Tak manipuluj trudnością ćwiczenia aby wykonać maksymalnie 5-8 powtórzeń i 5 serii . Ćwiczenie będzie trudne jeśli będziesz w stanie wykonać te 5-8 powtórzeń tylko w 2 pierwszych seriach, w kolejnych seriach liczba powtórzeń spadnie. Trzymaj się danego ćwiczenia dopóki dojdziesz do 5 serii X 5 powtórzeń i znowu utrudniasz.
Zaloguj się Zarejestruj się
Ocena planu
Napisano 03 lutego 2014 - 16:11
Dobra mniej więcej rozumiem tylko ty tu mówisz o seriach a mnie interesują cykle ![]()
Czyli to wyglądało by mniej wiecej tak?
4x
5-8 dipów
5-8 diamentów
5-8 szerokich
5-8 z nogami na podniesieniu
i manipulowanie ciężarem oraz powtórzeniami a jak będe już wstanie zrobić cały trening na max powtórzeń to zwiekszyć ciężar tak?
Napisano 03 lutego 2014 - 16:15
tak ogólnie:
siła: 1-5 rep
hipertrofia (wzrost): 6-12 rep
powyżej to już wytrzymałość
z tym, że na większe partie mniej powtórzeń i więcej serii a na mniejsze partie więcej powtórzeń i mniej serii
na klatkę widziałbym tak:
+ pompki trochę szerzej z nogami na krześle
+ dipy
+ diamenty
+ odwrotne pompki
zrób tyle cykli, aby min. 30 powtórzeń na dane ćwiczenie wykonać
jeżeli spokojnie robisz powyżej 12 powtórzeń to powinieneś albo dołożyć ciężar albo skrócić przerwy między ćwiczeniami oraz między obwodami, tak aby ostatni cykl zawierał się najlepiej w siłowym zakresie powtórzeń i żeby ostatnie powtórzenia były już na granicy załamania ale wykonalne - takie jest moje zdanie
...
Napisano 03 lutego 2014 - 16:31
Widzę że masz motywacje , to bardzo dobrze Życzę Ci wytrwałości i sukcesu w treningu. Jeszcze jedna taka porada. Może zamiast tylko jednego dnia robić jedną partie to rób jednego dnia 2 partie mięśniowe np plecy z nogami połącz i triceps z brzuchem i wykonuj trening tych partii 2 razy w tyg w odstępie 2 dni po sobie. Wykonujesz wtedy krótsze ale częstsze treningi i masz czas na regeneracje. Mięśnie rosną kiedy śpisz ![]()
Napisano 03 lutego 2014 - 16:42
Ludzie jestem po 2 cyklu a mięśnie są tak spompowane że szok xd nigdy bym nie pomyślał że w takim krótkim treningu można się tak zmęczyć
2 pierwsze weszły po 8 powtórzeń
A co do @up chodzi ci o to że :
Pon(Klatka+triceps+abs)
Wt(Biceps+Plecy+nogi)
Śr(Barki)
Czw(Klatka+triceps+abs)
Pt(Biceps+Plecy+nogi)
Sob(Barki)
coś takiego?
Napisano 03 lutego 2014 - 16:45
Pisze w przerwach xd
@edit
Dobra jestem po treningu, z ciężarem ok 8kg problem miałem dopiero w ostatnim cyklu , reszta weszła po 8 powtórzeń.Powiem wam że ten trening jest świetny xd czuje że jutro będą porządne zakwasy.
@edit x2
Dobra wymyśliłem na szybko taki plan:
Pon.
5-8x dipy
5-8x diamenty
5-8x szeroko
5-8x na podniesieniu
(francuzy średnio mi podchodzą)
Wtorek jakoś sobie jeszcze dopasuje.
Śr.
5-8x nachwyt zamknięty
5-8x podchwyt
5-8x odwrotne wiosłowanie
5-8x nachwyt
Czw.
5-8x dipy
5-8x pompki hs
5-8x pompki z rekami przy biodrach
10s tuckplanche
Pt.
5-8x pistolety
6-12x przysiady
6-12x wykroki
10-15x wznosy łydek
Oczywiście te ćwiczenia którą są zbyt proste z obciążeniem, ale bez przesady żebym robił pompki hs albo pistolety z dodatkowym ciężarem xd, co wy na to?
Napisano 03 lutego 2014 - 18:12
Skoro robisz pistolety to po co masz robić przysiady ?? Ewentualnie na rozgrzewkę możesz dać przysiady. W dzień podciągania nie rób żadnych cykli tylko po prostu 5 serii i dodaj obciążenie. Odrzuć te wszystkie cykle i rób krótki ale intensywny trening. Zamiast kilku rodzajów pompek to wykonuj tylko jeden rodzaj, jeśli pompki są za łatwe dla ciebie to rób dipy z obciążeniem. Wszystkie główne mięśnie u góry będą pracowały w tym jednym ćwiczeniu, zmieniaj tylko szerokość rozstawu rąk. Wystarczy ci praktycznie 4-6 ćwiczeń żeby ćwiczyć całe ciało. Nie nastawiaj się na ilość tylko na jakość i wykonuj powtórzenia powoli.Nie masz za co dziękować.
Napisano 03 lutego 2014 - 18:18
Ja spotkałem się z opinią - albo pompki albo dipy. Sam stosuję tylko dipy na prostym drążku w moim 5x5, choć trochę mi brakuje tego całkowitego zajazdu klatki po pompkach, którego przy dipach aż tak nie odczuwam ![]()
Popieram to, żebyś odstawił cykle. Zwykłe 5 serii i jazda, bez udziwnień. Jak już chłopaki wspomnieli, obciążenie/trudność ćwiczenia taka żebyś wykonał pełne 2 serie po 5-8(zależy od celu), i jazda z progresją :>
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś