Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się

Kółka gimnastyczne

• Please log in to reply
337 replies to this topic

Gżesiu

Gżesiu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 34 posts
Z fazą przełożenia, czyli? Dokładniej napisz jak możesz. Ja mogę ze swojej strony powiedzieć jedną rzecz dzisiaj zaobserwowaną na treningu. Pewnie nic odkrywczego dla wielu, ale mi na pewno pomoże przy następnych treningach. To raczej tylko dla tych co mają kłopot z false gripem. Na początku próbowałem łapać kółka na środku i trochę mi przeszkadzał kiepskie rozciągnięcie, bądź też krótkie palce w dobrym złapaniu obręczy. W tej pozycji nie mogłem na poprzednich kilku treningach wcale się podciągnąć. Dzisiaj złapałem trochę wyżej po stronie wewnętrznej i się okazało, że to chyba właśnie tak powinienem był chwytać od początku :) Teraz pozostaje wyrobić siłę, aby podciągnąć się na tyle wysoko i przeskoczyć do dipu.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
No widzisz Gżesiu. ;) Uczysz się na błędach... ;) Brawo za odkrycie. Bez ironii. I jeszcze odwróc ręce do zwisu pełnego, grzbietem dłoni do siebie.
  • 0

tyraell

tyraell

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 29 posts
przełożenia czyli tej pomiędzy pullup'em a dipem... "Przeskakuje" do dipa i już nie mam siły wyprostować rąk albo "wyskakuje" za nisko...
  • 0
Jeżeli ktoś ci mówi, że się zmieniłeś to znaczy, że przestałeś żyć według jego oczekiwań...

Gżesiu

Gżesiu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 34 posts
Grzbietem dłoni do siebie? Tzn trzymając kółka, wykręcić ręce do zewnątrz, czy do wewnątrz?  
Hmm tyraell, może próbuj robić dipy z jak najniższej pozycji. Same wypchnięcia. Albo tylko ćwiczyć to przejście czyli nisko dip -> jak najwyżej przy podciąganiu. Sam ruch góra dół. Bez wypychania.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Tak do zewnątrz. A Ty tyraell rób negatywne powtórzenia również.
  • 0

tyraell

tyraell

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 29 posts
Dipy wyciągam dość głębokie... No będę coś kombinować, myślę że to kwestia czasu. Kolka mam dopiero dwa tygodnie xd dzięki chłopaki za wskazówki :)

• 0
Jeżeli ktoś ci mówi, że się zmieniłeś to znaczy, że przestałeś żyć według jego oczekiwań...

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
W sumie to racja, żę krzywo robię, bo tak jak pisałem wcześniej mam taką asymetrię trochę, i dlatego mam trochę różńicy w sile i mi jest ciężo robic wszystko prosto, ale staram się :D
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Jak zamontować pasy od kołeczek na suficie. Nie chcę na drążku. Nie wygodnie mi przy drążku. Jak zamontuje na suficie mam swobodę. Co polecacie zrobić wzmocnienie? Jakieś zabezpieczenie, bo wiecie nie chcę złamać karku. Jak ćwiczycie?
Poniżej wstawiam zdjęcie. Sufit mam betonowy.
[attachment=84]
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Kup w Castoramie specjalne kołki zakończone jak pętelka. Takie jak używane w huśtawkach. Przy betonowym suficie będą się trzymać bardzo dobrze. Możesz też zamówić u ślusarza specjalny uchwyt przykręcany czterema kołkami, lub kupić taki w Go sporcie, lub innym sklepie sportowym. Służą do mocowania ciężkich worków bokserskich.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Do Castoramy mam niedaleko. Zobaczę co tam mają.
Musi być solidnie zrobione bo jak będę robił takie ćwiczenie poniżej
Back lever i Front lever

Ćwiczenie dla dzieci :) Ich ojciec musiał być gimnastykiem lub trenerem.

To nie daj (nie wzywaj imienia......) na głowę. Musi być bezpiecznie.
Z tym drążkiem w futrynie też uwazać. Już na forum mial ktoś mały wypadek.

Dzięki zahir :) 
Chyba wmontuję 6 tych kołków i domocuję rurę, aby móc regulować rozstaw kółek wtedy będę pewny. A nawet 8 :)
Muszę zastanowić się gdzie i w którym pomieszczeniu.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Wg mnie krzyż to pozycja w której ramiona spinasz jakby ściągając je pionowo w dół do ciała a rozpiętki to ruch ściągający ramiona przed siebie, zupełnie inna płaszczyzna przez co ramiona ustawione są w tej niekorzystnej pozycji o jakiej wielokrotnie wspomina Wade wyjątkowo obciążającej rotatory barku. Odwodzenie łokci szeroko w tył pod obciążeniem prowadzi do kontuzji barków. Dobrym i właściwym ćwiczeniem do tego było by ściąganie ramion w dół do ciała trzymając uchwyty dwóch bloczków w bramie na siłowni lub uczepienie jakichś gum pod sufitem i ewentualne dodawanie ciężaru w miarę wzrostu siły.
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 posts
dobra ja już po urlopie. Widzę ze wszyscy cisną na kółeczkach :) Revo dobrze kombinujesz. Ja robiłem rozpietke na bramie ze sciąganiem w dół (w płaszczyźnie pionowej - chciałem rozbudować dolna część klatki) i powiem Ci ze siła którę dzięki temu zyskałem przydaje mi sie teraz w ogarnianiu krzyża. Polecam do tego ćwiczenia izometryczne w pozycji takiej jak krzyż. Co do podwieszania drązka to.... zdecydowanie odradzam oczka w suficie. z doswiadczenia wiem ze często chce się zmienić rozstaw kółek więc najlepszy będzie drążek albo rura przyczepiona do sufitu. Widzę ze ceny kółek idą ostro w dół. Nie było mnie trochę o a tu kółka juz po 140zł! kur....a przepłaciłem za swoje :/ I jeszcze jedna ciekawostka. Zapisałem corke na akrobatyke i zagadałem z instruktorką. Powiedziala ze współczynnik masy ciała do siły jest przy przeciętnej genetyce nie do przeskoczenia. nawet większa muskulatura przeszkadza nie mówiąć już o najmniejszym nawet otłuszczeniu. Przykre to bo nie mam zamiaru zrzucać mięśni bo mi dobrze w takiej sylwetce ale na kółkach też chcialbym pomykać. i bądz tu mądry :I

• 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ten chłopak, to słynny Giuliano Stroe, robił nie takie numery już jako pięciolatek. chłopak pochodzi z Rumunii. To frustrujące, że pięciolatek jest sprawniejszy ode mnie:( Widziałem jak z muscle upa przechodził do stania na rękach na drążku!!!
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

Coś do wykonania nawet w futrynie :)
  • 0

Zengam

Zengam

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 1 posts
Cześć,

znacie jakieś książki, serwisy opisujące trening na kółkach? Szukam informacji na temat techniki ćwiczeń.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
gymnasticbodies.com , building the gymnasticbody
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 posts
Kolego co do montazu w suficie uwazam ze powinienes pozyczyc (miec) pozadna wiertarke wywalic w suficie pozadne otwory 15 lub 20mm i wkleic te kotwy. Ja bym na plastikowych kolkach glowa do dolu wisiec nie chcial a metalowe kotwy mechaniczne w naszym zajebistym budownictwie siadaja 50/50 :) zalezy na co trafisz a chemia zawsze zlapie Chemie mozna kupic w dowolnym markecie budowlanym za ok 30-40zl w stoisku z chemia sa tez takie jak by koszulki z dziurkami do tego pret gwintowany i "nakretka z oczkiem" lub gotowa kotwa. Po 24h juz jedyne co pozostaje to to odciac :)
Zwroc tez uwage na wytrzymalosc danej chemi ktora kupujesz zaleznie od otworu i glebokosci. pamietaj ze otwor przed zalaniem chemia musisz przedmuchac albo przynjamniej bardzo dokladnie odkurzyc odkurzaczem. Ja tak bym zrobil zeby czuc sie bezpiecznie. tak zamontowalem w suficie swoj drazek i wisi juz pare lat (wtedy chemia byla duzo slabiej dostepna niz teraz a i tak uznalem ze warto)

Mtidea zaczela sprzedawac takie urzadzenia do odciazania ma moze juz ktos to? fajne?

gymmaniac, rozmawialem z kolega ktory cwiczyl na kolkach ma niecaly 170cm wzrostu i cwiczyl krotko bo w koncu uznal ze jest za wysoki i sie nie nadaje :) Do tego trzeba byc stworzonym... Po rozmowie z tym gosciem odpuszczam robienie wszelkich rozpiec itd... zostaje przy tym co robie i udoskonalaniu tego. Podobno przy robieniu Iron Crossa mozna sie nabawic obciazeniowego zlamania panewki w barku... Jak mozesz to pogadaj z ta babka od gimnastyki i potwierdz czy to prawda bo troche sie wystraszylem...
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
No ja też wystraszyłem się.. Ja mam 170 cm i jest idealnie. ;)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Im wyższy tym trudniej, bo są większe dźwignie.
Im wyższy tym prawdopodobnie cięższy - tym trudniej.
Sumując - im wyższy i cięższy tym o wiele trudniej niż lżejszemu i niższemu.
Wiadomo :)

Trudniej o progres.. Pewnie wszystko jest możliwe, tylko czy wystarczy samozaparcia :) ??

Jak w ciężarach - lżejszy wyrwie taki sam ciężar i "wagą" pokonuje cięższego z takim samym wynikiem..
  • 0

tyraell

tyraell

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 29 posts

Im wyższy tym prawdopodobnie cięższy - tym trudniej.

Z tym bym polemizował, bo siła powinna być proporcjonalna do masy. Wiem, że ktoś zaraz mi napisze, że gdyby tak było to ciężarowcy wygrywaliby w momencie ważenia... Aczkolwiek w stricte fizycznym sensie tak właśnie to wygląda.

Ja mam 180cm wzrostu i na te ćwiczenia co wykonuje na kółkach, póki co, przeszkadza mi tylko to, że owe kółka są zmuszone za nisko wisieć :D
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users