Forum ledwo zipie, popiszę więc trochę.
Wiele osób zastanawia się skąd brać duże ilości białka? Po pierwsze mimo opinii publicznej, badania ukazują że zalecane dzienne spożycia białka jest zawyżone.
Co nie oznacza, iż możemy zlekceważyć spożycie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Wiele ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że zielenina jest bardzo bogata w egzogenne aminokwasy. Powinniśmy mieć świadomość tego, że istnieje alternatywa dostarczania świeżo wyprodukowanych przez słońce aminokwasów. Gdy spożywamy białko zwierzęce nasz organizm musi się trochę naprodukować, by je odpowiednio przyswoić. Efektami takiego postępowania są także zalegające pozostałości resztek pokarmu w naszym ciele, które nie zostały odpowiednio strawione.
Niedobór białek prowadzi do poważnych zaburzeń równowagi psychicznej i fizjologicznej mi.n depresji, trudności w skupieniu, braku energii, zepsołu nadpobudliwości. W przypadku braku możemy także odczuwać pragnienie na np. słodycze, aspartam, kofeinę, skrobię, alkohol, narkotyki, czekoladę, tytoń.
Białko należy dostarczać sobie regularnie i musimy zadbać o różnorodność pokarmów. Dostosowanie się do tych ważnych 2 zasad, spożywanie białka nie niesie ze sobą żadnego ryzyka zachorowania na raka. Mięśnie budują się wolniej, ale są za to znacznie lepszej jakości.
Ogólnie produkty roślinne zawierają białka w postaci pojedynczych aminokwasów. Te jednak są przez organizm łatwiej przyswajalne, niz białka złożone. Odżywiając się różnodornie zapewniamy wszystkich niezbędnych białek.
Na przykład świetnym połaczeniem jest soczewica z ryżem. Spożywana razem jest znacznie łatwiej przyswajalna, niż jakby spożywana osobno. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Dla spróbowania podaję prosty, tani, zdrowy i pyszny przepis na obiad. Wiem, że duża część mężczyzn, nie lubi jeść pożywienia takiego typu, jednak polecam mimo wszystko. Mój chłopak zajada i bardzo mu smakuje
Zielone kotlety z soczewicy i czerwona surówka ryżowa:
Kotlety z soczewicy:
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 ząbek czosnku
- kiełki rzeżuchy/ brokuła/lucerny
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki cząbru
Soczewicę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ugotowaną na miękkość soczewicę rozgnieć tłuczkiem lub zmiksuj na gładką masę. Do niej dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Masę zostaw pod przykryciem na jakieś 20-30 minut. Przez ten czas soczewica nasiąknie przyprawami.
W końcowej fazie do całości dodaj kiełki rzeżuchy. Dzięki nim kotlety posiadają charakterystyczny smak. Przed podaniem uformuj pożądany kształt.
Czerwona surówka ryżowa:
- ulubiony ryż
- duży burak
- marchew
- jabłko
- cebula czerwona
- nać pietruchy
- pestki dyni
- pestki słonecznika
Sos do surówki:
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz
- dla osób przeziębionych zalecany jest także świeży sprasowany czosnek
Ryż ugotować. Buraka, marchewkę i jabłko utrzeć na tarce. Czerwoną cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Nać pietruchy posiekaj również. Do całości dodaj 1 łyżkę pestek dyni i 1 łyżkę pestek słonecznika.
Osobno przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Całość wylej do warzyw i ryżu, wymieszaj. Pozostaw na jakieś 20-30 minut. Dzięki temu burak i marchewka odpowiednio zmiękną pod wpływem dressingu i jabłka.