Motywacje każdy ma naturalnie tylko zależy ona od podejmowanych działań/decyzji jak to przeczytałem na pewnej stronie. Motywacja pojawia się wtedy gdy robimy coś co nas kręci, pociąga, interesuje, sprawia, ze jesteśmy szczęśliwi, coś co jest zgodne z nami. Wielu twierdzi, ze się niczym nie interesuje i nie ma pociągu do niczego bo zwyczajnie nie starają się zmienić czegoś w tym kierunku.
Ja myślę, ze bardzo dobrym sposobem na początku i dosyć subtelnym jest rozmowa z taką osobą ukierunkowana na to jakie aktywności ją kręcą, co chce zmienić w swoim wyglądzie to już nam da cenne informacje do tego by wiedzieć na czym stoimy (w przypadku znajomych mamy troszke lepiej bo już ich mniej więcej znamy).
Dobrym pomysłem może też być oderwanie takiej osoby na jakiś czas od gier komputerowych, mediów, internetu (portale społecznościowe, strony z plotkami, jakieś bezsensowne obrazki itd..) bo to jednak dobija te osoby jak widzą ciągle piękne gwiazdy, porównują sie do nich co wpływa jeszcze gorzej na nie. Zmniejsza to ich ambicje i nie mają czasu nawet pomyśleć o sobie bo zawsze zajmują ich niepotrzebne rzeczy, tragiczne informacje z kraju i świata (dotyczy to bardziej osób, które bardzo często odwiedzają czy to portale społ., czy też grają bez opamiętania w gry oraz marnują czas w internecie).
*Oczywiście wgl nie popieram nadmiernego korzystania z internetu, portali społecznościowych, grania w gry. Często ten moment odciągnięcia może być kluczowy i początkiem wielkiej zmiany. Wszystko jest dla ludzi jednak należy mądrze z tego korzystać.
Kolejny sposób to zaprezentowanie takiej osobie filmików motywacyjnych (nie tylko do treningu się odnoszącego), filmów z transformacjami, niesamowitych wyczynów sportowców. Na yt mamy masę takich filmów (polecam kanał MateuszM - świetna motywacja, pewnie niejeden zna a w szczególności filmik "Why do we fall").
Zresztą każdy sposób jest dobry, ważne byśmy korzystali z perswazji a nie próbowali manipulować ludźmi. Należy działać mądrze bo każdy człowiek jest inny, ma innych charakter.
Oczywiście, ze tak! Sam staram sie motywować braci a aktualnie też motywuję dziewczynę. Nie ma nic piękniejszego gdy widzisz, ze Twoje dobre intencje są realizowane przez osobe, którą wspierasz. Szczęście i radość z każdej strony.
Ważne by być jak już wspomniałeś wyrozumiałym, delikatnym, cierpliwym i przekonującym