Jezusie, 1/4 kostki masła.
Ja wiem, że dieta low carbo / tłuszczowa jest bardzo fajna, zdrowa, działająca i przede wszystkim ostatnio bardzo modna.
W pewnym sensie podziwiam, ale też w pewnym sensie współczuję ludziom, którzy się tak żywią. Nigdy nie lubiłem tłustego żarcia - po prostu nie smakują mi i nigdy nie smakowały ociekające tłuszczem potrawy, poprzerastane mięso itd. - fuj! 100x bardziej smakuje mi chude jedzonko, z niewielką ilością tłuszczy i też dużo lepiej po takim jedzonku się czuję. A za serniczek, gdzie tak naprawdę kostka twarogu pływa sobie w maśle to podziękuję ;/. Już na samą myśl wsunięcia na raz ponad 100g tłuszczu robi mi się niedobrze
- tyle to ja jem w ciągu całego dnia
.
Nie chcę tu nic krytykować - po prostu takie rzeczy nie dla mnie
. Wole bardziej klasyczną formę posiłków z większą ilością węgli i mniejszą tłuszczy.
Fajny, dietetyczny serniczek który za to bardzo mi się spodobał zapodał soldier - na pewno wypróbuję. Dzięki!
Ale jak na 5 stron o twarogu to trochę mało pomysłów dla siebie wydobyłem, bo tylko ten jeden przepis
. Temat świetny, no ale dalej ciężko sobie urozmaicać
. Dzielcie się swoimi sposobami, im więcej ciekawych przepisów tym lepiej
.
Zapodam swój sposób - często jem takie na śniadanko:
Placuszki!
Do miski wrzucamy pół kostki twarogu, dwie łyżki mąki (ja daje orkiszową pełnoziarnistą), jedno jajko, jeden banan pokrojony w kostkę - i to jest baza do placków.
Dodatkowo ja jeszcze wsypuje: płatki owsiane, siemię lniane, pokruszone orzechy włoskie, trochę odżywki białkowej, rodzynki i żurawinę suszoną. Czasami troszkę kakao.
Czyli reasumując: do miski ląduje obowiązkowo "baza" + dodatki jakie lubisz, czy co tam sobie chcesz. Jak lubisz minimalizm - sama baza
.
I teraz jak mamy to już wszystko w misce to wlewamy mleko/wodę na tyle, żeby się wszystko zlepiło i utworzyło gęstą, jednolitą masę.
Nabieramy na łyżkę i nakładamy na rozgrzaną patelnie, lekko ubijamy żeby uformował się kształt placka (płaski)
. I tak aż się patelnia zapełni - mi wchodzi zazwyczaj 6-7 placków na turę. Obsmażamy z obu stron aż się zarumienią.
Bardzo smaczne i pożywne, smacznego!
Edited by Ambu, 29 April 2016 - 14:17 PM.