Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Tastsouline Pavel - Nagi wojownik

• Please log in to reply
21 replies to this topic

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 posts
Dołączona grafika
Opis:

Rosyjski kurs, prowadzący do błyskawicznego przyrostu siły
“W ciągu jednego tygodnia poprawiłem moje wyniki. Wcześniej mogłem podciągnąć się 5 razy, teraz potrafię 10”.
“Wczoraj w nocy zrobiłem po 15 pompek na każdą rękę. Dwa miesiące temu nie mogłem zrobić ani jednej”.
“Wcześniej mogłem zrobić tylko jeden chybotliwy przysiad na jednej nodze.... [Po dwóch tygodniach] zrobiłem pięć dokładnych pistoletów, dotykając tyłkiem do ziemi”.
Zauważyłeś, że im więcej umiesz, tym więcej możesz osiągnąć, wkładając w to mniej wysiłku? A siła to też umiejętność i rządzi się tymi samymi prawami. Zarówno starożytni greccy zapaśnicy, jak i zazdrośnie strzegący swoich sekretów mistrzowie kung fu czy twardziele ze współczesnych oddziałów sił specjalnych stworzyli zadziwiający arsenał sposobów na uzyskiwanie nadludzkiej siły.
Wszystkie te umiejętności były do tej pory rozproszone, ukrywane w tajemnicy lub przekazywane po kropelce, przez co wielu z nas poznało smak rozczarowania i nie nauczyło się osiągnąć pełni swojego potencjału.
Pavel Tsatsouline - rosyjski ekspert od treningu siłowego i były instruktor komandosów Specnazu, jako pierwszy zebrał wiele z tych niesamowitych technik, tworząc cały ich zestaw, którego łatwo jest się nauczyć. W Nagim Wojowniku Pavel przekazuje informacje o tym, co trzeba zrobić, by w jak najkrótszym czasie stać się supersilnym, wykorzystując jako maszynę treningową swoje ciało.

• 0

mantes

mantes

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 64 posts
W tej książce jest świetnie przedstawiona technika smarowania gwintów (Paul Wade używa określenia trening konsolidacyjny).

W książce jest dużo o roli oddechu i o tym jak zwiększać maksymalne napięcie ciała. Oprócz tego przedstawione są tylko 2 techniki - pompki na 1 ręce oraz przysiady na 1 nodze.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Jeśli chodzi o oddech polecany przez Tsatsoulina, to mam pewne wątpliwości. Zwłaszcza, że on sam pisze, że można go stosować, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych. Całe życie uczono mnie, by przy wysiłku wykonywać wydech, w przeciwnym wypadku grozi to nadciśnieniem. Tego samego zdania jest Paul Wade. Tsatsoulin twierdzi, że z badań (dokładnie nie wiadomo jakich) wynika, że wstrzymywanie oddechu zwiększa siłę. Ja chyba jednak wybieram zdrowie;) Niemniej jednak jestem fanem Tsatsoulina i jego książek i nie mam zastrzeżeń co do innych prezentowanych przez niego treści.
  • 0

Krakers

Krakers

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 77 posts

Tsatsoulin twierdzi, że z badań (dokładnie nie wiadomo jakich) wynika, że wstrzymywanie oddechu zwiększa siłę.

Rosja to stan umysłu

Dołączona grafika

Apropo oddechu:

1. "Skazany" pisze ażeby brać wdech w momencie obciążenia mięśni, większość ludzi bierze wdech podczas lżejszej fazy ćwiczenia( opuszczanie przy pompach, brzuszkach)

I tutaj moje pytanie: Przestawił się ktoś na wdychanie podczas "ciężkiej fazy", jeśli tak to czy efekty zmiany były zauważalne we wzroście wytrzymałości mięśni(bo takie powinny być)

2. W Rosyjskiej Systemie podczas pompek oddycha się jeszcze inaczej. Oni mówią że nie trzeba oddychać "na tępa", ale żeby:

- wdychać powietrze tylko przez nos, wypuszczać tylko przez usta
- żeby w momencie blokady mięśni przy wysiłku, zacząć szybko wdychać powietrze przez nos i wypuszczać właśnie przez usta(to jest u nich bardzo ważne), wdechy są płytkie, wyglądacie jakby koń parskał, można się nieźle spluć, ale technika jest skuteczna - organizm dostaje "tlenowego shota" i jeszcze kilka powtórzeń spokojnie wyciśniecie. Stosuje tę technikę podczas swojego treningu - polecam.
  • 0

sam sie z nim nie zgadzam ale jest tam rowniez opisana prawda

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 posts
Czyli ogolnie warto zakupic ta ksiazke? Czy lepiej jakas inna z biblioteki Pavla?
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Warto jak najbardziej!
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Warto:)
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Osobiście uważam, że bez wiedzy wyniesionej ze Skazanego i Nagiego nie ma co się brać za kali. Te dwie książki to podstawa każdego zainteresowanego treningiem z masą własnego ciała.
  • 0

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 posts
Rozumiem. Dzięki za opinię i powoli zamawiam książkę ;)
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

czerwonolicy

czerwonolicy

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 25 posts
Ktoś ćwiczy lub ćwiczył według tej książki? Bo ciekawy jestem waszych efektów. ja już niedługo założę sobie dziennik i zacznę ćwiczyć według tej książki.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Ja wykorzystuję smarowanie gwintów i kilka technik maksymalnego napięcia, działają naprawdę świetnie. Natomiast do pistoletów i pompek jeszcze daleka droga, bo na razie ćwiczę według Skazanego (w pompkach kończę 1 krok, w przysiadach 2...)
  • 0
Shut up and get moving.

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Ja identycznie jak Sopel - wykorzystuję wybrane techniki, a ćwiczę wg Skazanego.
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 posts
Wczesniej jakos nie bylo czasu ale wkoncu udalo sie i ksiazka jest zakupiona :) przeczytalem juz polowe i strasznie spodobaly mi sie sposoby napiecia miesci podczas wykonywania cwiczen aby miec wiecej sily. Jutro bede bardziej skupial sie na zasadach napiecia podczas moich treningow ciekawy jestem jaki bedzie efekt
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa

Jutro bede bardziej skupial sie na zasadach napiecia podczas moich treningow ciekawy jestem jaki bedzie efekt

Pochwal się. Ciekaw jestem czy uda Ci się wycisnąć dzięki temu dodatkowe powtórzenia (mi się udało).
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Napewno większe zakwasy :-D

Książka napewno godna uwagi, nie jest tak dobra jak "Skazany" co wynika zapewne z tego, że autor promuje treningi z Ketlami, ale zawiera wiele cennych wskazówek dla adeptów kalisteniki.
  • 0

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 posts
Masakra.. Dzisiaj rano wstaję i takie mam zakwasy, lekkie zmęczenie szczególnie na rękach dawno nie miałem tego uczucia :) Udało mi się zrobić 2-3 dodatkowe powtórzenia myślę że jak nad tym lepiej popracuje to efekty będą jeszcze lepsze. Sam trening, myśl o napięciu mięśni, oddechu, tempie powtórzeń oraz obserwacja jak to wszystko wpływa na ciało zmienia punkt widzenia na temat jakości treningu.

Książka warta zakupu ale tak jak Revo napisałeś są tam tylko cenne wskazówki które trzeba wybrać i wdrożyć do swoich treningów.
  • 0

mantes

mantes

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 64 posts
Paul pisze żeby nie ćwiczyć konsolidacyjnie/smarować gwintów przy normalnych ćwiczeniach i żeby traktować to tylko przy tych najtrudniejszych ćwiczeniach.

Dodatkowo - jak komuś zależy na masie to nie może ćwiczyć codziennie wiec to odpada.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Mantes, moim zdaniem nie odpada. Smarujesz gwinty tak, by się nie zmęczyć, więc na masę to nie szkodzi.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Ale na pewno jej w ten sposób nie zwiększysz.
  • 0
Shut up and get moving.

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Nie taki jest cel. Chodzi tylko o to, by poradzić sobie z nowym ćwiczeniem z którym nie dajemy sobie rady. Przyzwyczajamy układ nerwowy do nowych bodźców. Dzięki smarowaniu uczymy się nowego ćwiczenia i rozpoczynamy klasyczny trening na masę, siłę, czy tez wytrzymałość. Jak kto woli.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users