Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Plan do oceny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Rozpisałem sobie plan treningowy bo takie ćwiczenie po jednym ćwiczonku ze skazanego to nie dla mnie. Wykonywać ćwiczenia będę z tego lecz jako dodatek ; )

Poniedziałek:
Pompki (różne rodzaje x2 ) + pompki wg. "Skazanego"
Triceps 3 ćwiczenia
Podciąganie nachwytem na szerokość barków
brzuch + plank 2x 30sek

Wtorek
Marszobieg po lesie + pompki/brzuch

Środa
Nauka wykonywania planche/flagi itp itd
Brzuch + plank 2x 30 sek
Podciąganie wąskim podchwytem

Czwartek
wolne

Piątek
Nogi + "Skazany"
Pompki w staniu na rękach/stanie na rękach
Mostek
Brzuch + plank 2x 30 sek
Podciąganie nachwytem szeroko

Sobota
Marszobieg po lesie + pompki/brzuch

Niedziela
Wolne

Ćwicznie typu pompki/podciągnięcia/wznosy nóg/przysiady będę wykonywał bardzo powoli. Co do serii myślę że podziele to na tygodnie czyli
Tydzień 1 - 9 x 5 bardziej pod siłę
Tydzien 2 - 20 x 3 dość dynamicznie

Do tego co jakiś czas dołączę ćwicznia z ciężarem (przysiad, martwy ciąg, military press/ push press, zarzuty itp).
Co do biegania, z początku aby dojść do formy będę stosował marszobieg lecz z czasem zamienię to na bieg, do tego będę robić pompki np. po chwilowym sprincie.
Myślę także żeby w niedziele dodać nauke planche itp ale to zobacze jeszcze.
Prosze o ocene jak wam się widzi ten plan. Ogólnie lubie ciężkie treningi i nie zajadę się bo zawsze trenuję dość ciężko i intensywnie. : )

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Triceps daj na koniec, jako że jest to mniejsza grupa mięśni od pleców i klatki piersiowej. Zgodnie z zasadami FBW. Od partii największej do partii najmniejszej. Dlaczego trenujesz nogi raz w tygodniu tylko? ( Mówię o typowym treningu siłowym)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Wolves2, sporo już potrafisz (widziałem na filmie). Ogólnie pomiędzy treningiem kalisteniczno siłowym masz dobrą przerwę przeznaczoną na bieganie, więc częstotliwość treningu jest OK. Nie mniej jednak zmniejszył bym ilość serii w treningu. Jeśli na jednym treningu wykonujesz trzy różne rodzaje pompek, to Twoje mięśnie ciężko będzie zaskoczyć jakimś nowym bodźcem. Poza tym duża ilość ćwiczeń wpływa oczywiście na wytrzymałość ale jeśli zależy Ci na sile, zadbaj o to byś po treningu pozostał świeży. Wiem że masz doświadczenie w treningach, ale po prostu spróbuj zmniejszyć ilość serii, zwiększyć trudność ćwiczeń, zadbać o świeżość mięśni i poczekać na efekty. Jeśli nie będą zadowalające, wróć do poprzedniego treningu. Jeśli zmniejszysz ilość serii będziesz mógł popracować nad trudniejszymi wariantami ćwiczeń a w konsekwencji nad siłą oraz techniką. Nad tą ostatnią ciężko pracować przy ogólnym zmęczeniu wywołanym wieloma seriami. Jeśli takie treningi będą dla Ciebie za mało męczące, dodaj do nich skakankę, bieg, lub elementy bokserskie (np. serie na worek).
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Dziękuję za spostrzeżenia, nogi dorzucę do piątku jeszcze.
A co do serii zahir spróbuję 5x5 ale trudniejsze warianty, i będę robił bardzo powoli.

• 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
Strasznie chaotyczny jest ten plan. Co do ćwiczeń na sam triceps to wstawił bym pompki na krzesłach + jakieś pompki z trudniejszego wariantu tak by z ledwością wykonać 5x5.
I by triceps dostał w dupe i klatka przy okazji
w kolejności Pompki trudny wariant 5x5, pompki na krzesłach
Troszkę słabo widzę regeneracje po tak częstym podciąganiu. 2x w tygodniu jakimś wartościowym planem typu "Drabina na sile" by w zupełności wystarczyło.
Co chcesz robić na nogi ?

pompki podczas biegu/ marszobiegu pozamieniaj na pompki z wyskokiem lub przeplataj raz popki raz przysiady

• 0
To podróż daje nam szczęście, nie jej cel.

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Może być tu troszkę chaosu..pierwszy raz układam plan pod kali :blush:
No w sumie z tym do biegu dorzucę burpees, to będzie dobre rozwiązanie...że też nie pomyślałem o tym..

Nogi - przysiad, wykroki + ? , wspięcia na palce. Co można dorzucić na nogi jeszcze ?

Pompki na krzesłach mam rozumieć jako dipy ? Czy zwykłe pompki ale ręce i nogi na krzesłach ;>
Co do podciągania długi czas się tak podciągam i nie narzekam..ale mogę spróbować i zmienić..usunę podciąganie w środę.
Drabina na siłę ? Jak by to miało wyglądać ? 1-2-3-4-5-4-3-2-1 ?
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
To co wymieniłeś to bodajże jest piramida.
Drabina czyli dajmy na to ze max podciągniecie to 10
Przy czym trening wyglądał by tak 1 2 3 4 5 6, 1 2 3 4 5 i gdy w drugiej seri nie dasz rady wykonać 2 podciągnięć kończysz. Ogólnie dążysz do danej liczby powtórzeń jak nie dasz rady to od nowa.
Jest tez drabina otwarta która jest fajna do wykonywania w parach czyli ty jedno kolega jedno ty dwa kolega dwa podciągnięcia ale to juz tak do urozmaicenia ;d
Dokładnie chodziło mi o dipsy.
Co do nóg to zależy czy robisz przysiad na jednej nodze czy nie . Ja stosuje sie do tego http://www.alkavadlo...squat-tutorial/

Fachowo:
Program „drabina”. Odmiana metody „smarowanie gwintów” [1,2]. Podobno równie efektywna w szybkich postępach w maksymalnej liczbie powtórzeń (wzrost wytrzymałości) jak klasyczna metoda „smarowania gwintów”. Autorem metody jest P. Tsatsouline [1]. Zapewnia wykonywanie ćwiczenia o dużej objętości (duża liczba serii) bez przedwczesnego zmęczenia. Wykorzystujące tę metodę wykonamy znacznie większą sumaryczną liczbę powtórzeń niż w przypadku standardowego treningu. Nadaje się zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych. Zalecana w przypadku gdy brak nam czasu na klasyczną metodę „smarowania gwintów” czyli wykonywane wielokrotne w ciągu dnia pojedyncze serie podciągania. Program zakłada wykonanie w trakcie treningu kilku cykli serii o narastającej liczbie powtórzeń np. (1 cykl) 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, (2 cykl) 1,2,3,4,5,6,7,8, (3 cykl) 1,2,3,4,5,6.
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Przysiadów na jednej nodze nie zrobię to pokombinuję troszkę inaczej.

Ta drabinka wygląda tak :
1Seria
1 powtorzenie - przerwa - 2 powtórzenia - przerwa .... 10 powtórzeń - koniec

2 Seria
1 powtorzenie - przerwa...8 powtórzeń - koniec

3 Seria
1 powtórzenie - przerwa...8 powtórzeń - koniec

Dobrze to zrozumiałem ?
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
Tak robisz pauzy, tak by złapać oddech. Możesz sobie tez wyobrażać kolegę który rywalizuje z tobą i np podchodzić do drążka jak wyimaginowany kumpel skończy robić swoją serie.
Czyli wtedy masz przerwę tyle ile ci zajmuje robinie np 5 powtórzęń

Co do nóg bym ci zaproponował tak :
przysiad zwykły ( ilość według uznania) Rozgrzewka
wąski ( według uznania)Rozgrzewka
Wykroki (według uznania)
i teraz np siadanie i wstawanie z krzesła na jednej nodze 5x5
Jeżeli było by to zbyt proste to kolejne ćwiczenie z filmiku który podąłem wcześniej.
Ewentualnie przysiad na jednej nodze z podparta tylna noga o cos z obciążeniem jakimś.
Przysiad dynamiczny z wyskokiem Masz przy biegach wiec nie ma sensu chyba ponawiać ćwiczenia tu
Może ci to spasuje .

• 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Rozumiem, dzięki za informacje ; )

Swoją drogą zastanawiam się nad cięższymi wariantami pompek.. macie jakieś propozycje?

Ostatnio próbowałem diamentowych i 50 zrobiłem... pompki na jednej ręce z piłką też w miare lajtowo idą..myślałem o jakichś superman push-up albo coś.. czekam na wasze propozycje ; )

Na triceps: szwedki, dipy + wjazdy triceps robić także 5x5 ? Bo tutaj to się chyba z celem mijać będzie.
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
To jest fajne ;)

Na triceps większa ilość.
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Plan po poprawkach wygląda tak :

Poniedziałek
Pompki
-szeroki rozstaw rąk 5x5
-hindu push-up 5x5
-pompki z nogami na krzesełku 5x5
-Superman push-up na dobicie
Podciąganie
-Szeroki chwyt "Drabinka"
Triceps
-dipsy 4x8
-szwedki 3x10
-wjazdy 5x5 (to już troszkę cięższe jest)
Brzuch + plank 2x30sek

Wtorek
Marszobieg po lesie + 15 burpees co 20 min

Środa
Trening planche/flaga itp
Nogi
-Przysiady 3x 10
-Wykroki 2x 15 na nogę
-wskoki na skrzynie 3x 10
-wspięcia na palce 2x 15
Brzuch + plank 2x30sek

Czwartek
wolne

Piątek
Nogi
-Przysiady 3x 10
-Wykroki 2x 15 na nogę
-wskoki na skrzynie 3x 10
-wspięcia na palce 2x 15
Barki
-Stanie na rękach
-Pompki w staniu na rękach przy ścianie 5x5
Mostek wg "skazanego
Brzuch + plank 2x30sek

Sobota
marszobieg po lesie + 15 burpees co 20 min
Podciąganie
-Szeroki chwyt "Drabinka"
-Wąski podchwyt 3x5 (biceps)

Niedziela
Wolne

Co do pompek to co 2/3 tygodnie zmieniać będę warianty.
Czy widzicie jakieś "dziury" w planie jeszcze? Prosze o ewentualne korekty ; )
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
Mamy troszkę inne podejście do treningu. Dla mnie ten plan jest przeładowany trochę, ale on ma być pod ciebie.
Do drabin nie zakładaj z góry serii które masz zamiar wykonać tylko skończ drabinę wtedy gdy przy drugim powtórzeniu nie dasz rady zrobić dwóch pełnych podciągnięć.
Mianowicie:
seria 1 : 1,2,3,4
seria 2: 1,2,3, czwartego nie dałeś rady, zrobiłeś tylko np 2 zamiast wymaganej liczby 4
seria 3: 1,2, trzeciego nie dałeś rady zrobiłeś tylko np 1 zamiast wymaganej liczby 3
seria 4 : 1,2
seria 5: 1,2
seria 6: 1,1 czyli nie dałeś rady w drugim powtórzeniu zrobić 2 powtórzeń, kończysz trening.
Tak w skrócie.
Do nóg dodał bym jakieś ćwiczenie bardziej siłowe tak jak pisałem kilka postów wcześniej.
Niech na temat planu wypowiedzą sie tez inni.

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
No widzę, że nic nie zmieniłeś jak proponowałem.
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów

Triceps daj na koniec, jako że jest to mniejsza grupa mięśni od pleców i klatki piersiowej. Zgodnie z zasadami FBW. Od partii największej do partii najmniejszej.

I zastosuj sie do tego bo podciąganie po treningu braków np jak masz to będzie niepotrzebna katurgią a nie trening.
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Rozumiem, drabinę będę robić jak mówisz..
Triceps pójdzie na koniec jak mówi krzysiek20ino .
Podciąganie z piątku dam na sobotę żeby się nie męczyć.

Myślałem że ułożyć trening pod kali to hop-siup ale sie przeliczyłem : D

Dziękuję za pomoc ; ) Zaraz zmodyfikuje wyższy post z planem ; )
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
Prościej jest ułożyć plan pod zwykła siłownie ;d jak dla mnie, ale zasady sa takie same.
Chcesz sile dajesz podstawowe ćwiczenia Wyciskanie płaskie, martwy ciąg , przysiad i duże obciążenia + jakieś barki dla urozmaicenia i starczy ;d plan jak znalazł jedziesz 5x5 zwiększając obciążenie. Po jakimś czasie zmieniasz 5x5 na cos bardziej rozbudowanego a ćwiczenia dalej te same.
A w Kali niestety ćwiczenia staja sie zbyt łatwe i trzeba dawać trudniejsze warianty by trenować dalej sile a nie wytrzymałość tylko. I duża przeszkoda jest stopień zaawansowania osoby która ma ćwiczyć bo nie wiadomo jakie ćwiczenia mu polecić by je mógł wykonać. Czarna magia krótko mówiąc .

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Nic nie musisz modyfikować jeśli nie chcesz. ;) To tylko podsuwamy pomysły. ;)
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Po co mam sobie utrudniać krzysiu : P Wy w kali troszkę dłużej siedzicie to słucham doświadczonych : D

Masz rację kolecc, pod siłke to żadna filozofia..a tutaj psikus : D
Ważne że coś już powstało..teraz tylko trening...trening...trening ! :D
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Tak. ;) FBW - to właśnie plan z siłki. Ja kierowałem się tym planem i było ok. Oczywiście zamiast ciężarów wymyślałem sobie ćwiczenia z własnym ciałem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych