Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Chcesz być wielkim nieruchliwym karkiem? NIE WCHODŹ !

• Please log in to reply
53 replies to this topic

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

Dzieki za wsparcie :) ale szczerze mówiąc nie potrzebnie zmarnowałeś czas ( wiem że pisanie takiego długiego posta dużo zajmuje. Bynajmniej u mnie ) bo na mnie to i tak nie robi wrażenia:) mam gdzieś co inni o mnie mówią, ja mam swoje zdanie i nie będę go zmieniał tylko dlatego że ktoś mi napisał że jestem jeszcze dzieckiem i tępym " gimbusem " i nic nie wiem o życiu. Dopiero sie uczę i poznaje to wszystko, ale już jakieś zdanie mogę mieć na dany temat. Ja tylko wyraziłem swoją opinie a że autor tego artykułu wszedł w ta dyskusje to już nie moja wina- mógł ją po prostu olać. W przeciwieństwie do nastolatków w moim wieku mam już jakieś cele, pasje. Podczas gdy oni siedzą i piją gdzieś po kryjomu żeby ich nikt nie przyłapał ( jak się uważają już za dorosłych i że mogą palic, ćpać i chlać to niech robią to publicznie jeśli naprawdę uważają sie za takich odważnych), ja czytam książkę na temat treningu albo kolejny artykuł. Czyli można powiedzieć że jestem emocjonalnie starszy niż by się mogło wydawać ;) wiem że z moją wiedzą za kilka lat będę na najwyższym poziomie jeśli chodzi o trening a to czy ktoś mi napisze że gówno wiem mało mnie to interesuje ;) ale dzieki za pomoc ! :)
A i nie przeklinaj co drugie zdanie bo zaraz ktoś da Ci ostrzeżenie że" szkodzisz innym userom " bo przecież to wpłynie negatywnie na ich delikatną psychikę ;) ( sarkazm- dla niekumatych )

Nikt tak nie napisał. 
Jednak przestań się mazgaić w słownym wyrazie przelewanych odczuć.
Tak Ci się tylko wydaje, że za kilka lat będziesz na najwyższym poziomie. Im dłużej trenujesz tym bardziej się przekonujesz jak mało wiesz, nabierasz doświadczenia i pokory. O wiedzy świadczą też między innymi reprezentatywne wyniki, czyli jakby argumenty praktyczne.
Dla mnie to mit, że inni nastolatkowie ćpają i chleją - tak było od zawsze. Moim zdaniem nastolatkowie są dziś po prostu nie zaradni i ciamajdowaci, uważają, że wystarczająco długo chodzą po tym świecie, że im się coś należy z góry. Grają życiowych ekspertów, a w zwykłej rówieśniczej konfrontacji wychodzi ich całe tchórzostwo i nieporadność. Obserwuję to często na siłowni, gdy 15 latkowie chodzący kilka miesięcy uważają, że już wszystko wiedzą na temat treningu  :-) 

Ja z całą pewnością mogę powiedzieć, że przez pryzmat treningowych lat o treningu wiem jeszcze niewiele :-)

• 1

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

Artykuł bardzo mi się podobał. Jednak nie należy popadać w skrajności i mówić, że jeden sport jest lepszy od drugiego, bo każda dyscyplina wymaga innych cech/umiejętności. Podejrzewam, że część z Was uważa piłkarzy, czy siatkarzy za pseudosportowców, bo nie potrafią zrobić pompki na jednej ręce, ale w tych dyscyplinach liczy się nie tylko siła, wytrzymałość, czy elastyczność, ale również umiejętności techniczne, zdolność do szybkiego podejmowania decyzji i przewidywania wydarzeń, koordynacja itp. Każda dyscyplina sportowa rządzi się swoimi prawami i nie można traktować wszystkich sportowców jedną miarą. Nie można mówić, że Stoch jest lepszym sportowcem od Majewskiego: obaj się mistrzami olimpijskimi, ale na pewno Stoch jest lepszym skoczkiem, a Majewski kulomiotem :D

PS. Ja również nie uważam kulturystyki za sport, ale to moje subiektywne odczucie.

hm, ale nikt tak nie mówi 
zauważam jedynie, że sportowiec powinien być wszechstronny
Najlepszy w swojej dziedzinie, ale jednocześnie bardzo dobry w pozostałych

Więc tak - Kamil Stoch nie będzie championem kulomiotem, ale nic nie stoi nie przeszkodzie by również dźwigał co rozwija go sportowo i ma przełożenie na wyniki w jego sporcie - wyrabia większą siłę wybicia z progu, silniejsze pośladki mocniej stabilizują tułów przy locie, silne ramiona są jak twarde koordynujące ramy. Wszechstronność.

Tomasz Majewski - skoczkiem narciarskim nie będzie, bo to dyscyplina zarezerwowana dla osób bardzo szczupłych, nie mniej wykonując eksplozywne ćwiczenia takie jak wykonują skoczkowie narciarscy również sobie pomaga. A te eksplozywne ćwiczenia to tak naprawdę wspólny mianownik dla każdego sportowca, który rozwija się wszechstronnie a nie jednokierunkowo. 

Jeśli chcesz poprawić załóżmy wynik w przysiadzie zakładając większy ciężar na sztangę - to błądzisz. 
Poprawy wyniku nie uświadczysz. Zaczniesz spłycać przysiady, załamywać się w ruchu itp

Co robić by poprawiać przysiad?
wykonywać skoki - wzwyż oraz w dal, z obciążeniem i bez niego. To wyrabia eksplozywność niezbędną dla wyjścia z dołka w przysiadzie. Gdy chcesz poprawić wynik w push press - postępujesz dla dolnej połowy ciała dokładnie tak samo bo to z nóg płynie cała siła + dodajesz element większej stabilizacji barków, czyli np robisz pompki w staniu na rękach. Zaczynasz robić to wszechstronnie by poprawiać swoje wyniki. Nie trenujesz wielu dyscyplin na raz, cały czas trenujesz jedną - swoją, ale przy tym wykorzystujesz inne by poprawiać swoje rezultaty. 

• 1

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 posts
  • LokalizacjaPrawie Tatra

Ten artykuł zawiera w sobie setki razy więcej motywujących słów niz jakiekolwiek filmy, bowiem te słowa opisują ŻYCIE. Doskonała robota. Leci zimne piwko (na kiedyś tam) ;)

• 1

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1,013 posts
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

@Ant123! Dziękuję za świetne artykuły. Szacunek za wiedzę, doświadczenie i cierpliwość w dzieleniu się nimi. Nie znajduję w Twoich odpowiedziach nic obraźliwego w stosunku do innych userów czy sportowców. Mam ochotę napisać "psy szczekają, karawana jedzie dalej", ale nie chcę nikogo porównywać do jazgoczącego szczeniaka ; )

Co do wulgaryzmów - myślę, że to forum jest ciekawe nie tylko dzięki doświadczeniom, ale i kulturze osobistej użytkowników i fajnie by było zachować ten stan.

• 4

bartnick

bartnick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 95 posts
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

hm, ale nikt tak nie mówi 
zauważam jedynie, że sportowiec powinien być wszechstronny
Najlepszy w swojej dziedzinie, ale jednocześnie bardzo dobry w pozostałych

Więc tak - Kamil Stoch nie będzie championem kulomiotem, ale nic nie stoi nie przeszkodzie by również dźwigał co rozwija go sportowo i ma przełożenie na wyniki w jego sporcie - wyrabia większą siłę wybicia z progu, silniejsze pośladki mocniej stabilizują tułów przy locie, silne ramiona są jak twarde koordynujące ramy. Wszechstronność.

Tomasz Majewski - skoczkiem narciarskim nie będzie, bo to dyscyplina zarezerwowana dla osób bardzo szczupłych, nie mniej wykonując eksplozywne ćwiczenia takie jak wykonują skoczkowie narciarscy również sobie pomaga. A te eksplozywne ćwiczenia to tak naprawdę wspólny mianownik dla każdego sportowca, który rozwija się wszechstronnie a nie jednokierunkowo. 

Jeśli chcesz poprawić załóżmy wynik w przysiadzie zakładając większy ciężar na sztangę - to błądzisz. 
Poprawy wyniku nie uświadczysz. Zaczniesz spłycać przysiady, załamywać się w ruchu itp

Co robić by poprawiać przysiad?
wykonywać skoki - wzwyż oraz w dal, z obciążeniem i bez niego. To wyrabia eksplozywność niezbędną dla wyjścia z dołka w przysiadzie. Gdy chcesz poprawić wynik w push press - postępujesz dla dolnej połowy ciała dokładnie tak samo bo to z nóg płynie cała siła + dodajesz element większej stabilizacji barków, czyli np robisz pompki w staniu na rękach. Zaczynasz robić to wszechstronnie by poprawiać swoje wyniki. Nie trenujesz wielu dyscyplin na raz, cały czas trenujesz jedną - swoją, ale przy tym wykorzystujesz inne by poprawiać swoje rezultaty. 

Oczywiście siła (różnego rodzaju) jest podstawą w każdym sporcie - tak twierdzi Tsatsouline i chyba ma rację, bo na treningu siły zjadł zęby, a jego wyniki podczas pracy w radzieckim/rosyjskim wojsku mówią same za siebie. Zgadzam się absolutnie co do harmonijnego rozwoju całego ciała, do którego należy również dodać trening umysłu. Zawsze podziwiałem mistrzów z Shaolin nie tyle za ich perfekcyjne opanowanie technik walki, ale przede wszystkim za to co potrafią zrobić ze swoim ciałem. Oni sami zawsze jednak podkreślają, że ciało i umysł nie funkcjonują niezależnie od siebie: silne ciało to silny umysł, ale bez silnego umysłu nie będzie silnego ciała. Zacząłem to pojmować dopiero niedawno i mam nadzieję, że z czasem będę rozumieć to lepiej.

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
@Anti123
Nie wiem w jaki sposób wywnioskowałeś że się mazgaje i przelewam tutaj swoje negatywne uczucia ale misze powiedzieć że nieźle mnie tym rozbawiłeś;) jak narazie to ty tak robisz. Po prostu nie wyszła Ci kariera kulturysty i teraz piszesz jaki to ty byleś biedny i głupi że trenowałeś pod kulturystykę, a teraz ewidentnie próbujesz " hejtować" każdego kulturystę w swoich artykułach. Nawet nie mam pojecia po co zacząłeś pisać że kulturystyka to nie jest sport skoro jest to forum kalisteniczne i raczej kulturystą tutaj nikt nie będzie chciał zostać, i mają gdzieś jak oni trenują itd. Wiec na własne życzenie, naraziłeś sie na krytykę. Ja osobiście kończę dyskusję bo z ludźmi ograniczonymi umysłowo nie da się dyskutować nawet jakbyś przedstawił 1000 dowodów on i tak będzie przy swoim. To tak ja dyskusja z moim tatą który jest fantykiem rocka progresywnego a jak usłyszy inny gatunek muzyki to od razu leci teskt " to nie jest muzyka wyłącz to ! " tak samo jest z tobą tylko że na temat sportu.

Justyna
Mogła byś tak napisać jak bym zaczął go hejtowac. Sam podkreśliłem to wcześniej że szanuje go za niesamowite wyniki siłowe tylko nie zgadzam się z tym co napisał na temat kulturystyki. Jakbym napisał coś w stylu " ALE Z CIEBIE CIOTA- MOJA BABCIA BIERZE WIĘCEJ W MARTWYM I PRZYSIADZIE " to wtedy idealnie pasowały by słowa :

" PSY SZCZEKAJĄ, KARAWANA JEDZIE DALEJ",

Natomiast do tego co ja napisałem wczesniej wgl to nie pasuje.
Po za tym napisałaś że masz ochotę tak napisać ale nie chcesz nikogo porównywać do szczeniaka. To tak jakbyś nie chciała kogoś uderzyć ale jednak byś to zrobiła. To świadczy że coś z tobą nie tak, i tak jakbyś chciała mnie obrazić ale nie mogła byś;)

Ja kończę temat bo tak jak ktoś juz to napisał że z tego forum robi sie SFD..
  • 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1,013 posts
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny
Dziękuję za głęboką analizę mojego posta!
  • 3

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

mam gdzieś co inni o mnie mówią, ja mam swoje zdanie i nie będę go zmieniał tylko dlatego że ktoś mi napisał że jestem jeszcze dzieckiem i tępym " gimbusem " i nic nie wiem o życiu.

@Anti123
Nawet nie mam pojecia po co zacząłeś pisać że kulturystyka to nie jest sport skoro jest to forum kalisteniczne i raczej kulturystą tutaj nikt nie będzie chciał zostać, i mają gdzieś jak oni trenują itd. Wiec na własne życzenie, naraziłeś sie na krytykę. Ja osobiście kończę dyskusję bo z ludźmi ograniczonymi umysłowo nie da się dyskutować nawet jakbyś przedstawił 1000 dowodów on i tak będzie przy swoim. To tak ja dyskusja z moim tatą który jest fantykiem rocka progresywnego a jak usłyszy inny gatunek muzyki to od razu leci teskt " to nie jest muzyka wyłącz to ! " tak samo jest z tobą tylko że na temat sportu.

Justyna
Mogła byś tak napisać jak bym zaczął go hejtowac. Sam podkreśliłem to wcześniej że szanuje go za niesamowite wyniki siłowe tylko nie zgadzam się z tym co napisał na temat kulturystyki. Jakbym napisał coś w stylu " ALE Z CIEBIE CIOTA- MOJA BABCIA BIERZE WIĘCEJ W MARTWYM I PRZYSIADZIE " to wtedy idealnie pasowały by słowa :

Po za tym napisałaś że masz ochotę tak napisać ale nie chcesz nikogo porównywać do szczeniaka. To tak jakbyś nie chciała kogoś uderzyć ale jednak byś to zrobiła. To świadczy że coś z tobą nie tak, i tak jakbyś chciała mnie obrazić ale nie mogła byś ;)

Powtarzam jeszcze raz, że kulturystyka to nie sport. W sporcie nie chodzi o to żeby pokazać się w samych majtkach na scenie. Modele z Calvina Kleina też mogą chodzić w samych majtkach i ich też nazwiemy sportowcami?

Najpierw obrażasz sam siebie pisząc o sobie "tępy gimbus", a teraz obrażasz resztę pisząc o  nas "ograniczeni umysłowo". Co Ty chcesz osiągnąć taką postawą?  Zachowując się w ten sposób tracisz (przynajmniej dla mnie) resztki szacunku jaki sobie wypracowałeś na tym forum. Zachowujesz się dokładnie jak Twój tato. Kulturystyka to sport i basta. Jak trenujesz kilkanaście lat i na treningu siłowym zjadłeś zęby, dzielisz się swoim cennym doświadczeniem ale nie uważasz kulturystyki za sport to jesteś ograniczony umysłowo.

Swoich nauczycieli też nazwiesz ograniczonymi umysłowo? Też dzielą się swoim doświadczeniem i wiedzą.

Masz swoje zdanie. Bardzo dobrze, ale co jeżeli w jakiejś kwestii jesteś w błędzie? Nie zmienisz zdania mimo iż ktoś chce Ci pomóc i wyprowadzić Cię z błędu bo przecież Ty wiesz na pewno i nie może być tak, że ktoś inny wie lepiej?

Przygotuj się, że będziesz prowadził swoją krucjatę " mam gdzieś co inni o mnie mówią, ja mam swoje zdanie i nie będę go zmieniał tylko dlatego że ktoś mi napisał że jestem jeszcze dzieckiem i tępym " gimbusem " i nic nie wiem o życiu." całe życie, bo zawsze znajdzie się ktoś starszy i "mądrzejszy" od Ciebie. Ja mam dopiero 27 i dalej to syszę... Po prostu wyciągaj wnioski z tego co słyszysz a nie traktuj jako atak na swoją osobę. Bo na chwilę obecną masz kompleks tego że wszyscy Cię zlewają bo jesteś jeszcze młody.

Justyna

Po za tym napisałaś że masz ochotę tak napisać ale nie chcesz nikogo porównywać do szczeniaka. To tak jakbyś nie chciała kogoś uderzyć ale jednak byś to zrobiła. To świadczy że coś z tobą nie tak, i tak jakbyś chciała mnie obrazić ale nie mogła byś ;)

Zdanie "psy szczekają, karawana jedzie dalej" jest jak najbardziej na miejscu, ale Tobie brakuje jeszcze doświadczenia oraz dystansu do siebie i tego co czytasz, żeby zrozumieć dlaczego się tu znalazło. Przynajmniej dla mnie to właśnie wynika z Twojej wypowiedzi.

• 3

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Eragon- wiesz co to znaczy temat zamknięty ? Chyba nie bardzo. Tracę szacunek jaki zdobyłem na tym forum ? To on wgl był:D i rzeczywiście mi na tym zależy:D jak ktoś będzie chciał to skorzysta z mojej pomocy jak nie to nie jego sprawa. :)
  • 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Wiem co oznacza temat zamknięty. Ale nie lubię jak ktoś mnie obraża.

• 1

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

punkt 1 : właśnie dlatego nie dyskutuje z 16 latkami.
Wiek, przebyte doświadczenie, brak czytania ze zrozumieniem. Już na chłodno do tego podchodzę, bo jak pisałem wcześniej : znam kulturystów, wiem co robią, wiedzę czerpałem z różnych pieców a kulturystą nigdy być nie chciałem :-) uważam, ze daleko nie stosownym jest pisanie o szacunku do osiąganych wyników by za chwilę napomknąć o ograniczeniu umysłowym i tu też polecam wikipedię co by sprawdzić definicję słów, których się używa. Hejtowanie - to również słowo, którego winno się znać definicję jeśli chce się o nim choćby nawet wspominać.

Wrogo nastawioną dyskusję w stosunku do kobiet również uważam za przejaw niedojrzałości emocjonalnej,
jednak to się zrozumie w momencie gdy przyjdzie odpowiedni czas na poznanie swojej wybranki, poznanie zachowań kobiet itp tak czy inaczej: jest to dla mnie szczeniackie, zawsze było, dlatego też patrz punkt 1. 

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Zauważyłem, że odchodzicie nieco od tematu przewodniego tej dyskusji, dlatego też proponowałbym jednak wrócić do rozmowy na temat kulturystyki i treningu siłowego. Dalsze udowadnianie czyjejś winy czy też ciągłe napominanie kogoś przez internet staje się z biegiem czasu nudne i psuje całą tą konwersację. Myślę, że każdy już powiedział co mu leżało na duszy - warto byłoby teraz zakopać ten wątek i wrócić do dyskusji sprzed kilku postów.

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

zgoda.

przykład świetnych sportowców :-)

• 1

SW96

SW96

Sportowa rutyna, która cieszy ponad wszystko!

• Bywalec
  • 643 posts
  • LokalizacjaŁódzkie

Ja jak swoje treningi na cały tydzień układałem, to głównie inspirowałem się treningami zapaśników i rugbistów :)

• 0

Sprawność/funkcjonalność/moc/siła/wytrzymałość/mobilność > wygląd

Mięśnie są niczym jeśli nie mają użytku poza siłownią.

Ważny jest sposób w jaki budujesz swoje ciało i co potrafisz z nim zrobić.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users