Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Wałek (przyrząd do ćwiczeń)

• Please log in to reply
44 replies to this topic

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Ja swojego czasu też tak robiłem i powiem, że nie za bardzo mi to szło hantlami, dlatego zdecydowałem się na kupno kółek, choć i tak nie reguluję ich wysokości przez ten węzeł. Za długo, itp. ;) Ale sobie poradziłem.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Spróbowałem na sztangielkach - nie moja liga, także nie zaprzątam sobie głowy.
(chociaż gdyby gdzieś pod ręką takie kółeczka leżały, to pewnie sporadycznie coś bym zawalczył :) )
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
E tam kano, a próbowałeś progresją jak robisz pompki ze skazanego? Klękasz na kolanach i się rozjeżdżasz.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Ja już pisałem, że na sztangielkach jest do kitu.
Ja mam robione i idzie na nich nieźle. Ćwiczę do flagi
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Nie ćwiczę skazanym... :)
Tak tylko chciałem spróbować tych kółek - gdyby były dostępne i tak do około 30zł to bym łyknął.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Heh, chodziło mi tylko, że jak nie możesz zrobić z nóg, to zrób z poziomu kolan. ;)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Ja najpierw dwa miesiące trenowałem kółeczkiem z kolan. Teraz kiedy robię 2x20 postanowiłem zrobić progresję i po seriach rozgrzewających robię kółeczkiem na prostych nogach do ściany zwiększając odległość. Na razie jest to 4,5 stopy :D Ciężko idzie ale siła będzie.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Ja doszedłem do jakiś 100 powtórzeń w dwóch seriach z kolan i teraz powoli zabieram się ze stania :) Idzie spoko, ale do pełnego powtórzenia jeszcze trochę brakuje.
  • 0
Dołączona grafika

Mateusz Drabik

Mateusz Drabik

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 69 posts
Ja robie w ten sposób ze zsuwam ringi na wysokosc "jak do pompek" , pozycja na rozgrzewke od kolan i smigam tak jak z wałkiem . Pozniej pozycja jak do pompki , i ringi coraz dalej , też dobrze daje :) A jak ktos nie ma wałka a posiada ringi , to polecam :)
  • 0

miszelos

miszelos

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 4 posts
Koledzy, zobaczcie co udało mi się zrobić. Rozwiązałem sprawę kupując dwa kółka ze sklepu sportowego na Allegro i przerabiając je na AKROWHEELS :)
Czas przeróbki: około 1/2h
Narzędzia: piłka do metalu, młotek, klucz francuski i trochę pomysłowości :)

Koszt wykonania: 60zł

Co wy na to?

Jeżeli macie pytania to walcie śmiało!

Pozdro!
Michał

PS. Link do oryginału zdjecia
http://img812.images...6/img1728jo.jpg
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
No, jakieś fotki konstrukcyjne pośrednie by się przydały :)

Prezentuje się świetnie!
Jak się na tym ćwiczy??

Moim zdaniem, jak podłapią to producenci to ze 40zł będzie to kosztować..
  • 0

miszelos

miszelos

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 4 posts
Niestety nie miałem aparatu żeby zrobić fotorelację, ale sprawa jest banalna:

1. Ściągamy jedną z rączek i przepiłowujemy ją na pół
2. Przesuwamy tą co została na środek rurki
3. zakładamy kółka
4. Zakładamy z obu stron połówki przepiłowanej rączki

Koniec. :)
Na Youtube wpisz AKROWHEELS - i obejrzyj co się z tym robi. Naprawdę niezły wycisk!Polecam!
  • 0

psu

psu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 2 posts
Mam pytanie - czy te kółka mają łożyska kulkowe, czy zwykłe ślizgowe (czyli w sumie nie mają wcale) ?
  • 0

Karpiu

Karpiu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 15 posts
Zdaję mi się że nie mają łożysk. Czy się mylę?? :)
  • 0

psu

psu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 2 posts
Też mi się wydaje że tak jest ;) Swoją drogą - jaka jest średnica tych kółek? Byłem dziś popatrzeć w kilku marketach budowlanych, i cena zmontowania takiego zestawu dwóch wałków to nie jest aż taki mały koszt...
  • 0

BialyMadball

BialyMadball

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 122 posts
Witam witam... Bratam się już z wałkiem miesiąc na wyprostowanych nogach i przedstawię wam kilka moich spostrzeżeń...

- Nie można tego robić codziennie. Po pewnym czasie zacząłem odczuwać ból w dolnej części pleców i to był wyraźny sygnał, że przesadzam z tym ćwiczeniem, więc zacząłem to robić na przemian z ćwiczeniem na kolanach. Raz na prostych nogach, raz na kolanach. Zastanawiam się tylko z czego to wynika. Jestem na ogół bardzo sprawny fizycznie i nigdy nie odczuwałem podobnego bólu. Albo robiłem to zbyt intensywnie i zbyt często, albo moje plecy nie są jeszcze przyzwyczajone do takiego wysiłku. Oczywiście robiłem sobie przerwy i starałem się to robić prawidłową techniką.
- Siła i wytrzymałość na plus. Podczas serii udaje mi się zrobić o kilka więcej powtórzeń. Przy pierwszej serii dochodzę już do ok 17 powtórzeń. Z każdą kolejną robię 15, 12, 10-9.
- Czuje, że nogi mam bardziej rozciągnięte

To chyba tyle :) Dalej będę ćwiczył do końca miesiąca, ale coś mi się wydaje, że ćwiczenia z wałkiem będę robił raz lub dwa razy w tygodniu jak dodatek do podstawowego treningu. Boje się o te plecy :/

na koniec bonus z kitajcem :)

• 0

jasiek

jasiek

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 169 posts
Czym się różni wałek pojedynczy od podwójnego?
  • 0

phpl

phpl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 146 posts
Na podwójnym możęsz robić ćwicznie 1 ręką= większe napięcie tułowia.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts

- Nie można tego robić codziennie. Po pewnym czasie zacząłem odczuwać ból w dolnej części pleców i to był wyraźny sygnał, że przesadzam z tym ćwiczeniem, więc zacząłem to robić na przemian z ćwiczeniem na kolanach. Raz na prostych nogach, raz na kolanach. Zastanawiam się tylko z czego to wynika.

To też jest kwestia jak miałeś ułożone plecy. Jeśli schodząc w dół wyginałeś za bardzo odcinek lędźwiowy to mogłeś go dodatkowo obciążyć. Lepiej trochę zaokrąglić plecy w dole niż na siłę się prostować. Mówię tak ze swojego doświadczenia.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Zgadzam się z Emilem. Gimnastycy dużą wagę przywiązują do tego by takie ćwiczenia robić na "kocim grzbiecie".
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users