Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta roślinna by Revo

• Please log in to reply
100 replies to this topic

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

Każde roślinne będzie ok, oczywiście najlepsze są te nie przetwarzane czyli w sumie z u nas dostępnych nie ma wyboru ale można zrobić samemu np. mleko migdałowe z niepasteryzowanych migdałów, ale jak nie masz dostępu do takich extrasów to każde roślinne byle unikaj dosładzanych czy solonych, im mniej kombinowane tym lepsze dla ciebie.

Będę starał się jeść produkty naturalne o ile je dostanę. Bardzo lubię pomidory będę miał w tym roku swoje. Naturalne
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Też bawię się w ogrodnika i próbuję coś wyhodować. Póki co to są mikro ilości ale za to jak smakują. Zioła, pomidorki, rzodkiewka, rukola a w tym roku lada dzień wysieję też szpinak. Krzaki i drzewa owocowe są jeszcze za młode więc to co na nich znajduję to jakieś wypierdki ale i je zjadam ;-)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

Zdopingowany przez Stefa postanowiłem napisać pokrótce o mojej, jakiś czas już trwającej, przygodzie z dietą roślinną.

Jak sama nazwa wskazuje jest to dieta całkowicie pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie ma w niej nie tylko mięsa, ale także ryb, mleka i jego przetworów ani innych produktów zwierzęcych. Nie da się w krótkim tekscie opisać wyczerpująco jej zalet i wszystkich motywów, które przeważają na jej korzyść względem "wszystko żerców" jednak wymienię dwa aspekty - zdrowie i szacunek dla zwierząt. Najlepsze, że teraz po kilku m-cach gdy jem tylko rośliny okazało się, że wielu mistrzów calisthenics ją stosuje i nawołuje do zmiany żywienia na weganizm. To wypływa z głebokiej potrzeby dążenia człowieka do równowagi fizycznej i psychicznej do jakiej odwołują się korzenie filozofii treningu "pięknej siły". Naturalne ćwiczenia i naturalna, żywa, enzymatyczna, zdrowa, organicznie czysta żywność.

Zapewne wielu z Was wyda się to wariactwem ale warto nie oceniać książki po okładce i zgłębić ten temat bo jest to częścią tego w czym tak się zakochaliście - częścią kalisteniki.
Jestecie tym co jecie.
Jedząc śmieci (fastfood), żywność modyfikowaną genetycznie, żywność przetworzoną, martwe i żywe zwierzęta i ich pochodne - nigdy nie osiągniecie szczytów swoich możliwości rozwoju i równowagi fizyczno-duchowej. Jest wiele dowodów na to, że konsumowanie produktów zwierzęcych wpływa bezpośrednio na powstawanie wszystkich chorób w tym także tych najgroźniejszych tj. rak, cukrzyca, itp. oraz odwrotnie wiele dowodów i udokumentowanych przypadków wyleczenia tych nieuleczalnych chorób za pomocą nie lekarstw ale właśnie diety roślinnej szczególnie tej w większości surowej. Cały Świat żyje w micie mięsożerstwa, korporacje kreaują potrzeby na swoje produkty, gigantyczny przemysł spożywczy bezkarnie truje ludzi z chciwości. Najpierw trują nas swoim chemicznym, sztucznym, nie zdrowym pożywieniem, następnie leczą nas z chorób przez to jedzenie spowodowanych sprzedając nam swoje leki - to jest matrix. Żyjemy tylko po to by ciężko harować na ten cyrk. Pocieszające jest to, że każdy z Was już od zaraz może to zmienić.
Sam gdy przeszedłem na tą dietę dokładnie tak się czułem, jak Neo.. gdzie nie poszedłem wszędzie wkoło fastfood, mięso, przetworzona, niezdrowa żywność i co tu zjeść?

Jeśli znajdą się osoby zainteresowane tematem mogę go rozwinąć.

A co z moim super koktajlem?
Oto tajny przepis :D

baza
6-8 bananów
1 pęczek świeżych liści szpinaku
1 jabłko
1 łyżeczka surowego korzenia macy
1 -1,5 szklanki wody

tuning - czasem wszystko czasem wybrane lub co mam w szafce
2-3 namoczone daktyle
1 łyżeczka namoczonych pestek z dyni
1 łyżeczka namoczonych pestek słonecznika
1 łyżeczka płatków owsianych
szczypta świeżo startego cynamonu
2-3 łyżeczki białka konopnego

Piję go zawsze na śniadanie i po treningu. Jem jeszcze inne potrawy i produkty ale to już kiedy indziej opowiem jak się trafi ktoś zainteresowany ;)

Witam
Revo jakiego używasz białka konopnego i skąd go dostać.
znalazłem stronę czy o to chodzi ( http://www.naturya.p...a-300-g-naturya ). Jakie mogę do tego zakupić produkty i gdzie mam szukać. Z góry Dzięki :)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Cześć Cassi

Ja różnie, z racji że sporo ściągam do firmy to często zmieniam. W niedalekiej przyszłości chce mieć swoje bo nikomu już nie wierzę. Białko konopne ostatnio kupiłem w Polskim sklepie bogutynmlyn.pl właśnie to Naturya i je teraz testuje a wcześniej miałem Manitoba Harvest i jeszcze Hempseedoils. Wybieraj te max 50% bo te 80% to już są przetworzone lekko. Korzeń Maca póki co stosuję marki Surovital i jeszcze nie miałem okazji innego ale też planuje mieć swoje niebawem. Od lat miałem wiele wątpliwości co do producentów ale ostatnimi czasy od kiedy poważnie wszedłem w wege i jeszcze głębiej wszedłem w temat to poważnie nie wierze nikomu a szczególnie jak widzę rzekomo czysty i rzekomo wysokiej jakości produkt za dziwnie atrakcyjną cenę...

Do powyższych regularnie jeszcze stosuję:
- Jagodę Acai
- Spirulinę
- Kompleks GREENS & FRUITS (mieszanka 69 składników z roślin)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Witam
Revo to dobrze trafiłem bo też zakupiłem korzeń macy i jagody na surovival. Jeszcze zostało mi kupić nasiona konopi.
"A diety wegańskiej nie da się w krótkim tekscie opisać wyczerpująco jej zalet" jak Revo pisze . Powiem jedno jest to świetna dieta. Głodny nie jestem na niej, a nawet czuję się lepiej
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Witam
Już mięsa nie jem 2 tygodnie. Mam wrażenie, że czegoś mi brakuje. Nic nie przytyłem ani schudłem
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Witam
Jestem na diecie wegańskiej już ponad miesiąc.
I trochę ćwiczę.
Czy znacie jakieś książki na temat diety wegańskiej dla sportowców i przepisów na temat odżywiania,
co i ile powinienem jeść?
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Wklejam fotkę mojego zwyczajowego obiadu. Funkcja poglądowa jakby ktoś się zastanawiał co i ile je weganin. Dla zobrazowania rozmiaru porcji obok leży obowiązkowa lektura adepta kalisteniki.

[attachment=64]

• 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
o.O Ile trwa przygotowanie czegoś takiego?
  • 0
Shut up and get moving.

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Widzę, że weganizm (i wegetarianizm po części) opanował to forum :)
Dobrze, że jest jakaś alternatywa..
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

Wklejam fotkę mojego zwyczajowego obiadu. Funkcja poglądowa jakby ktoś się zastanawiał co i ile je weganin. Dla zobrazowania rozmiaru porcji obok leży obowiązkowa lektura adepta kalisteniki.

Revo czyli to jest twoje główne danie nawet sporo jesz. ile masz posiłków w ciągu dnia?

Ja jem przykładowo na 1 śniadanie np koktajl z owoców+dodatki, na 2 śniadanie 2 kromki chleb pełnoziarnistego posmarowane pesto pomidorowe i na to warzywa i posypane siemieniem lnianym zmielonym.
Na przekąskę owoce po 1 jabłku i pomarańczy,
Na obiad ryż z warzywami, sałatka.
Przekąska owoce i kolacja jest owocowa w końcu sezon letni więc staram się jeść dużo owoców
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Nie za mało białka Cassi??
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Tak to moje główne danie, na talerzu widzicie ok. 125g makaronu razowego, 5 ziemniaków, 5 pomidorów, do smaku zielona cebulka na pomidorki 1 ogórek małosolny, 1/2 awokado, kilka oliwek, z makaronem zmieszane są warzywa duszone w sosie własnym: bakłażan, cukinia, cebula, papryka. Całość doprawiam solą himalajską, czarnym pieprzem i sproszkowanymi algami.

@Kano
Widzę, że wciąż nie przeczytałeś Campbella skoro pytasz o białko, nie wiem ile jest go w tym co zjada Cassi ale nie potrzeba więcej niż 10% a taką ilość spokojnie znajdziesz w diecie wegańskiej.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Nie przeczytałem...
Jeszcze nie kupiłem nawet!
  • 0

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 posts
Witam wszystkich, bardzo zaciekawił mnie ten temat. Dzisiaj jadę po książkę Campbella. :D
Choć mięsa(tylko dróB) nie wyeliminuje ze swojego jadłospisu.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Przyznam, że myślę o eksperymencie wegetariańskim i ewentualnym zminimalizowaniu spożycia mięsa.
Nie mniej jednak - sprawa mnie interesuje i różnie może być.
Książka - pewnie w sierpniu dopiero.. Już sama lektura powinna mnie ubogacić :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
dziennie białka spożywam spokojnie około 1g na 1kg ciała czyli około 70-100g białka dziennie zależy co jem i jaki mam trening. Jeśli brakuję mi tego białka zaspokajam serwatką białkową sojawit85
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
tez mialem to bialko - ohydne :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
dokładnie ohydne, a szczególnie nie przepadam za soją i innymi produktami. Myślę o tym białku ryżowym, bardzo drogie jest.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Cassi skoro przeszedłeś taką drogę od Dukana i wszystkożerstwa do weganizmu spokojnie możesz mi zaufać i przestać przejmować się białkiem byle było ono na poziomie 10% i więcej nie potrzeba, nie ma efektu spadku masy mięśniowej czy jakiegokolwiek osłabienia. BTW albo serwatka albo soja, serwatka to białko z mleka a soja to białko roślinne.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users