Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Najpotężniejszy kalistenik świata, ale dopiero w budowie.

Nowy podstawy

• Please log in to reply
3 replies to this topic

Bartosz Osika

Bartosz Osika

Member

• Użytkownik
  • 16 posts

Hej!

Nazywam się, jak nick wskazuje Bartosz, liczę sobie osiemnaście lat i pochodzę z małej miejscowości w małopolsce. 

Kalisteniką zainteresowałem się widząc metamorfozy z Bar Brothers czy ewolucje Franka Medrano. Jakkolwiek jestem

świeżo po urazie ręki i chwilowo nie mogę trenować, postanowiłem założyć już konto, przywitać się, poczytać wątki itd. 

Chwilowo wszystkie sprzęty jakie posiadam to samodzielnie wykonany drążek do niskiego podciągania :P

W planach mam zbudowanie drążka wysokiego, poręczy, drabinek, bramy do kółek czy jakiegokolwiek innego

i potrzebnego sprzętu samodzielnie, aby oprócz faktu jego posiadania na podwórku, mieć świadomość że ćwiczę

tylko dzięki sobie. Aczkolwiek, najważniejszy jest tu trening, trening, który dzięki wam, drodzy forumowicze,

wiem że w pierwszych miesiącach czy latach wręcz zajmę się czystą siłą, po to żeby móc zająć się czystą siłą :)  

Zasadniczo jednak jestem całkowicie i wewnętrznie zobligowany do wszechstronności, tak przez sztuki walki

jak przez chociażby codzienne czynności. 

Pozdrawiam serdecznie :)

PS. Nie bierzcie do siebie tego żarciku z czystą siłą, nie ma nikogo urazić ;)                

Edited by Bartosz Osika, 16 February 2016 - 21:45 PM.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Hej Bartek

Bardzo oryginalny tytuł, mam nadzieję że napisany z powodu własnych ambicji i chęci samodoskonalenia się ;)

Przeczytaj artykuły zawarte w pigułce wiedzy, szczególnie artykuł Powadziego o kształtowaniu siły mięśniowej jak i artykuły Luko. W razie pytań pisz, może akurat będę znał odpowiedź :)

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Bartosz Osika

Bartosz Osika

Member

• Użytkownik
  • 16 posts

Oczywiście że przez ambicję! :D

Co do pigułki, łyknąłem, acz na prawdę wielka i jeszcze stoi w gardle :P

Co do pytań, jako iż chcę sobie wyznaczyć bardzo długofalowe cele, jakie są właściwie najtrudniejsze/najbardziej wymagające siły ćwiczenia w kalistenice, które przychodzą Ci na myśl? Poza pompkami z klaśnięciem stojąc na rękach, niemożliwych dipach czy niemożliwych wejściach siłowych?

Jest to oczywiście, pieśń przyszłości, ale i wielkie źródło motywacji.

Jeżeli chodzi o etapy wg. Powadziego, jak tylko ortopeda pozwoli, zabieram się za pierwszy, i zastanawiam się, czy mając 4 wf tygodniowo, wystarczy że wykonam te treningi dwa razy w tygodniu?

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Trening dwa razy w tygodniu to minimum, więc na początek powinno Ci wystarczyć. Oczywiście jeśli będziesz trenował obwodami lub takim pół-FBW (podział ciała na górę i dół). Zdecydowanie wygodniejsza jest pierwsza opcja, split góra-dół mógłby być kłopotliwy. Wyznacz sobie takie cele, które najbardziej Ci imponują, ale też takie które będziesz w stanie osiągnąć. Chodzi mi o racjonalne ocenienie własnej sprawności - przykładowo jeśli ledwo robisz zwykłe pompki to najpierw zajmij się ich pełnym opanowaniem, a dopiero potem przejdź na HSPU. Dla mnie trudnym wyczynem jest podciągnięcie jednorącz, pompka jednorącz wykonana idealnie technicznie, HSPU bez podparcia. Są to zdecydowanie długofalowe cele, ale mogą one wyglądać zupełnie inaczej, np. opanowanie front levera czy planche'a. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Poza tym nie zapomnij o celach krótkoterminowych jak np. trzymanie systematyczności przez dwa tygodnie, dojście do 15 powtórzeń w ćwiczeniach stosunkowo dla Ciebie prostych (chociażby w ramach obwodów) itp.

Z jakiego powodu chodzisz do ortopedy jeśli można wiedzieć?

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Also tagged with one or more of these keywords: Nowy, podstawy

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users