Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dwie książki do przeczytania na redukcje i nie tylko!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

fOx071NL

fOx071NL

Bedzie niski bf!

• Użytkownik
  • 33 postów
  • LokalizacjaHaga Holland
witam
jak w temacie...
nie moge znalesc co prawda dzialu, a w diecie nie moge napisac to wrzucam tu..
jesli bedzie zle to prosze o przeniesienie gdzie trzeba

nie chodzi tu tylko o diete ale i ustrzezenie sie przed chorobami na przyszlosc...takimi jak cukrzyca, rak itd...

glownie chodzi o wegle, ktore jak wikszosc postrzega jako niezbedny i codzienny skladnik diety...
otoz ludzie nie potrzebuja tak naprawde wegli...
kiedys ludzie tylko polowali i zbierali, czyli jedli mieso i rosliny i nie bylo czegos takiego jak choroby cywilizacyje...

wraz w rozpoczeciem rolnictwa, calego agrobiznesu, rozpoczely sie epidemie nieznanych czlowiekowi chorob itd..
bo czlowiek nie byl na to gotowy, od 10000 tys lat istnieje rolnictwo i wraz z tym okresem zaczely sie te wszystkie choroby, wiecej w ksiazkach :

Życie bez pieczywa - Wolfgang Lutz, [ciach. Bez linkow do chomika prosze. Powadzi]

austryjacki doktor z 40to letnim stazem badan na pacjetach, to chyba o czyms swiadczy

Dieta bez pszenicy - Davis William

opisuje szczegolnie pszenice i jej odmiany, jak zostala perfidnie zmodyfikowana przez czlowieka, sama ingerencja w hromosomy zapoczatkowala szereg chorob i ich mutacji, zasiala spustoszenie w ludzkich cialach...
gluten- dobro czy zlo?

chcesz miec niski bf i byc zdrowszym zapraszam do lektury, za duzo by tu opowiadac bo za duzo czytam na ten temat...

72gr wegli na dzien moze Cie zmienic calkowiecie

sam fakt,ze tluszcz daje 4 razy wiecej energi niz czasteczka wega powinna dac co myslenia, a nie zalewanie sie weglami, ktore wyzuja glukoze i Twoja insulina nigdy nie spada...
  • 1

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Przeniesione. Pozniej sprawdze co bylo problemem.

Czytam wlasnie "zycie bez pieczywa" i podchodze narazie do tego z dystansem. Jest tam duzo trafnych argumentow, ale nie ma nic (narazie) odnosnie niewydolnosci nerek spowodowanej nadmierna iloscia bialka w diecie, a sa tylko ogolne zalozenia, dlaczego wegle sa zle.

Wole wiedziec, niz wierzyc, wiec bardziej opisze swoje podejscie jak skoncze ta i kilka innych pozycji.

Wysłane za pomocą TapaTalk
  • 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

pk187

pk187

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 postów

Moim zdaniem różne choroby typu rak, cukrzyca są spowodowane raczej zbyt dużą ilością mięsa (tłustego, smażonego) w diecie oraz przetworzonym produktom, które zawierają różnego rodzaju 'witaminę E' (chipsy, cola, soki, napoje, wędliny i wiele innych). Do tego papieroski, alkohol, stres, brak ruchu i mamy najlepszy sposób, aby dorobić się choróbska.

Po prostu dobrym pomysłem jest rezygnacja z różnego syfu i czytanie etykiet. Do tego zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa.

Niemniej jednak ciekawy temat, słyszałem już o tych książkach i o tym, że człowiek rzekomo nie potrzebuje węgli, ale nie do końca się z tym zgadzam, bo prawda zawsze leży gdzieś po środku i nie na każdego działają te same metody. Jeden będzie się czuł świetnie, a drugiemu coś będzie brakowało. :)

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Pk187 polecam ksiazke zycie bez pieczywa. Napisana po "polsku" bez wzorow i pierdol. Taka biochemia dla laika.

Niestety Twoje poglady nijak sie maja do badan i wlasnie dlatego warto siegnac po ksiazki innego typu.

• 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów

Po pierwsze tłuszcz daje dwa razy więcej energii niż węgle, a nie cztery.

Po drugie energia z tłuszczy to nie to samo co energia z węgli.

Po trzecie produkty zbożowe nie są jedynymi zawierającymi węgle, lol.

• 1

66668745.png

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Na gimnastykach od dawna jest glosno na ten temat wiec postanowilem sprawdzic na sobie.

Tez nie wiem, czemu sie uczepili tylko tak tego zboza.

• 0

pk187

pk187

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 postów

Na gimnastykach od dawna jest glosno na ten temat wiec postanowilem sprawdzic na sobie.

Tez nie wiem, czemu sie uczepili tylko tak tego zboza.

Bo trzeba sobie znaleźć temat do rozmów i trzeba mącić ludziom w głowach... Na przykład raz mówią, że jajka są złe, raz że są dobre. Dla jednego coś będzie dobre, dla drugiego już nie będzie. Tak już jest urządzony nasz świat, a prawda leży po środku, nie ma jedynego, dobrego modelu odżywiania dla wszystkich.

Nie wiem jak moje poglądy mają się do badań, ale wydawało mi się logiczne, że największym wrogiem człowieka jest przetworzona żywność, papierosy itp. Kilkadziesiąt lat temu nie było tyle różnych syfiastych produktów i ludzie nie chorowali w takiej skali jak dzisiaj, a jedli chleb, kaszę, ziemniaki itp.

• 0

fOx071NL

fOx071NL

Bedzie niski bf!

• Użytkownik
  • 33 postów

dzieki za przeniesienie...

Powadzi - co do niewydolnosci nerek... nie wiem na jakim etapie jestes w ksiazce, ale musisz tez poszukac w innych zrodlach, ja sie tu nie bede rozpisywal...

kazdy czlowiek ma swoje zapotrzebowanie i kazdy musi to pod siebie ogarnac..

na mysli mam diete dociagnac...

wiadomo,ze wszytsko moze w mniejszym czy wiekszym stopniu obciazac dane organy, ale jak sie nie bedzie przesadzac to nie bedzie tego typu problemu..

wiadomo,ze bialko do pewnego stopnia jest wchlaniane, i rozprowadzane do miesni itd... reszta , ktora nie moze byc wykorzystana przez organizm jest po prostu wydalana i tyle... to zalezy od wagi ciala i naszej budowy ciala...

przeczytaj ta ksiazke Dieta bez pszenicy, tak Ci rozjasni Davis umysł... :)

dowiesz sie dlaczego sie tak uczepili zboz

pk187 - czlowiek od zarania dziejow byl mysliwym i zbieraczem, wpierw zywil sie owoadami , ptactwem i tym co znalazl w "lesie" roznego rodzaju owoce i rosliny..

wraz z rozwojem jego mozgu zaczal podnosic poprzeczke i polowac na wieksze zwierzeta, pozniej wieksze i wieksze, az potrafil zabic niedzwiedzia czy tygrysa, dzieki postepowi mysli technicznej i wymyslaniu co rusz to nowych broni i pulapek, sprawdz co rozwija najbardziej mozg, i napewno nie sa to weglowodany ;)

to co podalem, moze i po czesci ma w sobie ziarnko prawdy, bo rowniez rozchodzi sie o obrobke termiczna  jak smarzenie, grilowanie itd.

o uzywkach nie musze pisac...

juz gotujac jakies warzywa ich znaczna wartosc energetyczna sie wytraca... wiekszosc z witamin jest diametralnie zmniejszana, dlatego nalezy jak najmniej je obrabiac termicznie, oczywiscie lepiej zjesc surowa marchew niz ja gotowac, ale jak zjesz ziemniaka surowego to wiesz co sie stanie :) zatrucie i szpital...

co do owocow tez trzeba uwazac, najepsze sa owoce "jerzynowe" maliny, jerzyny, truskawki itd...

cyrusy choc maja wit C to maja bardzo duzo fruktozy.. czyli nie takie znow zdrowe...

Sethbdg - nie moge tego znalesc w ksiazce, ale chyba sie walnalem w takim razie.. daje troche wiecej energi niz 2 razy

ale jeste male ale

"Najbardziej popularne usprawiedliwienie konsumpcji dużych ilości
węglowodanów mówi, że trzeba je jeść, bo są źródłem energii. Jest to nie
tylko stwierdzenie niedokładne, ale wręcz błędne. Organizm dysponuje
bardzo szczególnymi mechanizmami do produkowania energii. Węglowodany
są tylko jednym z możliwych jej źródeł, i to wcale nie najlepszym.
Co więcej, twoja dieta w ogóle nie musi zawierać węglowodanów, abyś mógł
je użytkować do celów energetycznych. Organizm człowieka może je
syntetyzować, pod warunkiem że dostarczymy mu dość białka. Ograniczenie
dziennego spożycia cukrowców do najwyżej 72 g - 6 jednostek chlebowych -
przysporzy ci więcej energii, przynajmniej dopóki będziesz jeść dość
białka. Nie przyjmuj tego twierdzenia na wiarę: spróbuj sam! Tylko praktyka
pozwoli ci docenić wpływ diety niskowęglowodanowej na możliwości
energetyczne twego organizmu."

Produkty zbozowe sa tymi gorszymi ( zalewajacymi ), lepsze sa pochodzenia zwierzecego i roslinnego..

musial bys wiecej w biochemie wejsc i dietetyke...

ale to duzo do czytania...

popatrz na przenice , jej pierwsza odmiana miala 12 hromosomow a teraz ? 42! tak ja czlowiek zmodyfikowal, i to wcale nie na jej korzysc...

gdybysmy nie chorowali nie bylo by calego agrobiznesu i leko biznesu, teraz wymysla sie leki na wszystko, zacheca by jest produkty pelnoziarniste, ale nie powiedza Ci,ze to one Cie truja od srodka i rozwijaja choroby, ktore po latach wychodza jak sie przesadza z naduzywaniem wegli...

ale nikt Ci nie powie ogranicz wegle, bo inaczej bys przestal chorowac, a oni by nie mieli zysku ze sprzedazy lekow, ktore nie lecza ale tlumia objawy, a nie wyleczaja przyczyny, ktora jest w nas, w jedzeniu... i po jakims czasie i tak wraca, moga Cie zoperowac, wyciac cos i bedzie chwile spokoj, ale zatrucie organizmu jest tak duze, ze i tak bedzie przerzut na inny organ albo powstanie mutacja choroby i zaatakuje ponownie jeszcze dotkliwiej...

ale to juz chodzi o czystosc wewnatrz organizmu...

to juz inny temat, ktorego nie bede zaczynal...

chodzi o to, ze klownymi zrodlami wegli sa produkty na bazie maki, tzn cheleb, ciastka, ale wegle i roznego rodzaju maki sa tez w takich produktach jak gotowe zupy itd... 

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Kilkadziesiat lat temu ludzie umierali bez powodu i nazywalo sie to smiercia naturalna.
Jeszcze wczesniej rzadko kto dozywal 50ki, bo gineli na wojnie, umierali w wiezieniach, umierali z glodu, z powodu zwyklej grypy, czy nieco bardziej powaznych chorob (dzuma np). Dzis ludzie dozywaja setki, a jedza ten sam syf co my.

O jajkach bylo glosno, bo byly badania, a pozniej kolejne i kolejne. Swiat idzie do przodu.

Nie jestesmy w stanie ocenic stanu zdrowia ludzi sprzed 100, 200 czy 1000lat. Zakladamy tylko, ze zyli w zdrowiu i szczesciu, bo dzis tak nie zyjemy.

W mysl polskiego przyslowia "wszedzie dobrze gdzie nas nie ma".
To, ze ludzie jedli najpierw owady, a pozniej coraz to wieksze zwierzeta nie dowodzi temu, ze mieso jest dobre, a wegle zle. Dowodzi to, ze czlowiek potrafil zabic niedzwiedza, a nie potrafil posiac i zebrac jakiegos zboza.
Dodatkowo nie wiemy, czy to, ze jedli same mieso bylo dla nich zdrowe, bo wiekszosv pewnie ginela pod stopa mamuta lub dzgnieta przez kumpla z klanu przed 30tka.

Oczywiscie zgadzam sie, ze caly syf, ktory jest pakowany do zywnosci nie poprawia nam jakosci zycia.

• 0

pk187

pk187

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 postów

Każdy kiedyś umrze, więc też nie ma co zbytnio przywiązywać wagi do tych badań i robić sobie mętliku w głowie, bo za jakiś czas znowu powiedzą co innego. (Oczywiście nie mówię, że nie mamy się co tym interesować w ogóle) Jedzenie ma sprawiać przyjemność oraz dawać energię do działania i życia w zdrowiu, dlatego warto zwracać uwagę na to, co się je. Jesteśmy tym co jemy.

Czytałem też gdzieś kiedyś, że ludzie z natury są roślinożercami i nie powinni jeść mięsa, bo układ pokarmowy nie jest przystosowany do jego trawienia. Mamy kilka razy dłuższe jelita od zwierząt mięsożernych, co sprawia, że mięso zbyt długo zalega, a w efekcie gnije. Nasze zęby nie są też przystosowane do jedzenia mięsa, tylko roślin. (W sumie mamy bardziej podobne zęby do krowy niż do lwa :) ) Dlatego są ludzie, którzy żywią się tylko i wyłącznie warzywami, owocami, orzechami i roślinami, surowymi, bez żadnej obróbki termicznej (witarianizm) i podobno się czują świetnie. :) Pewnie mają niski poziom bf, ale ciekawe jak jest z budowaniem tkanki mięśniowej? :)

• 0

fOx071NL

fOx071NL

Bedzie niski bf!

• Użytkownik
  • 33 postów

dlatego mieso powinno sie jest 2 razy w tygodniu... choc ja sobie tego nie wyobrazam :o

energia pochodzi z natury i dopiero z jedzenia, bez jedzenia wytrzymasz troche , ale bez tlenu nie bardzo, wazne jest oddychanie nosem... i robienie cwiczen oddechowych, ludzie z azji tak dozywaja 120 lat, ale to inny temat- temat tai chi i feng shui :)

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Musimy wziac pod uwage, ze jestesmy na forum sportowym i musimy o diecie i zywieniu rozmawiac pod katem wysilku sportowego, a nie zalegania na kanapie.

To sa rozne rzeczy i tak jak pk187 zauwazyles, watpie aby na orzechach i truskawkach zbudowac mase miesniowa. Nie chodzi mi o wychudzenie jak u Medrano, lecz o chociazby sylwetke gimnastyczna.

• 0

fOx071NL

fOx071NL

Bedzie niski bf!

• Użytkownik
  • 33 postów

to jest rzecza jasna, bo tu sa ludzie cwiczacy chyba jedynie :) stad tez wieksze zapotrzebowanie kaloryczne niz u poczciwego kanapowca.

cala rzecz w zbilansowanej diecie, i ustawieniu jej pod siebie, na cele jakie chcemy osiagnac, czy to podbijajac wegle, bialka czy tluszcze osigniemy inne efekty..

co do orzechow ... orzechy są jednak dość kaloryczne(100 g orzechów laskowych to 640 kcal :o

to u niektorych po zjedzeniu takiej ilosci to prawie 1/4 zapotrzebownia kalorycznego na dzien

niemniej zachecam do przeczytania ksiazek, oby dwuch...

ja juz jece z podreczikami do dietetyki :)

• 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z pieczywa. Czytałam wywiad z autorem książki "Pszeniczny brzuch", Williamem Davisem, to jego ciekawy fragment:

"Na przykład, poddając nasiona pszenicy i embriony działaniu przemysłowej trucizny o nazwie azydek sodu, wywołuje się w jej kodzie genetycznym mutacje. Ale czym jest azydek sodu? Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Centrum Kontroli Chorób [ang. Centers for Disease Control] osoby, która połknęła tę substancję i przestała wskutek tego oddychać, nie wolno ratować za pomocą sztucznego oddychania, ponieważ grozi to śmiertelnym zatruciem ratownika. Należy pozostawić ją samej sobie, aż umrze. A jeśli ofiara wymiotuje, nie wolno spłukiwać wymiocin w zlewie, ponieważ może dojśc do eksplozji , co się zdarzało. Tak więc kiedy poddamy pszenicę działaniu azydeku sodu , otrzymujemy mutacje, do której dochodzi w procesie tzw. mutagenezy. Ziarna i embriony pszenicy poddaje się również działaniu promieniowania gamma oraz wysokich dawek promieniowania rentgenowskiego. Wszytkie te metody klasyfikowane są dziś jako „hybrydyzacja” lub, co jeszcze bardziej mylące, jako „tradycyjne metody hodowli roślin” [ang. traditional breeding techniques]. Nie wiem jak u Pana, ale krzyżowanie się między ludźmi, których ja znam, nie polega na wzajemnym traktowaniu się truciznami, ani na spędzaniu romantycznej nocy w cyklotronie dla wywołania mutacji w potomstwie."

Współczesna pszenica jest podobno trawiona podobnie, jak plastik i na mnie działa wyraźnie "zalewająco" i "zamulająco".

Tutaj cały wywiad, polecam: Buszujący w pszenicy - wywiad z Williamem Davisem

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Ja jestem w fazie testu :) z koncem pazdziernika dam znac jak pierwsze efekty.

Tylko problem w tym, ze maka jest wszedzie ;(
Sytuacja sprzed kilku dni. Zakupy w lidlu i mysle, ze mam ochote na szprotje w pomidorach. Biore puszke w lapke, a tam w pietwszych pieciu skladnikach maka pszenna i cukier…

Przesada do kwadratu.

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

ja staram się odstawiać chleb, puki co mam już tylko w jednym posiłku

no niestety w puszkach jest zawsze cukier, sól i często mąka

Użytkownik Struc edytował ten post 05 października 2014 - 20:58

• 0

...

pk187

pk187

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 postów

Ja nie jem w ogóle pszenicy, chleb tylko żytni albo żytnio-orkiszowy z różnymi ziarnami. Ale kiedy będę się chciał trochę zredukować za jakiś czas, to też wywalę z diety i zobaczę co się będzie działo, chociaż na miesiąc.

Co do puszek, to nie kupujcie pomidorów w puszce (zachodzą jakieś reakcje), lepiej w butelce szklanej albo kartoniku, niestety też nie podam źródła, bo już jakiś czas temu to czytałem albo i nawet oglądałem w 'wiem co jem' czy jakoś tak. W każdym razie źródło raczej wiarygodne :) 

• 0

fOx071NL

fOx071NL

Bedzie niski bf!

• Użytkownik
  • 33 postów

Justy^a

fajny fragment... on ma wiecej dobrych ksiazek ale najpier skoncze ta co teraz czytam sobie w pracy.. o dietetyce , i tez w podrecznikach dietetyki jest wiele rozbierznosci, a pozniej taki dietetyk zaleca Ci jak masz zdrowo jest! WTF? sie pytam!

artykul juz mam na telefonie wiec jutro bede czytal w pracy :D

pk187 przeczytaj ta truga moja ksiazke to zmienisz zdanie o wszelakiej mace ;) ta ksiaza jest juz bardziej skomplikowana ale da sie ja czytac...

ciesze sie,ze temat sie rozwinal.. moze do kogos dotrze mniej lub bardziej..

co do produktow z puszek... wiekszosc sosow itd jest podbijana i zageszczana maka...

nie lepiej sobie kupic rybki i skroic pomidory albo je blenderem na ladna papke zrobic , doprawic wg. uznania i wiedziec co sie je ?

bez reakcji, ktore w puszcze i tak jakies zasszly ale nikt CI o tym przeciez nie powie.. ?

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

co do diety paleo - niektórzy zapominają o tym, że informacje o tym jak odżywiał się człowiek pierwotny to są tylko "teorie"

paleo opiera się na teorii

ja jednak zalecam wstrzemięźliwość przy kształtowaniu swojego światopoglądu na podstawie jednej czy 2 książek - jest to co najmniej nierozsądne

• 1

...

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Co do szprotek. Po prostu je lubilem. Szybka i sadzilem zdrowa przekaska.
Teraz czytam etykiete zanim kupie, wiec zostala juz tylko szybka przekaska, bo choc ryba, to zdrowe to nie jest :)

Dobrze prawisz Struc.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych