Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Siła dla ludu - Plan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Grzybu77

Grzybu77

Never Give Up!

• Bywalec
  • 428 postów
  • LokalizacjaPolska

Cytując Pavla Tsatsoulina: 

Napięcie = Siła

"Im bardziej napięte są twoje mięśnie, tym większą dysponujesz siłą"

"Aby przyswoić sobie tę umiejętność - oraz idącą wraz z nią super siłę. nie mówiąc już o fenomenalnej definicji mięśni - należy maksymalizować napięcie mięśni w trakcie treningu"

5 cech treningu wysoko napięciowego

1.Wolne tempo ćwiczeń 3-5 sekund w górę i 3-5 sekund w dół.

2.Maksymalizacja napięcia mięśni bez względu na brany ciężar.

3.Stosowanie dużych ciężarów (85-95% maksa) przynajmniej od czasu do czasu

4.Minimalizacja zmęczenia

5.Wykorzystywanie różnych zjawisk neurofizjologicznych

"Naucz się mocniej spinać mięśnie, a staniesz się silniejszy i twardszy bez nabierania dodatkowej masy."

Idąc tym tokiem myślenia do głównych ćwiczeń będziemy stosować następujące napięcia:

• Martwy ciąg:
  • Ściskanie gryfu - Hiperirradiacja i Irradiacja
  • Zaciskanie pośladków - Hiperirradiacja
  • Napinanie m.prostych brzucha - Hiperirradiacja
  • Indukcja sukcesywna (Silny biceps przez napięcie tricepsu - stosujemy przy podnoszeniu sztangi)
  • Wyciskanie boczne (Można zmienić na inne wyciskanie np. Wyciskanie z podłogi lub Wyciskanie żołnierskie)
  • Napięcie całego ciała przed wyciśnięciem
  • Napięcie m. najszerszych grzbietu
  • Ściskanie gryfu
  • Indukcja sukcesywna
  • Przyciąganie sztangi do "siebie"

"Kluczem do siły jest napięcie mięśniowe (czyli obciążenie), a nie  zmęczenie (czyli liczba powtórzeń)."

Nigdy nie ćwicz do upadku mięśniowego - Zawsze kończ przed upadkiem mięśniowym!

Plan Treningowy

Przejdźmy teraz do planu. A dokładnie jak się za to zabrać.

Więc na początek 5 punktów które trzeba brać pod uwagę przy układaniu planu/treningu na siłę wg. Pavla.

1.Ogranicz liczbę powtórzeń do 5 lub mniej

2.Przedłuż odpoczynek między seriami od 3-5 minut

3.Ogranicz liczbę serii - 2 serie - pierwsza z ciężarem zasadniczym - druga ze sztangą o 10% lżejszą

4.Rób pauzy i odprężaj się między powtórzeniami

Zrobienie pauzy na jakąś sekundę  - o ile pozwalają na to wymogi bezpieczeństwa - nie tylko ujmie Ci trochę z mordęgi ale pozwoli też wytworzyć potem wyższe wartości napięcia.

Blokowanie stawów to bzdura! Zostały stworzone do tego by je prostować i by wyprostowane utrzymywały ciężar.

5.Nie wykonuj tego samego ćwiczenia częściej niż pięć razy w tygodniu.

Masa z "Siłą dla ludu" czyli jak zostać niedźwiedziem!

1.Ogranicz powtórzenia do 4-6 w serii, by pozwolić na branie dużych ciężarów.

2.Wykonywać wiele serii (średnio 10-20)

3.Kończyć każdą serię na kilka powtórzeń przed nieudaną próbą tak aby niknąć przedwczesnego zmęczenia, które wymusiło by zmniejszenie obciążenia i (lub) liczby serii

4.Podstawowy program siła dla ludu, który buduje siłę bez zwiększania objętości mięśni, wymaga wykonywania jednej serii naprawdę ciężkiej serii z pięcioma powtórzeniami a potem drugiej z 90% poprzedniego obciążenia np. 100x5 i 90x5.

Drobny towarzysz który chce zostać Wielkim Bratem, nie powinien jednak na tym poprzestawać. Zmniejsz ciężar do 80% pierwotnego i rób wielokrotne serie 5 powtórzeń z krótkimi, 30-90 sekundowymi odpoczynkami. Kiedy już nie dasz rady zrobić 80x5 z zachowaniem poprawności technicznej zarządzasz koniec na ten dzień. NIE RÓB FAJRANTU ZBYT WCZEŚNIE.

Biorą wszystkie teraz wszystkie poprzednie punkty utworzyłem plan treningowy na masę i siłę który chciałbym żebyście pomogli mi ocenić i powiedzieli czy coś z tego będzie :) Być może plan ten będzie mógł też służyć nie tylko mnie ale i niektórym początkującym :)

• Poniedziałek - Siła

Martwy ciąg  x  1 seria 3 powtórzenia (95/90% maks. ciężaru)
Martwy ciąg  x  2 seria 4 powtórzenia (85/80% maks. ciężaru)
Wyciskanie boczne  x  1 seria 3 powtórzenia (95/90% maks. ciężaru)
Wyciskanie boczne  x  1 seria 3 powtórzenia (85/80% maks. ciężaru)

• Wtorek - Dzień wolny od treningu
  • Środa - Siła

• Czwartek - Dzień wolny od treningu
  • Piątek - Masa połączona z siłą

Martwy ciąg  x  3 seria 5 powtórzeń (80% maks. ciężaru) itd. do max 10 serii. Z czasem można dodawać po jednej serii do ciągu i wyciskania.

Wyciskanie boczne  x  1 seria 3 powtórzenia (80% maks. ciężaru)

• Sobota - Masa połączona z siłą

Martwy ciąg  x  3 seria 5 powtórzeń (80% maks. ciężaru) itd. do max 10 serii. Z czasem można dodawać po jednej serii do ciągu i wyciskania.
Wyciskanie boczne  x  1 seria 3 powtórzenia (80% maks. ciężaru)

• Niedziela - Dzień wolny od treningu

Jeżeli ktoś preferuję tylko trening siłowy ale nie tylko może dołożyć to tego planu "cykle" które w swojej książce podaje Pavel. Ja akurat opiszę tutaj cykl liniowy.

1sx5p - Punkt wyjścia niech będzie 70-80% 5RM (RM - Maksymalny ciężar z jakim zrobię/zrobisz 5 powtórzeń)

1 powtórzenie - podnosimy sam gryf (np. olimpijski waży +/-20kg) - lekko
2 powtórzenie - dodajesz 5/10 kg - dalej lekko - 30kg
3 powtórzenie - kolejne 5/10 kg - idziesz dalej - 40 kg
4 powtórzenie - + 5/10kg - wciąż lekko ale odczuwasz ciężar - 45 kg
5 powtórzenie - postanawiasz dodać już nie dużo 2,5kg/5kg. Z tym ciężarem mógłbyś zrobić więcej ale tego nie robisz. - 50kg

Twoim punktem odniesienia będzie 50kg x 5 powt. (100% 5RM)

Odpoczywasz kilka sekund robisz kolejną serie z 95/90% obciążenia z pierwszej czyli 45/40 kg.

Z sesji na sesję dodawaj po 2-3 kilogramy do pierwszej serii i odpowiednio reguluj drugą

"Nie rób powtórzenia, jeśli nie jesteś w stu procentach pewien, że wykonasz je poprawnie pod względem technicznym!"

Przykładowy cykl liniowy z książki Pavel'a Tsatsoulina - Siła dla ludu.

Załączony plik  Cykl liniowy.jpg   45,24 KB   28 Ilość pobrań

Rozpoczęcie nowego cyklu poprzedza kilka dni wolnego (Np. cały tydzień) i nowy cykl rozpoczynasz od ciężaru nieco większego. Przykład:

Załączony plik  Nowy cykl liniowy.jpg   51,35 KB   32 Ilość pobrań

Zdażają się też sytuację, kiedy choroba lub podróż trzymają cie z dala od treningów lub po prostu nie masz na nie czasu itp.

Jeżeli miałbyś np. dwutygodniową przerwę po sesji nr.6 poniższa tabela pokazuje co miałbyś zrobić :

Załączony plik  Cykl liniowy po chorobie.jpg   48,32 KB   22 Ilość pobrań

I to by było na tyle. Proszę o sprawdzenie i ewentualne podpięcie lub przeniesienie :) Być może komuś się przyda oczywiście oprócz mnie :)

Ceny zestawów sztang:

Spoiler

• 2

Zapraszam na mój blogo-dziennik treningowy : 

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Fajnie wszystko opisane, mogę coś dla siebie wyciągnąć nawet, plan nie jest zły moim zdaniem, nie jest przeładowany, ja natomiast preferuje też ćwiczenia takie jak podciąganie, dipy itd, podstawowe w kalistenice, ale każdy trenuję według własnych mniemań, co więcej można stopniowo zwiększać siłę i wytrzymałość nie tylko dzięki małej liczbie powtórzeń i dużej liczbie serii, można do tego dodawać obciążenie z czasem i nawet gdy mamy przykładowo 10 powtórzeń i 20 serii + jakieś obciążenie to siła i wytrzymałość rosną, trzeba kombinować i szukać złotego środka, no ale trening nastawiany jest na czystą siłę więc najbardziej polecam! :)

• 0

Grzybu77

Grzybu77

Never Give Up!

• Bywalec
  • 428 postów
  • LokalizacjaPolska

Wiadomo każdy znajdzie coś dla siebie i ktoś może coś wyciągnąć z tego o ile tak jak Ty np. nie ćwiczy bardziej podstaw kali czy tam street workout :)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Ładny artykulik. Thank you very much! Tylko czy to ma zastosowanie jedynie do ciężarów? Bo ja również only pull i push bez obciążenia

• 0

Grzybu77

Grzybu77

Never Give Up!

• Bywalec
  • 428 postów
  • LokalizacjaPolska

Myślę że tak. Na do głównych ćwiczeń można zastosować progresję o ile ćwiczysz z ciężarami lub serii 10-20s - 5p jeżeli robisz masę lub standardowy 5x5 jeżeli siłę :)
Zależy jak na to spojrzeć :)

• 0

szoperon

szoperon

Advanced Member

• Użytkownik
  • 124 postów

Brakuje mi podciągnięć :/ Co myślicie o tym, żeby dodać je jako smarowanie gwintów w dni nietreningowe? 

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Smarowanie gwintów robi się codziennie ale dodać zawsze można why not? Nie będzie to typowe smarowanie ale zawsze to coś. Ja np. robię konsolidację hspu co 3 dzień bo codziennie było za ciężko dla mnie więc nie jest typowa konsolidacja ale jest ćwiczenie. Eksperymentuj, znajdź swoją drogę optymalną dla twojego ciala

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Kombinuj, tak jak mówi Remix, trzeba coś znaleźć dobrego, złoty środek ;p Stostuj śmiało smarowanie :)

• 0

Grzybu77

Grzybu77

Never Give Up!

• Bywalec
  • 428 postów
  • LokalizacjaPolska

Jeżeli do smarowania "z nagiego" dodasz podciągnie to robisz z niego bardziej plan treningowy niż to co miał autor tej książki na myśli :) Ale tak jak wyżej wszyscy Ci doradzają kombinuj ;)

• 0

szoperon

szoperon

Advanced Member

• Użytkownik
  • 124 postów

Okej, pokombinuję :D 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych