Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Weganki/Witarianki

Weganizm Witarianizm

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

Witam.

Wątek dla Weganek i Witarianek.

 

Rano zazwyczaj posilam się surową pożywką i robie sobie codziennie zielonego szejka. Zazwyczaj zużywam na niego 3 banany, około 200 gram zieleniny ( w lecie jest więcej, niestety Polska jest dla witarian bezlitosna ) plus jakieś owocki. Zielone warzywa liściaste są bardzo bogatym źródłem białka. 100 gram zielonych liści takich jak np. szpinak, jarmuż zawiera około 3 gram białka. Wiosną, latem i jesienią, gdzie jest jej pełno na straganach staram się jeść około pół kilograma codziennie. W odróżnieniu od białka pochodzenia zwierzęcego, to jest bardzo łatwo przyswajalne no i daje mnóstwooo energii !!

 

Na drugie śniadanie porą zimową posilam się proteinowym szejkiem, na który składa się około 100 g płatków owsianych, 2 banany plus mrożone truskawki/karob/ lub surowe kakao. Płatki zalewam wodą na jakieś 15-20 minut, po tym czasie wrzucam wszystko do blendera i miksuje.

 

Świetnym uzupełnieniem rano jest także zjadanie około 2-3 g spirulinyi i chlorelli.

 

Śniadanie takie dostarcza mi około : 25 g białka.

 

Odkąd porzuciłam mięso i nabiał mam niewyobrażalne pokłady energii, mnóstwo sił i chęci. Zniknęły wszelkie dolegliwości, jak sporadyczna migrena czy bóle brzucha. Strawa szybko się trawi i jest to strawa w 100 % przyswajana przez organizm.

 

Mimo wszystko nieraz ciężko jest uzupełnić wszelkie kalorie i białko codziennie.

 

Zapraszam do dzielenia się własnymi doświadczeniami i przepisami (najlepiej ze zdjęciami) :)

 

PS Piszcie też ile zjadacie białka na kilogram masy ciała.

Załączone pliki


  • 2

#2
slysz

slysz

    kazek

  • Użytkownik
  • 446 postów
  • LokalizacjaDębno/Rzeszów/Warszawa

Coś więcej o witarianizmie ? Te szejki wyglądają świetnie, ale jak dla mnie za dużo trawska :D


  • 0

"Cokolwiek umysł może sobie wyobrazić, jest w stanie to osiągnąć"

Skazany na sukces - zapraszam do mojego dziennika !!!

MEGA MOTYWACJA !!!


#3
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

Witarianizm, czyli spożywanie jedzenia w postaci surowej, nie poddanej obróbce termicznej powyżej 40st C. Oczywiście mówię tutaj o wszelkich warzywach, warzywach liściastych, owocach, oczechach, owocach suszonych, nasionach, olejach itp.

Ogólnie, jeśli uprawiamy trening nasz organizm potrzebuje węgli, białka, tłuszczy. Jednak często zapominamy o tym jak witaminy i minerały są ważne. I w jakiej postaci przyjmujemy np. białko.

Witarianizm jest bardzo wymagający i niestety pochłaniający dużo pieniędzy. Codziennie trzeba sobie zapewnić sobie na talerz około pół kilograma zielonych liści. Z rana najlepiej spożywa się właśnie np. szpinak do tego banany. Ich ilośc też musi być odpowiednio wystarczająca. Zazwyczaj staram się jeść ich około 10 dziennie. Do tego owoce. Najlepiej wszystko zmiksować, gdyż zielenina najlepiej wchłania się w takiej papkowatej postaci. Jej przeżuwanie zajęłoby nam dużo czasu ;)

Możemy ją także uzupełnić brokułem. Na surowo w szejku właśnie, albo przyrządzonego na parze np. z sałatką. Ogólnie z rana poleca się wyżej wymienione ilości liści i owoców. Takie śniadanie daje nam niesamowitego kopa!

 

Jeśli chodzi o wszelkie "wspomagacze" roślinne bardzo polecam białko konopne. Niestety jest jeszcze wciąż mało znane i bardzo drogo wychodzi.

 

Warto także zapoznać się ze spuruliną. Zawiera ona aż 60% białka oraz wiele substancji odżywczych - bardzo dobrze przyswajanych przez nasz organizm. Białka zawiera znacznie więcej niż wołowina, kurczak, czy soja.

 

Maca jest idealna dla osób prowadzący aktywny tryb życia, zawówno fizyczny jak i psychiczny. Dostarcza substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Jest to środek wzmacniający organizm i stanowi cenne uzupełnienie diety. Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka.

 

Niestety, w Polsce ciężko pociągnąć ze względu na zimę i niedostępność ekologicznych liści. Ewentualnie można zamawiać z jakiś sklepów internetowych, jednak nie mogę sobie pozwolić aktualnie na taki dobrobyt :D W takim okresie warto wspomagać się płatkami owsianymi, gotowaną soczewicą, ciecierzycą, fasolami i roślinami strączkowymi. Wzkazane są także kasze np. jaglana, nasiona np. ryż, sezam, konopi, lnu.

 

Jeśli tłuszcze to tylko te spożywane bez żadnego podgrzewania i muszą to być tłuszcze zdrowe, najlepiej z przewagą omega-3, czyli olej lniany, olej konopny.

 

Kolejnym uzupełnieniem są orzechy. Najlepsze to migdały i orzechy włoskie. Najlepiej moczone od 8 do 48 godzin w wodzie, ze względu na to iż będą łatwiej trawione i łatwiej jest usunąć z nich skórkę.


  • 3

#4
qwsdm

qwsdm

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 416 postów
Ja mam zawsze problem z miksowaniem tego, na gęstą mase, jakiego miksera używasz? albo jak sobie z tym poradzić?
  • 0

#5
sheisbutterfly

sheisbutterfly

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Moderator
  • 473 postów
  • LokalizacjaWałbrzych

Szejki wyglądają pysznie :D :) Mile widziane jakieś przepisy i proporcje :) Niedawno piłam sok z pietruszki ma bardzo dużo witaminy C :)


  • 0
"Najpierw, rób to co konieczne, potem, to co możliwe, a na końcu okaże się że robisz rzeczy nie możliwe"

Chcesz dodać mi skrzydeł? :) to proste!! wciśnij Rep !! :)

#6
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

#

qwsdm

Osobiście korzystam i polecam ten oto model blendera: Blender Catler BL 8011 . Moc niesamowita (1100 W), miażdży nawet mrożone truskawki, czy lód. Z liściami radzi sobie doskonale! Bardzo wytrzymały kielich, zrobiony z porządnego plastiku BPA FREE. Ostrza też bardzo solidne. Korzystam z niego już dłuższy czas i jestem bardzo zadowolona.

Moja siostra korzysta z tego modelu, który jest o wiele tańszy: sb1000 zelmer i także sobie bardzo chwali. Posiada szklany kielich i wygląda na dość solidny i nie ma trudności ze zmieleniem wszystkiego. Dostała także w opakowaniu dodatkowy mniejszy kielich na mielenie nasion.

 

Marzeniem chyba każdego człowieka, który żyje po witariańsku jest posiadanie blendera Vitamix! Nawet, gdy ostrza się stępią, jego moc rozdrobni każdy liść ;) o ile dobrze pamiętam silnik ma 2 KM. Niestety cena aktualnie nie na moje możliwości.

 

#

sheisbutterfly

O tak! Pietruszka ma w cholere witaminki C i nie tylko :D Często robię sobie pietruszkowe szejki, zresztą sama spójrz:

Pietrucha nać, 100 gram :

- wit. A 168%

-wit. C 222%

-wit.K 2050%

-wapń 14%

-żelazo 34%

itd... więc jak widzisz jest MOC! :)

Postaram się na bierząco wrzucać tutaj nowe przepisy wraz ze zdjęciami.

Zazwyczaj wrzucam na jednego szejka 5 bananów, 200 g szpinaku/pietruchy/jarmużu/pokrzywy/mlecza/selera naciowego itp plus np. jabłko/gruszka/truskawki

Takie wychodzą mi mniej więcej proporcje.

 

Dziś jako owocowego bohatera polecam awokado, gdyż w dobie śmieciowej (pestycydowanej) żywności awokado jest owocem bardzo odpornym na wszelkie toksyczne chemikalia. Zapobiega starzeniu się organizmu, zawiera zdrowy kwas oleinowy, który pomaga zwiększyć metabolizm tłuszczów. Gdy trenujemy super jest dodać awokado codziennie do swojego menu, ze względu na dużą kaloryczność i bardzo łatwo przyswajane białko.

 

Tutaj przepis na szejka z awokado:

 

- 4 banany

- pół awokado dla pań/ całe awokado dla panów

- 70 gram jarmużu

- 100 gram szpinaku

- opcja dodatkowa: łyżka sproszkowanej trawy pszenicznej lub jęczmiennej

- woda

 

Szejk taki dostarcza nam około:

- 572 kcal

- 11 g białka

- 82% błonnika

- 401% wit. A , która jest niezbędna do przyswajania białek i ich budowy, wzmacnia układ odpornościowy

- 258% wit. C

- witaminy K 1318%

- zdrowych tłuszczy w 26%

- węglowodanów średnio 11 g

- 24% wapnia

- żelaza 28%

ogólnie wartościowa bomba odżywcza :)

 

 

Załączone pliki


  • 2

#7
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

Forum ledwo zipie, popiszę więc trochę.

Wiele osób zastanawia się skąd brać duże ilości białka? Po pierwsze mimo opinii publicznej, badania ukazują że zalecane dzienne spożycia białka jest zawyżone.

Co nie oznacza, iż możemy zlekceważyć spożycie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Wiele ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że zielenina jest bardzo bogata w egzogenne aminokwasy. Powinniśmy mieć świadomość tego, że istnieje alternatywa dostarczania świeżo wyprodukowanych przez słońce aminokwasów. Gdy spożywamy białko zwierzęce nasz organizm musi się trochę naprodukować, by je odpowiednio przyswoić. Efektami takiego postępowania są także zalegające pozostałości resztek pokarmu w naszym ciele, które nie zostały odpowiednio strawione.

Niedobór białek prowadzi do poważnych zaburzeń równowagi psychicznej i fizjologicznej mi.n depresji, trudności w skupieniu, braku energii, zepsołu nadpobudliwości. W przypadku braku możemy także odczuwać pragnienie na np. słodycze, aspartam, kofeinę, skrobię, alkohol, narkotyki, czekoladę, tytoń.

Białko należy dostarczać sobie regularnie i musimy zadbać o różnorodność pokarmów. Dostosowanie się do tych ważnych 2 zasad, spożywanie białka nie niesie ze sobą żadnego ryzyka zachorowania na raka. Mięśnie budują się wolniej, ale są za to znacznie lepszej jakości.

Ogólnie produkty roślinne zawierają białka w postaci pojedynczych aminokwasów. Te jednak są przez organizm łatwiej przyswajalne, niz białka złożone. Odżywiając się różnodornie zapewniamy wszystkich niezbędnych białek.

 

Na przykład świetnym połaczeniem jest soczewica z ryżem. Spożywana razem jest znacznie łatwiej przyswajalna, niż jakby spożywana osobno. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

 

Dla spróbowania podaję prosty, tani, zdrowy i pyszny przepis na obiad. Wiem, że duża część mężczyzn, nie lubi jeść pożywienia takiego typu, jednak polecam mimo wszystko. Mój chłopak zajada i bardzo mu smakuje :)

 

Zielone kotlety z soczewicy i czerwona surówka ryżowa:

 

Kotlety z soczewicy:

- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 ząbek czosnku
- kiełki rzeżuchy/ brokuła/lucerny
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki cząbru

Soczewicę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ugotowaną na miękkość soczewicę rozgnieć tłuczkiem lub zmiksuj na gładką masę. Do niej dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Masę zostaw pod przykryciem na jakieś 20-30 minut. Przez ten czas soczewica nasiąknie przyprawami.
W końcowej fazie do całości dodaj kiełki rzeżuchy. Dzięki nim kotlety posiadają charakterystyczny smak. Przed podaniem uformuj pożądany kształt.

 

Czerwona surówka ryżowa: 
 

- ulubiony ryż
- duży burak

- marchew
- jabłko
- cebula czerwona
- nać pietruchy
- pestki dyni
- pestki słonecznika

Sos do surówki:

- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz 
- dla osób przeziębionych zalecany jest także świeży sprasowany czosnek :)


Ryż ugotować. Buraka, marchewkę i jabłko utrzeć na tarce. Czerwoną cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Nać pietruchy posiekaj również. Do całości dodaj 1 łyżkę pestek dyni i 1 łyżkę pestek słonecznika.
Osobno przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Całość wylej do warzyw i ryżu, wymieszaj. Pozostaw na jakieś 20-30 minut. Dzięki temu burak i marchewka odpowiednio zmiękną pod wpływem dressingu i jabłka.

Załączone pliki


  • 1

#8
Lamorra

Lamorra

    Brak

  • Użytkownik
  • 3 postów

Dzięki za info, nie miałam takiej wiedzy przed przeczytaniem tego wpisu. Wynika z tego, że rzeczywiście cierpię nie niedobór białka, bo miałam niesamowitą ciągotę do alkoholu ;/ Z trudem przerzuciłam się na wino bezalkoholowe z http://winabezalkoholowe.pl/, by "zapchać głód", ale teraz widzę że trzeba zacząć od podstaw planować dietę


  • 0

#9
sheisbutterfly

sheisbutterfly

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Moderator
  • 473 postów
  • LokalizacjaWałbrzych

To może i ja coś od siebie :) Moje ostatnie pyszne odkrycie (dziękuję Ci Asiu - super dietetyczka). Prosta ekspresowa sałatka, niepozorny skład ale tak się komponuje, że jem już ją od 3 dni..

 

Sałatka ekspresowa:

 

-rukola

-kukurydza (z puszki)

-prażone pestki dyni z przyprawami

 

Tyle.. :) jak ktoś lubi można dodać jakiś sos, dla mnie jest idealna :)

 

Rukola jest bogata w potas i wapń :)

Pestki dyni również posiada wiele witamin z grupy B-B1, B3, PP, wit C. Zawiera magnez, żelazo, fosfor, wapń i dobroczynne oleje :)

Kukurydza - również bogata w zdrowe pierwiastki :)


  • 1
"Najpierw, rób to co konieczne, potem, to co możliwe, a na końcu okaże się że robisz rzeczy nie możliwe"

Chcesz dodać mi skrzydeł? :) to proste!! wciśnij Rep !! :)

#10
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

#Lamorra ciągoty do niektórych rzeczy chyba z reguły wiążą się z jakimiś niedoborami. Warto zadbać o dostarczenie niezdędnych składników odżywczych. Może spróbuj soku z trawy pszenicznej?


  • 0

#11
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

warto obejrzeć:


  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#12
Justy^a

Justy^a

    Advanced Member

  • Instruktor

  • 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

@FullyRawJustina, próbowałam kiedyś robić sobie surowe koktajle na śniadanie (pietruszka, banany, sałata), ale czułam się fatalnie - cały dzień miałam ogromny brzuch i czułam się jak Shrek. Zastanawiam się, czy popełniłam jakiś błąd, czy witarianizm po prostu nie jest dla wszystkich. Mam dużo energii po płatkach owsianych, kaszy jaglanej, grysiku.


  • 0

#13
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

Kochana napisz mi, piłaś te szejki na pusty żołądek? Wiele ludzi popełnia jeszcze ten błąd, że nie je owoców na pusty żołądek. Owocki trawią się ok 30-40 minut, więc bardzo szybko w porównaniu z mięsem czy innym jedzeniem. Spróbuj na pusty, najlepiej z rana, myślę że powinno być wporządku.

Jak chcesz się przerzucić też na zdrowe jedzonko, pomyśl też może o przeprowadzeniu jakiegoś naturalnego detoksu


  • 0

#14
Justy^a

Justy^a

    Advanced Member

  • Instruktor

  • 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

Hm, możliwe, że wcześniej piłam kawę, bo bez kawy ciężko mi otworzyć oczy rano. Myślałam o detoksie, ale boję się, że nie będę miała siły na ćwiczenia podczas oczyszczania. Chętnie poczytam coś więcej na ten temat.


  • 0

#15
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

 

 


  • 2

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#16
eMka

eMka

    Brak

  • Użytkownik
  • 5 postów
  • LokalizacjaRsko

FullyRawJustina co jadasz przed i po treningu? 

ja trenuję zazwyczaj późnym wieczorem (ok 21), jak dzieciarnię położę spać i nie wiem co po nim jeść i czy w ogóle coś jeść. (jestem wegan)

 

co do sałatki z rukoli to u mnie nr 1:

rukola

gruszka starta na dużych oczkach albo pokrojona w kostkę

lekko uprażony słonecznik

n.i.e.b.o


  • 2

#17
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

Tutaj pisałam co jadam przed i po treningu, więc zapraszam: http://rewolucjaziel...wiczeniach.html

Jeśli chodzi o późno wieczorny trening, to niestety nie mam pojęcia ... ja staram się nie ćwiczyć na noc, bo potem czuje się jak na jakimś dopalaczu i nie mogę spać :D :D

edit: mam pomysł! może zainwestujesz w np. spirulinę, chlorellę lub jakąś mace albo białko konopne, sojowe, ryżowe etc. Myślę, że na noc, żeby nic nie jeść wystarczy zmieszać odpowiednią dawkę takiego białka z wodą i wypić :) i białko dostarczone i brak pełnego brzuszka na noc :)

 

Dzięki za pomysł na sałatkę :) Zrobie sobie :)


  • 0

#18
frrancuz

frrancuz

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 101 postów

czy jakieś owoce lub warzywa są szczególnie nie wskazane? pomijam alergię, chemię jaką są pokrywane, czy spożywanie tylko jednego w nadmiarze, itd. chodzi mi raczej o to, że utarło się 'warzywa i owoce są zdrowe' ale czy wszystkie? nie ma jakiegoś 'czarnego owocu/warzywa' w rodzinie?

 

i 2 pytanie, jakie zielone roślinki mają najmniej intensywny smak? robię sobie owocowe mixy [raczej nie związane z witarianizmem czy innym wege] ale chciałbym coś z warzyw dorzucić, na początek może do owoców - dlatego szukam czegoś jak najmniej psującego smak.

w trakcie planuję coś z samych warzyw działać - nać pietruchy, szczypiorek, ogórki, pomidory , ale to później..

 

jem bardzo mało warzyw i owoców a mixowane wydają mi się jakieś smaczniejsze ;)


  • 0

#19
Wapstarzz

Wapstarzz

    Keep going !

  • Moderator
  • 196 postów
  • LokalizacjaBiałystok

http://veganworkout....nka dla weganów


  • 0

#20
FullyRawJustina

FullyRawJustina

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 82 postów

francuzie hmm z tego co mi wiadomo to:

- zjadamy tylko dojrzałe bananki tzn takie na których robią się ciemne plamki (najlepsze, najłatwiej trawione i mają czegoś tam najwięcej). Tylko te z ciemnymi plamkami są dojrzałe, zielonych ani trochę zielonkawych się absolutnie nie je

- co do chemii to nie olewałabym tak tego. zadbajmy o to, by owoce z parszywej dwunastki jeść tylko organiczne (certyfikowane, albo z własnych sadzików) . Jeżeli nie mamy do nich dostępu, warto je sobie darować i jeść owoce, które znajdują się z rankingu szczęśliwej 15 ( grafika poniżej). Te z parszywej dwunastki szczególnie wchłaniają wszelkie pestycydy i chemię.

- nie jemy także zielonych części marchewek, tzn zielonych części z korzenia, podobno znajdują się tam jakieś toksyki

 

hm jak coś mi wpadnie jeszcze to napisze :)

 

 

Co do szejków to dodawaj szpinak bo razem w połączeniu z banami smak jest wyśmienity! :D smakowo trochę zrazić może Cię seler naciowy i jarmuż. ale próbuj :D

Załączone pliki


  • 2




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych