzone mięso
Wędliny, parówki czy bekon często zawierają substancje konserwujące - azotany. Dodaje się je, by zapobiec utlenianiu, dla zachowania smaku i właściwości antybakteryjnych. Niestety, są to substancje toksyczne i rakotwórcze. Zostało dowiedzione, że niektóre produkty naturalne, np. rodzynki, mogą być stosowane jako alternatywa dla azotanów.
Zamienniki: prawdziwe mięso, mięso bezazotanowe
Mogę prosić o źródło tej informacji - tyle, że naukowe, badania czy cokolwiek takiego?
Chciałbym też dowiedzieć się czegoś więcej na temat "dlaczego nie pić mleka?" Wg mojej dietetyczki jak najbardziej pić jeżeli ma się na nie ochotę i nie ma się alergii na białka mleka. Tym bardziej jeżeli uwzględniamy jego kaloryczność.
A przy okazji to witam wszystkich pierwszym postem. Pozdrawiam, Sławek
Napisano 09 października 2012 - 22:59
http://www.poradnikz...-sie_34417.html
Napisano 09 października 2012 - 23:50
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Przetworzone-mieso-zagrozeniem-dla-zdrowia-serca,8909.html jest o tym dużo artykułów - google.pl ::]
http://www.poradnikz...-sie_34417.html
Badania z pierwszego linku nie uwzględniły poza jedzeniem bardzo istotnej rzeczy - trybu życia.
Natomiast z drugiego linku (mimo, że również bez badań) spodobał mi się cytat "Te ilości, które spożywamy w mięsie, są bez porównania mniejsze niż znajdujące się w warzywach lub ziemniakach - uspokaja Pisula". To już łatwiej sprawdzić
Myślę, że ostrzeżenie o azotynach wiązało się z mięsami o bardzo dużej zawartości soli peklujących jakie stosowano przed wieloma latami. Aktualnie ilości są małe a możemy je zminimalizować jedząc te "lepsze" wędliny. I to wszystko.
Przypomniało mi to nagonkę sprzed kilku lat odnośnie win. Otóż pewien duży importer zarzucił konkurencji, że handlują winami zawierającymi siarkę. Cóż - trochę w tym prawdy jest. Chodziło o to iż przy butelkowaniu dodaje się siarczyny do wina w celu zastopowania fermentacji. Jest to prawda ale siarczyny te rozpadają się w cieczach na postać gazową i usuwają się zaraz po otwarciu butelki. Najciekawsze jest to, że oskarżycielska firma zapomniała iż każde wino jest poddawane temu procesowi - również z ich importu
Napisano 11 października 2012 - 23:45
Napisano 12 października 2012 - 10:43
lepiej odpuscic i wypic np yerba mateA co powiecie o kawie ? Warto sobie odpuścić jej picie ? Bo "niestety" ale mam nawyk picia minimum 2 kaw dziennie.
badz wziasc czysta kofeina czy guarane
tak, wyplukuje, lepiej jest unikac kawy jak mozna, w dalszym etapiej ma negatywny wplyw na zdrowie, oczywiscie nic nie bedzie od razu, jak bedziemy pic codziennie przez miesiacOgólnie w wielu książkach i innych artykułach słyszę dobre jak i złe opinie na temat kawy.
Nie pije jej jak od razu wstanę tylko po śniadaniu, ale nie powinienem, bo wypłukuję podobnie witaminy.
ja nie pije w ogole kawy i jest spoko, jak kawa to od czasu do czasu cappucino, z rana pije sok swierzy z wyciskanych pomaranczy
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 14 października 2012 - 13:24
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 22 listopada 2012 - 01:08
Dużą zaletą tego tłuszczu jest wysoka temperatura spalania. Dzięki niej olej nie przypala się i nadaje się do smażenia również w głębokim tłuszczu, również ma zastosowanie w sałatkach, kanapkach itp.
olej kokosowy jest najzdrowszym olejem
Napisano 22 listopada 2012 - 02:04
Napisano 22 listopada 2012 - 12:47
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 22 listopada 2012 - 13:23
Z tego co się obecnie czyta w prozdrowotnej prasie i co usłyszałem od znajomej pani dietetyk wychodzi, że najlepszy jednak jest polski olej rzepakowy.
Jakiś czas temu słyszałem/czytałem na temat rzepakowego, że jest znakomitą konkurencją dla oliwy a jest tańszy. Cudze chwalicie...
(...) to właśnie olej rzepakowy ma najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych. Dzięki wyeliminowaniu kwasu erukowego, którego w uprawianych dawniej odmianach było aż 48-54%, a później obniżeniu zawartości glukozynolanów (szkodliwe związki siarkowe), powstała możliwość produkcji pełnowartościowego surowca olejarskiego. I tak od początku lat 90. w Polsce, Unii Europejskiej i Kanadzie uprawiane są wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone, tzw. „00”. Odmiany wpisywane do Krajowego Rejestru w Polsce nie mogą przekraczać zawartości 1% kwasu erukowego w oleju z nasion oraz glukozynolanów - 15µmoli /g suchej masy nasion. Przy wyhodowaniu odmian „00” wykorzystano naturalną zmienność genetyczną bez uciekania się do korzystania z obcego DNA, a więc nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane (GMO).
więcej: "Nowa prawda o oleju rzepakowym".
Napisano 22 listopada 2012 - 14:04
Najzdrowszy jest podobno olej wyciskany własnoręcznie z orzechów włoskich razem z łupinami
Daje on podobno najwięcej siły
Nie wiem jak olej, ale masło orzechowe z prawdziwych orzechów dostępne np w supermarketach "Piotr i Paweł" to jest dopiero mocna rzecz. Jedna łyżka 20g to 136 kacal/ 2,6g białka, 13,4 Tłuszczu/ 1,5 g błonnika. Jest to dość duża dawka tłuszczy aczkolwiek są to tłuszcze nienasycone. Ciekawy artykuł o masle orzechowym można przeczytać na stronie Al Kavadlo:
http://www.alkavadlo...-peanut-butter/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś