Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Parkour-początki

• Please log in to reply
5 replies to this topic

THEscorpionX

THEscorpionX

Member

• Użytkownik
  • 21 posts
  • LokalizacjaMałopolska

Siema

W tą wiosnę mam zamiar zacząć uprawiać parkoura i od czego mam zacząć? W sensie czy muszę się jakoś do tego przygotować, bo nie mam pojęcia od czego się zabrać najpierw 

Proszę o szybką odpowiedż

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Nie powiemy Ci od czego masz zacząć jeśli nie wiemy jaki jest twój aktualny poziom ; ) Parkour to przede wszystkim bardzo dobry współczynnik siły do masy, skoczność.

• 0

MatiPK

MatiPK

Strong First lvl 1 instructor.

• Użytkownik
  • 199 posts

Witam.... Mam dość spore doświadczenie w parkour i powiem Ci tak ;) Podstawowa zasada to wyjdz na dwór i zaczni się poprostu rusząć, przeskakuj murki, wspinaj się na drzewa, balansuj na rurkach, skacz z krawężnika na krawężnik, wdrap się na scianę, skocz sobie na trawkę, baw się ruchem :) Do tego oglądaj sporo filmików i podpatruj ruchy ale staraj się odnaleść swój własny styl nie naśladuj kogoś.... Druga sprawa to trening siłowy na którego temat na tym forum znajdziesz bardzo wiele i nie ma sensu żebym się tutaj rozwijał w tym temacie. Generalnie trening siłowy pod parkour nie różni się wzasadzie niczym od przedstawionych tutaj, to równiez jest kalistenika :)

Jak będziesz miał jakieś problemy, wątpliwości, śmiało do mnie pisz ;)

PS. Obejrzy sobie ten filmik, zobacz sobie w jaki sposob oni tutaj bawią sie ruchem ! Nie załamuj sie jednak bo są to trudne ruchy naprawdę ty wynajduj swoje i baw się

• 0

THEscorpionX

THEscorpionX

Member

• Użytkownik
  • 21 posts
  • LokalizacjaMałopolska

Dobra rozumiem. Jednak źle zrobię jak najpierw (przez zimę) skupie się na treningu w domu (z Skazanym na trening), a w wiosnę zacznę skakać.Bo słyszałem że w Krakowie jest jakaś grupa treningowa i w wiosnę są jakieś warsztaty parkour  ,

• 0

MatiPK

MatiPK

Strong First lvl 1 instructor.

• Użytkownik
  • 199 posts

Jeśli mieszkasz w krakowie są tam chlopaki ;) napisz do nich napewno trenują nawet teraz... Parkour jest wszechstronnym sportem i powinno sie go ćwiczyc w kazdych warunkach... musisz być użyteczny cały czas :D w róznych warunkach atmosferycznych ;) Treningi siłowe możesz robić cały czas ;)

• 0

THEscorpionX

THEscorpionX

Member

• Użytkownik
  • 21 posts
  • LokalizacjaMałopolska

Dzieki już rozumiem

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users