Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Żyjemy w tak zanieczyszczonym świecie, że żeby trafić na całkowicie zdrowe i czyste jedzenie nie sposób. Ba ... nawet czysta woda jest rzadko spotykanym specjałem. Warto zadbać o to by jeść zdrowo zgodnie ze swoją wiedzą i przekonaniami. Warto tą wiedz3 poszerzać by żyć świadomie. Warto tez czasem dla sprawdzenia siły swojej psychiki zmienić przyzwyczajenia. Ja tak rzuciłem palenie. Po prostu powiedziałem pewnego dnia, że papieros który palę będzie ostatnim. Czasem odmówienie sobie tego od czego wydaje nam sie jesteśmy uzależnieni sprawia większą frajdę niż spełnienie swej codziennej zachcianki. Polecam łasuchom :-D
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Slawo

Slawo

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 11 postów
[quote='dugi' pid='9405' dateline='1349451189']

Przetworzone mięso
Wędliny, parówki czy bekon często zawierają substancje konserwujące - azotany. Dodaje się je, by zapobiec utlenianiu, dla zachowania smaku i właściwości antybakteryjnych. Niestety, są to substancje toksyczne i rakotwórcze. Zostało dowiedzione, że niektóre produkty naturalne, np. rodzynki, mogą być stosowane jako alternatywa dla azotanów.
Zamienniki: prawdziwe mięso, mięso bezazotanowe

Mogę prosić o źródło tej informacji - tyle, że naukowe, badania czy cokolwiek takiego?
Chciałbym też dowiedzieć się czegoś więcej na temat "dlaczego nie pić mleka?" Wg mojej dietetyczki jak najbardziej pić jeżeli ma się na nie ochotę i nie ma się alergii na białka mleka. Tym bardziej jeżeli uwzględniamy jego kaloryczność.

A przy okazji to witam wszystkich pierwszym postem. Pozdrawiam, Sławek
  • 0

dugi

dugi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów
http://www.zdrowie.s...serca,8909.html jest o tym dużo artykułów - google.pl ::] 
http://www.poradnikz...-sie_34417.html
  • 0

Slawo

Slawo

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 11 postów

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Przetworzone-mieso-zagrozeniem-dla-zdrowia-serca,8909.html jest o tym dużo artykułów - google.pl ::] 
http://www.poradnikz...-sie_34417.html

Badania z pierwszego linku nie uwzględniły poza jedzeniem bardzo istotnej rzeczy - trybu życia.
Natomiast z drugiego linku (mimo, że również bez badań) spodobał mi się cytat "Te ilości, które spożywamy w mięsie, są bez porównania mniejsze niż znajdujące się w warzywach lub ziemniakach - uspokaja Pisula". To już łatwiej sprawdzić ;)
Myślę, że ostrzeżenie o azotynach wiązało się z mięsami o bardzo dużej zawartości soli peklujących jakie stosowano przed wieloma latami. Aktualnie ilości są małe a możemy je zminimalizować jedząc te "lepsze" wędliny. I to wszystko.
Przypomniało mi to nagonkę sprzed kilku lat odnośnie win. Otóż pewien duży importer zarzucił konkurencji, że handlują winami zawierającymi siarkę. Cóż - trochę w tym prawdy jest. Chodziło o to iż przy butelkowaniu dodaje się siarczyny do wina w celu zastopowania fermentacji. Jest to prawda ale siarczyny te rozpadają się w cieczach na postać gazową i usuwają się zaraz po otwarciu butelki. Najciekawsze jest to, że oskarżycielska firma zapomniała iż każde wino jest poddawane temu procesowi - również z ich importu ;)

• 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Slawo przeczytaj książkę Campbell "Nowoczesne zasaday odżywiania" i będziesz miał jasny obraz.
  • 0

Slawo

Slawo

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 11 postów

Slawo przeczytaj książkę Campbell "Nowoczesne zasaday odżywiania" i będziesz miał jasny obraz.

Ok, poszukam jej w wolnej chwili. Pozdrawiam, Sławek

• 0

bates911

bates911

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
A co powiecie o kawie ? Warto sobie odpuścić jej picie ? Bo "niestety" ale mam nawyk picia minimum 2 kaw dziennie.
  • 0
Sternikiem swoich losów jestem sam, Własnej duszy kapitanem.

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Jeśli nie musisz to nie pij. Ale ja co do kawy to już nie odmówię tak szybko. Lubie pić kawę.
Podobnie Yerba mate ma podobne działanie do kawy. To może być jako zamiennik.
Ewentualnie pijemy kawę Espresso jak we Włoszech i ja nie słodzę :)
  • 0

bates911

bates911

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
To o słodzeniu nie ma mowy, zabija to całą kawe :D Też właśnie lubię i trudno mi będzie z tego zrezygnować, a jestem ciekawy bo jakiś czas temu dużo negatywnych rzeczy się nasłuchałem na temat kawy... tylko ile jest w tym prawdy. Może ktoś ma ciekawe artykuły na ten temat? Chętnie bym poczytał.
  • 0
Sternikiem swoich losów jestem sam, Własnej duszy kapitanem.

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ogólnie w wielu książkach i innych artykułach słyszę dobre jak i złe opinie na temat kawy.
Nie pije jej jak od razu wstanę tylko po śniadaniu, ale nie powinienem, bo wypłukuję podobnie witaminy.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Odczekaj przynajmniej 30 minut :) Wypłukuje min. wapń i żelazo
  • 0
Dołączona grafika

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

A co powiecie o kawie ? Warto sobie odpuścić jej picie ? Bo "niestety" ale mam nawyk picia minimum 2 kaw dziennie.

lepiej odpuscic i wypic np yerba mate
badz wziasc czysta kofeina czy guarane

Ogólnie w wielu książkach i innych artykułach słyszę dobre jak i złe opinie na temat kawy.
Nie pije jej jak od razu wstanę tylko po śniadaniu, ale nie powinienem, bo wypłukuję podobnie witaminy.

tak, wyplukuje, lepiej jest unikac kawy jak mozna, w dalszym etapiej ma negatywny wplyw na zdrowie, oczywiscie nic nie bedzie od razu, jak bedziemy pic codziennie przez miesiac

ja nie pije w ogole kawy i jest spoko, jak kawa to od czasu do czasu cappucino, z rana pije sok swierzy z wyciskanych pomaranczy
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Przede wszystkim kawa nie bo zakwasza organizm czego wszyscy powinniśmy unikać jak ognia
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Kawa, herbata i alkohol działają zresztą nie tylko hamująco na przyswajalność wielu związków, ale również powodują ich zwiększone wypłukiwanie z organizmu.
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ostatnio słyszałem, że olej kokosowy jest dobry na patelnie. Lepszy od oliwkowego i innych olejów.
Dużą zaletą tego tłuszczu jest wysoka temperatura spalania. Dzięki niej olej nie przypala się i nadaje się do smażenia również w głębokim tłuszczu, również ma zastosowanie w sałatkach, kanapkach itp.
olej kokosowy jest najzdrowszym olejem :) warto poczytać. Przy dużej temperaturze zmienia na kolor żółty.
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
Tak tylko zobacz ile on kosztuję... Niestety ale zmuszony jestem zostać przy oliwie z oliwek. Zresztą staram się i tak jak najmniej smażyć.
  • 0

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 postów
Z tego co się obecnie czyta w prozdrowotnej prasie i co usłyszałem od znajomej pani dietetyk wychodzi, że najlepszy jednak jest polski olej rzepakowy.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Najzdrowszy jest podobno olej wyciskany własnoręcznie z orzechów włoskich razem z łupinami ;) Daje on podobno najwięcej siły :D
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

toruogiwara

toruogiwara

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 38 postów

Z tego co się obecnie czyta w prozdrowotnej prasie i co usłyszałem od znajomej pani dietetyk wychodzi, że najlepszy jednak jest polski olej rzepakowy.

Jakiś czas temu słyszałem/czytałem na temat rzepakowego, że jest znakomitą konkurencją dla oliwy a jest tańszy. Cudze chwalicie...

(...) to właśnie olej rzepakowy ma najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych. Dzięki wyeliminowaniu kwasu erukowego, którego w uprawianych dawniej odmianach było aż 48-54%, a później obniżeniu zawartości glukozynolanów (szkodliwe związki siarkowe), powstała możliwość produkcji pełnowartościowego surowca olejarskiego. I tak od początku lat 90. w Polsce, Unii Europejskiej i Kanadzie uprawiane są wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone, tzw. „00”. Odmiany wpisywane do Krajowego Rejestru w Polsce nie mogą przekraczać zawartości 1% kwasu erukowego w oleju z nasion oraz glukozynolanów - 15µmoli /g suchej masy nasion. Przy wyhodowaniu odmian „00” wykorzystano naturalną zmienność genetyczną bez uciekania się do korzystania z obcego DNA, a więc nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane (GMO).

więcej: "Nowa prawda o oleju rzepakowym".
  • 0
Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się. [Aldous Huxley]

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Najzdrowszy jest podobno olej wyciskany własnoręcznie z orzechów włoskich razem z łupinami ;) Daje on podobno najwięcej siły :D

Nie wiem jak olej, ale masło orzechowe z prawdziwych orzechów dostępne np w supermarketach "Piotr i Paweł" to jest dopiero mocna rzecz. Jedna łyżka 20g to 136 kacal/ 2,6g białka, 13,4 Tłuszczu/ 1,5 g błonnika. Jest to dość duża dawka tłuszczy aczkolwiek są to tłuszcze nienasycone. Ciekawy artykuł o masle orzechowym można przeczytać na stronie Al Kavadlo:
http://www.alkavadlo...-peanut-butter/

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych