Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Napój drożdżowy, czyli „tajemniczy wywar pana Miyagi”-pobudzenie organizmu

drożdże napój

• Please log in to reply
5 replies to this topic

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Napój drożdżowy, czyli „tajemniczy wywar pana Miyagi”.

Dosyć częstym dylematem wśród zawodników wszelakich sportów i sztuk walki jest jak być w idealnej formie w dniu startu. Niuanse prawidłowej diety, gospodarowania energią czy sposoby na zbijanie wagi to temat na cały inny artykuł, dziś chciałbym przedstawić Wam mały trik, który uratował w ciężkich chwilach tyłek paru moim znajomym: użycie napoju drożdżowego, który ze względu na swoje właściwości nazwaliśmy „tajemniczym wywarem pana Miyagi”.

Receptura pochodzi od sensei Piotra Szeligowskiego (4 dan kyokushin karate, m.in. mistrz Europy z 1995 roku), który z kolei otrzymał ją od mistrza olimpijskiego judo Waldemara Legienia. Opisuje ją w swojej książce „Kyokushin Karate – budo and knockdown fighting”. Spożycie napoju drożdżowego wyraźnie pobudza organizm, następuje wzrost temperatury i gotowości ciała, pojawia się poczucie mocy. Poza oczywistymi efektami ma to duży wpływ na zlikwidowanie spadków motywacji, osłabienia i dobrego samopoczucia między kolejnymi walkami, pod koniec dnia lub w przypadku długiego oczekiwania na wejście na matę.
  • Przygotowanie napoju: 50 g drożdży rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka lub wody, dodając dużą łyżkę miodu. Powstały napój wypijamy powoli, małymi łykami, na około 2-3h przed zawodami. Efekt utrzymuje się kilka godzin, w zależności od indywidualnych predyspozycji.

Dodatkowe uwagi:
- Spotkałem się z opinią, że drożdże należy zalać wrzątkiem. W moim towarzystwie nikt nigdy tego nie robił i nie miał z tego powodu żadnych dolegliwości, w dodatku nie wiem czy napój zachowa wówczas swoje właściwości.
- Specyfik ten nie jest żadnym placebo, ale w zależności od człowieka może mieć różną siłę działania.
- Jeśli zagłębicie się w temat spotkacie się na pewno z dyskusjami na temat czy drożdże piwne są lepsze niż te standardowe, do pieczenia. Ja używałem tych drugich i wszystko było w porządku.

Z tych powodów polecam pojedynczy eksperyment, który pozwoli w przyszłości uniknąć przykrej niespodzianki w dniu zawodów.

źródło:

http://www.mmanews.p...ar-pana-miyagi/

• 1

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts
  • LokalizacjaDębno/Rzeszów/Warszawa

Ja słyszałem, że picie drożdży jest dobre na cerę - info sprawdzone i potwierdzone na własnej skórze ;) Tylko, że zalewane wrzątkiem, żeby zabić bakterie, które tam sobie żyją.

• 0

"Cokolwiek umysł może sobie wyobrazić, jest w stanie to osiągnąć"

Skazany na sukces - zapraszam do mojego dziennika !!!

MEGA MOTYWACJA !!!

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń

słysz - drożdże to nie bakterie tylko grzyby. To je według niektórych należy unieszkodliwić zanim się je zaaplikuje do przewodu pokarmowego. 

• 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Szpanerski Nick

Szpanerski Nick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 92 posts
Przecież drożdże śmierdzą! :v Ale nie wiem czy smakuje coś gorzej niż nieosolone, surowce białko jaja kurzego :D Piłem raz i myślałem że do porzygu mnie to doprowadzi. Ale to było na fali ekscytacji Rockim :D To jak jest? Więcej info prosz jak to mniej więcej ma się do treningu :D Tylko zbija wage i poprawia koncetracje, czy może jeszcze jakieś efekty? Coś tam szukałem w necie, ale chcę wiedzieć od was jak to działa, skutki uboczne i te sprawy czy występujo ;D
  • 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts
  • LokalizacjaDębno/Rzeszów/Warszawa

słysz - drożdże to nie bakterie tylko grzyby. To je według niektórych należy unieszkodliwić zanim się je zaaplikuje do przewodu pokarmowego. 

Dokładnie o to mi chodziło ;) 

Szpanerski Nicku ja bym nie próbował pić ich bez zalewania wrzątkiem i odczekania jakichś 5min.  I śmierdzą oraz smakują strasznie to potwierdzam :D

• 0

"Cokolwiek umysł może sobie wyobrazić, jest w stanie to osiągnąć"

Skazany na sukces - zapraszam do mojego dziennika !!!

MEGA MOTYWACJA !!!

jasiek

jasiek

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 169 posts

A czy podobnego działania nie mają podpiwki i kwasy chlebowe? Drożdży nie można zalewać wrzątkiem bo umrą.

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: drożdże, napój

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users