Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Kalistenika - Siła vs. Wytrzymałość - jak to połączyć?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Cześć Koledzy,

Chciałem poruszyć wg mnie istotny dylemat i poznać Wasze opinie i doświadczenia. Mianowicie jestem ciekawy jak sobie radzicie w łączeniu treningu tych dwóch parametrów Siła vs. Wytrzymałość. Na jednym treningu to i to, czy może dzielicie dniami? Proszę o konkretne, umotywowane odpowiedzi najlepiej z przykładami treningów.

Pzdr dla całej ekipy forum ;-)
Revo
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Ja łączę tak: Jeden dzień siła, drugi wytrzymałość. Przez 6 dni w tygodniu + rozciąganie.
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 posts
Ją trenuje głównie siłę, Lecz co jakiś czas zmieniam trening tak by wytrzymałość podgonić.
wygląda to tak
2 miesiące siłą kolejny miesiac wytrzymałość i zaś dwa miesiące lub dłużej siła.
  • 0
To podróż daje nam szczęście, nie jej cel.

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Trening ze Skazanego, i tyle.
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

Ja łączę tak: Jeden dzień siła, drugi wytrzymałość. Przez 6 dni w tygodniu + rozciąganie.

Krzychu a możesz podać przykłady treningów z ćwiczeniami/seriami/powtórzeniami ?

• 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Moim zdaniem ciężko te dwa parametry połączyć bo one w zasadzie się wykluczają. A jeśli już to warto robić to w cyklach. Jeśli stymuluje mięśnie siłowo to nie uzyskam w tym czasie dobrych efektów wytrzymałościowych i odwrotnie. Po prostu mięśnie muszą się adaptować do określone pracy (siłowej lub wytrzymałościowej). Jeśli łączę je razem, to mięśnie "głupieją". Według mnie temat jest dość mądrze przemyślany w systemie "skazanego". Zaczynasz od małej ilości powtórzeń (siła), stopniowo je zwiększasz dochodząc do 20 (czasami więcej) na tym etapie to jest już wytrzymałość. A potem jest próg przejścia, trudniejsze ćwiczenie i znowu siła.
  • 0

julo1976

julo1976

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 159 posts
Zahir11 to Blyskawica z odpowiedzia w porownaniu do mnie:) i w dodatku bardzo celna :)

leci rep Zahir11:)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
OK to może z innej strony, 20x MU w serii to jest siła czy wytrzymałość?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Musisz wyrobić spory poziom siły, by zrobić choć jednego MU, potem drugiego itd. Jak już masz jej na tyle, że spokojnie robisz 12, to dokładając kolejne powtórzenia ćwiczysz już wytrzymałość.
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Czyli wynikało by z tego, że koniec końców amatora kalisteniki czeka w przyszłości tylko trening wytrzymałościowy. Dopóki jest leszczem ćwiczy siłę a jak ją ogarnie to zaczyna wytrzymałość a z siłą co? Jakim sposobem zatrzymuje tą siłę nie ćwicząc jej?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
No siła się przestaje rozwijać, i tyle.
  • 0
Shut up and get moving.

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Julo, dzięki:) Sopel, bardzo celna odpowiedź:) Revo, myślę, że ćwiczeń kalistenicznych wystarczy nam na całe życie. zobacz w "skazanym" rozdziały "co dalej?" Tak naprawdę krok 10 w każdym ćwiczeniu to pewien standard elitarny ale to wcale nie oznacza, że nie można robić ćwiczeń jeszcze trudniejszych. Przykład: pompki tygryski, pompki z wagi przodem na kółkach, pompki z "deski" itp. Można również pobawić się w wytrzymałość. Zwłaszcza, że masz wyrobioną podstawę siły:)
  • 0

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 posts
Revo, prawdopodobnie nigdy nie osiągniesz maksimum swojej siły. Zawsze możesz dążyć do tego, by Twoje ćwiczenia były tak perfekcyjne jak u gimnastyków:P
  • 0

Kisiel Na Kilogramy

Kisiel Na Kilogramy

Kisiel Na kg

• Użytkownik
  • 25 posts
  • LokalizacjaPabianice

Można robić systemem Skazanego. Np. podciąganie na jednej ręce robimy już te 50 serii i chcemy robić siłę. Zakładamy plecak, w którym jest obciążenie i robimy 1 serię 10 powtórzeń, następnym razem 2x15, rzecz jasna następny "krok" 3x20; warto by było także dodać czwarty krok, czyli trening (on będzie "progiem przejścia") wytrzymałości żeby to szło mniej więcej w parze - 4x25 - 30. Potem przechodzimy do następnego "kroku", czyli dodajemy obciążenie i to tyle same serii i powtórzeń. 

Edited by SiłaMasaNieBrak..., 11 August 2016 - 19:24 PM.

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,145 posts
  • LokalizacjaSzczecin

Prosta sprawa, jeżeli chcesz siłę to oczywiście dobierasz trudne warianty ćwiczeń a gdy chcesz żeby jeszcze dodatkowo wytrzymałość podkręcić to zwiększ intensywność, krótsze przerwy itd :)

Trening ze Skazanego, i tyle.  

Ten trening jest słaby, jest dla amatorów. 

No siła się przestaje rozwijać, i tyle. 

Żeby w kali być na takim poziomie gdzie siła przestała się rozwijać to trzeba być bogiem, jest tyle ćwiczeń, figur że to poezja xd 

Zresztą ludzie coraz częściej łącza siłke+kali i można zwiększać siłę bez ograniczeń.

• 1

Ambu

Ambu

Advanced Member

• Bywalec
  • 201 posts

Niezła archeologia :D. Ale temat ciekawy, warty odkopania :).

• 1

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Prawda, ale warto zerkać na datę ostatniego posta ;)

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,214 posts

periodyzacja nieliniowa i po problemie. 

http://wspinanie.pl/...acja-nieliniowa

http://kalistenikapo...iennik-hybrydo/