1. Jak Ty robisz i większość z nas pewnie - ręce na boki. Angażuje to przede wszystkim klatkę piersiową.
2. Łokcie przy ciele - w pierwszej kolejności angażuje trójgłowy ramion.
czy mogę robić tak, że będę robić 3 serie i pierwsza szeroko, druga przy ciele i trzecia szeroko?
Ja bym wrzucił przy ciele na koniec. A dlaczego? Ano dlatego, że mięśnie piersiowe są większe od trójgłowych ramienia. Zasada jest taka, iż najpierw pracujesz na większej partii mięśniowej (wtedy tricepsy działają jako pomocnicze). Potem bierzesz się za te angażujące bardziej tricepsy, robisz przy ciele i triceps zaczyna grać pierwsze skrzypce. Oczywiście wtedy ilość powtórzeń spadnie do paru, parunastu... Poza tym pompki z rękami przy ciele wydają mi się trudniejszym wariantem, no a kolejna zasada mówi, że bardziej wymagające ćwiczenia, trudniejsze wykonuje się w kulminacyjnym momencie treningu. I znowu pytanie "dlaczego?". Otóż jeżeli wykonasz trudny wariant ćwiczenia na początku (oczywiście nie wspominam o kontuzji, stawach itd pomijając) organizm myśli sobie tak: "kurcze, radze sobie z tym ćwiczeniem, potem już będzie robił/robiła łatwiejsze ćwiczenia, wiec olać to! Nie potrzebuję więcej siły to po co mam się męczyć i budować więcej mięśni? Bez sensu". Dojdzie do stagnacji.

Sign In
Create Account

Back to top
Report