Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Magnez a drżenie mięśni ?
Started by
szudaj
, Jul 11 2012 22:09 PM
Posted 11 July 2012 - 22:09 PM
Temat może niezbyt związany z tym działem ale chyba to będzie najbardziej odpowiednie miejsce...
Chodzi o drżenie mięśni podczas ćwiczeń. Nie za każdym razem i nie przy wszystkich ćwiczeniach.
I moje pytanie: czy ma to związek z niedoborem magnezu? Czy jest to raczej słabość mięśni? Nieraz bywało tak, że drżenie ustawało pod koniec 2 serii lub w trzeciej. I nie wiem o co tu chodzi...
Chodzi o drżenie mięśni podczas ćwiczeń. Nie za każdym razem i nie przy wszystkich ćwiczeniach.
I moje pytanie: czy ma to związek z niedoborem magnezu? Czy jest to raczej słabość mięśni? Nieraz bywało tak, że drżenie ustawało pod koniec 2 serii lub w trzeciej. I nie wiem o co tu chodzi...
Posted 11 July 2012 - 22:30 PM
Od razu zaznaczam, że nie jestem ekspertem więc nie sugeruj się tylko moja wypowiedzą. Raz czy dwa zdarzyło mi się zaliczyć drżenie mięśni rzekomo spowodowane brakiem magnezu w diecie które ustało rzeczywiście po zakupieniu multiwitaminy. Było to raczej drżenie w postaci tików (w moim przypadku drżenie i "pulsowanie" powieki, wargi itp.). Nie identyfikował bym tego z drżeniem mięśni podczas samych ćwiczeń, choć kto wie...
Jeśli jednak ćwiczysz i/lub pijesz kawę a do tego nie stosujesz "zrównoważonej" diety to proponuje zainwestować parę złotych w aptece na jakieś witaminy i minerały.
Jeśli jednak ćwiczysz i/lub pijesz kawę a do tego nie stosujesz "zrównoważonej" diety to proponuje zainwestować parę złotych w aptece na jakieś witaminy i minerały.
Dum spiro, spero!
Posted 12 July 2012 - 08:43 AM
Drżenie mięśni może być wywołane nie tylko niedoborem magnezu ale również potasu, wapnia oraz witamin z grupy B. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku problem tkwi gdzie indziej. Piszesz, że drżenia występują tylko podczas ćwiczeń, w przypadku niedoborów do drżenia dochodziłoby samoistnie i przede wszystkim dotyczyło by ono (w pierwszej fazie) małych grup mięśniowych takich jak mięśnie twarzy (drżenie powieki, wargi, policzka, o którym pisał BlackHeart). Myślę, że opisywane przez Ciebie drżenie wynika z niedostatecznego rozgrzania mięśni przed wykonaniem ćwiczenia lub przygotowania, przyzwyczajenia mięśni do danego wysiłku - zbyt wysoki poziom ćwiczenia. Niemniej jednak trenując kalistenikę czy też jakąkolwiek inna formę treningu warto pamiętać o prawidłowej suplementacji (myślę tu przede wszystkim o naturalnej suplementacji - diecie).
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Guest_zahir11_*
Posted 12 July 2012 - 10:39 AM
Guest_zahir11_*
Weyer, nic dodać, nic ująć zgadzam się całkowicie. do drżenia mięśni, skurczów itp. z powodu braku magnezu dochodzi samoistnie. Moim zdaniem Twoje kłopoty wynikają ze zbyt dużego wysiłku. Przejdź do lżejszego treningu zanim nie zafundujesz sobie kontuzji, lub przetrenowania.
Posted 12 July 2012 - 10:49 AM
Weyer, nic dodać, nic ująć zgadzam się całkowicie. do drżenia mięśni, skurczów itp. z powodu braku magnezu dochodzi samoistnie. Moim zdaniem Twoje kłopoty wynikają ze zbyt dużego wysiłku. Przejdź do lżejszego treningu zanim nie zafundujesz sobie kontuzji, lub przetrenowania.
Skurcze mięśni są wywołane po przez brak witamin. Zgadzam się z kolegami.
Pijesz wodę?
Posted 12 July 2012 - 16:56 PM
Nie tak dawno temu miałem dośc mocne drgawki po kontuzji kolana, gdy prawie normalnie już chodziłem. Mięśnie dostawały na nowo wysiłek i reagowały drgawkami, dość mocnymi, choć bezbolesnymi.
Może u Ciebie jest ta, że jakieś mięśnie, które nie były stymulowane (bądź w niewielkim stopniu), dostały mocniejszego kopa i dlatego drżą.
Pozdrawiam:)
Może u Ciebie jest ta, że jakieś mięśnie, które nie były stymulowane (bądź w niewielkim stopniu), dostały mocniejszego kopa i dlatego drżą.
Pozdrawiam:)
Posted 13 July 2012 - 14:27 PM
Mi zawsze podczas ćwiczeń brzucha wg. Skazanego drżą nogi w ostatnich powtórzeniach (teraz robię Żabki). Przy ostatniej serii gdy robię powyżej 20 powtórzenia to jest norma. Po prostu moje mięśnie tak mają. Jak się po kilku sekundach uspokoją to robię dalej co sobie założyłem. W przypadku ćwiczeń izolowanych bym się tym przejmował, ale w przypadku unoszenia nóg wiem, że m. brzucha spokojnie dadzą radę i nie wpłynie to na regenerację.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Posted 14 July 2012 - 23:36 PM
Mam identycznie tak jak mój przedmówca, przy wznosach nóg w czasie kończenia serii drżą mi nogi i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane... Domyślać się można, że to wina słabych nóg, albo brakiem magnezu ale pewności nie mam.
"Każda rzecz którą budujemy w finale buduje nas samych."
Posted 15 July 2012 - 00:34 AM
Szudaj czy chodzi Ci o drżenie mięśni podczas ćwiczeń czy mimowolne tiki mięśni przy rozluźnionych mięśniach? Bo to zasadnicza różnica. Te pierwsze zapewne byłyby spowodowane słabą kondycją danych mięśni a tiki wywołane są niedoborem magnezu (np wskutek nadużywania kawki;) Pozdrawiam
Posted 16 July 2012 - 10:49 AM
nie, tiki nie występują. tylko podczas niektórych ćwiczeń. prawdopodobnie macie rację że jest to spowodowane zbyt dużym wysiłkiem dla mięśni. spróbuję jeszcze poeksperymentować z dłuższą rozgrzewką, może to też będzie miało znaczenie. myślałem też o tym że może być to spowodowane ogólnym zmęczeniem, jak np. zmęczony po całym dniu zabieram się wieczorem za trening.
co do wody - tak piję wodę, podczas wysiłku to wręcz obowiązkowe
co do wody - tak piję wodę, podczas wysiłku to wręcz obowiązkowe
Guest_zahir11_*
Posted 16 July 2012 - 11:51 AM
Guest_zahir11_*
Szudaj, na tym właśnie polega wsłuchiwanie się we własne ciało, by umieć stymulować a nie przetrenować mięśnie. Zapomnij, że by osiągnąć efekt musisz się "zajechać". Masz tylko pobudzić mięśnie i dać im się zregenerować. Trening w którym doprowadzasz do drżenia mięśni może mieć miejsce nie częściej niż dwa razy do roku, gdy na przykład starasz się pobić jakiś swój rekord. Zawsze po takim wysiłku zafunduj sobie regeneracje. Zmęczenie o którym piszesz ma duży wpływ na wydajność Twojego treningu, podobnie jak dieta, sen itp. Ale jeśli jesteś zmęczony (na co nie masz wpływu), to tym bardziej nie funduj sobie ciężkiego treningu.
Posted 16 July 2012 - 12:16 PM
Mam wrażenie, że mylisz tiki z drżeniem mięśni podczas wysiłkunie, tiki nie występują. tylko podczas niektórych ćwiczeń.
U mnie podobnie jak u Bar-Mana drżały mięśnie brzucha podczas robienia wznosów nóg z kroku 5 (we wcześniejszych krokach tego nie miałem).
Posted 17 July 2012 - 00:28 AM
nie, nie mylę
tików nie miewam 
Po dzisiejszym treningu (brak drżenia mięśni) stwierdzam że chyba rzeczywiście główną przyczyną jest albo zbyt krótka i mało staranna rozgrzewka albo ogólne przemęczenie + nieodpowiednia dieta. bo o przetrenowaniu nie może być mowy, posuwam się powoli do przodu, dodając kolejne powtórzenia a nie od razu próg za progiem
Po dzisiejszym treningu (brak drżenia mięśni) stwierdzam że chyba rzeczywiście główną przyczyną jest albo zbyt krótka i mało staranna rozgrzewka albo ogólne przemęczenie + nieodpowiednia dieta. bo o przetrenowaniu nie może być mowy, posuwam się powoli do przodu, dodając kolejne powtórzenia a nie od razu próg za progiem
Posted 17 July 2012 - 08:20 AM
Ja wczoraj robiłem żabki i było ciężko. Drżenie max pod koniec. Ale wszystko zrobiłem poprawnie technicznie. Mógłbym jeszcze zrobić więcej więc nie było mowy o upadku mięśniowym.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Guest_zahir11_*
Posted 18 July 2012 - 23:57 PM
Guest_zahir11_*
Michał, chodziło nam o to, że gdyby to były tiki występowały by nie tylko podczas ćwiczeń.
Szudaj, przetrenowanie może być następstwem ogólnego przemęczenia, złej diety itp. Tak więc jeśli wydłużenie przerw między seriami i zmniejszenie intensywności nic nie da, zafunduj sobie kilka dni wolnego od treningów.
Szudaj, przetrenowanie może być następstwem ogólnego przemęczenia, złej diety itp. Tak więc jeśli wydłużenie przerw między seriami i zmniejszenie intensywności nic nie da, zafunduj sobie kilka dni wolnego od treningów.
Posted 19 July 2012 - 09:10 AM
Michał, chodziło nam o to, że gdyby to były tiki występowały by nie tylko podczas ćwiczeń.
Rozumiem sens dyskusji.
Tylko, że coś co się nazywa tikami to mimowolne skurcze mięśni np. powieki (Wikipedia) powstające na tle psychicznym. A drżenie mięśni podczas ćwiczeń czy drżenia spowodowane brakiem magnezu to nie są tiki.
Posted 19 July 2012 - 11:13 AM
Z tymi tikami to masakra jak mogą być tiki mięśni, ale takie tiki to rozumiem
:)
:)
Guest_zahir11_*
Posted 21 July 2012 - 19:51 PM
Guest_zahir11_*
Michał, Ok. Błędnie to nazwaliśmy. Tiki, to rzeczywiście skurcze na tle nerwowym. Nam chodziło o mimowolne skurcze mięśni:)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report