Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Wałek (przyrząd do ćwiczeń)
Started by
lordkoks
, Apr 09 2012 20:43 PM
Posted 08 November 2012 - 15:18 PM
Ja swojego czasu też tak robiłem i powiem, że nie za bardzo mi to szło hantlami, dlatego zdecydowałem się na kupno kółek, choć i tak nie reguluję ich wysokości przez ten węzeł. Za długo, itp.
Ale sobie poradziłem.
Posted 08 November 2012 - 21:12 PM
Spróbowałem na sztangielkach - nie moja liga, także nie zaprzątam sobie głowy.
(chociaż gdyby gdzieś pod ręką takie kółeczka leżały, to pewnie sporadycznie coś bym zawalczył
)
(chociaż gdyby gdzieś pod ręką takie kółeczka leżały, to pewnie sporadycznie coś bym zawalczył
Posted 08 November 2012 - 21:29 PM
E tam kano, a próbowałeś progresją jak robisz pompki ze skazanego? Klękasz na kolanach i się rozjeżdżasz.
Posted 08 November 2012 - 21:43 PM
Ja już pisałem, że na sztangielkach jest do kitu.
Ja mam robione i idzie na nich nieźle. Ćwiczę do flagi
Ja mam robione i idzie na nich nieźle. Ćwiczę do flagi
Posted 08 November 2012 - 22:05 PM
Nie ćwiczę skazanym... 
Tak tylko chciałem spróbować tych kółek - gdyby były dostępne i tak do około 30zł to bym łyknął.
Tak tylko chciałem spróbować tych kółek - gdyby były dostępne i tak do około 30zł to bym łyknął.
Posted 08 November 2012 - 22:10 PM
Heh, chodziło mi tylko, że jak nie możesz zrobić z nóg, to zrób z poziomu kolan.
Posted 09 November 2012 - 09:51 AM
Ja najpierw dwa miesiące trenowałem kółeczkiem z kolan. Teraz kiedy robię 2x20 postanowiłem zrobić progresję i po seriach rozgrzewających robię kółeczkiem na prostych nogach do ściany zwiększając odległość. Na razie jest to 4,5 stopy
Ciężko idzie ale siła będzie.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Posted 09 November 2012 - 22:57 PM
Ja doszedłem do jakiś 100 powtórzeń w dwóch seriach z kolan i teraz powoli zabieram się ze stania
Idzie spoko, ale do pełnego powtórzenia jeszcze trochę brakuje.
Posted 12 November 2012 - 17:56 PM
Ja robie w ten sposób ze zsuwam ringi na wysokosc "jak do pompek" , pozycja na rozgrzewke od kolan i smigam tak jak z wałkiem . Pozniej pozycja jak do pompki , i ringi coraz dalej , też dobrze daje
A jak ktos nie ma wałka a posiada ringi , to polecam
Posted 20 November 2012 - 20:35 PM
Koledzy, zobaczcie co udało mi się zrobić. Rozwiązałem sprawę kupując dwa kółka ze sklepu sportowego na Allegro i przerabiając je na AKROWHEELS 
Czas przeróbki: około 1/2h
Narzędzia: piłka do metalu, młotek, klucz francuski i trochę pomysłowości
Koszt wykonania: 60zł
Co wy na to?
Jeżeli macie pytania to walcie śmiało!
Pozdro!
Michał
PS. Link do oryginału zdjecia
http://img812.images...6/img1728jo.jpg
Czas przeróbki: około 1/2h
Narzędzia: piłka do metalu, młotek, klucz francuski i trochę pomysłowości
Koszt wykonania: 60zł
Co wy na to?
Jeżeli macie pytania to walcie śmiało!
Pozdro!
Michał
PS. Link do oryginału zdjecia
http://img812.images...6/img1728jo.jpg
Posted 20 November 2012 - 22:13 PM
No, jakieś fotki konstrukcyjne pośrednie by się przydały 
Prezentuje się świetnie!
Jak się na tym ćwiczy??
Moim zdaniem, jak podłapią to producenci to ze 40zł będzie to kosztować..
Prezentuje się świetnie!
Jak się na tym ćwiczy??
Moim zdaniem, jak podłapią to producenci to ze 40zł będzie to kosztować..
Posted 20 November 2012 - 22:23 PM
Niestety nie miałem aparatu żeby zrobić fotorelację, ale sprawa jest banalna:
1. Ściągamy jedną z rączek i przepiłowujemy ją na pół
2. Przesuwamy tą co została na środek rurki
3. zakładamy kółka
4. Zakładamy z obu stron połówki przepiłowanej rączki
Koniec.
Na Youtube wpisz AKROWHEELS - i obejrzyj co się z tym robi. Naprawdę niezły wycisk!Polecam!
1. Ściągamy jedną z rączek i przepiłowujemy ją na pół
2. Przesuwamy tą co została na środek rurki
3. zakładamy kółka
4. Zakładamy z obu stron połówki przepiłowanej rączki
Koniec.
Na Youtube wpisz AKROWHEELS - i obejrzyj co się z tym robi. Naprawdę niezły wycisk!Polecam!
Posted 02 December 2012 - 14:13 PM
Mam pytanie - czy te kółka mają łożyska kulkowe, czy zwykłe ślizgowe (czyli w sumie nie mają wcale) ?
Posted 02 December 2012 - 14:23 PM
Zdaję mi się że nie mają łożysk. Czy się mylę??
Posted 03 December 2012 - 19:09 PM
Też mi się wydaje że tak jest
Swoją drogą - jaka jest średnica tych kółek? Byłem dziś popatrzeć w kilku marketach budowlanych, i cena zmontowania takiego zestawu dwóch wałków to nie jest aż taki mały koszt...
Posted 04 December 2012 - 21:47 PM
Witam witam... Bratam się już z wałkiem miesiąc na wyprostowanych nogach i przedstawię wam kilka moich spostrzeżeń...
- Nie można tego robić codziennie. Po pewnym czasie zacząłem odczuwać ból w dolnej części pleców i to był wyraźny sygnał, że przesadzam z tym ćwiczeniem, więc zacząłem to robić na przemian z ćwiczeniem na kolanach. Raz na prostych nogach, raz na kolanach. Zastanawiam się tylko z czego to wynika. Jestem na ogół bardzo sprawny fizycznie i nigdy nie odczuwałem podobnego bólu. Albo robiłem to zbyt intensywnie i zbyt często, albo moje plecy nie są jeszcze przyzwyczajone do takiego wysiłku. Oczywiście robiłem sobie przerwy i starałem się to robić prawidłową techniką.
- Siła i wytrzymałość na plus. Podczas serii udaje mi się zrobić o kilka więcej powtórzeń. Przy pierwszej serii dochodzę już do ok 17 powtórzeń. Z każdą kolejną robię 15, 12, 10-9.
- Czuje, że nogi mam bardziej rozciągnięte
To chyba tyle
Dalej będę ćwiczył do końca miesiąca, ale coś mi się wydaje, że ćwiczenia z wałkiem będę robił raz lub dwa razy w tygodniu jak dodatek do podstawowego treningu. Boje się o te plecy :/
na koniec bonus z kitajcem
- Nie można tego robić codziennie. Po pewnym czasie zacząłem odczuwać ból w dolnej części pleców i to był wyraźny sygnał, że przesadzam z tym ćwiczeniem, więc zacząłem to robić na przemian z ćwiczeniem na kolanach. Raz na prostych nogach, raz na kolanach. Zastanawiam się tylko z czego to wynika. Jestem na ogół bardzo sprawny fizycznie i nigdy nie odczuwałem podobnego bólu. Albo robiłem to zbyt intensywnie i zbyt często, albo moje plecy nie są jeszcze przyzwyczajone do takiego wysiłku. Oczywiście robiłem sobie przerwy i starałem się to robić prawidłową techniką.
- Siła i wytrzymałość na plus. Podczas serii udaje mi się zrobić o kilka więcej powtórzeń. Przy pierwszej serii dochodzę już do ok 17 powtórzeń. Z każdą kolejną robię 15, 12, 10-9.
- Czuje, że nogi mam bardziej rozciągnięte
To chyba tyle
na koniec bonus z kitajcem
Posted 19 January 2013 - 17:07 PM
Czym się różni wałek pojedynczy od podwójnego?
Posted 19 January 2013 - 17:13 PM
Na podwójnym możęsz robić ćwicznie 1 ręką= większe napięcie tułowia.
Posted 20 January 2013 - 00:35 AM
- Nie można tego robić codziennie. Po pewnym czasie zacząłem odczuwać ból w dolnej części pleców i to był wyraźny sygnał, że przesadzam z tym ćwiczeniem, więc zacząłem to robić na przemian z ćwiczeniem na kolanach. Raz na prostych nogach, raz na kolanach. Zastanawiam się tylko z czego to wynika.
To też jest kwestia jak miałeś ułożone plecy. Jeśli schodząc w dół wyginałeś za bardzo odcinek lędźwiowy to mogłeś go dodatkowo obciążyć. Lepiej trochę zaokrąglić plecy w dole niż na siłę się prostować. Mówię tak ze swojego doświadczenia.
Guest_zahir11_*
Posted 20 January 2013 - 12:49 PM
Guest_zahir11_*
Zgadzam się z Emilem. Gimnastycy dużą wagę przywiązują do tego by takie ćwiczenia robić na "kocim grzbiecie".
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report