Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czy coś urośnie? Dziennik treningowy na 6 tygodni!

• Please log in to reply
114 replies to this topic

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts

Staraj się robić brzuchem do ściany, a łokcie prowadź równolegle. 

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Nawet jak Merfi robi plecami do ściany to i tak duży szacunek ode mnie, zanim ja będę na takim poziomie to minie pewnie kilkanaście miesięcy jak nie parę lat ;)

Pozdro i powodzenia w treningach :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Bez przesady eragon :) Ćwiczę od czerwca, a zaczynałem od 2 serii po 12 pompek przy ścianie 😂 Jak taka fajtłapa jak ja daje radę to każdy da :) Zaraz z ciekawości spróbuję odwrotnie i napiszę jak wyszło ;)

EDIT: No więc brzuchem do ściany jest mi łatwiej bo zrobiłem pełen zakres ruchu aż głową do ziemi czego w pozycji plecami do ściany nie zrobię. Palce trochę przeszkadzają mocniej niż pięty. Nad łokciami popracuję. Dzięki za porady! :)
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Hej!

Wczorajszy trening musiałem niestety pierwszy raz opuścić ze względu na natłok innych ważniejszych spraw. Postanowiłem, że po prostu przesunę ten tydzień o jeden dzień i zacznę dziś, a skończę w sobotę zamiast piątku. Nie powinno to wpłynąć na plan. Ciekawostka jest taka, że wczoraj rano postanowiłem się znowu zmierzyć na czczo, żeby zobaczyć efekt 4 tygodni pracy. Tak więc:

Waga:   +0,3kg
Biceps: +0,5cm
Klatka:  +3cm
Pas:      +1cm
Udo Lewe:   -1cm
Udo Prawe:  -0,5cm
Łydka lewa:  bez zmian
Łydka prawa: +1cm

Wychodziłoby na to, że najbardziej urosła klatka i zgadzałoby się to z moimi wrażeniami "wizualnymi". Nawet jak robię rozgrzewkę to widzę, że więcej mięsa "skacze" na cycku :) Zdziwił mnie +1cm w pasie ale być może, że coś tam urosło bo brzuch i lędźwie ćwiczę regularnie w tym planie. Jeśli chodzi o uda to też totalne zaskoczenie. Wychodziłoby na to, że spaliłem z nich tkankę tłuszczową. Tutaj też zauważyłem, że "wychodzą" na wierzch żyły więc całkiem możliwe, że to to. Ogólnie co dobrego to, że nogi zaczynają mi się wyrównywać więc dobrze :)

I to tyle w sumie. Jeśli ktoś ma ochotę się na temat tych "zmian" po 4 tygodniach wypowiedzieć to zapraszam ;)

Pozdrowionka. Wpiszę się jeszcze wieczorem po treningu.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Dobrze by było porównać też poziom BF sprzed tych 4 tygodni, wtedy wiedziałbyś czy faktycznie wskoczyło trochę mięśni czy też jest to kwestia tłuszczu (w co wątpię patrząc na skok wagi). W każdym razie 4 tygodnie to niedużo, ale wystarczająco żeby zobaczyć czy dany plan jakkolwiek działa, toteż możesz nim trenować dalej z uwzględnieniem wzrostu ilości serii i/lub utrudniania danych ćwiczeń.

Moim zdaniem masz bardzo optymalne rezultaty, także gratuluję postępów. Nie należy zapominać też o obserwacji pod kątem siły, w końcu ona również powinna się rozwinąć.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No też tak mi się wydaje. Zamierzam teraz delikatnie zamieszać bo chcę po tym planie przejść na jakiś typowy plan na siłę. Niedługo będę już miał w domu kółka więc będę mógł ułożyć sobie jakieś fajne ćwiczenia. Potrenować tak powiedzmy 6 tygodni i potem znowu wrócić do jakiegoś planu na masę. Chyba spróbuję ułożyć sobie coś według C-Mass. Natomiast po tych 12 tygodniach wracam do skazanego. Taki jest plan z grubsza :P

Co do tkanki tłuszczowej to tak dałem ciała, że nie zmierzyłem sobie tego wcześniej, byłoby pewniejsze odniesienie.

Jeśli chodzi o siłę to tak już pisałem w postach wcześniej widzę zauważalne rezultaty. Próbowałem ostatnio nawet zrobić dragon flag (wersję z plecami na ziemii) i wyszło więc jestem porażony wzrostem siły :D Pompki diamentowe nie sprawiają już takiego problemu. Lepiej wchodzi podciąganie, wznosy, przysiady bułgarskie. Ogólnie czuje się silniejszy i mocniejszy ale fakt to tylko moje subiektywne odczucia. Nie wiem jak mogę konkretnie zmierzyć ile mi przyszło siły? Masz na to jakiś sposób? :)

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Nie ma w tym wielkiej filozofii, jeśli bazowe ćwiczenia sprawiają Ci mniej trudu i jesteś w stanie wygenerować więcej siły przy trudniejszych odmianach danych ćwiczeń to znaczy, że poczyniłeś postępy w tej materii. Generalnie poprawa techniki i płynności ruchu też oznacza wzrost siły.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

zip

zip

Iron Body

• Moderator

• 177 posts
Tak trzymaj, fajnie mnie motywujesz😊
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Hej. Tydzień 5!

Dzisiaj miałem czas na trening dopiero po całym dniu biegania po mieście ale nie odpuściłem! Dałem nogi wyżej bo pompki z nogami na wysokości kolan stały się za łatwe. Teraz mam je na wysokości biodra. Podciągnięcia bez zmian. Zaskakująco trudniejsze (w moim odczuciu) ćwiczenie niż zwykłe podciąganie 😊

Podciągnięcia australijskie 10x5
Pompki szerokie na podwyższeniu 10x5

Na nic więcej nie miałem siły więc na tym zakończyłem.

Do usłyszenia 😁
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Hej!

Wczoraj znowu tak polatałem, że czasu na wpis nie znalazłem. Nadrabiam.

Tak więc trening pełny. Zauważyłem, że ZDECYDOWANIE za łatwo idą mi przysiady i pompki diamentowe też. To już wyraźny sygnał, że 5 powtórzeń w takim wariancie ćwiczenia to za mało. Gdybym miał kontynuować ten plan to na pewno zmieniłbym ćwiczenia na cięższe ew. pokombinował z powtórzeniami. Nie mniej jednak w przyszły tydzień będzie ostatnim więc dociągnę wszystko do końca tak jak do tej pory. Kolejny plan będzie ułożony pod ćwiczenie układu nerwowego - prawdopodobnie w sytemie 5x5.

Zastanawiam się tylko nad przysiadami, bo przysiad bułgarski stał się leciutki w 5 powtórzeniach natomiast kolejne są (chyba) pistolety? O ile na lewej nodze dam radę już pociągnąć 4-5 powtórzeń nawet z drugą nogą wyciągniętą na wprost, o tyle na prawej nie ma jeszcze opcji na pistolet nawet z drugą nogą nisko. Jest jakieś ćwiczenie pomiędzy tymi dwoma?

Przysiady bułgarskie 10x5
Pompki diamentowe 10x5
Wznosy nóg z leżenia 3x16

Arch body sobie podarowałem bo tego dnia miałem jeszcze basenik i saunę, które mnie wykończyły w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;)
Plan dobiega powoli ku końcowi. Jeszcze trochę ponad tydzień!

Do usłyszenia!

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Zastanawiam się tylko nad przysiadami, bo przysiad bułgarski stał się leciutki w 5 powtórzeniach natomiast kolejne są (chyba) pistolety? O ile na lewej nodze dam radę już pociągnąć 4-5 powtórzeń nawet z drugą nogą wyciągniętą na wprost, o tyle na prawej nie ma jeszcze opcji na pistolet nawet z drugą nogą nisko. Jest jakieś ćwiczenie pomiędzy tymi dwoma?

Może to kwestia słabej elastyczności w okolicy kostki tejże nogi a nie siły?

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Może to kwestia słabej elastyczności w okolicy kostki tejże nogi a nie siły?

Nieee :) Opisywałem to wcześniej. To kwestia tego, że rok temu przeszedłem artroskopię kolana, a wcześniej prawie 2 lata chodziłem z zerwanym więzadłem. Prawa noga stała się "niepełnosprawna" i odnotowała bardzo mocny zanik mięśnia. Dlatego nie zrobię pistoletu bo choć ćwiczę ją ostro i generalnie już zwiększyłem zarówno objętość mięśnia jak i siłę (pół roku temu nie było mowy nawet o wykroku) to jednak ciągle jest ona wyraźnie słabsza od lewej. Różnica w mięśniu wynosi jeszcze ok 3cm.

• 0

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 posts
  • LokalizacjaPrawie Tatra

Hej!

Jest jakieś ćwiczenie pomiędzy tymi dwoma?

Może pistolet wstając z krzesła/ławkę? 

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa

No to zdecydowanie siła. Przepraszam, nie doczytałem tego wcześniej, nie pisałbym głupot. :blink:

• 0

Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Może pistolet wstając z krzesła/ławkę? 

Jak dokładnie miałoby to wyglądać?

• 0

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 posts

Pisał o tym Cacolin w Nagim Wojowniku. Chodzi o to, by robić pistolet i przysiadać/wstawać na jakimś oparciu typu krzesło/wersalka itp, a później stopniowo wydłużać zakres ruchu. :) Ot, takie zabezpieczenie.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Nagiego kupiłem ale jeszcze nie przeczytałem bo kończę Davisa :) Zajrzę tam zatem. Dzięki za poradę!

• 0

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 posts

Nie ma problemu. W Nagim, Szalony Ruski opisuje chyba wszystko co się tyczy pompek i pistoletów. :) 

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Pisał o tym Cacolin w Nagim Wojowniku. Chodzi o to, by robić pistolet i przysiadać/wstawać na jakimś oparciu typu krzesło/wersalka itp, a później stopniowo wydłużać zakres ruchu. :) Ot, takie zabezpieczenie.

Progresja przez zwiększanie ROM (range of motion). Ja tak robię swoje Pistolety i jak na razie jest ok.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Hej hej!

Koniec tygodnia 5 okazał się wspaniały. Otóż w końcu doszły kółka gimnastyczne :D Wczoraj je zamontowałem i to był chyba jeden z najlepszych zakupów jakich dokonałem w życiu :)

Trening zrobiłem w takim samym systemie z tym, że pozwoliłem sobie zamienić podciąganie australijskie na pełne pociągnięcia na kółkach. Nie dałem rady wszystkich serii po 5 ale i tak (chyba) nie wyszło najgorzej jak na pierwszy trening na kółkach :D Przysiady zostawiłem ale skupiłem się mocno na maksymalnym obciążeniu mięśnia nogi pracującej.

Przysiady bułgarskie 10x5
Podciąganie na kółkach 3x5, 4x4, 3x3
Hollow body hold 40s/30s/25s
Arch body hold 60s

Jednym słowem kocham kółka! i cały przyszły plan będzie ułożony pod nie :)

Sprawdzanie czy "trzyma":
https://www.instagra.../p/BASzYh1PpUR/

Pierwsza "kombinacja":
https://www.instagra.../p/BAUYUmwPpV7/

Do usłyszenia w ostatnim już, szóstym tygodniu!
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users