Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Ocena planu

• Please log in to reply
53 replies to this topic

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 posts
  • LokalizacjaLubelskie

Tak manipuluj trudnością ćwiczenia aby wykonać maksymalnie 5-8 powtórzeń i 5 serii . Ćwiczenie będzie trudne jeśli będziesz w stanie wykonać te 5-8 powtórzeń tylko w 2 pierwszych seriach, w kolejnych seriach liczba powtórzeń spadnie. Trzymaj się danego ćwiczenia dopóki dojdziesz do 5 serii X 5 powtórzeń i znowu utrudniasz.

• 1

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

Dobra mniej więcej rozumiem tylko ty tu mówisz o seriach a mnie interesują cykle :D

Czyli to wyglądało by mniej wiecej tak?

4x

5-8 dipów

5-8 diamentów

5-8 szerokich

5-8 z nogami na podniesieniu

i manipulowanie ciężarem oraz powtórzeniami a jak będe już wstanie zrobić cały trening na max powtórzeń to zwiekszyć ciężar tak?

• 0

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

Chyba że radzisz przenieść się na serie na czas masy?

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

tak ogólnie:

siła: 1-5 rep

hipertrofia (wzrost): 6-12 rep

powyżej to już wytrzymałość

z tym, że na większe partie mniej powtórzeń i więcej serii a na mniejsze partie więcej powtórzeń i mniej serii

na klatkę widziałbym tak:

+ pompki trochę szerzej z nogami na krześle

+ dipy

+ diamenty

+ odwrotne pompki

zrób tyle cykli, aby min. 30 powtórzeń na dane ćwiczenie wykonać

jeżeli spokojnie robisz powyżej 12 powtórzeń to powinieneś albo dołożyć ciężar albo skrócić przerwy między ćwiczeniami oraz między obwodami, tak aby ostatni cykl zawierał się najlepiej w siłowym zakresie powtórzeń i żeby ostatnie powtórzenia były już na granicy załamania ale wykonalne - takie jest moje zdanie

• 2

...

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

No to chłopaki wielkie dzięki za pomoc, tak mnie nakręciliście że nie ide zaraz ten trening zrobić :) właśnie tego sie spodziewałem po tym forum, konkretnej pomocy xD reszte cykli już jakoś sobie ułoże, wielkie dzięki.

• 0

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 posts
  • LokalizacjaLubelskie

Widzę że masz motywacje , to bardzo dobrze Życzę Ci wytrwałości i sukcesu w treningu. Jeszcze jedna taka porada. Może zamiast tylko jednego dnia robić jedną partie to rób jednego dnia 2 partie mięśniowe np plecy z nogami połącz i triceps z brzuchem i wykonuj trening tych partii 2 razy w tyg w odstępie 2 dni po sobie. Wykonujesz wtedy krótsze ale częstsze treningi i masz czas na regeneracje. Mięśnie rosną kiedy śpisz  ;)

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

no to powodzenia - ja już jestem po treningu :)

• 0

...

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

Ludzie jestem po 2 cyklu a mięśnie są tak spompowane że szok xd nigdy bym nie pomyślał że w takim krótkim treningu można się tak zmęczyć :) 2 pierwsze weszły po 8 powtórzeń :D A co do @up chodzi ci o to że :

Pon(Klatka+triceps+abs)

Wt(Biceps+Plecy+nogi)

Śr(Barki)

Czw(Klatka+triceps+abs)

Pt(Biceps+Plecy+nogi)

Sob(Barki)

coś takiego?

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

trenuj a nie pisz :P

• 0

...

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

Pisze w przerwach xd

@edit

Dobra jestem po treningu, z ciężarem ok 8kg problem miałem dopiero w ostatnim cyklu , reszta weszła po 8 powtórzeń.Powiem wam że ten trening jest świetny xd czuje że jutro będą porządne zakwasy.

@edit x2

Dobra wymyśliłem na szybko taki plan:

Pon.

5-8x dipy

5-8x diamenty

5-8x szeroko

5-8x na podniesieniu

(francuzy średnio mi podchodzą)

Wtorek jakoś sobie jeszcze dopasuje.

Śr.

5-8x nachwyt zamknięty

5-8x podchwyt

5-8x odwrotne wiosłowanie

5-8x nachwyt

Czw.

5-8x dipy

5-8x pompki hs

5-8x pompki z rekami przy biodrach

10s tuckplanche

Pt.

5-8x pistolety

6-12x przysiady

6-12x wykroki

10-15x wznosy łydek

Oczywiście te ćwiczenia którą są zbyt proste z obciążeniem, ale bez przesady żebym robił pompki hs albo pistolety z dodatkowym ciężarem xd, co wy na to?

• 0

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 posts
  • LokalizacjaLubelskie

No już to powoli zaczyna mieć jakiś sens , z czasem załapiesz sam o co w tym wszystkim chodzi . 

• 0

frrancuz

frrancuz

Advanced Member

• Użytkownik
  • 101 posts
Ja tak przy okazji mam pytanie.
Czym się różnią pompki francuskie od podpartych tyłem?
Bo na filmikach to wygląda tak samo..
  • 0

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

tutaj masz francuzy, @Matsu bardzo ci dziękuje za pomoc myślę że narazie dam sobie radę :) ale jak coś będzie nie tak to wiem już do kogo walić o pomoc :D

• 1

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

mi chodziło o pompki w podporze tyłem

google pokazuje różne wyniki na hasło "pompki francuskie" - od dipów przez pompki w podporze tyłem i inne wariacje

• 1

...

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 posts
  • LokalizacjaLubelskie

Skoro robisz pistolety to po co masz robić przysiady ?? Ewentualnie na rozgrzewkę możesz dać przysiady. W dzień podciągania nie rób żadnych cykli tylko po prostu 5 serii i dodaj obciążenie. Odrzuć te wszystkie cykle i rób krótki ale intensywny trening. Zamiast kilku rodzajów pompek to wykonuj tylko jeden rodzaj, jeśli pompki są za łatwe dla ciebie to rób dipy z obciążeniem. Wszystkie główne mięśnie u góry będą pracowały w tym jednym ćwiczeniu, zmieniaj tylko szerokość rozstawu rąk. Wystarczy ci praktycznie 4-6 ćwiczeń żeby ćwiczyć całe ciało. Nie nastawiaj się na ilość tylko na jakość i wykonuj powtórzenia powoli.Nie masz za co dziękować.

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

moim zdaniem dipy nie zastąpią zwykłych pompek, najlepiej te ćwiczenia robić w razem

• 0

...

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

Teraz to już mi kompletnie namieszaliście w głowie xd

• 0

charset

charset

Advanced Member

• Użytkownik
  • 104 posts
  • LokalizacjaTarnowskie Góry

Ja spotkałem się z opinią - albo pompki albo dipy. Sam stosuję tylko dipy na prostym drążku w moim 5x5, choć trochę mi brakuje tego całkowitego zajazdu klatki po pompkach, którego przy dipach aż tak nie odczuwam :P

Popieram to, żebyś odstawił cykle. Zwykłe 5 serii i jazda, bez udziwnień. Jak już chłopaki wspomnieli, obciążenie/trudność ćwiczenia taka żebyś wykonał pełne 2 serie po 5-8(zależy od celu), i jazda z progresją :>

• 1

frrancuz

frrancuz

Advanced Member

• Użytkownik
  • 101 posts

Teraz to już mi kompletnie namieszaliście w głowie xd

Ja już od dawna tak mam :-D
Coraz więcej wydaje mi się że wiem, ale coraz mniej to ogarniam..
  • 0

nekovskyy

nekovskyy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 91 posts

Hmm, to wkońcu zda się ten plan czy nie? xd

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users