Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Mostek prosty - okropny ból w nadgarstkach
Rozpoczęty przez
Orel
, sie 16 2012 22:16
Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:16
Witam, mam problem z bólem w obydwu nadgarstkach podczas wykonywania mostka prostego. Tak od 15 powtórzenia zaczyna mnie "mrowić" w okolicy nadgarstków, po 20 powtórzeniach czuję już okropny ból i muszę przestać. Może jest za duży ucisk na nadgarstki i zwęża mi się przepływ krwi. Hm co o tym myślicie? mieliście tez tak? staje się to uciążliwe podczas tego ćwiczenia.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:44
Ja na początku dłonie trzymałem bardziej na tyle za plecami powiem ci nie lubię tego ćwiczenia, a ręce też mnie bolały, ale z czasem przejdzie. Zobaczymy co będzie dalej. Może posłuchaj Wade co pisze o doskonaleniu techniki w kroku 2
Ja już też za nim nie przepadam
Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:15
Ja z tym ćwiczeniem męczę się od miesiąca.. Nie mogę zrobić go tak jak opisuje je Wade (dłonie ułożone przy biodrach) za mało siły.. A to że nadgarstki bolą, to normalne. Duże obciążenie, mnie bolały masakrycznie jak robiłem stanie na głowie, potem przeszło jak robiłem kruka.
"Zatrzyj ręce i weź się do roboty. Krew zacznie ci lepiej
krążyć, a umysł lepiej pracować. Przepływ życia w tkankach
szybko wypędzi z twojego umysłu zmartwienia. To najtańsze
lekarstwo jakie istnieje na ziemi - i jedno z najlepszych."
~Bernard Shaw.
krążyć, a umysł lepiej pracować. Przepływ życia w tkankach
szybko wypędzi z twojego umysłu zmartwienia. To najtańsze
lekarstwo jakie istnieje na ziemi - i jedno z najlepszych."
~Bernard Shaw.
Napisano 17 sierpnia 2012 - 09:51
Ja problemu z nadgarstkami nie miałem w tym kroku. Bardziej tricepsy i staw barkowy dostawały tu po dupie.
Orel, może spróbuj się trochę porozciągać i zmniejsz intensywność ćwiczeń. Zamiast 20 powtórzeń zacznij robić 15 albo nawet 10. Pociągnij tak przez kilka treningów i potem powoli zwiększaj ilość tak o 1-2 powtórzenia. Jeśli dojdziesz znowu do ilości, która powoduje dyskomfort - cofnij się o kilka powtórzeń, poćwicz tak kilka treningów i znowu zacznij zwiększać. Ja bym tak zrobił. Czasem niestety trzeba zacisnąć zęby, cofnąć się i odłożyć siłę "do banku", kosztem ilości...
Orel, może spróbuj się trochę porozciągać i zmniejsz intensywność ćwiczeń. Zamiast 20 powtórzeń zacznij robić 15 albo nawet 10. Pociągnij tak przez kilka treningów i potem powoli zwiększaj ilość tak o 1-2 powtórzenia. Jeśli dojdziesz znowu do ilości, która powoduje dyskomfort - cofnij się o kilka powtórzeń, poćwicz tak kilka treningów i znowu zacznij zwiększać. Ja bym tak zrobił. Czasem niestety trzeba zacisnąć zęby, cofnąć się i odłożyć siłę "do banku", kosztem ilości...
Napisano 17 sierpnia 2012 - 09:59
Da się zrobić ale nie 45 powtórzeń x 3 serie 
Ogólnie najlepiej jest robić to ćwiczenie najpierw niepoprawnie technicznie by sobie ułatwić i z czasem starać się robić je coraz poprawniej. Ustawienie dłoni na podłodze proponuję dowolne tak by nie było bólu.
Ja już mam tą zmorę za sobą
Ogólnie najlepiej jest robić to ćwiczenie najpierw niepoprawnie technicznie by sobie ułatwić i z czasem starać się robić je coraz poprawniej. Ustawienie dłoni na podłodze proponuję dowolne tak by nie było bólu.
Ja już mam tą zmorę za sobą
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 21 sierpnia 2012 - 20:36
Ta na płytkach...
Ja na dywanie robiłem i bolały... To zrób sobie na kolanach, mniejsze obciążenie będzie na nadgarstki. W miarę postępów, będziesz ulepszał.
W piwnicy gdzie ćwiczę akurat remonty wiec dywan musiałem zwinąć
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś