Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Ból braków przy muscle up

• Please log in to reply
6 replies to this topic

zgred

zgred

Brak

• Użytkownik
  • 4 posts

Witam,

Od ponad 3 miesięcy ćwiczę (głównie na drążkach) pod kontem wykonania muscle up-a. Już niewiele mi chyba brakuje, ale mam problem. Czesto po treningu odczówam ból barków/ramion. Pojawia się często kiedy na treningu zrobie kilka spalonych podejść do muscle up-a tj. wchodzę już ponad drążek ale nie daje rady wyprosować rąk i nachwilę zastygam po czym lece w dół.

Przypadłość ta to nie są to typowe zakwasy. Ból potrafi się utrzymywać kilka dni i pojawia się przy podnoszeniu wyprostowanej ręki do góry. Obstawiam że to coś z mieśniami naramiennymi przednimi lub w ich okolicy.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Przetrenowanie, nie prawidłowa technika przy robienu muscle up-a czy może poprostu zacząć dodatkowo mocniej trenować barki?

Pozdrawiam

Paweł

• 0

Gradon

Gradon

Advanced Member

• Użytkownik
  • 62 posts

Po 1, to dobrze rozgrzać barki MU jest to ćwiczenie dynamiczne więc jest tu niezbędna rozgrzewka. Co do prostowania rąk na drążku , polecam ćwiczenie pompki na poręczach 

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Możliwe, że lekko uszkodziłeś stożek rotatorów barków. Może się to pojawić jeśli nie ściągasz barków do dołu podczas robienia takich ćwiczeń, stożek przy barkach uniesionych praktycznie wgl nie pracuje, z czasem robi się za duża dysproporcja jego siły w stosunku do mięśni naramiennych i przy trudniejszych wariantach podciągania może się uszkodzić. Ból przy prostowaniu ręki do góry to typowa oznaka uszkodzenia stożka. Radziłbym przystopować wgl z robienia górnej części ciała na przynajmniej tydzień, powoli wprowadzać regresje ćwiczeń i próbować czy będzie dalej boleć. Możesz wprowadzić zawsze przed każdym treningiem porządne rozgrzanie naramiennych plus parę powtórzeń "wyłamywacza barków", po paru tygodniach powinno być ok. Nie bagatelizuj bólu barków, bo są to chyba najgorzej leczące się kontuzje.  

wyłamywacz -> http://kalistenikapo...lerna-na-barki/

• 0

zgred

zgred

Brak

• Użytkownik
  • 4 posts

Tak zrobie, w grudniu miałem dokładnie taką samą sytuacje - na szczęście trafiłą się naturalna przerwa w treningu (święta) i po ok 1-2tyg wróciłem do treniengu i ból zniknął. Ale jak widać coś jest nie halo skoro znowu się nabawiłem tego. Także podczekam z tydzień i spróbuje z rozciąganiem barków - napewno nie zaszkodzi + dodatkowo poćwicze cośna barki żeby je wzmocnić.

Dzięki.

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

edit

kosz

• 0

...

zulco

zulco

Brak

• Użytkownik
  • 3 posts

Miałem idętyczna przypadłość, właśnie po treningach Muscle Up-a. Zastanawiałem się czy to staw barkowy, czy naderwany mięsień.

7-10 dni wystarczało w moim przypadku. Ból mijał.

Jak zauwarzyłem po 3-4 dniach mogłem się  podciągać wąskim podchwytem. Oczywiście ostrożnie i w niepełnym zakresie ruchu (nie z powodu bólu, ale zapobiegawczo).

Smaruj maścią rozgrzewającą.

Pompki i podciąganie najlepiej sobie odpuścić.

Za to masz dobry czas, by ćwiczyc brzuch i nogi :)

• 0

zgred

zgred

Brak

• Użytkownik
  • 4 posts

Generalnie już jest lepiej, już nie czuje bólu przy podnoszeniu samej ręki, dopiero kiedy np: coś podnosze to czuję że jeszcze nie jest do końca ok. Ale jest poprawa. Poprzednio było podobnie: kilka dni odpoczynku i przeszło. Także przejrzałem troche net pod kątem ćwiczeń na stożek rotatora i zaczynam bardzo ostrożnie, narazie bez obciążenia.

Pompki nie są problemem, przy pompkach nic mnie nie bolało, ale narazie z nimi też raczej ostrożnie. Myślę że jeszcze do końca tygodnia wrzuce na luz aż będę czuł że jest dobrze.

A potem zaczne robić regularnie ćwiczenia na stożek rotora i dorzuce je też do rozgrzewki przed zabawą na drązku. No i trochę odpuszcze sobie intensywność treningów na drążku, żeby kontuzja nie powróciła.

Zulco, czy potem ćwiczyłeś coś dodatkowo pod kątem uniknięcia ponownie kontuzji? - profilaktycznie?

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users