Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Czy coś urośnie? Dziennik treningowy na 6 tygodni!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Ok, dzięki, tak zrobię.

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Hej!

Dzisiaj dzień drugi treningu właściwego. Bałem się o jakość bo nadal po poniedziałkowych pompkach bolą mnie mięśnie naramienne ale niepotrzebnie. Pompki diamentowe weszły aż miło. Jeśli chodzi o wykroki to zrezygnowałem z nich i wrzuciłem od razu przysiady bułgarskie. Kolano lekko tylko pobolewało ale za to mięśnie ładnie popracowały!

Przysiady bułgarskie 10x5
Pompki diamentowe 10x5

Wznosy robiło mi się dziś lżej niż 2 dni temu wiec pomyślałem, że będę dodawał co trening 2 powtórzenia. Natomiast arch body hold dalej wycisk :)

Wznosy 3x10
Arch body hold 3x30sekund

Na koniec standardowo rocking. Przy okazji tego ćwiczenia rozciągam sobie nadgarstki wychylając się mocniej do przodu. ;)

https://www.instagra...m/p/_E98yQPpUj/

Do usłyszenia.
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Spróbuj prowadzić łokcie nieco bliżej ciała, możesz nimi lekko ocierać swój tułów. Jest to przyjaźniejsza technika dla stawów barkowych i dodatkowo lepiej wzmocnisz tricepsy pod kątem pompek jednorącz.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Spróbuj prowadzić łokcie nieco bliżej ciała, możesz nimi lekko ocierać swój tułów. Jest to przyjaźniejsza technika dla stawów barkowych i dodatkowo lepiej wzmocnisz tricepsy pod kątem pompek jednorącz.

Jak robię zwykłe pompki prowadzę jak najbliżej ciała. Mięśnie naramienne bolą mnie po poniedziałku bo pierwszy raz w życiu robiłem pompki z nogami wyżej i rękami szeroko. Myślę, że następny trening będzie już lepiej. Zaczynam się zastanawiać tylko czy nie zamienić pompek z nogami wyżej i rękami szeroko na pike pushups bo progresowałbym od razu do hspu. Jak myslisz?

Od razu zrobię wpis za dziś :)

Tak więc znowu balans i mostki. Stanie na rękach coś mi nie szło bo maksymalnie wytrzymałem 6 sekund (prawdopodobnie przez obolałe mięśnie naramienne) ale za to frog stand parę razy ponad 30 sekund więc do przodu (do tej pory rekord to ok 20 sekund). Mostki też lepiej bo udało mi się wejść na 10 powtórzeń (ostatnio było 8). Generalnie dzisiaj mam jeszcze pływanko i saunę dlatego nie forsowałem się za mocno. 

Stanie na rękach 10xMax (najlepszy 6 sekund)
Frog stand 10xMax (najlepszy 32 sekundy)
Mostki (krok 3) 3x10

Na końcu standardowo rocking ale zrobiłem też sobie pierwszy raz w życiu przetaczanie i raczkowanie. Meeeeeeega fajna sprawa :) Chyba wprowadzę na stałe po treningach! No i to tyle. Niżej mój posiłek potreningowy. Do usłyszenia ;)
https://www.instagra...m/p/_Hkp7tPpem/

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Zarówno pompki z nogami na podwyższeniu jak i pike push ups powinny Cię doprowadzić do tego celu, więc decyzja należy do Ciebie.

• 0

E = mc2

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 213 postów
IMO pike push ups są trudniejsze niz pompki z nogami na podwyzszeniu ( cialo poziomo )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Równie dobrze możemy przekształcić pompki z nogami na podwyższeniu w pike push ups zbliżając ręce do tego podwyższenia, dlatego jest tutaj pewna dowolność w dobraniu wyjściowego ćwiczenia.

• 0

E = mc2

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

W sumie stwierdziłem, że zostanę na tym co robię. I tak już sporo modyfikacji wprowadziłem do planu pierwotnego więc żeby nie mieszać więcej zostawię pompki tak jak są :) Dzięki za opinie tak czy siak! Byle do przodu ;)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Kolejny dzień treningu głównego - ostatni w tym tygodniu. Przedziwna sprawa, że dość mocno bolą mnie pośladki :P Nie jestem pewien tylko czy od przysiadów czy od arch body holding?

Trening sprawnie poszedł. Przysiady weszły jak trzeba (nawet było mi mało), a podciąganie nie sprawiło problemów.

Przysiady bułgarskie 10x5
Podciąganie pod stołem 10x5

Po treningu głównym hollow oraz arch body hold po 30 sekund w trzech seriach i na koniec 5 minut rocking, crawling i przetaczanie. :)

Ciekaw jestem przyszłego tygodnia bo będzie zmiana serii z powtórzeniami. Zobaczy jak to mi pójdzie. Jutro odpoczynek wiec do usłyszenia w niedzielę!

https://www.instagra...m/p/_KNUKhPpau/
  • 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

do hollo i arch dodaj jeszcze sylwetkę bokiem :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Hej,

Niedziele opuściłem jednak bo mocno czułem całe ciało i chciałem wypocząć. Dzisiaj nowy tydzień i nowe wyzwania. 5 serii po 10 powtórzeń w treningu głównym. Musze przyznać, że dostałem wycisk. O ile pompki jeszcze jako tako to podciągnięcia ledwo ledwo. Ostatnia seria skończyła się na 8, a poprzednie dociągnąłem do 10 robiąc bardziej półpodciągnięcia w ostatnich dwóch powtórzeniach. Nie poddaje się i naginam dalej. Mam nadzieje, że siła przyjdzie z czasem :)

Podciągnięcia pod stołem 4x10,1x8
Pompki z rękoma szeroko 5x10

Do wznosów dodałem 2 powtórzenia, a arch body hołd wydłużyłem do 45 sekund.

Wznosy nóg z leżenia 3x12
Arch body hold 3x45s

Na koniec standardowo rocking :)

https://www.instagra...m/p/_SCxqaPpeU/
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej Hej!

Dzisiaj postanowiłem przenieść się ze staniem na rękach spod ściany na środek pokoju. Nie miałem pojęcia, że brak ściany za plecami może tak diametralnie zmienić sytuację w psychice :) Normalnie balansuje 10-15 sekund i nie mam z tym jakiś większych problemów. Na środku pokoju maksymalnie stałem 5 sekund i leciałem. Ćwiczenie to samo jednak strach determinuje dziwne ruchy. Tak się uparłem, że łącznie ćwiczyłem ok 30 minut non stop. Po wszystkim nie miałem już siły na figurę frog stand więc ją sobie podarowałem. Na koniec zrobiłem mosty dokładając 2 powtórzenia do zeszłego tygodnia:

Stanie na rekach - 30 minut prób
Mostki krok 3 - 3x12

Niżej jedna z najlepszych dzisiejszych prób handstandu:
https://www.instagra...m/p/_UcIOavpby/

Do uslyszenia!

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

moim zdaniem robisz jeden ale istotny błąd. Przenieś się z dywaniku na panele 5 cm obok :) twarda powierzchnia ułatwi sprawę :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Aaaaaaaa coś w tym może być bo koło ściany mam panele! Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Za 2 dni przetestuje to samo poza dywanem. Dzięki!
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej Hej,

Wczoraj nie miałem kompletnie czasu usiąść do komputera więc dzisiaj nadrabiam ;)

Trening zacząłem jak zwykle od rozgrzewki przy czym zacząłem się bardziej skupiać na nadgarstkach gdyż odczuwam od wtorku nieprzyjemny lekki ból w lewym nadgarstku. Prawdopodobnie obciążyłem go dość mocno półgodzinnym ćwiczeniem stania na rękach ale wolę dmuchać na zimne. Bałem się trochę przysiadów bułgarskich ale poszły wyjątkowo dobrze. 10 w serii wchodziło bez problemu i czułem, że miałem jeszcze spoory zapas. Pompki w planie wpisałem sobie zwykłe, ale że czuję w tym tygodniu wyjątkową moc postanowiłem iść na całość i robić diamentowe. Nie było to łatwe ale jarałem się jak dziecko bo zrobiłem wszystkie 5 serii po 10 powtórzeń. Ostatnie dwa co prawda były wolniejsze ale poprawne technicznie i to najważniejsze! Piękne jest to, że pamiętam jak jeszcze parę miesięcy temu próbowałem tych pompek z ciekawości czytając skazanego i 2 powtórzenia to był maks! Uwielbiam obserwować zmiany w swoim ciele, w swojej sile i w swoim życiu. Coś pięknego! :)

Przysiady bułgarskie 5x10

Pompki diamentowe 5x10

Po treningu głównym zająłem się wznosami kolan w zwisie i niestety ale zawiodłem się. Po pierwsze nie mam za bardzo warunków na to ćwiczenie bo nie mam drążka więc kombinuję z podwieszaniem się o rurę od gazu, która wystaje ciut od ściany nad drzwiami wejściowymi, którą mogę złapać tylko nachwytem i jest niewygodnie jak cholera. Po drugie zrobiłem 10 powtórzeń i ciężko było mi utrzymać prawidłową technikę. Po trzecie po 2 seriach bardziej bolały mnie przedramiona i lędźwie niż brzuch. Sumując to wszystko olałem to ćwiczenie i przeszedłem do normalnych wznosów nóg prostych na ziemi i przy nich zostanę już do końca planu. Wykonałem tylko 1 arch body ze względu na ból w odcinku lędźwiowym spowodowanym prawdopodobnie złym wykonaniem ćwiczenia na rurze.

Wznosy kolan w zwisie 2x10
Wznosy nóg w leżeniu 1x12
Arch body hold 30s.

I to wsio. Generalnie mam odczucie, że uwydatniają mi się ładnie mięśnie ale może to być tylko efekt psychologiczny więc jeszcze tego nie oceniam. Na pewno przybywa mi siły i z tego cieszę się niezmiernie :)

Do usłyszenia!

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Ile Ci jeszcze zostało tygodni do końca pełnego cyklu? Bo widzę że już odnosisz jakieś korzyści.

• 0

E = mc2

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Ładny progres :) szkoda że dziennik na 6 tyg bo fajnie sie czyta. Taka pozytywna energia bije z tego dziennika :D Co do tych wznosów. Na poczatku to jest normalne że przedramiona bardziej bolą niż brzuch bo jeszcze nie masz przyzwyczajonych ich do tego. Możesz trenować narazie same wiszenie- bardzo szybko twoja siła- wytrzymałość przedramion wzrośnie i będziesz mógł spokojnie wisieć bez pompy na przedramionach. To że nie czujesz brzucha to jest normalne bo za mało powt moim zdaniem- ja bynajmniej czuje dopiero brzuch po 20 powtórzeniach a czy ból lędźwi jest normalny to nie mam pojecia :) a po za tym ta rura cie utrzymala ? xD jak nie miałem drążka to też sie chciałem na niej podciągać ale bałem sie że ją wyrwę a wtedy to dostał opierdziel od rodziców:D ale moja waga to aż 85 kg wiec sie nie dziwie że mogłem miec obawy :D
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Ile Ci jeszcze zostało tygodni do końca pełnego cyklu? Bo widzę że już odnosisz jakieś korzyści.

Dopiero drugi tydzień jadę. Jeszcze pełne 4 tygodnie i ten do końca :)

Ładny progres :) szkoda że dziennik na 6 tyg bo fajnie sie czyta. Taka pozytywna energia bije z tego dziennika :D Co do tych wznosów. Na poczatku to jest normalne że przedramiona bardziej bolą niż brzuch bo jeszcze nie masz przyzwyczajonych ich do tego. Możesz trenować narazie same wiszenie- bardzo szybko twoja siła- wytrzymałość przedramion wzrośnie i będziesz mógł spokojnie wisieć bez pompy na przedramionach. To że nie czujesz brzucha to jest normalne bo za mało powt moim zdaniem- ja bynajmniej czuje dopiero brzuch po 20 powtórzeniach a czy ból lędźwi jest normalny to nie mam pojecia :) a po za tym ta rura cie utrzymala ? xD jak nie miałem drążka to też sie chciałem na niej podciągać ale bałem sie że ją wyrwę a wtedy to dostał opierdziel od rodziców:D ale moja waga to aż 85 kg wiec sie nie dziwie że mogłem miec obawy :D

No powiem Ci, że żona mnie opierdala za każdym razem. Jak się podciągam również :) Chociaż ja mam wrażenie, że ta rura jest porządna. Nie mniej jednak niedługo będę miał już kółka gimnastyczne i problem sam się rozwiąże. Wtedy wezmę się porządnie za ćwiczenia "wiszące" :P Tak to mniej więcej wygląda teraz: https://www.instagra...m/p/-tre7mPpa_/
Dla mnie niewygodnie jak cholera :(

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Zamiast/ oprócz kolek kup sobie jeszcze drążek. Na kółkach gimnastycznych jest wszystko zrobić 2x ciężej :) wiec jak słabo Ci idzie z podciąganiem na drążku to na kółku nie podciągniesz sie ani razu. :)
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Niestety nie mam takiej możliwości. Kółka to jedyne co wchodzi w grę w moim mieszkaniu :) Jak byłem z synem w jump city to próbowałem sobie poćwiczyć na kółkach - dam radę, a że jest dwa razy ciężej to bardzo dobrze :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych