Gdyby ktoś już miał to w rękach, to proszę o reckę
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Trening siły eksplozywnej w sportach walki
Rozpoczęty przez
kano
, wrz 21 2012 21:26
Napisano 09 października 2012 - 12:22
Książka dotarła?
Napisano 13 października 2012 - 16:37
Napisano 13 października 2012 - 23:23
Moim zdaniem ksiązka jest skierowana do trenerów, zawodników lub ludzi mających jakieś doświadczenie w tego typu treningach.
Teori nie ma w niej zawiele. Krótko zostały opisane zasady i cele treningu.
Nie znajdziemy w niej gotowych planów treningowych, mamy za to 160 ćwiczeń według których mozemy ułozyć własny plan. Aby w pełni wykorzystać pokazane ćwiczenia potrzebne są: piłka fitness, piłka lekarska, bosu, linki elastyczne oraz taśmy do treningu podwieszanego.
Osobiście uwazam ze teoria i zestawy ćwiczeń udostepnione na forum są wystarczające dla większości osób.
Jezeli ktoś ma dostęp do sprzetu i chęc urozmaicenia treningu lektura się napewno przyda.
Jest to moja pierwsza recenzja w zyciu wiec wybaczcie niedoskonałości. Jeśli ktoś ma jakieś pytania piszcie.
Teori nie ma w niej zawiele. Krótko zostały opisane zasady i cele treningu.
Nie znajdziemy w niej gotowych planów treningowych, mamy za to 160 ćwiczeń według których mozemy ułozyć własny plan. Aby w pełni wykorzystać pokazane ćwiczenia potrzebne są: piłka fitness, piłka lekarska, bosu, linki elastyczne oraz taśmy do treningu podwieszanego.
Osobiście uwazam ze teoria i zestawy ćwiczeń udostepnione na forum są wystarczające dla większości osób.
Jezeli ktoś ma dostęp do sprzetu i chęc urozmaicenia treningu lektura się napewno przyda.
Jest to moja pierwsza recenzja w zyciu wiec wybaczcie niedoskonałości. Jeśli ktoś ma jakieś pytania piszcie.
Napisano 14 października 2012 - 00:22
Napisano 14 października 2012 - 10:36
@Gutek:
Kilka pytań:
1. czy książka zawiera schematy treningów typu:
-poniedziałek klatka eksplozywnie 5 ćwiczeń;
-środa - nogi eksplozywnie 5 ćwiczeń
-itd..
?
Czy "jedynie" ćwiczenia?
2. czy osoba początkująca coś z tego wyniesie? bo może dobrze, że książka jest skierowana do bardziej zaawansowanych.
W sumie - tutaj każdy sobie jest trenerem, więc pewnie każdy by coś skorzystał..
3. Możesz podać ile ćwiczeń jest z piłką/gumami/podwieszonymi linami/bez sprzętu?
Tak mniej więcej jak to się rozkłada..
4. dużo zdjęć? są ćwiczenia tylko opisowe (bez fotek?)? ile średnio fotek przypada na ćwiczenie?
@m6k3:
Daj znać co i jak
Kilka pytań:
1. czy książka zawiera schematy treningów typu:
-poniedziałek klatka eksplozywnie 5 ćwiczeń;
-środa - nogi eksplozywnie 5 ćwiczeń
-itd..
?
Czy "jedynie" ćwiczenia?
2. czy osoba początkująca coś z tego wyniesie? bo może dobrze, że książka jest skierowana do bardziej zaawansowanych.
W sumie - tutaj każdy sobie jest trenerem, więc pewnie każdy by coś skorzystał..
3. Możesz podać ile ćwiczeń jest z piłką/gumami/podwieszonymi linami/bez sprzętu?
Tak mniej więcej jak to się rozkłada..
4. dużo zdjęć? są ćwiczenia tylko opisowe (bez fotek?)? ile średnio fotek przypada na ćwiczenie?
@m6k3:
Daj znać co i jak
Napisano 14 października 2012 - 20:09
Średnio na ćwiczenie przypadają 2-3 zdjecia.
„Zaprezentowane ćwiczenia pozwalają na realizacje treningu siłowego, równowagi i siły eksplozywnej.”
Podstawowym sprzętem do treningu siły eksplozywnej jest bosu(ponad 40 ćwiczeń)w połączeniu z gumami, taśmami, podestem, piłką lekarską, fitness oraz sztangą i hantlami.
Ćwiczeń bez sprzętu(ew. drązek, podest)ponad 30, piłka fitness 20, lekarska 20, gumy 25 do tego taśmy, hantle, sztanga, lina.
Jest jeden przykładowy trening: wt., czw. po dwa ćwiczenia siły eksplozywnej na górne i dolne partie po dwie serie powtórzeniowe. Są tez krótko opisane zasady treningu obwodowego.
„Zaprezentowane ćwiczenia pozwalają na realizacje treningu siłowego, równowagi i siły eksplozywnej.”
Podstawowym sprzętem do treningu siły eksplozywnej jest bosu(ponad 40 ćwiczeń)w połączeniu z gumami, taśmami, podestem, piłką lekarską, fitness oraz sztangą i hantlami.
Ćwiczeń bez sprzętu(ew. drązek, podest)ponad 30, piłka fitness 20, lekarska 20, gumy 25 do tego taśmy, hantle, sztanga, lina.
Jest jeden przykładowy trening: wt., czw. po dwa ćwiczenia siły eksplozywnej na górne i dolne partie po dwie serie powtórzeniowe. Są tez krótko opisane zasady treningu obwodowego.
Napisano 14 października 2012 - 20:17
Przejrzałem może niezbyt dokładnie bo gonił mnie czas, aczkolwiek ja chyba na razie z zakupu zrezygnuję, odstraszył mnie sprzęt użyty w ćwiczeniach, większość z niego na dzień dzisiejszy nie posiadam wiec nie miał bym jak skorzystać z ćwiczeń, pozycja na pewno ciekawa, ćwiczeń wiele, myślę że można z nich ułożyć fajny plan.
Napisano 14 października 2012 - 21:19
Na standardowe domowe warunki to niezbyt..
BOSU - można pokombinować z czymś niestabilnym (są takie poduszki/dyski rehabilitacyjne - zapomniałem nazwy).
Poczekam aż uda mi się przejrzeć.
Interesowałoby mnie np. jak wpleść takie ćwiczenia do normalnego planu, czy dzielić to na bloki, czy jakoś dodawać..
Tsatsouline pisał w jednej ze swoich książek, żeby łączyć ćwiczenia wg typu - jak eksplozywne, to eksplozywne - nie ważne, czy bodyweight, czy ze sztangą czy z czymś tam..
O takim programowaniu to bym poczytał. Ćwiczenia też chętnie bym poznał!
Sprzęt faktycznie nieco odstrasza.
BOSU - można pokombinować z czymś niestabilnym (są takie poduszki/dyski rehabilitacyjne - zapomniałem nazwy).
Poczekam aż uda mi się przejrzeć.
Interesowałoby mnie np. jak wpleść takie ćwiczenia do normalnego planu, czy dzielić to na bloki, czy jakoś dodawać..
Tsatsouline pisał w jednej ze swoich książek, żeby łączyć ćwiczenia wg typu - jak eksplozywne, to eksplozywne - nie ważne, czy bodyweight, czy ze sztangą czy z czymś tam..
O takim programowaniu to bym poczytał. Ćwiczenia też chętnie bym poznał!
Sprzęt faktycznie nieco odstrasza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś