https://m.youtube.co...h?v=iD9Y0T_MfY8
Zaloguj się Zarejestruj się
Powerlifting progress !
Napisano 01 czerwca 2016 - 19:49
Guest_Clyde_*
Napisano 02 czerwca 2016 - 14:29
Guest_Clyde_*
Dzięki za rade
fakt moje mięśnie wręcz kochają krótką i intensywną pracę. Natomiast jeżeli mam wykonać dużo powtórzeń odmawiają posłuszeństwa:D trochę żyje w swojej strefie komfortu. Ale spokojnie jeszcze zajmę się wytrzymałością na maxa
narazie chce zbudować solidną bazę siły i na niej sie skupić. Troche bez sensu wyciskać teraz ciężary dla kena i Barbie. Jak już to wyciskać solidny ciężar ( jednak nie za duży) dużo razy. NP. 37 x 100 kg na klatę tak jak to zrobil pewien koxu
Ja mam podobnie, wolę robić mniej powtórzeń, bo jak chce wyjść do 10 lub więcej to mam bariere i tak ciężko idzie, strach wogóle dziwnie się czuje hehe
Mi się teraz zajebiśćie trenuje na mniejszych powtórzeniach i dużo serii.
Napisano 02 czerwca 2016 - 19:18
Trening A
Wyciskanie na płaskiej 70 kg-3,3,3
Żołnierskie 40 kg-5,5,5
Przysiady atg 96 kgx 1 70 kg 5,5,5
Podciaganie szeroki nachwyt 5,5,5
Podciaganie chwyt młotkowy 5,5,5
Dzisiaj troche lżejszy dzień po wczorajszym 😪
Pamiętajcie nie zawsze będzie kolorowo. Jednak nigdy nie można odpuszczać. Trzeba realizować plan. Wystarczy zmniejszyć powtórzenia / ciężar i ostro cisnąć. Jest to 100 x lepsze od siedzenia i narzekania " ja dzisiaj się tak źle czuje ". Regularność to podstawa ! Dawanie z siebie 100 % nie oznacza bicia rekordów co trening. Trzeba dawać z siebie 100 % na na nasze możliwości w danym dniu.
Napisano 03 czerwca 2016 - 19:52
Trening B
Wyciskanie skos dodatni 72 kg-2,2,1
Martwy ciąg-drabina od 40 kg do 136
( ok 10 kg co serie dodawałem)
Podciaganie podchwytem- od masy ciała do 30 kg ( przy 30 kg tylko mniej więcej troche wyżej niż czołem do drążka )- cel to zrobić pełne
Wyciskanie z pauzami-69x2 72x 1 77x1
Dzisiaj zastosowałem drabiny z ciężarem. Jednak nie wiem za bardzo czy dobrze to robię. Jak ktoś zna się na tym to śmiało można pisać. Może robić te drabiny na większej ilości powtórzeń niż 1 ? Bo szczerze jakbym miałbym tak walić one repy co trening to w miesiąc doszedł bym chyba do 160 kg w mc
Wgl dzisiaj spałem w ciagu dnia xD jest to zły znak tak jak tu:
https://m.youtube.co...h?v=N0OPoNI0QUM
Tylko u mnie " Maciek i jego zły znak "
Zdaża mi się to jak jestem wyjątkowo zmęczony. Chyba czas na deload
Napisano 03 czerwca 2016 - 21:13
Nie stosuję drabin z ciężarem, ale gdybym chciał to robić np. w martwym ciągu to wziąłbym obciążenie z którym umiem wykonać 12 czysto technicznych powtórzeń. I ułożyłbym drabinę 2,4,6 i dążył do wykonania 8 pełnych drabin. Ale tobie zależy na sile, więc po co chcesz stosować drabiny? ![]()
Chyba, że chodzi o takie ze zmiennym obciążeniem w zależności od szczebelka drabiny. To wtedy najpierw ciężar z którym możesz zrobić 2 powtórzenia i robisz te 2 powtórzenia, potem ciężar z którym możesz zrobić 8 powtórzeń i robisz 4 powtórzenia, a potem taki co możesz zrobić 12 i robisz 6 powtórzeń i tak dążysz do 8. Innego pomysłu nie mam, bo myślę, że drabiny z siłą nie mają za wiele wspólnego. ;p
Guest_Clyde_*
Napisano 03 czerwca 2016 - 21:18
Guest_Clyde_*
Nie stosuję drabin z ciężarem, ale gdybym chciał to robić np. w martwym ciągu to wziąłbym obciążenie z którym umiem wykonać 12 czysto technicznych powtórzeń. I ułożyłbym drabinę 2,4,6 i dążył do wykonania 8 pełnych drabin. Ale tobie zależy na sile, więc po co chcesz stosować drabiny?
Chyba, że chodzi o takie ze zmiennym obciążeniem w zależności od szczebelka drabiny. To wtedy najpierw ciężar z którym możesz zrobić 2 powtórzenia i robisz te 2 powtórzenia, potem ciężar z którym możesz zrobić 8 powtórzeń i robisz 4 powtórzenia, a potem taki co możesz zrobić 12 i robisz 6 powtórzeń i tak dążysz do 8. Innego pomysłu nie mam, bo myślę, że drabiny z siłą nie mają za wiele wspólnego. ;p
Drabiny nie mają za wiele wspólnego z siłą?
Ja zrobiłem progres dzięki nim w podciąganiu i martwym ciągu, a w tym drugim nadal progresuje ciezar.
Oczywiscie drabinkami 1,2,3 bo wieksze juz slabo z siłą.
Napisano 03 czerwca 2016 - 21:44
https://m.youtube.co...h?v=S7ZZSpSSm68
Nie ukrywam że mi się to podoba. Typowo trening układu nerwowego. Duże ciężary= ciężko. To co kocham najbardziej w treningu siłowym. Ogólnie robiłbym to jak ten gościu czyli jak dzisiaj to robiłem tylko nw jak będzie wyglądać progresja. Bo przykładowo wezmę 140 kg w mc dosłownie srajac z wysiłku i co na następnym treningu kolejny ciężar? xD troche to takie dziwne. Ale bardzo podoba mi się ta metoda i chciałbym ją wytestować xd
Napisano 03 czerwca 2016 - 22:47
Widzę że poruszyliście temat drabin, nie sposób się nie wypowiedzieć.
Na wstępie zaznaczę że oczywiście można budować siłę drabinami i to na wiele sposobów, postaram się niektóre przytoczyć.
Podrzucę kilka wariantów - zarówno rosnących, malejących jak i mieszanych żeby każdy z Was mógł coś znaleźć dla siebie:
1. Zwiększamy ciężar a liczbę powtórzeń pozostawiamy (można posłużyć się procentami i robić pięć serii: 50% 1PM, 60%, 70%, 80%, 85%-90%). Co do liczby powtórzeń to można trzymać się 3 w każdej serii;
2. Zwiększamy liczbę powtórzeń a ciężar zostawiamy (polecam nie przekraczać 3 powtórzeń, najlepiej wykonywać 1,2,3). Można powtórzyć taki cykl 3-5 razy;
3. Zwiększamy ciężar i zmniejszamy liczbę powtórzeń (jeden z popularniejszych układów to drabina 5-4-3-2-1, w której co seria dokładamy obciążenie. Skoki będą zależały od wielkości ciężaru, warto ostatnią serię - czyli jedno powtórzenie - wykonać z ciężarem mniejszym od naszego maksa o jakieś 10kg. Pozostałe serie można robić ze skokami 5-X kg, gdzie X może wynosić nawet 40kg czy więcej);
4. Modyfikacja drabiny z pkt.3, która zakłada wykonywanie 5-3-1 powtórzeń;
5. Modyfikacja drabiny z pkt.2, gdzie wykonujemy drabiny aż do momentu, w którym w drugiej serii wykonamy jedno powtórzenie (należy bacznie obserwować organizm i zapobiegać ewentualnemu upadkowi mięśniowemu, nie jest on pożądany przy drabinach szczególnie u początkujących);
6. Drabiny w systemie Ciężko-lekko-średnio (dedykowane dla planów FBW, ale jak zawsze można kombinować): dzień ciężki: 1,2,3,4,5, dzień lekki: 1,2,3, dzień średni: 1,2,3,4 przy stałym obciążeniu. Ewentualnie można trzymać się 1,2,3 w każdym z tych dni tylko manipulować obciążeniem;
7. Różne hybrydy polegające na połączeniu czy modyfikacji powyższych metod, takie jak:
a) trzymanie się jednego ciężaru przez parę serii, po której następuje jego zwiększenie. Przykładowo: 50%1PM x3x2-3 (ciężar X powtórzenia X serie), 60%x3x2-3, 70%x3x2-3, 80%x2x3-4. Nie są to czyste drabiny, ale ich zmodyfikowana wersja. Podobnych wariantów jest dziesiątki, mogą się świetnie sprawdzić jako alternatywa dla planów 10x5 gdzie zależy nam też na wzroście sylwetki;
b ) połączenie drabin rosnących i malejących, czyli piramidy. Można zaatakować w liczbę powtórzeń (1-2-3-2-1) przy stałym obciążeniu, można zaatakować w ciężar (80%x2-3;60%x2-3;40%x2-3;60%x2-3;80%x2-3), można zaatakować w obydwie rzeczy (1x90%-2x70%-3x50%-2x70%-1x90%). Wariacji tej metody jest tak wiele, że mógłbym napisać o nich samym osobny artykuł;
c) połączenie drabin z interwałami, gdzie przykładowy układ 1,2,3 z koniecznie stałym obciążeniem (nie będzie czasu na jego zmianę) powtarzamy 3-5 razy, z tym że przerwy są bardzo krótkie (zwykle polecam 30-60 sekund, w tym przypadku można je zmniejszyć do 10-15 sekund między każdą serią). Po pełnej drabinie odpoczywamy 30 sekund i jedziemy następny set. W uproszczeniu może to wyglądać w ten sposób: 2-5x(1,2,3 + 30s regeneracji), gdzie pomiędzy jednym, dwoma i trzema powtórzeniami przerwa wynosi 10-15 sekund.
Niestety wszystkie modyfikacje dotyczące ciężaru są trudne do zrealizowania w kalistenice, bo nie można tak precyzyjnie określić trudności ćwiczenia i mówiąc szczerze nigdy nie testowałem takiego układu. Nie zmienia to faktu że jest to wykonalne i tam gdzie występuje 50-70-90% 1PM można zastosować przykładowo pompki na kolanach - pompki wąskie - pompki jednorącz z asystą piłki (mocno uproszczając rzecz jasna).
Pewnie zapomniałem jeszcze o wielu innych układach, wybaczcie ewentualne błędy i niedociągnięcia. W razie uwag piszcie, mogłem coś pomieszać.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Napisano 04 czerwca 2016 - 18:28
Trening A
Wyciskanie na płaskiej 70 kg-5,5,5,5,5,5
Przysiady 85 kg ( pauzy na samym dole ok 3 sec) 5,5
Podciaganie szerokim nachwytem + 15 kg-2,2,1
Wyciskanie żołnierskie 45 kg-3 40 kg- 5,5,5
Podciaganie chwytem młotkowym-5,5,4
Z wyciskania jestem mega zadowolony. Jak pierwszy raz zabrałem się za ten ciężar to podniosłem go ledwo 2 razy. Teraz w 6 seriach po 5 ! W jednej serii zrobiłbym ok 7 powt bo te pierwsze serrie nie były jakieś męczące. Tak naprawde dopiero poczułem opór w ostatnich dwóch seriach w ostatnim powtórzeniu. Także Progress jak na 5 tyg jest nawet dobry jak na mnie.
Jak widać nie trzymam się sztywno schematów. Czasami schodzę do max 2 powt czasami robię 5. Moim zdaniem jest to dobra opcja jak ktoś trenuje z ciężarami ( łatwo dostosować trudność). Zaskakuje ciągle czymś innym mięśnie, i nie ma takiej monotonii
Napisano 04 czerwca 2016 - 20:08
https://m.youtube.co...h?v=6_d61XBoUdg
Pierwsze serii nie nagrałem więc na nagraniu 5 zamiast 6. Jak widać w 6 ( na filmie w piątej) ostanie powtórzenie ledwo ledwo
Napisano 05 czerwca 2016 - 08:36
Po za tym chyba rozciągnięcie nie pozwala mi na większy ( z reguły kobiety są w stanie zrobić największe mostki bo one są bardziej gibkie ).
No ciekaw jestem reakcji ludzi jakbym był na takiej profesjonalnej siłowni gdzie pełno ludzi jest xD
Napisano 06 czerwca 2016 - 21:57
Dzisiaj nie było treningi. Tylko mc zrobiłem. Nie miałem czasu a jednak mc trzeba robić.
130 kg -2,2,1
Swoją drogą dla tych co nie lubią podchodzić do maxa w ćwiczeniach bo ciężar to tylko narzędzie a nie cel sam w sobie a są ciekawi swojego maxa mam metodę jak sprawdzić.
Ciężar * ilość powtórzeń * 0,0333 + ciężar.
Np. mój mc :
Ze 130 kg zrobię w pierwszej serii spokojnie 3 powtórzenia bo dzisiaj weszło z zapasem.
130* 3 * 0,0333 + 130= 142,987
Prawie się zgadza. W mc wziąłem 140 kg ale myślę że te 3 kg nie zrobiło by mi różnicy:)
Tak samo z podciąganiem:
Dodajemy BW + ciężar w moim przypadku 88 + 15 = 103
103 * 3 * 0,0333 + 103= 113
113-88= 25 kg. Dokładnie tyle i biere.
Przysiad
85x 5 x 0,0333, + 85= 99
Tutaj również się zgadza. ( chociaż te 85 kg ostatnio to nie był szczyt możliwości- myślę że z 90 kg powinno pójść na 5 powt więc mój wynik też się poprawił)
Oczywiście obliczajcie do max 12 powt. Bo powyżej to już kwesta wytrzymałości siłowej niż siły do większego ciężaru:)
Napisano 07 czerwca 2016 - 18:23
Trening A
Przysiady atg pauza 3 sec na samym dole - 90 kg- 5,3
Wyciskanie na płaskiej 73 kg- 5,4,4,3,2
Podciaganie szerokim nachwytem 5,5,
Wyciskanie żołnierskie 40 kg ( pauza na 3 sec przy klacie ) -5,5,5
Wkurzają mnie te ciężary dla dziewczynek. To już więcej dziewczyny od trójboju biorą w każdym z tych ćwiczeń na rozgrzewkę xd
Napisano 07 czerwca 2016 - 19:52
Napisano 07 czerwca 2016 - 20:36
Mam jedno pytanie. Dlaczego np. jak dodam nawet 5 kg do takich przysiadów lub martwego ciągu to nie odczuwam prawie żadnej różnicy. A gdy dołożę zaledwie 3 kg w wyciskaniu na klatę i żołnierskim ( tutaj czasami nawet 2 kg ) to ilość powtórzeń tak raptownie spada ? Troche jest to irytujące biorę 70 kg na 6x5 i dzisiaj 73 i nagle 5,4,4,3,2. No kurde bez jaj. W takim przysiadzie 90 kg mnie prawie zgniotło. Teraz biorę tyle na 5 powt i to z pauzami które odejmują troche kg. Siady pięknie wchodzą a klata zyskuje dosłownie niewielki progres.
Wszyscy tak mają jeśli trenują wszystkie partie, a nie np klatka i biceps przez X lat, a potem im się przypomną nogi i na przysiad wezmą mniej niż wyciskając. Odpowiadając na pytanie- wszystkie ruchy PUSH są trudniejsze, progres jest wolniejszy, a ciężary mniejsze, ponieważ mięśnie je wykonujące są mniejsze ode mięśni typu PULL czy oczywiście nóg.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś