Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Pompki - "Skazany na Trening"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

tyraell

tyraell

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 29 postów

1. Jak Ty robisz i większość z nas pewnie - ręce na boki. Angażuje to przede wszystkim klatkę piersiową.
2. Łokcie przy ciele - w pierwszej kolejności angażuje trójgłowy ramion.

czy mogę robić tak, że będę robić 3 serie i pierwsza szeroko, druga przy ciele i trzecia szeroko?

Ja bym wrzucił przy ciele na koniec. A dlaczego? Ano dlatego, że mięśnie piersiowe są większe od trójgłowych ramienia. Zasada jest taka, iż najpierw pracujesz na większej partii mięśniowej (wtedy tricepsy działają jako pomocnicze). Potem bierzesz się za te angażujące bardziej tricepsy, robisz przy ciele i triceps zaczyna grać pierwsze skrzypce. Oczywiście wtedy ilość powtórzeń spadnie do paru, parunastu... Poza tym pompki z rękami przy ciele wydają mi się trudniejszym wariantem, no a kolejna zasada mówi, że bardziej wymagające ćwiczenia, trudniejsze wykonuje się w kulminacyjnym momencie treningu. I znowu pytanie "dlaczego?". Otóż jeżeli wykonasz trudny wariant ćwiczenia na początku (oczywiście nie wspominam o kontuzji, stawach itd pomijając) organizm myśli sobie tak: "kurcze, radze sobie z tym ćwiczeniem, potem już będzie robił/robiła łatwiejsze ćwiczenia, wiec olać to! Nie potrzebuję więcej siły to po co mam się męczyć i budować więcej mięśni? Bez sensu". Dojdzie do stagnacji.
  • 0
Jeżeli ktoś ci mówi, że się zmieniłeś to znaczy, że przestałeś żyć według jego oczekiwań...

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

trudniejsze wykonuje się w kulminacyjnym momencie treningu. I znowu pytanie "dlaczego?". Otóż jeżeli wykonasz trudny wariant ćwiczenia na początku (oczywiście nie wspominam o kontuzji, stawach itd pomijając) organizm myśli sobie tak: "kurcze, radze sobie z tym ćwiczeniem, potem już będzie robił/robiła łatwiejsze ćwiczenia, wiec olać to! Nie potrzebuję więcej siły to po co mam się męczyć i budować więcej mięśni? Bez sensu". Dojdzie do stagnacji.

ciekawe to co piszesz, czytałem, że trudniejsze ćwiczenia wykonuje się na początku a to dlatego, bo są ważniejsze i potrzebujemy więcej siły, bo jak najpierw wykonamy łatwe ćwiczenie, a następnie trudne to mniej siły zostanie na te trudniejsze, nie chodzi mi tutaj o stawy, ścięgna itd... ćwiczenie trudne to takie które potrafimy wykonać czysto technicznie bez bujania się i oszukiwania i jest wykonalne w naszym zakresie, bym podał jakiś materiał na ten temat, ale akurat nie mam nic pod ręką, być może są różne szkoły treningowe, i raz warto wykonać taki wariant a innym razem inaczej, warto pokombinować :)

pompki:
http://gymnasticswod...ontent/wed-0926

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

tyraell

tyraell

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 29 postów
pisząc "trudniejsze ćwiczenie" miałem na myśli trudniejszy wariant ćwiczenia, tak np po pompkach wąskich robisz tygryski a nie na odwrót. Wiadomo, że nie powinno się zabierać za stanie na rękach bez asekuracji na poręczach kiedy się jest porobionym, bo może się to skończyć tragicznie. Takie stare powiedzenie powinno się tu sprawdzić "należy mierzyć siły na zamiary" :)
  • 0
Jeżeli ktoś ci mówi, że się zmieniłeś to znaczy, że przestałeś żyć według jego oczekiwań...

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

pisząc "trudniejsze ćwiczenie" miałem na myśli trudniejszy wariant ćwiczenia, tak np po pompkach wąskich robisz tygryski a nie na odwrót. Wiadomo, że nie powinno się zabierać za stanie na rękach bez asekuracji na poręczach kiedy się jest porobionym, bo może się to skończyć tragicznie. Takie stare powiedzenie powinno się tu sprawdzić "należy mierzyć siły na zamiary" :)

no masz rację, jest różnica między trudniejszym wariantem ćwiczenia a trudniejszym ćwiczeniem :cool:
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

sheisbutterfly

sheisbutterfly

Go KalistenikaPolska.pl!

• Moderator
  • 473 postów
  • LokalizacjaWałbrzych
Postanowiłam!:) będę robić tylko wąskie. Chyba, że nie dam rady przeskoczyć etapu lub długo nie będę widzieć chociażby minimalnych postępów. W jodze tylko takie robimy a te pompki w 70% robię dla jogi:) (30% dla siebie) :)
  • 0
"Najpierw, rób to co konieczne, potem, to co możliwe, a na końcu okaże się że robisz rzeczy nie możliwe"

Chcesz dodać mi skrzydeł? :) to proste!! wciśnij Rep !! :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych