Ja na razie wrzuciłem do swego treningu ćwiczenia pliometryczne. Na tym etapie uważam, że na eksplozywność wystarczą. U Delaviera przeczytałem, że taśmy to też trening plio. Powodują lekkie napięcie mięśnia i w efekcie uruchamiają efekt miotatyczny.
Dla mnie trening plio jest o tyle ciekawy, że nie wymaga dużo czasu ani specjalnego sprzętu. Ze względu na kontuzję kolana nie ćwiczę teraz sw, więc nie muszę mieć eksplozywności na poziomie zaawansowanym.
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Trening siły eksplozywnej w sportach walki
Rozpoczęty przez
kano
, wrz 21 2012 21:26
Napisano 03 listopada 2012 - 17:42
Napisano 12 listopada 2012 - 14:34
Kano książka własnie do mnie dotarła i przy herbacie przyjrzałem ją na spokojnie. Książka jest sensownie poukładana, od czystej teorii do prawidłowej rozgrzewki potem treningu i jego rożnych odmian (masa ćwiczeń, aczkolwiek potrzeby nam specjalistyczny sprzęt). Potem mamy jeden rozdział w którym jest napisane jak ułożyć sobie trening i gdzieś na szarym końcu o walce z kontuzjami (ogólnie łatwe ćwiczenia wzmacniające itd). Może nie jest tak ciekawie napisana jak skazany ale jesli tylko masz dostęp do bosu (czy jak to sie tam ziwe) to ćwiczeń masz od groma
Napisano 12 listopada 2012 - 18:46
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 12 listopada 2012 - 19:23
Z każdej lektury coś się wyniesie (choćby miło spędzony czas na lekturze!!).
Aktualnie mam 2 części Delavier'a (Modelowanie sylwetki), więc na brak treningowej literatury nie narzekam - już prędzej na brak czasu na nią!!
Z Aha napisali mi, że Easy strength i Skazany 2 - dopiero na początku 2013r.. Akurat myślę, Delavier'a przestudiuję
Aktualnie mam 2 części Delavier'a (Modelowanie sylwetki), więc na brak treningowej literatury nie narzekam - już prędzej na brak czasu na nią!!
Z Aha napisali mi, że Easy strength i Skazany 2 - dopiero na początku 2013r.. Akurat myślę, Delavier'a przestudiuję
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś