Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Twaróg - macie jakieś smaczne pomysły?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Zoltka wyrzucac nie wolno w ogole, bo wtedy jedzenie jaj nie ma w ogole sensu, to jakby kupowac banana i wywalac srodek a jesc sama skorke. Bialko wywalac sie powinno, bo jest kompletnie bez wartosci.  edzenie jajek jako takich jest zawsze zdrowe, ale nie na modelach zywienia gdzie z wegli pochodzi ok 35-40%, bo wtedy zoltka sa miazdzycorodne. Jak ktos je 10 jajek dziennie i wylacznie z nich czerpie bialko to jest ok, ale jak jeszcze inne zrodla to wtedy nie ma sensu jesc bialek z jaj, bo jak pisalem wczesniej, sa wybitnie cukrogenne, i powinno sie liczyc je do puli wegli, a jak ktos jest na LC to musi te wegle trzymac nisko, lepiej z warzyw niz bialek

I tu nie chodzi o zadne "teorie" tylko o fakty i wiedze, mozna o tym poczytac, jak wspominalem pare razy w 600 stronicowej ksiedze Jajczarstwo, gdzie jest na temat jaj wszystko.

Bialka sa źrodłem pełnowartościowego bialka , sa tak samo dobrze przyswajalne jak kurczak. Nje wkem skad te teorie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów

Bez przesady chyba nikt z nas nie zjada 10 jaj dziennie. Z resztą teorii na temat jedzenia jaj jest wiele, niektóre nawzajem się wykluczają. Wychodzę z założenia że lepiej zjeść kilka jaj w całości co kilka dni niż wyrzucać białko czy żółtko.

Ja zjadam na śniadanie 10-12 jajek.

To przeciez przepis jaki podalem wyzej na ten sernik smazony, warto dodac do tego masla, bo za sucha bedzie ta masa. Albo chociaz smietanke ;) Surowe zoltka mozna wciagac, ja czasami jak nie mam czasu na przyrzadzanie to wypijam sobie kilka albo robie na szybkiego kogel-mogel.

Wiem że pisałeś o nim tylko że z masłem ale jakoś tak surowa bardziej mi podchodzi smakowo ;)

Co z tego ze zjesz 10-12 jajek jak z tego przyswoi sie tylko część z tego a reszta spłynie w kiblu po tym jak przyciśnie Cie dwójka

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Bialka sa źrodłem pełnowartościowego bialka , sa tak samo dobrze przyswajalne jak kurczak. Nje wkem skad te teorie.

No ja tez nie wiem skad wziales te teorie, mam nadzieje, ze powiesz i nie bedzie to z jakiegos pakerskiego Pudelka gdzie niektorym wychodzi, ze soja to 107 czy 157% wzorca. Jezeli chcesz sie obracac w kregu takich "faktow" to lepiej nie zaczynaj zadnej "tluszczowki" bo sobie tylko zaszkodzisz.

A teraz troche o wiedzy z biochemii: albuminy stanwia nikly ulamek bialek w organizmie, glownie wystepuja we krwi, gdzie stanowia ok 60% osocza i nigdzie wiecej. Jezeli trzeba albumin, to organizm z latwoscia je sobie moze zrobic z kolagenu, ktory stanowi polowe bialek w organizmie i jest go do 8kg. Zas w druga strone to nie dziala. Ale po co to w sumie mam pisac, jak i tak wiadomo, ze bialka sa super.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Te forum to katastrofa, opieranie sie tylko i wyłącznie na biochemi i nie macie z tego zadnych efektów.

• 1

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Na biochemii opiera sie cale zycie organiczne, a ty np zglosiles chec przejscia na jakas tluszczowke, bo po weglach miales wzdety brzuszek. Po co ci te zmiany oparte na biochemii? Poza tym ja tylko pisze co wiem, nie wydaje mi sie, ze cale forum stosuje sie do tego, czego jestes np przykladem. Ja tylko informuje, a co kto z tym zrobi to juz kazdego indywidualnie sprawa, np mozesz uznac, ze bredze i jest odwrotnie, a mi pozostaje jedynie zycyc ci powodzenia w diecie i treningach :)

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Jesli słyszałeś o czym takim jak wskaźnik przyswajalności ktory jest poparty badaniami to wiedziałbyś ze bialka jaj maja przyswajalność w granicach 88-99 przy czym piers z kurczaka ma 77-99

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

No slyszalem, no i co z tego? A wiesz, ze bialko jaja to 88% wody i jest ono wlasnie glownie zrodlem wody dla zarodka z zoltka, gdzie zawartosci wody wynosi jedynie 48% i jest to za malo dla rozwiniecia sie kurczaka. W zoltku oprocz tego jest kompletny magazyn zwiazkow fosforowych, cial czynnych, hormonow etc gotowych do zbudowania kurczaka a w bialku jest wylacznie owoglobulina, ktora jak pisalem jest kompletnie zbedna. No ale przeciez piers z kurczaka ma 99% przyswajalnosc wiec jest lepsze ;) Gadaj zdrow zatem, przeciez ja nic nikomu nie zabraniam, a w ogole to chyba przestane pisac, bo wiadomo biochemia to sciema a portale to zrodlo wlasciwej wiedzy.

Użytkownik Salute! edytował ten post 22 lutego 2016 - 20:09

• 0

mat115

mat115

Brak

• Użytkownik
  • 2 postów

@majlo aż się włączę w dyskusję bo zawsze tylko przeglądam, troche chamska odpowiedź, a ty jakie masz efekty, no masz fajne wyostrzone zdjecia i filmiki ale sorry 60kg i prawie 180cm to troche anoreksja

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Po pierwsze nie wazę 60kg i nie mam 180cm wzrostu, a po drugie nie chodzilo mi o mnie tylko o bardziej zaawansowanych ludzi w swiecie fitness. Michał karmowski znasz takiego? Powiesz mi ze to nasterdydowany koles z silowni, ale ja powiem ze to człowiek ktory cale zycie poświecił silowni i żywieniu. Nie brał nigdy zadnych dodatkowych środków i twierdzi ze jajka to jedne z najbardziej wartościowych źródeł bialka. Dlaczego oni tak twierdza? Dlaczego mam nie wierzyc im tylko twojej biochemi przez ktora jakby nie patrzec z waszych badan wynika ze nie moglbym jesc 3/4 rzeczy

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Kurde nie było mnie 1 godzine a już taka gównoburza...

No to masz spust :P , 10-12 jajek na sniadanie to 130-160 gram bialka, nie jesz nic juz przez caly dzien?  Scukrzasz sporo bialka z tego, biorac pod uwage, ze albuminy sa wybitnie cukrogenne to nawet do 60% moze isc na weglowodany w takiej opcji. Albo masz mordercze treningi i prace ;) Albo robisz WIELKA MASE :D

Wcześniej jadłem 10 jajek, 4 cebule i 2/3 kostki smalcu. Trzymało mnie to 6-7 godzin. Dziś zjadłem tylko 10 jajek i 1/3 kostki smalcu i tak samo mnie trzymało więc z cebuli zrezygnuję. Do tego kawa z masłem ( 50g ) i dziękuję Ci Salute! za ten pomysł bo bardzo mi pasuje.

Kurna, myślałem że pozbędę się tych cholernych węgli a tu lipa :(

Pracuję jako zwykły magazynier, trochę pociągam palet, trochę się poschylam i pokucam. Nic jakiegoś bardzo ciężkiego.

Po prostu tak jem bo wiem że mnie to na ileś czasu przytrzyma.

Masy mam aż za dużo do zrzucenia, przybierac mi nie potrzeba.

Po południu jem jakiś obiad. Schab, śmietanka, makrela, domowe leczo, różnie. Potem coś na kolację i spać.

Jak mniemam z cegły 700stron o jajkach której Salute! tytuł podawał ale go nie pamiętam.

Te forum to katastrofa, opieranie sie tylko i wyłącznie na biochemi i nie macie z tego zadnych efektów.

Jak Ci się to nie podba to nie musisz tu pisać. Nikt nikogo tu na siłę nie trzyma.

A jakie Ty masz wspaniałe efekty? Bo mnie to co pokazujesz jakoś nie rusza. Jak Ci się to podoba to super, ale pisanie że inni nie mają efektów jest śmieszne...

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Po pierwsze nie wazę 60kg i nie mam 180cm wzrostu, a po drugie nie chodzilo mi o mnie tylko o bardziej zaawansowanych ludzi w swiecie fitness. Michał karmowski znasz takiego? Powiesz mi ze to nasterdydowany koles z silowni, ale ja powiem ze to człowiek ktory cale zycie poświecił silowni i żywieniu. Nie brał nigdy zadnych dodatkowych środków i twierdzi ze jajka to jedne z najbardziej wartościowych źródeł bialka. Dlaczego oni tak twierdza? Dlaczego mam nie wierzyc im tylko twojej biochemi przez ktora jakby nie patrzec z waszych badan wynika ze nie moglbym jesc 3/4 rzeczy

Pan Karmowski już przebąkiwał o tym, że kłuł 4litery więc daruj sobie gadanie że jest bez niczego.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Kolejny raz powtórzę ze nie chodzilo mi o moje efekty, moze zle to zacytowalem

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Kolejny raz powtórzę ze nie chodzilo mi o moje efekty, moze zle to zacytowalem

Może ja źle zinterpretowałem ale mniejsza o to. Szkoda kłótni o takie bzdety jak nasze efekty bo nie o tym temat.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Niech kazdy je to co uważa bo z przepisów na twarog zrobil sie przyswajalność produktów

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Szczerze mowiac to nie wiem co mnie ani kogokolwiek obchodzi Michal Karnowski, ktory z tego zyje i na tym zarabia. Zajmij sie Majlo tym co on przez 5 godzin dziennie 6 razy w tygodniu i bedziesz mial efekty niezaleznie od tego co bedziesz zarl. Wiekszosc stad raczej ma prace, szkole, rodzine, rozne zainteresowania, obowiazki i jeszcze gdzies musi wcisnac sport. Do tego nie wszyscy sie spiesza jak ty i poganiaja chemia, w pewnym wieku zdrowie staje sie wazniejsze niz plazowa forma. Zreszta jak ktos cwiczy sile to go plazowy wyglad generalnie......wiadomo co. Ja jedynie wrzucam informacje, ktore posiadam, bo ciagle czytam i sie ksztalce, mam jeszcze pare spraw do odkrecenia wlasnie z powodu takiej "wiedzy" z silowni i od takich "Karnowskich" dlatego pisze to co pisze, bo moze ktos tez stawia rodzine i zdrowie ponad jakis tam szesciopaczek na wakacje. A z informacja mozna zrobic wszystko, bo to dzisiaj waluta - wywalic albo skorzystac i wyprobowac, wolny wybor kolezko ;)

Użytkownik Salute! edytował ten post 22 lutego 2016 - 20:30

• 1

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Nie traktuj mnie jako plażowego kolesia ktory trenuje tylko zeby wyglądał. Moim priorytetem jest sila, w dalszej kolejności sylwetka ale to chyba jak u kazdego, bo kazdy chcialby dobrze wygladac.

Użytkownik majlo edytował ten post 22 lutego 2016 - 20:34

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Nie traktuje, napisalem po co ja pisze. Zreszta jak przeszkadzam to moge przestac jezeli tyle osob to wkurza. Mam swiadomosc, ze cos co jest pod prad zawsze wkurza ludzi, bo ich wybija z ich wygodnej strefy komfortu. Candance Pert, kobieta ktora pierwsza odkryla receptory opiatowe w mozgu czlowieka i mogla dostac za to Nobla, napisala, ze podstawa tworczej pracy w laboratorium bylo na dzien dobry kwestionowanie wszelkich autorytetow i podwazanie wszelkich obowiazujacych pogladow, bo tylko w ten sposob, mozna bylo osiagnac i odkryc cos, czego do tej pory nikt nie odkryl. Dlatego byla pierwsza.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Spokojnie kolego ;) temat przyswajalności juz jest zamknięty, nie róbmy zbędnego zamieszania

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Kolejna dyskusja nt. odżywiania sprowadzona do biochemii. Przyznam, że mnie osobiście trochę to zniechęca.

Może by tak trochę wyluzować w kwestii żywienia. Jedzenie to nie tylko biochemia, to też przyjemność itd. Na naszym poziomie naprawdę możemy sobie pozwolić na odrobinę luzu w jadłospisie. 

Mam wrażenie, że cała dyskusja jest trochę spowodowana nieporozumieniem. Majlo rozważa przejście na Low carb a nie na Keto... więc przy spożyciu węgli na poziomie ok 100 g dziennie można sobie pozwolić na sporo. Przecież w tej diecie nie trzeba liczyć każdego grama lub rezygnować praktycznie całkowicie z ww w obawie o wybicie z ketozy. Tu 20-30 g nie robi praktycznie żadnej różnicy. To czy zje 80, 90 czy nawet 130 g dziennie nie ma znaczenia. 

Naprawdę te 5-6 białek, o które toczy się cała dyskusja w przypadku tej diety to śmiech na sali. Jeśli ktoś ma zamiar to liczyć to niech obetnie sobie inne źródło. Nigdy tego nie wliczałem i nie zauważyłem skutków ubocznych. Jeśli ktoś jest w ketozie to ok trzeba brać pod uwagę takie rzeczy ale nie przy podaży ww na poziomie ok 100 g, takie szczegóły przestają mieć aż takie znaczenie.

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

No to pogadaliśmy o twarogu... :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych