Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dieta roślinna by Revo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Revo,
tak jeszcze łopatologicznie proszę wyjaśnij:
B - 10%
T - 10%
W - 80%
ale zapotrzebowanie kaloryczne wyliczać z 811?

czyli:
WAGAx10= XgWĘGLOWODANÓW ? co jest równe 80% kalorii?
potem z tego odpowiednio B i T po 10%?

Czy inaczej:
wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne (waga,wiek,wzrost,aktywność - tak standardowo) i odnośnie tego zrobić podział 811?
Czy takie proporcje sprawdzą się poza wege?
(właśnie! to mnie intryguje!)

Campbella właśnie zamówiłem :)

Cassi faktycznie przeszedł długą drogę, dlatego warto go podpytywać i słuchać :)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Dokładnie tak wyliczasz zapotrzebowanie kaloryczne, które wynika tylko z wagi ciała. Nie wiem czy takie proporcje sprawdzą się poza wegańską SUROWĄ dietą pozostaje spróbować samemu. Napewno w wersji wegańskiej SUROWEJ można wsuwać mega ilości węglowodanów i nic Ci się nie odłoży gdyż gospodarka cukrami przebiega płynnie bez przeszkód. Cukier trafia do komórek a nie zalega we krwi zasłonięty tłuszczem. Nie wiem czy padło tu już nazwisko dr.Graham, to spec od 811 który tą dietę usystematyzował na bazie wniosków m.in. Campbella, przejżyj net.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Czyli odp. 1.

Graham - w podlinkowanej (gdzieś tutaj) audycji było - gość od 811 z tego co kojarzę..
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Ciebie interesuje strikte aspekt użyteczności w sporcie a tutaj nie mam jeszcze takich głębszych wiadomości gdyż skupiałem się na jej walorach zdrowotnych. Sam obecnie mam zamiar ostrzej wziąć się za treningi więc mój test będzie trwał i zwiększał swoja intensywność. Kierując się jednak tym, że jest na Świecie sporo niezłych sportowców wegan, którzy swoje wyniki uzyskują dzięki takiej diecie umacnia mnie w tym, że nie tylko zdrowie ale i power, coś co sam czuje każdego dnia. Ćwiczę kiedy chcę bo jedzenie jest lekkie (brak nadmiaru tłuszczu i białka powoduje, że mogę iśc ćwiczyć praktycznie tuż po posiłku), a patrząc na ilość zjadanych węglowodanów można sobie łatwo wobrazić poziom energii jakim dysponuje, energii, która jest na równym, wysokim poziomie cały dzień, przez co nie mam ataków łaknienia i momentów osłabienia, do tego dostarczam witamin, minerałów i antyoksydantów w dużej ilości i naturalnej postaci.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Moje skrzywienie..
Nie uważam się za sportowca - raczej jestem typem zalegacza, ale ćwiczę i chcę, żeby moja sylwetka się poprawiła :)

jest na Świecie sporo niezłych sportowców wegan, którzy swoje wyniki uzyskują dzięki takiej diecie

Do końca nie wiadomo czy DZIĘKI tej diecie, czy MIMO tej diety..
Powiedziałbym, że są też i świetni sportowcy na takiej diecie :)
M.in. kalisteniczni wojownicy!

Dzięki za cierpliwość, wyjaśnienia itd..
Sam Campbell pewnie miałby ze mną problem ;)
Może po lekturze jakoś lepiej to ogarnę.

Są w ksiażce Campbell'a jakieś przepisy, przykładowe jadłospisy czy same badania, zalecenia itp?

• 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Nie ma przepisów, Campbell koncentruje się tylko na aspekcie zdrowotnym diety roślinnej vs. dieta standardowa. Przepisy powinieneś znaleźć na stronie 30bananasaday.com

Dobrze, że drążysz temat bo nie ma nic gorszego niż ślepe podąrzanie za stadem, właśnie z tego powodu robimy sobie tyle złego w życiu vide jedzenie produktów zwierzęcych. Aby dalej ciągnąć dialog sądze jednak, że powinieneś teraz zaczerpnąć ze źródeł i wrócimy do tematu.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Chciałem poznać jakieś podstawy i założenia, żeby wiedzieć, czy chcę w ogóle zgłębiać ten temat.
Teraz wiem, że chcę :)
W jakimś stopniu zapewne skorzystam.

Swoją drogą - to potężna książka i przeczytanie jej (ze zrozumieniem) zajmie więcej niż jeden wieczór..
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Wg mnie to najważniejsza lektura w życiu każdego człowieka więc jeden czy dwa wieczory są niczym biorąc pod uwagę jaki wpływ na Twoje życie mogą mieć wiadomości w niej zawarte.
  • 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Revo fajnie, że wstawiłeś zdjęcie swojego obiadu. Spora porcja ja nawet nie mam tak dużego talerza :P Nigdy nie próbowałem łączyć brązowego makaronu z ziemniakami. Zrobiłem sobie podobne danie wzorowane na tym i było bardzo smaczne i pożywne. Jak możesz to wstawiaj więcej zdjęć swoich posiłków lub opisz je, bo są naprawdę wartościowe.
Co do procent diety surowej w jaki sposób go mierzysz/kontrolujesz? na podstawie kalorii, wagi czy tak "na oko"?

I jeszcze pytanie to wegan co polecacie jeść na kolację? Najlepiej coś "lekkiego" co się łatwo trawi? O której godzinie jecie ostatni posiłek?

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Revo:

co powiesz na temat tejże książki - Odżywianie dla zdrowia - Pitchford:
http://kulinarnaczyt...-pitchford.html
??

Może coś o niej słyszałeś, może wertowałeś?
Wygląda bardziej na taki poradnik. Widać też promuje dietę roślinną.
Trochę mnie przytoczone produkty martwią - aramantus itp..
Może książka kucharska na polskie realia to słaba, ale jako poradnik zdrowotny??

Mam coś w podobnym stylu Gillian McKeith "Encyklopedia żywienia" , ale proponowane produkty to masakra.. Oczywiście trafiają się i takie ogólnodostępne.

(zacząłem czytać Campell'a - spoko :) )
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Jesli o mnie chodzi to biorac pod uwage moj expresowy metabolizm zwykle kompletnie nie dbam o to, o ktorej godzinie jem ostatni posilek. Czasem wracam z treningow o 23 wiec sila rzeczy jem pozno. Dzisiaj np jadlem 2 bulki razowe polane oliwa z czerwonym pieprzem, kapuste z warzywami, parowke sojowa, papryke plus cebule. Akurat to bylo w lodowce na szybko :) Czasem jem na wieczor/noc wieksze porcje warzyw, albo dojadam pozostalosci obiadu. Generalnie zdarza mi sie duzo zjesc. Mi to nie przeszkadza, ale to pewnie zalezy od osoby.

Kano - amarantus znajdziesz juz w wiekszosci marketow. W roznych formach. Polecam!
  • 0
Dołączona grafika

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Ja nawet nie wiem co to jest nawet, ten amarantus!!

Książka wydaje się być interesująca, ale niemal 70zł w ciemno - trochę się boję..

Co do posiłków - może założycie temat - VEGEJEDZENIE czy jakiś taki CO MAM NA TALERZU. Są takie na forach pakmeńskich i cieszą się popularnością.
Fota jedzenia + ewentualnie kilka słów o składnikach.. :)
Ja byłbym za!
Nawet jak bym miał coś z vege, to bym trzasnął fotę i zapodał..
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ja używam amarantusa do zup ewentualnie amarantus dmuchany do mleka ;) Bardzo jest pożywny. Zawsze dostępny na pólkach ze zdrową żywnością lub w sklepach ze zdrową żywnością.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
No, akurat ten produkt utkwił mi w pamięci... ;)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Polecam zakupić korzeń macy po nim czuję moc. Zauważyłem, że po nim jestem mniej zmęczony. Rewelacja.
http://www.surovital...75cdfedf4cf63f4

http://www.bogutynml.../?id=4525&page=
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
250g/33zł
300g/49zł

Drogo... 120-160zł/kg

Co z tym w ogóle robić?
Posypywać sałatkę? czy np. zjeść 2 łyżeczki i zapić wodą??

Czytam sobie Campbell'a i przyznaję - lektura jest wciągająca.
Co do białka - w dietetycznej poradzie dostałem wytyczne na około 1g białka.. Sporo węgli, także to nie tylko "obowiązuje" w wege/vege..

Pomyślcie o temacie z produktami, bo przepisy to można znaleźć, a nawet wszystkożercy mogliby przecież skorzystać - spirulina, pyłek pszczeli, aramantus i pewnie 1000 innych.. :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Wiem kano że drogo, ale warto co jakiś czas kupić korzeń. Ostatnio nie miałem macy, ale zaczynałem veganizm to miałem korzeń, później przestałem i znów zakupiłem i jest lepiej. Używam go zawsze do koktajli owocowych. Fajny jest smak, a szczególnie jak dodam orzechy.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Czyli??

np. 2 łyżeczki dziennie - do koktajlu?
i wtedy czujesz efekt??
więcej/mniej/częściej/rzadziej?
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Dokładnie używam go zawsze tylko rano do koktajli. Wiem, że Revo stosuje też korzeń.
Koktajle piję rano bardzo często lub mleko z płatkami i innymi produktami
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Załóż proszę wątek odnośnie takich właśnie "wynalazków". Naprawdę, każdy mógłby coś podłapać i skorzystać..

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych