Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Lecimy z gimnastyką! Mokre sny o sylwetkach (Merfi84)

• Please log in to reply
526 replies to this topic

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No  hej! Wczoraj po południu pojechałem sobie na drążki poćwiczyć muscle up. Do tej pory miałem taki problem, że wszędzie gdzie drążek chociaż odrobinę sprężynował udawało mi się wejść natomiast na takich typowych zewnętrznych, sztywnych na maksa rurkach nie. Wczoraj przełamałem tą sytuację i zaczęły wchodzić MU na zwykłych drążkach :) Była ogromna radość. Od tej chwili zacznę pracować nad czyszczeniem tego ruchu bo korzystam mocno z kippingu. Generalnie zrobiłem około 6-7 wejść z przerwami pomiędzy.

Wieczorem plan "Caculina" i poszło chociaż było ciężko ze względu na to, że miałem spompowane ręce po wcześniejszych drążkach. Wyglądało to tak:

Pullups - 7/7/6/4/5 - nie wiem czemu w czwartej serii nie dałem rady 5, być może za krótką przerwę zrobiłem - w ostatniej nadrobiłem :)
Dips - 5/5/4/3/2

Dzień był ostry treningowo bo już po 21:00 leżałem w łóżku :D Wcześniej rano zrobiłem sobie fotkę przed wyjściem do pracy dla wszystkich tych, którzy nadal uważają, że aby dobrze wyglądać trzeba liczyć kalorie albo unikać tłuszczu :)
https://www.instagra.../p/BV1m-mvH3V3/

Pozdrowionka!

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Dzisiaj wracając z pracy zatrzymałem się przy parku, który mijam po drodze, żeby sprawdzić czy zrobię MU. Zrobiłem! Więc chyba mam już ten ruch na dobre. Teraz trzeba czyścić ten kipping :) Tak to obecnie wygląda:

https://www.instagra.../p/BV4oagfnYRR/

Pozdrowionka!
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts
Łap chociaż lekkim false gripem to będzie łatwiej i nie będziesz musiał używać tyle kippingu. Staraj się zaczynać z prostych rąk bo sobie złych nawyków narobisz, ale to już pewnie wiesz :D Kip więcej daje już w momencie gdy się podciagnąłeś kawałek, żeby zwiększyć dynamikę przy przejściu, a nie samym podciągnięciu.
  • 0

Ambu

Ambu

Advanced Member

• Bywalec
  • 201 posts

MU z kippingiem to tak naprawdę 80% technika. Przy dobrym kippie to za wiele siły do niego nie potrzeba - praktycznie samo wrzuca nad drążek.

MU siłowy to jest dopiero wyzwanie! Szlifuj na kółkach bo tam łatwiej zrobić siłowego MU ;). Jak już będziesz robić ze 3 z rzędu na kółkach to może z jeden na drążku wejdzie :P

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Jak już będziesz robić ze 3 z rzędu na kółkach to może z jeden na drążku wejdzie  :P

Nie wejdzie xP Przynajmniej mi, na kółkach myślę, z 10-12 max siłowych powolnych zrobie. Na drążku ani jednego. No tylko, że nigdy nie zajmowałem się naukową "sloła" na drążku xp

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Z prostych póki co nie zrobię bo mam lekki problem w lewym barku i raz że pobolewa jak z prostych wchodzę, a dwa że nie chcę ryzykować jakimś pogłębieniem - to jednak dynamiczny ruch :) Ale wiem wiem wejdę kiedyś na proste ręce :)
  • 0

Ambu

Ambu

Advanced Member

• Bywalec
  • 201 posts

na kółkach myślę, z 10-12 max siłowych powolnych zrobie.

Pod rząd? W jednej serii?

Edited by Ambu, 28 June 2017 - 16:16 PM.

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Owszem. Jak znajdę jakiś moment w cyklu żeby robić maxy to wam wrzucę :P

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Ambu. Jak się ma opanowany dobrze false grip to wejście siłowe na kółka nie jest wcale takie wymagające. Moim zdaniem dużo mniej wymagające niż wejście siłowe na drążek chociaż mogę się mylić. Piszę jak czuję po sobie :)
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Dokładnie. 8 letnie dzieci w sekcjach robią siłowe MU na kółkach xP nie ma w tym szczególnej filozofi  (jeśli się to trenuje ofc bo np na zaliczeniu na studiach 90proc nie umiało xP)

kip kółka -> kip drążek -> siła kółka -> sloł kółka /siła drążek -> sloł drążek z fg -> bez xP 

Taki bym dał ranking xD

• 0

Krzepki Paweł

Krzepki Paweł

"Jesteśmy tylko marionetkami własnego umysłu"

• Bywalec
  • 341 posts

Teraz to mnie zaskoczyliście. Wydawało mi się, że na kółkach jest wszystko ciężej (no, dipy to na pewno :D). Tak sobie teraz myślę, to wydaje mi się, że MU na kółkach może być łatwiej przez fakt, że podczas przechodzenia nad kółka są one po bokach a nie z przodu, jak to ma miejsce przy drążku. Może o to chodzić? Aż chyba pójdę na dwór sam się przekonać zaraz :P.

Edited by Krzepki Paweł, 28 June 2017 - 16:37 PM.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Dokładnie tak. Sam moment transferu jest mocno ułatwiony i nie wymaga tyle siły. Jeśli chodzi o MU to na pewno na kółkach są łatwiejsze. Dipy są trudniejsze ale tylko dlatego, że wymagają dodatkowej stabilizacji :)
  • 1

Wasyl82

Wasyl82

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts
Tak z ciekawosci spytam, w jakim czasie doszedles do takiej formy jaka prezentujesz

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Ambu

Ambu

Advanced Member

• Bywalec
  • 201 posts

Teraz to mnie zaskoczyliście. Wydawało mi się, że na kółkach jest wszystko ciężej (no, dipy to na pewno :D). Tak sobie teraz myślę, to wydaje mi się, że MU na kółkach może być łatwiej przez fakt, że podczas przechodzenia nad kółka są one po bokach a nie z przodu, jak to ma miejsce przy drążku. Może o to chodzić? Aż chyba pójdę na dwór sam się przekonać zaraz :P.

Chodzi głównie o to, że na kółkach możesz pochylić się do przodu klatką piersiową a drążek Ci to uniemożliwia.

8 letnie dzieci w sekcjach robią siłowe MU na kółkach xP

Akurat 8 letnie dzieci to kiepski przykład - raz że za dzieciaka wszystko jest łatwiejsze a dwa że one ważą może z 10kg.

Owszem.

To bardzo ciekawe bo ja zrobię może ze 3 z rzędu a już na drążku siłowe zaczynają wchodzić :).

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Tak z ciekawosci spytam, w jakim czasie doszedles do takiej formy jaka prezentujesz

Dokładnie tydzień temu, 22 czerwca minęły dwa lata od kiedy postanowiłem zmienić swoje życie z żarcia byle czego, palenia szlugów, chlania co weekend, częstego piwkowania w tygodniu i braku ruchu :) Jeśli Cię to zainspiruje do czegokolwiek to zacząłem od przeczytania "Skazanego na trening" i 12 pompek w oparciu o ścianę bo więcej nie byłem w stanie zrobić w jednej serii ;)  

• 0

Wasyl82

Wasyl82

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts
Ja z % w wiekszych ilosciach niz 2x50 zrezygnowalem dawno takze pierwsze etapy skazanego nie byly az tak ciezkie, ale jednak kondycja jest marna. Jednak od lutego troche sie za siebie wzialem i powoli widac efekty, chociaz jeszcze to nie sa nawyki.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Trzymam kciuki :) Tutaj najważniejsza jest konsekwencja. Jak zaczynałem to nie wyobrażałem sobie, że kiedykolwiek dojdę tu gdzie jestem bo po prostu skupiałem się na tym co chcę zrobić jutro i jakoś tak małymi kroczkami ciągle to sobie idzie do przodu :) Powodzenia!

• 0

Wasyl82

Wasyl82

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts
Wiesz ja niby nie siedzialem non stop na tylku bo jezdzilem na rowerze i to nie malo, ale dopiero teraz zailuwazylem ze nie tylko wysilem fizyczny sie liczy zeby zgubic nadmiar siebie.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Ja bym powiedział wręcz, że to nie wysiłek fizyczny się liczy aby zgubić nadmiar siebie. Poziom tkanki tłuszczowej zależy w 100% od żywienia i hormonów :)

• 0

Wasyl82

Wasyl82

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts
Jesli tylko od wysilku by opona znikala to w zeszlym roku bym jak adonis wygladal ;)

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users