Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Plan do oceny

• Please log in to reply
42 replies to this topic

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 posts
Na tym to chyba polega xD
Ogólnie ten plan teraz wygląda całkiem dobrze pomijać moja skrzywiona psychikę przez Tsatsoulina;d

Dodaj za jakiś czas trudniejsze warianty pompek i przysiadów nawet kosztem ilości ćwiczeń

• 0
To podróż daje nam szczęście, nie jej cel.

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
Zrobi się ! ; )

Dziękuję wszystkim co pomogli stowrzyć coś z tego :)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Dokładnie, zależy jakie masz priorytety.
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
Moim priorytetem jest siła, ale też nie zaniedbując kondycji i wytrzymałości...choć wszystko z czasem. Dopiero zaczynam przygodę z kali i mam nadzieje że przy niej pozostane ; )
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
No to 5 x 5 powtórzeń i zmiana ćwiczenia na trudniejsze.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Chłopaki z tą kolejnością duża-mała grupa to też nie do końca jest tak bo zasadą priorytetu jest ćwiczenie najpierw tego co ma się słabe więc jeśli np. wolves2 ma słaby triceps to niech ćwiczy go na początku gdy ma najwięcej siły a nie na końcu treningu.
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 posts
Tylko że po tricepsie reszta ćwiczeń będzie już nie efektywna. Pracuje on i przy pompkach i przy podciaganiu więc izolowanie go nie ma sensu na początku.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
W tym treningu praktycznie wszystko pracuje przy każdym ćwiczeniu mniej lub bardziej, na tym polega trening wielostawowy, nie miałem na myśli izolacji bo gdzie tu izolacja np. przy pompkach w podporze tyłem, diamentach czy dipsach? Jesteś tak silny jak Twoje najsłabsze ogniwo i taką zasadą powinniśmy się kierować przy kolejności treningu i ćwiczyć na start to co idzie nam najgorzej.
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 posts
Złego słowa użyłem bardziej pasuje ukierunkowany niż izolacja.
Zgadza sie co do słabości. Nie rozumiem tylko po co sobie utrudniać życie. Przecież skoro triceps w większej lub mniejszej części uczestniczy w ćwiczeniu wiec analogicznie jest juz trenowany.
I po np pompkach dokładasz ćwiczenia ukierunkowane w stronę tricepsa by go podgonić dąć mu dodatkowe bodźce, a ze jest juz zmęczony bardzo dobrze o to chodzi.
Odwracając sytuacje zaniedbasz duże partie mięśniowe np przy pompkach, nie zmęczysz nawet klatki a ręka juz będzie miała dość. Lub przy podciąganiu...
Ukierunkowanie w stronę mięśnia słabszego jest dobre w treningach nie dzielonych, i tam za zwyczaj odnosi sie do dużych partii mięśniowych.
Jeszcze nie widziałem planu nigdzie by ktoś zaczynał np ćwiczenie nóg od łydek.

Z innej beczki, to podciąganie w sb jest nie do końca dobre ponieważ masz jeden dzień przerwy na regeneracje tylko miedzy podciąganiem SB i PN.
Tak samo z nogami.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
To mało jeszcze widziałeś. Jak się ma Twoja rada odnośnie zmęczenia wstępnego tricepsa a teoria Tsatsouilina że masz być świeży aby móc trenować prawdziwą siłę? Kto mówi o zaniedbaniu, chyba Ty sugerując aby na ślepo zawsze zaczynać od dużej parti mięśniowej, która to wtedy będzie dobrze dotrenowana przeciwnie do tego co następuje później. Przytaczasz zasady treningu Weidera bez ich zrozumienia. Jedyne czego napewno warto się trzymać to utrzymywania krwi w jednym obszarze czyli nie przeskakiwanie na treningu z ćwiczeń klaty do ćwiczeń łydek i spowrotem na barki. Po to np. utrudniasz sobie życie bo masz problem z wyprostem ramion w końcowej fazie MU, itp.. Jak sądzisz kiedy szybciej przełamiesz stagnację, przykładając się do tricepsa na starcie treningów czy męcząc go połowicznie pompkami w których koncetrujesz się na klatce piersiowej?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Wtrącając swoje trzy pensy: ja gdy ćwiczyłem na siłce trzymałem się zasady ćwiczenia partii powiązanych. Czyli nie od największej do najmniejszej, tylko tymi partiami które ze sobą współpracują, oczywiście z wyjątkami (ciężko taki plan ułożyć idealnie)
Na siłowni wyglądało to tak:
1. Klatka
2. Barki
3. Triceps
4. Plecy
5. Nogi
6. Łydki
7. Biceps
8. Przedramiona
9. Brzuch

W kalistenice też się tego trzymam:
1. Pompki
2. Stanie na rękach
3. Podciąganie
4. Mostki
5. Przysiady
6. Brzuch
  • 0
Shut up and get moving.

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 posts
Słowo zmęczony to nie jest zajechany jak to odebrałeś. Po prostu uważam ze triceps jest cały czas trenowany w każdym ćwiczeniu i ze można traktować to jako całość treningu.
Ogólnie nie mam stażu niewiadomo jakiego wiec mogłem wielu rzeczy nie widzieć.
Jeżeli robie gdzieś błąd wytłumacz mi go, bo gdybym ich nie robił juz chyba nie był bym człowiekiem.
Ale z własnego doświadczenia wiem ze w kolejności np triceps-> pompki to te drugie sa dużo mniej efektywne.
Na mnie, taki system się sprawdza.
Kolega który założył temat w żadnym miejscu nie uwzględnił ze jego triceps przyrósł do kości i trzeba działać tak inwazyjnie. Stagnacji tez na pewno niema.
Przy dużej stagnacji można tak kombinować lub dodać gdzieś w planie osobna ratkę z tricepsem tak aby nie przeszkadzało to w wykonaniu innego ćwiczenia.
Co do pytania do drugiej części dodaj ze po trenowaniu klaty według mnie miały dojść ćwiczenia na triceps.
Skończmy temat bo juz to wygląda na zasadzie czepiaj sie każdego szczegółu. Jak dzieci.
A wychodzi na to ze każdy ma inna sytuacje w głowie przedstawioną

• 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
@Sopel
Taak tylko że po lekturze Tsaotsulina dowiadujesz się, że przy pompkach pracuje mocno najszerszy, tzn. powinien jeśli chcemy osiągnąć maksa w pompkach. Co do kolejności Twojego podziału w kalistenice to 5.brzuch a 6.nogi i wtedy masz idealne zejście z góry na dół ciała.

@kolecc
Wyluzuj. Jakiś przewrażliwiony jesteś na swoim punkcie apropo czepania się. Wymiana informacji i tyle. W pierwszej wrzucie wyraźnie napisałem, że o ile np. triceps wymagał by priorytetu to zasada najpierw duża grupa a potem mała nie ma zastosowania i finisz. Sęk w tym by dobrze rozumieć te wszystkie zasady bo często jedne wchodzą kompetencjami w drugie. Ja swoją wiedzę zdobywam już blisko 20 lat i wiele bym dał żeby wtedy na starcie wiedzieć to co dziś na temat treningu.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Tyle że brzuch mocno pracuje przy przysiadach (jak i przy większości ćwiczeń), więc lepiej mi jest zostawić go na koniec i dojechać "na maksa". W tym co piszesz jest sporo racji, po prostu mi się lepiej ćwiczy w ten sposób.
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Sopel no widzisz, lepiej (efektywniej dla rozwoju tej partii) czy raczej wygodniej (czytaj łatwiej)?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Lepiej w sensie efektywniej. Osłabiony brzuch nie pozwala nogom na rozwinięcie pełnego potencjału podczas ćwiczenia przysiadów ;P
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Tak i tu właśnie dochodzimy do sedna prawdziwej kalisteniki, zero izolacji tylko pełna synchronizacja ciała ;-)
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 posts

@kolecc
Wyluzuj. Jakiś przewrażliwiony jesteś na swoim punkcie apropo czepania się. Wymiana informacji i tyle. W pierwszej wrzucie wyraźnie napisałem, że o ile np. triceps wymagał by priorytetu to zasada najpierw duża grupa a potem mała nie ma zastosowania i finisz. Sęk w tym by dobrze rozumieć te wszystkie zasady bo często jedne wchodzą kompetencjami w drugie. Ja swoją wiedzę zdobywam już blisko 20 lat i wiele bym dał żeby wtedy na starcie wiedzieć to co dziś na temat treningu.

No faktycznie teraz widzę ze mój błąd.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Panowie, chciałbym uściślić to o czym pisał Revo. Najszerszy pracuje w pompkach tylko i wyłącznie wtedy, gdy zadbamy o odpowiednią technikę. To oznacza stawianie oporu w czasie fazy negatywnej ćwiczenia, tak by ściągnąć ciało w dół właśnie mięśniem najszerszym grzbietu. Ta sama technika obowiązuje również przy każdym innym ćwiczeniu. Dlatego nie jest prawda, to co napisał Kolec, że triceps "dostaje" także przy podciąganiu. Chyba, że ktoś stosuje właśnie technikę Tsatsoulina. Nie chcę się czepiać. Chciałem tylko żeby to było jasno powiedziane, by ktoś nie wyciągnął błędnych wniosków.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Kalistenika pomimo, że jest matką wszystkich ćwiczeń siłowych to jednak jest tak bardzo inna od tego co większość z nas zna i uprawia od lat. Trzeba od nowa uczyć się techniki, zasad treningu, itd.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users