Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Jestem tutaj nowa i kalestenika też jest dla mnie nowa

początkująca kalistenistka

• Please log in to reply
126 replies to this topic

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1,017 posts
  • LokalizacjaSieradz

Nie wiedzialem, ze Simonster to wegus, tak od poczatku czy tez jak Medrano czy Baboumian przeszedl za przyslowiowe dutki zeby sie stac ikona?

Simonster weganem serio? Skąd takie info? O ile mi wiadomo jest normalnym człowiekiem. ^_^

• 1

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

No ja tez tak myslalem, i moze po prostu zle spojrzalem. Ghost umiescila film z Simonsterem i nad zdjeciem i zaraz pod spodem  pojawilo zdanie "obejrzałam filmiki wstawiane przez niektórych z was i ten zainspirował mnie przede wszystkim dlatego, że jest weganinem". Ale moze to tak niefortunnie wyszlo, moze ona pisze o Franku..

• 2

rytualnedzialanie

rytualnedzialanie

Member

• Użytkownik
  • 25 posts

Simonster przy wzroście 178cm waży 70kg, Moderono przy 175cm 73kg - simonster może wyglądać na większego ale to tylko magia nagrania, ujęć. Simonster na reddicie pisał że je według zaleceń żywieniowych - nie patrzy na żadną dietę (mi się też to wydaje bez sensu - profesorowie dzielą się na obozy to co dopiero zwykły człowiek ma sobie o tym całym żywieniu pomyśleć... ja jak patrzę na lodówkę pełną mięsa to mnie odpycha - jak widzę jabłko to biorę i jem ze smakiem - i o to chodzi trzeba jeść to co się lubi - ale to co robią koncerny to oszustwo np. dodawanie ulepszaczy smaków do mięs, fast foodów - człowiek traci naturalną ocenę czy coś jest do zjedzenia czy nie)

->
"I don't follow any diet plan. I try to eat by the Australian Dietary Guidelines but also don't mind eating junk food. There's little I hate more than fad diets." 
"Sushi. I don't have a "cheat" meal. I don't follow any diet plan, if I want to eat a chocolate bar I will and don't consider it cheating :)"
"Breakfast - cocopops or fruit loops
Lunch - sushi, muesli bars or fruit and nuts with a chocolate bar
Dinner - Standard meat and veggies or pasta, sometimes just canned soup.
Standard/boring/regular diet. Nothing special."

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Tak jako ciekawostkę opowiem, że trafiła do mnie ostatnio babka, która przez kilkadziesiąt lat była wegetarianką, a przez ostatnie 6 weganką. Kobita bardzo aktywna, fizjoterapeutka, która większość dnia spędza ćwicząc innych albo i siebie. Wiek 42 lata. Bardzo duża wiedza o wegańskich sposobach jedzenia (mieszania odpowiednich produktów itd). Trafiła do mnie z trzech powodów. Po 1 jej problemy żołądkowe (częste i luźne stolce, jeżdżenie w jelitach, wzdęcia) znacznie się nasiliły. Po 2 pomimo bardzo aktywnego życia i bardzo zdrowego jedzenia miała ciągle dość brzydki i wystający brzuszek i słabą sylwetkę. Po 3 jej ostatnie wyniki krwi wykazały zawartość białka oraz stan krwi na poziomie osoby chorej na nowotwór. Sama z siebie stwierdziła, że spróbuje jednak jeść inaczej i na tym etapie trafiła do mnie. Po wprowadzeniu octu jabłkowego i kiszonek (bo miała straszne niedokwaszenie żołądka) oraz zamianie warzyw i owoców na mięso, jaja i ryby zrzuciła w bardzo krótkim czasie 2cm z pasa, jej brzuch przestał być wydęty, wzdęcia i problemy żołądkowe odeszły do lamusa, a wyniki krwi dopiero sprawdzi.

Ja wiem, że zaraz padną jakieś argumenty typu: nie wiedziała co robi, za mało mieszała soi z jarmurzem czy inne wynalazki, które trzeba robić będąc na diecie roślinnej ale chciałem tylko tak napisać o czymś czego doświadczyłem niedawno, a co mnie ostatecznie przekonało, że życie bez mięsa to jest niezdrowy sposób odżywiania.

• 0

rytualnedzialanie

rytualnedzialanie

Member

• Użytkownik
  • 25 posts

No jak się popada w skrajności to już jest tragedia Np.

http://natemat.pl/30...ie-sa-wsrod-nas

Ludzie to nie rośliny, każdy ssak musi jeść a oni że wystarczy słońce ...

Ja bardziej sprzeciwiam się tej całej chemii która jest dodawana do produktów - ulepszacze smaku w fast foodach, w kiełbasach, parówkach itd. - Mięso zjem owszem - uwędzone, usmażone, zgrilowane - ale korporacje dla zysku posuwają się jeszcze dalej - karmią hormonami, gmo, chemią - później tą chemię mamy w mięsie. Rośliny z marketu też mają w sobie chemię - nie tylko na skórce - ważne co dodają do gleby lub wody w której są hodowane.

• 0

warrumin

warrumin

Advanced Member

• Użytkownik
  • 195 posts

Tylko, że my na diecie tłuszczowej odżywiamy się nie mięsem ze sklepowej półki, a od zaufanego rolnika :) Już powtórzone było tysiąc razy, że jeśli przechodząc na weganizm odstawisz zboża, przetworzone jedzenie i cukier, to nic dziwnego, że zaczniesz czuć się lepiej. Badania na temat diety wegańskiej najczęściej porównywane są właśnie do takiej typowej niezdrowej diety, która zawiera zboża i produkty przetworzone. Do rzekomej diety "mięsnej", której daleko do diety tłuszczowej/optymalnej/paleo/LCHF. Poza tym, my nie jemy wcale tak dużo mięsa jak się może wydawać.

I tak swoją drogą @rytualnedziałanie, staraj się wstawiać jakieś poważne źródła, jeśli chcesz, żeby ludzie brali cię na poważnie. Nie chcę być w tym miejscu uszczypliwy, ani nic w tym stylu. Po prostu uważam linkowanie takich stron za niepoważne.

Edited by warrumin, 26 August 2016 - 15:58 PM.

• 0

rytualnedzialanie

rytualnedzialanie

Member

• Użytkownik
  • 25 posts

Dla zachowania równowagi dodam parę artykułów :)

http://optymalni.poz...arianizmu-cz-i/

http://optymalni.poz...rianizmu-cz-ii/

http://www.vice.com/...ko-surowe-mieso

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Jeśli były jeszcze jakieś pytania do mnie to przepraszam, ale pewnie mi umknęły w tej długiej wymianie niezbyt uprzejmych postów.

A robisz okresowe badania krwi, i jak wypada ci cholesterol?

No i podstawowe pytanie, skąd z zewnątrz czerpiesz cholesterol?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

O ile dobrze pamiętam naczelnym producentem cholesterolu dla człowieka jest jego własna wątroba. A cholesterol z pokarmu prawie wogóle nie jest przyswajany. Więc po co cholesterol z zewnątrz jest tak ważny, że o niego pytasz skąd upior go bierze?

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Budowanie masy mięśniowej kojarzy się jedynie z żelastwem - a tu proszę: 10kg mięśnia w rok treningów kalistenicznych

Nie ważne czy trenował by on pod okiem najlepszych specjalistów kulturystycznych na siłowni - zdobył by maksymalnie z 25% więcej mięśni...

Większość trenujących na siłowni myśli że jeśli waga idzie do góry to znaczy że budują czystą masę mięśniową a później okazuje się że to co "zbudowali" odżywkami to w jakieś 80% masa tłuszczowa. Na youtube jeśli ktoś poleca jakieś suplementy ma na koszulce nazwę firmy itd. i mówi że jest naturalny to wiec że coś się dzieje :) Tzn. oszukuje potencjalnych klientów - oni wierzą mu że da się zdobyć taką masę jak on naturalnie - a prawda jest taka że pomaga sobie sterydami - robi on to dla własnych korzyści finansowych - dzięki niemu firma zdobywa więcej klientów.

Nie każdy chce wyglądać jak goryl owlosiony. Tzn. Nie każdemu zależy aby na siłowni być największym skurwy****Xd
A suplementy to niesterydy.
Nie każdy na siłowni bierze suplementy diety/odzywki bądź sterydy.

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
No jak się popada w skrajności to już jest tragedia Np.
http://natemat.pl/30...ie-sa-wsrod-nas

Ludzie to nie rośliny, każdy ssak musi jeść a oni że wystarczy słońce ...
Ja bardziej sprzeciwiam się tej całej chemii która jest dodawana do produktów - ulepszacze smaku w fast foodach, w kiełbasach, parówkach itd. - Mięso zjem owszem - uwędzone, usmażone, zgrilowane - ale korporacje dla zysku posuwają się jeszcze dalej - karmią hormonami, gmo, chemią - później tą chemię mamy w mięsie. Rośliny z marketu też mają w sobie chemię - nie tylko na skórce - ważne co dodają do gleby lub wody w której są hodowane.

Nie wiem jak ty, ale ja bym nie tknal tego jedzenia z fast foodów czy coś tam dodatkowego by dodali czy nic.
Nie wie Czy wiesz, ale jakieś 60% mięsa na hamburger to nie mięso, to miesopodobny wyrób.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

O ile dobrze pamiętam naczelnym producentem cholesterolu dla człowieka jest jego własna wątroba. A cholesterol z pokarmu prawie wogóle nie jest przyswajany. Więc po co cholesterol z zewnątrz jest tak ważny, że o niego pytasz skąd upior go bierze?

Wiem, ze jak się nie dostarczy cholesterolu z zewnątrz to mocno tyra (jest obciążona) przy tym wątroba.

Wątrobę trzeba jakoś odciążyć dostarczając cholesterol z zewnątrz.

Cholestérol np z jajek jest nie przyswajalny? Nie wiedziałem tego.

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

W jakimś stopniu jest przyswajany ale są to raczej niewielkie wartości. Nie pamiętam  w którym artykule o tym czytałem, chyba w pigułce z biochemii.

• 0

rytualnedzialanie

rytualnedzialanie

Member

• Użytkownik
  • 25 posts

Przy takiej analizie nie może być mowy o błędzie -> 16000 badań przeanalizowanych przez krytyków diety niskowęglowodanowej - w trakcie pracy zmienili swoje myślenie - no cóż chyba się przekonałem :) Ale proszę nie mówcie że nawet specjalista od żywienia po studiach jest w stanie zmienić swoje myślenie po przeczytaniu wielu książek które mi podsuwaliście- (co dopiero mówić o ludziach którzy nigdy tego studiować nie będą) - bo tak nie jest dopiero takie ogromne analizy badań mogą być wiarygodne - jakoś specjaliści od żywienia dopiero w trakcie analizy się przekonali - przeciętny zjadasz chleba nigdy nie będzie miał dostępu do tych badań zwłaszcza że jest tego aż taka ilość.

http://optymalni.poz...niskotuszczowa/

• 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts

Przy takiej analizie nie może być mowy o błędzie -> 16000 badań przeanalizowanych przez krytyków diety niskowęglowodanowej - w trakcie pracy zmienili swoje myślenie - no cóż chyba się przekonałem :) Ale proszę nie mówcie że nawet specjalista od żywienia po studiach jest w stanie zmienić swoje myślenie po przeczytaniu wielu książek które mi podsuwaliście- (co dopiero mówić o ludziach którzy nigdy tego studiować nie będą) - bo tak nie jest dopiero takie ogromne analizy badań mogą być wiarygodne - jakoś specjaliści od żywienia dopiero w trakcie analizy się przekonali - przeciętny zjadasz chleba nigdy nie będzie miał dostępu do tych badań zwłaszcza że jest tego aż taka ilość.

http://optymalni.poz...niskotuszczowa/

Ty serio piszesz? Przed chwilą Cię mięso odrzucało a tłuszcz był najgorszym wrogiem.

• 1

rytualnedzialanie

rytualnedzialanie

Member

• Użytkownik
  • 25 posts

Ty serio piszesz? Przed chwilą Cię mięso odrzucało a tłuszcz był najgorszym wrogiem.

No widzisz :) Poszedłem waszymi radami i sięgnąłem do źródeł z drugiego bieguna :)

Hey James a wiesz że specjaliści, profesorowie, analizatorzy badań też posiadają swoje poglądy i w każdej chwili mogą je zmienić analizując badania drugiej strony ?

Bardzo ładny cytat: "Ten, który nigdy nie zmienia swoich poglądów, przeważnie takich nie posiada." - Alberto Moravia

Żywienie tak naprawdę może być dużo bardziej skomplikowane niż poglądy jednej i drugiej strony.

W szwecji osoby które położyły zbyt duże zaufanie do diety wysokotłuszczowej umierały na udary czy miażdżycą - no właśnie z niczym nie należy przesadzać.

Umiar we wszystkim - ja jestem zdania że tłuszcze zwierzęce owszem ale bez przesady - moim zdaniem należy również włączyć do diety węglowodany o niskim współczynniki glikemicznym - i tu też nie należy przesadzać.

Hey jakiś moderator tu jest - można usunąć dyskusję z tego tematu ? Bo to w końcu temat dla Dziewczyny i może niekoniecznie chce czytać tego typu rzeczy :( Sorry ale w tym jest bardzo dużo mojej winy :) Przepraszam a może by tak przenieść posty do oddzielnego tematu ?

Nie oszukujmy się takie dyskusje to tzn. śmietnik. Powinen być stworzony jeden temat "Wszystko o żywieniu" gdzieś w dziale śmietnik :) Nie nam debatować na te tematy pozostawmy to naukowcom - ktoś podzieli moje zdanie czy będzie się upierał przy swoim  :P 

Edited by rytualnedzialanie, 26 August 2016 - 20:56 PM.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
W jakimś stopniu jest przyswajany ale są to raczej niewielkie wartości. Nie pamiętam w którym artykule o tym czytałem, chyba w pigułce z biochemii.

Trzeba głębiej przejrzeć temat :)

Czy wiesz, ze:
* cholesterol nie jest smiercionosna trucizną, ale substancją niezbędna dla wszystkich komórek organizmu ssaków.
* twój organizm produkuje trzy do czterech razy więcej cholesterolu niż go spozywasz
* produkcja cholesterolu przez twój organizm wzrasta, kiedy spozywasz go mało, zmniejsza się, kiedy spozywasz go więcej.
* propagowana dieta o niskiej zawartości tłuszczu zwierzęcego (nasyconego) i cholesterolu nie może obniżyć poziomu cholesterolu więcej niż zaledwie o kilka procent
* efektywne obniżenie cholesterolu można uzyskać tylko za pomocą środków farmakologicznych
* wiele środków farmakologicznych obnizajacych poziom cholesterolu jest niebezpieczna dla zdrowia i może przyspieszyć zgon
* nowe lekarstwa obnizajace cholesterol, nazwane "statynami", obniżają śmiertelność spowodowana chorobami serca, jednak nie dlatego, że obniżają cholesterol, równocześnie statyny - niestety -stymuluja również powstawanie komórek rakowych
* człowiek może stać się agresywny lub mogą się pojawić u niego tendencje samobójcze, jeśli jego poziom cholesterolu zostanie nadmiernie obniżony
* zbyt duży udział w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (pochodzących z roślin) może wywołać miazdzyce
* wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jakoby miały zapobiegać chorobom serca, wywołują infekcje i raka
* jeśli spozywa się zbyt dużo tłuszczów roślinnych, organizm starzeje się przedwcześnie, czego objawem zewnętrznym jest pomarszczona skóra, a wewnątrz ciała podobne niekorzystne zmiany w narządach wewnętrznych
* ludzie z niskim cholesterolu mają podobna ilość blaszek miazdzycowych w naczyniach krwionośnych co ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu
* ponad trzydzieści badań naukowych przeprowadzonych na ponad 150 000 osób wykazało, że osoby, które miały zawał serca, nie spozywaly więcej tłuszczów nasyconych ani mniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż inni ludzie
* starsze kobiety, które mają wysoki poziom cholesterolu żyją dłużej niż kobiety z niskim poziomem cholesterolu
* wiele z powyżej przytoczonych faktów przez dekady było opisywanych w publikacjach naukowych i książkach, ale propagatorzy koncepcji "Dieta-serce" nigdy ich nie podawali do wiadomości opinii publicznej
* koncepcja "Dieta-serce" i antycholesterolowa kampania są źródłem ogromnych korzyści materialnych dla naukowców, lekarzy, przemysłu farmaceutycznego i pewnych dziedzin przemysłu spożywczego

Str 9-10
"cholesterol, naukowe kłamstwo" - Uffe Ravnskov
Książeczka zajmuje 304 strony ;)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Ja go znam :D Z innych miejsc

To pisalem ja trener Hitler

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts
Oczywiscie ze trzeba zglebic bardziej :) Ta ksiazka jest juz jakis czas na mojej liscie zakupowej ;)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Polecam "Mity o cholesterolu" Waltera Hartenbacha, krotsza, bardziej tresciwa, zwiezla i fajnie sie czyta. Duzo przydatnych informacji w fajnej formie i dobra do cytowania.

:lol: :lol:

Edited by Salute!, 27 August 2016 - 10:12 AM.

• 1

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users