Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Mostek prosty - okropny ból w nadgarstkach

• Please log in to reply
23 replies to this topic

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 posts
Witam, mam problem z bólem w obydwu nadgarstkach podczas wykonywania mostka prostego. Tak od 15 powtórzenia zaczyna mnie "mrowić" w okolicy nadgarstków, po 20 powtórzeniach czuję już okropny ból i muszę przestać. Może jest za duży ucisk na nadgarstki i zwęża mi się przepływ krwi. Hm co o tym myślicie? mieliście tez tak? staje się to uciążliwe podczas tego ćwiczenia.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Długo już ćwiczysz mostek?
  • 0

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts

Długo już ćwiczysz mostek?

hm chyba 3 treningi
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Spróbuj ustawić dłonie trochę bardziej na zewnątrz, nie równolegle.
  • 0
Shut up and get moving.

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts

Spróbuj ustawić dłonie trochę bardziej na zewnątrz, nie równolegle.

Właśnie dzisiaj tak próbowałem, ale już mnie tak nadgarstki bolały, że nic nie pomogło, spróbuję na kolejnym treningu lekko skręcić na zewnątrz.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Ja na początku dłonie trzymałem bardziej na tyle za plecami powiem ci nie lubię tego ćwiczenia, a ręce też mnie bolały, ale z czasem przejdzie. Zobaczymy co będzie dalej. Może posłuchaj Wade co pisze o doskonaleniu techniki w kroku 2
  • 0

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts

Ja na początku dłonie trzymałem bardziej na tyle za plecami powiem ci nie lubię tego ćwiczenia, a ręce też mnie bolały, ale z czasem przejdzie. Zobaczymy co będzie dalej. Może posłuchaj Wade co pisze o doskonaleniu techniki w kroku 2

Ja już też za nim nie przepadam :P, wszystko jest w porządku - siła jest okej, technika też jest dobra, tyle że te nadgarstki cholernie bolą i cierpną. Tak jak piszesz Cassi, zobaczymy co będzie później, może spróbuję troszkę rozchylić dłonie w następnym treningu tak jak pisał Sopel.
  • 0

Przemix

Przemix

I'm alone because i'm so misunderstood.

• Użytkownik
  • 42 posts
Ja z tym ćwiczeniem męczę się od miesiąca.. Nie mogę zrobić go tak jak opisuje je Wade (dłonie ułożone przy biodrach) za mało siły.. A to że nadgarstki bolą, to normalne. Duże obciążenie, mnie bolały masakrycznie jak robiłem stanie na głowie, potem przeszło jak robiłem kruka.
  • 0
"Zatrzyj ręce i weź się do roboty. Krew zacznie ci lepiej
krążyć, a umysł lepiej pracować. Przepływ życia w tkankach
szybko wypędzi z twojego umysłu zmartwienia. To najtańsze
lekarstwo jakie istnieje na ziemi - i jedno z najlepszych."

~Bernard Shaw.

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Tego ćwiczenia się tak nie da zrobić, w książce jest po prostu błąd.
  • 0
Shut up and get moving.

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Ja problemu z nadgarstkami nie miałem w tym kroku. Bardziej tricepsy i staw barkowy dostawały tu po dupie.
Orel, może spróbuj się trochę porozciągać i zmniejsz intensywność ćwiczeń. Zamiast 20 powtórzeń zacznij robić 15 albo nawet 10. Pociągnij tak przez kilka treningów i potem powoli zwiększaj ilość tak o 1-2 powtórzenia. Jeśli dojdziesz znowu do ilości, która powoduje dyskomfort - cofnij się o kilka powtórzeń, poćwicz tak kilka treningów i znowu zacznij zwiększać. Ja bym tak zrobił. Czasem niestety trzeba zacisnąć zęby, cofnąć się i odłożyć siłę "do banku", kosztem ilości...
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Da się zrobić ale nie 45 powtórzeń x 3 serie ;)
Ogólnie najlepiej jest robić to ćwiczenie najpierw niepoprawnie technicznie by sobie ułatwić i z czasem starać się robić je coraz poprawniej. Ustawienie dłoni na podłodze proponuję dowolne tak by nie było bólu.

Ja już mam tą zmorę za sobą :D
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts
Dzięki panowie za pomocne odpowiedzi :) myślę, że zmniejszę teraz liczbę powtórzeń przez kilka treningów, a później zobaczymy co będzie dalej.
  • 0

qwsdm

qwsdm

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 416 posts
Spróbuj też po ćwiczyć nadgarstki np pompki na kostkach,wiszenie na drążku,
I dobrze rozgrzej nadgarstki przed ćwiczeniem
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Tutaj ćwiczenia na nadgarstki:

• 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ja również nie miałem problemów z nadgarstkami przy tym ćwiczeniu.
  • 0

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts
Krzysiek dzięki za te ćwiczenia, po lepszym rozgrzaniu i tych ćwiczeniach na nadgarstki czułem tylko lekkie mrowienie pod koniec serii, nadgarstki tak jakby zrobiły się mocniejsze i nie czułem tego bólu. :)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Po to tutaj jestem :D To drugie ćwiczenie róbcie na czymś miękkim. ;)
  • 0

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts

Po to tutaj jestem :D To drugie ćwiczenie róbcie na czymś miękkim. ;)

Ja tego drugiego nie dałem rady tak zrobić na dwie ręce ale pojedynczo zrobiłem (robiłem na płytkach) :P, na dwie ręce zrobiłem ale stałem i opierałem nadgarstki o niższą szafkę.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Ta na płytkach... :D Ja na dywanie robiłem i bolały... To zrób sobie na kolanach, mniejsze obciążenie będzie na nadgarstki. W miarę postępów, będziesz ulepszał.
  • 0

Orel

Orel

• Administrator - Boss

• 582 posts

Ta na płytkach... :D Ja na dywanie robiłem i bolały... To zrób sobie na kolanach, mniejsze obciążenie będzie na nadgarstki. W miarę postępów, będziesz ulepszał.

W piwnicy gdzie ćwiczę akurat remonty wiec dywan musiałem zwinąć:P W sumie masz rację, najpierw na kolanach a później stopniowo będę ulepszał do pełnego podporu przodem. Teraz na rozgrzewce dorzucę te ćwiczenia do zestawu. :)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users