Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Powerlifting progress !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Tak rozumiem xd ale chodzi o to że np. dajmy w przysiadzie zrobię 90 kg 2x 5 to jak dodam 2-3 kg to też zrobię 2x5. Natomiast w wyciskaniu dodaje 3 kg i nagle powtórzenia spadają. To ile mam dodawać żeby progresować i cały czas robić pełne 5x5? 0,5 kg ? 😂 w moim przypadku było by to najlepsze rozwiązanie chyba xD niestety nie mam tak małych ciężarów xd
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Lepszy minimalny progres niż zerowy. ;)

• 0

Danny98

Danny98

Brak

• Użytkownik
  • 5 postów

To jaki rodzaj 5x5 wykonujesz, skoro chcesz dodawać ciężar i robić dalej pełne 5x5? Jedyny plan 5x5 jaki ja znam to ten, który przedstawił Luko... Nie widzę możliwości abyś dokładał ciężar i robił tą samą ilość powtórzeń co przy mniejszym ciężarze, w końcu organizm został zmuszony do większego wysiłku.

• 1

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Bo są dwa systemy 5x5 :

W jednym progresujesz do 5x5
W drugim robisz od razu pełne 5x5 i dokładasz co trening ciężaru.

Z tym że jak zaczynasz pierwsza wersje 5x5 to używasz dużo większego ciężaru. I wtedy po zakończonym cyklu dowalasz przynamniej z 8 kg więcej a nie 3 kg gdzie to co trening powinno wchodzić xd

Ja do tej pory robiłem taką mieszankę. Ja zrobiłem od razu Full 5x5 to dokładałem ciężar. Jak nie zrobiłem to dodawałem powtórzenia. Ale teraz już mnie troche irytuje ten chaos w planie. Chcę żeby wszystko było z góry ustalone.
Obciążenie, ilość powtórzeń, serii dla każdego dnia. Chyba musze zakończyć ten plan bo to totalny shit. Następny bardziej poukładać. Bo naprawdę nie lubię takiego chaosu :D
Jakieś tam efekty przynosi ale kto powiedział że maksymalne...
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Masz rację, są dwa systemy 5x5 plus ich wiele modyfikacji. Natomiast wracając do Twojego pytania, przy wyciskaniu progres jest zwyczajnie wolniejszy niż przy przysiadach czy martwych ciągach toteż i dokładane kilogramy będą odpowiednio mniejsze. W martwym przez pierwsze dwa miesiące możesz dodać z 20 kg na gryf gdy jesteś początkujący, ale nie sądzę żeby było to wykonalne przy wyciskaniu. Po prostu musisz dopasować periodyzację do skali trudności ćwiczenia.

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 postów
  • LokalizacjaNamysłów
Tak rozumiem xd ale chodzi o to że np. dajmy w przysiadzie zrobię 90 kg 2x 5 to jak dodam 2-3 kg to też zrobię 2x5. Natomiast w wyciskaniu dodaje 3 kg i nagle powtórzenia spadają. To ile mam dodawać żeby progresować i cały czas robić pełne 5x5? 0,5 kg ? 😂 w moim przypadku było by to najlepsze rozwiązanie chyba xD niestety nie mam tak małych ciężarów xd

Zapoznaj się z microloads/microplates- niektóre plany, jak PowerliftingToWin LP, opierają się na nich, ale są baardzo kosztowne. Jak nie możesz progresować tak dobrze jak wcześniej to deload/ dodaj kolarie czy tam jedz więcej/ zmień plan. Jako, że mięśnie są mniejsze to proporcjonalnie mniejszy albo jeszcze mniejszy będzie progres. Idealnym przykładem jest SS czy SL, gdzie martwy ma 2x większa progresję ciężaru niż inne- siady się nie liczą, bo są na każdym treningu katowane.
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
08.062016 ( środa)

Wyciskanie skos 72 kg 2,2,2,2,2
Mc drabina w górę do 133 kg- 3 powt
Wyciskanie z pauzami 70 kg-2,2,2

Od następnego tygodnia cisnę nowym planem. W tym tygodniu już nic nie ćwiczę. Nie ma to żadnego sensu. Robię cofnięcie z ciężarem tzw. krok w tył żeby cały czas iść do przodu. Mam totalny chaos w planie.
Teraz rozpisze sobie wszystko perfekcyjnie ( ile tyg ćwiczy, kiedy dokładać ciężą, kiedy robić cofnięce, jakiego ciężaru i ilości serii robić danego dnia itd ) i będę się tego w 100% trzymał bo jak nie to mnie ch... normalnie strzeli. Plan daje mi Progress i to nawet spory. Jednak dziwnie się czuję jak mam taki chaos w planie. Lubię mieć wszystko poukładane. NP. lubię mieć idealnie pokładane książki w szafce, ubrania, idealnie posprzątany pokój, itd. Tak samo jest z planem. Wiem że to trochę dziwne no ale cóż.. xD
Ktoś tak jeszcze ma ?
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 postów
  • LokalizacjaNamysłów
Jo mom- to się nazywa perfekcjonizm 🙄 Mogę zapytać dlaczego sam układasz plany, skoro zawsze są chaotyczne? Może spróbuj jakiś program z dobrą opinią, bo takich nie brakuje 😁
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
A co to za problem wsiąść z neta plan i nim ćwiczyć xD sztuką jest samemu coś stworzyć. Może nie dadzą takich efektów. Ale wtedy poznajesz własne ciało. Kiedyś na pewno dojdziesz do takiego momentu że gotowce przestaną działać. I co wtedy ? Dlatego lepiej od początku układać samemu plany nawet jak nie dadzą takich rezultatów jak te z neta. Z czasem ułoży się perfekcyjny plan pod SIEBIE. xd
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Masz trochę racji trochę nie. Warto eksperymentować, ale trenując planem z neta też będziesz lepiej poznawał swoje ciało. Dziwię, się że tak denerwuje Cię to że progres masz nierówny, zastoje itp. rozumiem, że lubisz mieć wszystko poukładane, ale nasz organizm to nie jest maszyna, która działa codziennie jednakowo, wiele czynników ma na to wpływu od stresu, wysiłku pozatreningowego, po pogodę i humor. Dlatego moim zdaniem rozpiska treningu to jedna sprawa i można mieć wszystko rozplanowane, o tyle dokładny moment, w którym dodasz kg nie jest w 100% możliwy do określenia i najlepiej jest słuchać organizmu i dokładać obciążenie kiedy jest na to gotowy.

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów

Masz trochę racji trochę nie. Warto eksperymentować, ale trenując planem z neta też będziesz lepiej poznawał swoje ciało. Dziwię, się że tak denerwuje Cię to że progres masz nierówny, zastoje itp. rozumiem, że lubisz mieć wszystko poukładane, ale nasz organizm to nie jest maszyna, która działa codziennie jednakowo, wiele czynników ma na to wpływu od stresu, wysiłku pozatreningowego, po pogodę i humor. Dlatego moim zdaniem rozpiska treningu to jedna sprawa i można mieć wszystko rozplanowane, o tyle dokładny moment, w którym dodasz kg nie jest w 100% możliwy do określenia i najlepiej jest słuchać organizmu i dokładać obciążenie kiedy jest na to gotowy.

Z tego co mi wiadomo niektórzy trójboiści mają rozpisany trening na cały cykl z ustalonym ciężarem na każdą sesje. Więc da się. :) chociaż z drugiej strony nie chce przerywać planu który już zacząłem. Bo daje mi naprawdę dobre efekty w niektórych ćwiczeniach xD zobaczy się jeszcze xd może docisnę już ten plan do końca a może zmienię xd
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Nie porównuj profesjonalistów do siebie :) Ja przynajmniej sobie czegoś takiego nie wyobrażam, cały czas na bieżąco wychodzi kiedy dodam powtórzenie, kiedy nie, a kiedy utrudnię ćwiczenie.

• 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 postów
  • LokalizacjaNamysłów
Bez urazy, ale każdy DOBRY plan w jakimś stopniu pozwala na dostosowanie, a na 99% nigdy nie będziesz mieć takiej wiedzy potrzebnej do rozpisania planu jak elita 😉 Co do konwersacji wyżej to ogarnijcie sobie plan PowerliftingToWin, który posiada autoregulację opartą na skali RTS, RTA czy jakoś tak 😁
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Franek masz rację xD
Tylko słuchanie się swojego ciała. xd z tym że to jest ciężkie. Bo czasami jest zmęczenie jednak moja zawziętość ( lub ego ) nie pozwala mi wsiąść mniejszego ciężaru. xD

Eratoo
A co myślisz że na necie znajdziesz plany elity? 😂 jakby elita wstawiała tam swój plany to już nie byli by wtedy elitą bo każdy imbecyl mógłby dojść do takich osiągów. Nikt nie wie jak naprawdę trenują zawodowi gimnastycy, trójboiści, dwuboiści itd.
W necie masz zwykłe schematy wymyślone przez zwykłych ludzi takich jak my tylko z większym doświadczeniem nic więcej.
Ale to nie zmienia faktu że każdy z nas jest inny i ten kto układa plany i wstawia na neta nie zna tak dobrze twojego organizmu jak ty sam ;)
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 postów
  • LokalizacjaNamysłów
Oni wstawiają tylko, albo aż, świetne szablony, a co do "każdy imbecyl mógłby dojść do takich osiągów" to się cholernie nie zgadzam- może promil tych zawziętych dałby radę im dorównać choćby było prowadzeni ramię w ramię przy identycznej diecie, suplach itp 😁
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Od następnego tygodnia zaczynam ćwiczyć nowym planem. Miała być przerwa jednak dziś sobie zrobiłem trening wyciskania:

Wyciskania na płaskiej 73 kg-5,4,4,4,4
Wyciskanie pauzy na płaskiej 70 kg-2,2,2,2,
+ 1 seria wytrzymałościowa 40 kg z pauzami.

https://m.youtube.co...e&v=q1ia9y7dzQU

( Dałem muzykę żebyście nie musieli słuchać mojego syczenia czy chu.. wie jak to nazwać;) )

Najprawdopodobniej nowy plan będzie się opierał na poprawę wyniku w wyciskaniu i mc. Będą tylko te dwa ćwiczenia w różnych odmianach. Albo wezmę z neta albo coś samemu ułożę. Jak ktoś zna ciekawe plany na zwiększenie siły w wyciskaniu to niech napisze xd
Żeby to było coś w rodzaju np. trening Armstronga. Tylko że na wyciskanie xd
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Od następnego tygodnia zaczynam ćwiczyć nowym planem. Miała być przerwa jednak dziś sobie zrobiłem trening wyciskania:

Wyciskania na płaskiej 73 kg-5,4,4,4,4
Wyciskanie pauzy na płaskiej 70 kg-2,2,2,2,
+ 1 seria wytrzymałościowa 40 kg z pauzami.

https://m.youtube.co...e&v=q1ia9y7dzQU

( Dałem muzykę żebyście nie musieli słuchać mojego syczenia czy chu.. wie jak to nazwać;) )

Najprawdopodobniej nowy plan będzie się opierał na poprawę wyniku w wyciskaniu i mc. Będą tylko te dwa ćwiczenia w różnych odmianach. Albo wezmę z neta albo coś samemu ułożę. Jak ktoś zna ciekawe plany na zwiększenie siły w wyciskaniu to niech napisze xd
Żeby to było coś w rodzaju np. trening Armstronga. Tylko że na wyciskanie xd

Troche kiepsko że głowe odrywasz od ławki wg mnie, ale twoje życie twoje decyzje xD
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
No właśnie nie wiedziałem czy tak można robić xd ale jakoś pewniej się czuje wtedy bo cały czas widzę sztangę :) czyli za cały czas ma płasko leżeć?
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

No właśnie nie wiedziałem czy tak można robić xd ale jakoś pewniej się czuje wtedy bo cały czas widzę sztangę :) czyli za cały czas ma płasko leżeć?

Ja tak w "Wiecej niz bodybuilding 2" przeczytałem, że odrywanie glowy to błąd i trzeba podczas calej serii wciskac glowe w ławke. :]
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Ok spróbuje na następnym treningu bez odrywania :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych